18. tammikuuta 2015

Kirjolohipullat


Olen tähän asti ostanut kirjolohipullat kaupasta. Kotona olen tehnyt lohimurekepihvejä, mutta nyt väsäsin jämäkämmän massa, josta sai pyöriteltyä pullia. Loppujen lopuksi tosi helppoja ja herkullisia!

Tästä määrästä tulee pannullinen (n. 20 kpl), joten annoksen voisi helposti myös tuplata.

Kirjolohipullat

1 dl kaurajogurttia (tai kermaa, kermaviiliä..)
1 dl ruiskorppujauhoja
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
ripaus mustapippuria
300 g kirjolohta paloina
2 rkl voita
100g purjoa
 Paistamiseen voita

1. Sekoita kulhossa jogurtti, korppujauhot, kananmuna ja mausteet. Sekoita.
2. Lisää lohipalat ja survo melko tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Anna murekemassan turvota hetki.
3. Pese purjo ja hienonna se pieneksi, Kuullota purjoa hetki pannulla voissa ja lisää se sitten murekemassaan.
4. Pyörittele murekemassasta pullia kylmässä vedessä kastetuin käsin.
5. Paista pullia pannulla voissa keskilämmöllä reilu 10 minuuttia.

17. tammikuuta 2015

Suklainen latte


Ai jai, miten osu ja uppos tämä talven viimassa tehdyn lenkin jälkeen.

Suklainen latte (2 annosta)

2 dl vettä
3 dl maitoa
2 tl pikakahvijauhetta
6 (n. 40 g) palaa maitosuklaata
2 - 4 rkl kermalikööriä

1. Kuumenna kattilassa maito-vesiseos. Älä keitä.
2. Sulata joukkoon suklaa ja pikakahvijauhe koko ajan hämmentäen.
3. Nosta kattila levyltä ja lisää likööri.
4. Kaada lattelaseihin. Valuta pinnalle kermavaahtoa halutessasi.

4. tammikuuta 2015

Soija-kasviswokki hapanimeläkastikkeessa


Onnekasta vuotta 2015!! Meidän perheen uuden vuoden lupaus oli syödä entistä enemmän kasvisruokaa. Itselleni asetin lisäksi tavoitteeksi valmistaa vähintään kerran kuussa jotain uutta ruokaa. Tämä herkkuruoka vastasi nyt molempiin tavoitteisiin. Tein eilen myös vihreää lasagnea (täytteessä sokeriherneitä ja parsakaalia jne.), jolla myös haastoin itseni, mutta se ei hurmannut minua. Oli syötövää, mutta siihen se jäikin. Hapanimeläkastike sen sijaan on pitkäaikainen suosikkini, tosin olen tainnut valmistaa sitä tasan kerran itse aiemmin.

Perinteisesti hapanimeläkastikkeeseen tulee aina soijakastiketta, mutta mullapa oli se loppu. Käytin soijapalojen keitinlientä ja lopputulokseen olen oikein tyytyväinen.


Soija-kasviswokki hapanimeläkastikkeessa

3 dl vaaleita soijapaloja
5 - 6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
paistamiseen öljyä

n. 1 l kasvissuikaleita (3 porkkanaa, 1 paprika, n. 150 g parsakaalia)
paistamiseen öljyä

Hapanimeläkastike:

2 rkl öljyä
1 sipuli
3 - 4 valkosipulinkynttä
2 dl ananasmehua
1 dl vettä
n. 1 dl soijapalojen keitinlientä
½ tl inkivääriä (jauhe)
½ tl chilimausteseosta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
1½ rkl viinietikkaa
suolaa

1. Keita soijapaloja kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä 15 min. Kaada jäljelle jäänyt liemi talteen hapanimeläkastiketta varten.
2. Pilko kasvikset ohuiksi suikaleiksi.
3. Vamista hapanimeläkastike. Kuullota pannulla öljyssä sipulia ja valkosipulia viitisen minuuttia. Lisää pannulle ananasmehu, inkivääri, vesi, desin verran soijapalojen keitinlientä, chilimausteseosta, tomaattipyrettä ja sokeria. Keitä hiljalleen 15 minuuttia kannen alla. Lisää viinietikka ja suolaa tarpeen mukaan. Kaada kastike pannulta kulhoon tai kattilaan tai käytä toista pannua kasvisten kuullottamiseen.
4. Kuumenna pannu ja paista keitettyjä soijapaloja öljyssä muutamia minutteja niin, että ne saavat hyvin väriä. Siirrä palat lautaselle.
5. Lisää pannulle öljyä ja kuullota kasviksia kypsymisjärjestyksessä muutamia minuutteja (esim. aloita porkkanasta, lisää parin minuutin päästä paprika ja edelleen parin minsan päästä parsakaalin palat minuutin ajaksi). Kasvisten idea on jäädä rapsakan kypsiksi.
6. Lisää pannulle hapanimelakastike ja soijapalat ja sekoita. Tarjoa riisin tai nuudelien kera.


20. joulukuuta 2014

Karpaloinen mokkasuklaamoussekakku


Vähän aikaa sitten tein Helsingin Sanomien ohjeen mukaan mokkamoussekakkua. Se oli hyvää, mutta jotenkin se ei ihan täyttänyt kaikkia vaatimuksiani joulun kahvipöytään. Teinkin sitten tällaisen vähän överimmän yhdistelmän, löytyy joulun makuja laajalta skaalalta, mutta kokonaisuushan toimii!

Tein vain pienen (18 cm) kakun ja siihen väsäsin kaksi eri moussea, jotta sain vähän raitaa kakkuun. Maun kannalta tuskin olisi kuitenkaan väliä, vaikka tekisi vain yhden moussen ja yhdistäisi siihen kaikki ainekset. Mutta valitkaa itse!

Ainekset tuplattava, jos haluaa 24-26 cm kakun.


Karpaloinen mokkasuklaamoussekakku

100 g kotitekoisia pipareita
35 g voita

200 g tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 valkuainen
1,5 rkl vettä
3 liivatelehteä
2,5 rkl kermalikööriä
1 tl pikakahvijauhetta
n. ½ dl tomusokeria
65 g maitosuklaata

1 dl karpaloita
1 rkl vettä
2 rkl sokeria
1 liivatelehti

1. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Hienonna piparkakut ja lisää sula voi. Sekoita ja painele seos vuoan pohjalle. Nosta kylmään.
3. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto, lisää siihen vatkattu kerma sekä sokeri.
5. Liota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan. Jäähdytä hetki sekoitellen ja lisää liivateseos sitte ohuena nauhana kermaseokseen koko ajan sekoittaen.
6. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele kermatäytteen sekaan.
7. Jaa täyte nyt kahteen osaan.
8. Lisää toiseen osaan 65 g sulatettua maitosuklaata. Tarkista täytteen makeus.
9. Kuumenna kermalikööriä sen verran, että saat pikakahvijauheen liotettua siihen. Lisää täytteen toiseen osaan kahvi-likööriseos ja tomusokeria ja sekoita. Tarkista makeus.
10. Lusikoi täytteitä vuorotellen keskelle piparipohjaa (muodostavat vähitellen renkaita).
11. Nosta peitetty kakku hyytymään muutamaksi tunniksi.
12. Valmista karpalokiille. Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen. Soseuta karpalot veden (1 rkl) kanssa ja kuumenna seos melkein kiehuvaksi. Liota liivatelehti kuumaan karpaloseokseen. Sekoita ja kaada kiille hyytyneen kakun pinnalle.

19. joulukuuta 2014

Loimulohimoussea ja tervaleipää



Tässä helppo herkku jouluun ja ympäri vuoden. Täytteen lohi voi olla myös kylmäsavulohta tai lämminsavulohta. Annos on aika suuri. Jos tekee alkupaloja 4 - 6 hengelle, niin puoletkin voisi riittää. Jos taas haaveilee täytetyistä leivistä samalle porukalle, niin sitten tekee koko satsin.

Alle laitoin Saariston tervaleipää (saaristolaisleipä) leipomo Rostenilta.


Loimulohimousse

250 g loimulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
½ hienonnettu sipuli
1 - 2 rkl sitruunamehua
(1/4 tl sitruunankuorta)
ripaus sipulia
pippuria

1. Hienonna lohi ja sipuli.
2. Sekoita kaikki ainekset yhteen.
3. Anna maustua hetki jääkaapissa.
4. Nostele täytettä leipäpaloille ja koristele esim. ruohosipulilla.

15. joulukuuta 2014

Sienisalaatti - ei paljon helpommaksi muutu


Tein sienisalaattia itse, koska en osannut kaupan eineshyllyllä valita sopivaa. Kerran palvelutiskiltä ostin aivan kamalan makuista sienisalaattia - kuvailin tuolloin sen maistuvan myrkylle. Jos siis teillä on hyviä vinkkejä valmissalaateista, niin antaa tulla vaan! Mutta sienisalaattihan on superhelppo tehdä itsekin ja sitten on kätevä säätää suolaisuus, sipulin määrä ja makeuden häivä sopivaksi. En ole sienestäjä, joten kokeilin myös ensimmäistä kertaa elämässäni säilöttyjä metsäsieniä. Ei valittamista!

Sienisalaatti

1 tlk (160g) Sauvon metsäsienikuutioita
1 prk (125 g smetanaa
½ sipuli hienonnettuna
ripaus suolaa
hiven sokeria

1. Valuta sienet ja painele neste pois, ettei salaatista tule vetistä.
2. Hienonna sipulinpuolikas erittäin hienoksi.
3. Sekoita sienet, smetana, sipuli ja ripaus suolaa sekä sokeria. Älä lisää suolaa ennen maun tarkistamista, koska sienissäkin on suolaa. Lisää sitten tarvittaessa oman maun mukaan.
4. Anna sienisalaatin tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli,

14. joulukuuta 2014

Peruna-kasvispihvit


Lainasin kirjastosta Martan kasviskeittiö- kirjan ja sain sieltä idean näihin pihveihin. Erityisesti halusin tuoda ohjeen julki tuon seesaminsiemenleivityksen vuoksi. Käy kaikkiin kasvispyöryköihin, antaa mukavaa ravinnelisää! Seuraavaksi ajattelin kokeilla broilerin kierittelyä siemenissä. Siemenet kestävät tosi hyvin paistamista, kuten kuvasta näette, itse pihviseos on ottanut siemeniä enemmän väriä.

Alkuperäinen ohje on pyöryköitä kasviksista, minä tein pihvejä pavuista. Ohjeeseen tarvitaan reippaasti jämämuusia! Osan muusista voisi varmaan korvata myös jollain kasvissoseella. Pihvien seuraksi tarvitaan kastiketta tai mehevää salaattia. Eli suosittelen majoneesi-ranskankermaa, kermaviilikastiketta, tsatsikia tai coleslawta.

Peruna-kasvispihvit

5 dl perunamuusia
1 tlk (170g valutettuna) isoja valkoisia papuja
n. 50 g porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
öljyä
1 - 1½ dl ruiskorppujauhoja
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria, persiljaa
n. 1½ dl seesaminsiemeniä (kuorimattomia)

1. Kuori porkkana ja raasta karkeaksi. Kuullota raastettua porkkanaa ja valkosipuli reilussa öljytilkasssa hetki.
2. Valuta pavut ja surauta ne karkeaksi soseeksi. Sekoita joukkoon perunamuusi, korppujauhot, kananmunat, mausteet ja kuullotettu porkkanaseos.
3. Muotoile pienieä pihvejä.
4. Kaada lautaselle seesaminsiemenet ja kierittele pihvit siemenissä.
5. Paista pihvit voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi.