Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
27. huhtikuuta 2013
Porkkanakakku (vegaaninen)
Anopista on ollut paljon apua viime aikoina ja halusin muistaa häntä lahjan lisäksi myös kakulla. Kakusta halusin tehdä terveellisemmän version, tämä on siis leivottu ilman kananmunaa kasviöljyyn ja porkkanaraastetta on käytetty reilusti. Lisäksi taikinassa on pähkinää ja kuorrutuksessa kurpitsansiemeniä ja lisää pähkinöitä.
Kakku säilyy hyvin kylmässä useita päiviä ja maku tiivistyy kylmässä vietetyn yön jälkeen. Kakun rakenne on pehmeä mutta melko tiivis, koska kananmunaa ei ole kuohkeuttamassa. Mehevä!
Ohjeesta tulee kaksi leipävuokaan tehtävää kakkua tai sitten voisi tehdä yhden isomman kakun noin 25 x 25 cm vuokaan.
Porkkanakakku
6 dl porkkanaraastetta
3 dl fariinisokeria
1½ dl öljyä
1½ dl vettä
1½ dl mantelijauhoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 dl cashewpähkinöitä
Kuorrutus:
100 g soijatuorejuustoa/ vaahdotettua soija- tai kaurakermaa (tai mascarponea ei-vegaaniseen)
1 dl tomusokeria
hieman sitruunamehua
1 dl kurpitsansiemeniä
½ dl manteleita
½ dl cashewpähkinöitä
1. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
2. Sekoita kulhossa kuivat aineet: vehnäjauhot, mantelijauho, leivinjauhe, sooda, kaneli ja murskatut pähkinät.
3. Sekoita toisessa kulhossa fariinisokeri, öljy ja vesi. Lisää raastettu porkkana. Sekoita.
4. Lisää kuivat aineet.
5. Jaa taikina kahteen öljyllä voideltuun ja mannasuurimoilla leivitettyyn .
6. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jos teet yhden ison kakun, pidennä paistoaikaa.
7. Anna jäähtyä viileäksi ennen kuorruttamista.
8. Kakun paistuessa paahda kuorrutuksen pähkinöt ja siemenet kuivalla pannulla.
9. Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto ja mausta seos sitruunamehulla. Levitä kakkujen pinnalle ja kuorruta pähkinöillä.
Tunnisteet
leivonnainen,
maidoton,
munaton,
pähkinät,
vegaaninen
26. huhtikuuta 2013
Feta-pinaattikierteet
Söin yhdessä kokouksessa niin hyviä feta-pinaattikierteitä, että oli pakko pyöräyttää niitä omassakin keittiössä. Mikä tahansa täyte onkin, niin siinä täytyy olla sopivasti (tarpeeksi) suolaa, muuten tällaiset täytetyt leivät muuttuvat melko mauttomiksi. Näissä parmesan oli oikein hyvä lisä!
Pohjana perusleipätaikina ja täytteessä pinaattia, fetaa ja parmesaania. Mikä tahansa hyvä sämpyläresepti siis kävisi.
Feta-pinaattikierteet (18 kpl)
3 dl vettä
½ pkt hiivaa
3/4 tl suolaa
½ tl sokeria
n. 350 g sämpyläjauhoja tai vehnäjauhoja
200 g pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna
150 - 200 g fetajuustoa
2 rkl öljyä
1,5 dl raastettua parmesaania
hieman mustapippuria
vajaa ½ tl suolaa
1. Mittaa kulhoon haalea vesi. Liota sekaan hiiva ja sekoita.
2. Lisää sokeri ja suola sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi.
3. Anna taikinan kohota rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Sekoita täytettä varten kulhossa sulanut pinaatti, öljy, raastettu parmesaani ja kuutioitu fetajuusto. Ripauta sekaan mustapippuria ja suolaa.
5. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 30 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi.
6. Leivät täyte levylle ja rullaa kääretortun tapaan.
7. Leikkaa rulla 18 viipaleeseen ja nosta ne pellille. Kohota noin 15 minuuttia.
8. Paista 200 asteessa 15 - 20 minuuttia.
Tunnisteet
juusto,
leipä,
leivonnainen,
munaton
23. huhtikuuta 2013
Hälsans Kök- tuotetestailua: Pasta Vegenese!
Pääsen välillä testailemaan tuotteita Buzzadorina, kertomaan tuotteista ja käyttökokemuksista sekä jakamaan näytteitä usein myös ystäville. Buzzador antaa tuotteesta todenmukaista tietoa mutta saa kertoa myös oman rehellisen mielipiteensä tuotteesta.
Nyt olin hirmuisen innoissaan, kun pääsin testailemaan Hälsans Kök- kasvisruokatuotteita. Ostin Hälsans Kök kasvismureketta, kasvispyöryköitä, soija chorizoja ja kasvispihvejä! Ensimmäisenä testiin pääsi kasvismureke, mikä siis tarkoittaa murumaista, soijaproteiinista valmistettua "kasvisjauhelihaa". Tuote näyttää kyllä erehdyttävästi jauhelihalle.
Tein siitä kasvispastakastikkeen ja siitä tuli meidän makuun tosi herkullista. Kelpasi hyvin koko perheelle, lasten kohdalla vain mietin, että mitä kerron ruoan tarkalleen olevan, ettei kuullosta oudolta. Puhuin tomaattikastikkeesta ja kerroin sitte kyllä, että siinä on sellaista soijarouhetta. 3-vuotias otti tiedon tyytyväisenä vastaan ja pisteli parempiin suihin. Ruoka käy vegaaniruokavalioon, mutta silloin juustoraaste toki pitää pinnalta unohtaa.
Miehen kanssa pohdittiin, että tämä kastike menisi täydestä sekasyöjillekin. Jos oikein haluaisi herkutella, niin päälle vielä tuoretta mozzarellaa ja basilikaa. Soijarouheeseen verrattuna tämä mureke on mielestäni koostumukseltaan parempaa ja makukin on ehkä miedompi kuin tavallisessa soijarouheessa. Pussi maksoi reilut 3 euroa, mutta oli tosi vaivaton käyttää ja käy sellaisenaan myös esim. piirakoiden täytteeksi.
Pasta vegenese (4:lle)
1 pss (300g) Hälsans Kök kasvismureketta
1 rkl öljyä
1 sipuli
200 g porkkanaa
100 g juuri- tai mukulaselleriä
1 valkosipulin kynsi
500 g paseerattua tomaattia
2 - 3 dl vettä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
½ tl paprikajauhetta
2 rkl ketsuppia
1 rkl tuoretta persiljaa
½ rkl tuoretta basilikaa
Lisäksi: 300 g spaghettia
1. Kuumenna pannu ja lisää siihen loraus öljyä. Laita vesi kiehumaan spaghettia varten. Mausta vesi suolalla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Lisää pannulle kasvismureke, raastettu porkkana ja selleri sekä hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota 5 - 8 minuuttia.
3. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, laakerinlehti ja mausteet tuoreita yrttejä lukuunottamatta. Keittele viitisen minuuttia.
4. Lisää kastikkeeseen hienonnettu persilja ja basilika ja tarjoile kastike spaghetin (ja juustoraasteen kera.)
Tunnisteet
kasvisruoka,
pasta,
tomaattikastike,
tuotearvio,
vegaaninen
22. huhtikuuta 2013
Paistettu lohi ja mascarpone-pinaattipasta
Lohiherkut jatkuu. Ohje on väännetty Jamie Oliverin pinaatti-mascarponepastasta. Lohi kannattaa laittaa uuniin ensin kypsymään ja sitten alkaa valmistaa pastaa.
Pasta toimisi myös sellaisenaan kasvisruokana salaatin kera. Myös broilerin kanssa! Tämä pinaattipasta on yksi syy, miksi Jamien ohjeet ovat usein hyviä: ne ovat helppoja, raaka-aineita tarvitaan vähän, mutta ne ovat laadukkaita ja maut ovat kohdallaan!
Ps. Lidlistä löytyi pakastealtaasta luomupinaattia, joka oli pakastettu suurempina lehdenpaloina, kuin suomalainen vastaava silppu ja se oli kooostumukseltaan paljon "pinaattisempaa". Plussat siis siitä.
Paistettu lohi
500 g kirjolohifilettä
reilu 1 tl sitruunapippuria (sis. suolaa)
1. Laita lohifile uunivuokaan leivinpaperin päälle.
2. Mausta sitruunapippurilla.
3. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia-.
Pinaatti-mascarponepasta
250 g pennepastaa
suolaa
vettä
2 rkl voita
1 valkosipulinkynsi
200 g pakastepinaattia
125 g (½ pkt) mascarpone-juustoa
n. 1 dl pastan keitinlientä
suolaa
mustapippuria
1 dl parmesaania vastaraastettuna
1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä.
2. Sulata pannulla voi. Lisää ohueksi viipaloitu valkosipulinkynsi ja kuullota hetki.
3. Lisää pakastepinaatti ja kuullota, kunnes pinaatti sulaa.
4. Lisää mascarpone ja keitinlientä. Lisää myös parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Sekoita joukkoon keitetty pasta. Tarjoa heti.
Tunnisteet
kala,
kasvislisäke,
pasta
14. huhtikuuta 2013
Loimulohi-pastasalaatti
Pikkuisen on mulle tuo lohi viime aikoina maistunut. Liekö joku tarve hyville rasvoille.. Tänään eilinen pastan jämä ja loimulohi saivat toisistaan hyvän seuralaisen. Salaattiin laitoin napakaksi keitettyä parsakaalia ja se toimi hyvin. Muistakaa syödäkin parsakaalia, mahtava kasvis! Ja toivottavasti löydätte jostain herkullista loimulohta!
Loimulohi-pastasalaatti (2 - 3 pääruoka-annosta)
4 dl kypsää pastaa
1½ dl turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä 10%)
vajaa ½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sinappia
mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta (!) tilliä
100 g kurkkua
150 g parsakaalia
200 g tomaattia (kirsikkatomaatteja)
friseesalaattia ½ kerää
200 - 300 g loimulohta
1. Kaada salaattiluhon pohjalle pasta ja lisää kaikki kastikkeen ainekset (jogurtti ja mausteet). Sekoita
2. Pilko parsakaali melko pieniksi paloiksi ja keitä 2 min suolalla maustetussa vedessä. Huuhdo kylmällä vedellä, jotta parsakaali jäähtyää. Tarkoitus on, että kaali kypsyy, mutta jää reilusti rapsakaksi.
3. Pilko kurkku ja tomaatit ja revi salaatti suikaleiksi.
4. Sekoita kaikki ainekset lohta lukuunottamatta.
5. Viipaloi lohi salaatin pinnalle ja koristele salaattiin käytetyillä kasviksilla.
13. huhtikuuta 2013
Italialaiset calzonet juustotäytteellä
Joskus työpäivän viimeiset hetket menevät jo ruoasta haaveiluun ja tuleva kauppareissu kolkuttelee mielessä. Eilen keksin, että nyt pitää tehdä perjantain kunniaksi calzoneja.
MeNaisissa esiteltiin silloin joskus Antto Melasniemen pizzataikina ja sillä taikinalla calzonet onnistuivat upeasti. Calzoneihin vaaditaan tarpeeksi jäykkä ja sitkoinen taikina ja tämä on ihanan sileä ja helposti kaulittava. Taikinaan siis todella kannattaa nähdä vaivaa. Taikina itsessään on hyvänmakuista ja siihen vaikuttaa reilu tekeytymisaika ja reilu suola!
Calzonet ovat italialaisia ja alunperin ne ovat olleet täytettyjä taikinataskuja, joiden perustäytteinä oli juustoa ja tomaattia. Calzonet voidaan tarjoilla tomaattikastikkeen kera, mutta nykyään tomaattikastike leivotaan usein calzonen sisään. Muutenkin täytteet voivat vaihdella hurjasti, napolilaisen calzonen sisään voidaan tunkea kokonainen pasta-ateria ja pintaan vielä soosia ja juustoa! Mutta itse lähdin liikkeelle vaatimattomasti perinteisellä juustotäytteellä. Mutta, herkullista calzonea mutustellessani mielessäni kieltämättä kävi, miten erinomaisesti täytteeseen olisi sopinut joku hyvä pepperonimakkara, hmmmmm. Mutta siis calzonen voi täyttää, kuten perinteisen pizzan. Mulla oli täytettä vähän ujosti noihin pastamättöihin verrattuna, mutta maku oli hyvä ja tulipa mieleen, että nämä olisivat täydellistä eväsruokaa vaikka vappupiknikille!
Ps. Täytteessä kannattaa käyttää aina jotain vahvaa juustoa, pelkkä mozzarella on liian laimea.
Calzonet (6 kpl, isoja)
3 dl kylmää vettä
1/6 pkt hiivaa (n. 8 g )
vajaa tl sokeria
1 rkl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
7, 8 dl vehnäjauhoja
Täyte:
150 g vuohenmaitotuorejuustoa tai ricottaa
125 g mozzarellaa
50 g parmesania
300 g tuoretta tomaattia
1/3 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ ruukkua tuoretta basilikaa
1 kananmuna
(aurinkokuivattua tomaattia)
1. Tee taikina mieluiten monitoimikoneella. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina. Anna koneen sekoittaa pohjaa 5–10 minuutin ajan. Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 20 minuuttia.
2. Lisää sitten loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi.
3. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kuuteen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia (halkaisija noin 24 cm, paksuus 4 - 5 mm). Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
4. Sekoita kulhossa kananmuna (säästä hitusen kananmunaa pintojen voiteluun), raastettu parmesan, pilkotut tomaatit, hienonnettu mozzarella ja basilika, tuorejuusto ja mausteet. Jaa täyte kaulituille pohjille, toiselle laidalle (laita ensin vaikka kolmeen pohjaan, niin täyte ei ehdi valua).
5. Taita calzone puoliksi ja nipistele reunat kunnolla kiinni.
6. Voitele calzonejen pinnat. Nosta calzonet kuumalla uunipellille, ilman leivipaperia (yhdelle pellille mahtuu 3 - 4 calzonea) tai pizzakivelle ja paista 12 - 15 minuuttia. Kiertoilmauunissa koko satsin voi paistaa kerralla. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoamista.
11. huhtikuuta 2013
Onnellisuushaaste
Sain Onko nälkä-blogin Chef Jonesilta onnellisuushaasteen jo aikaa sitten. Mikä lie syönyt kaiken ajan viime aikoina, mutta nyt on hetkinen hiljaista aikaa vastailla tähän. Käykää muuten tuolla Jonesin blogissa, mahtavia juttuja ja upeita kuvia.
Haaste on siis onnellisuushaaste ja siinä on mainittava 10 lempiasiaa ja nyt on edessä vaativa tehtävä. Listasin ekat, jotka tuli mieleen. Järjestyksestä en sinällään tiedä yhtään. Ehkä se on jotain tuonne päin.
1. Perhe. Mitäpä tähän lisäämään.
2. Koti. Oma paikka, jossa on vapaus tehdä ja toteuttaa ja olla just sellanen, ku on ja touhuta, mitä mielii.
3. Luonto. Miten paljon ihmeteltävää luonnossa riittää jookaisena vuodenaikana, vuodesta toiseen.
4. Ystävät. <3
9. Ruoanlaitto ja leipominen. Hirmuisen rentouttavaa ja inspiroivaa.
5. Raitis ilma. Pakollista mulle. Kaikki menee jumiin, jos ei saa happea ja parhaita pienet kävelylenkit ovat kevätillan pikkupakkasessa, kun tiet ovat jo sulat. Eli nyt!!
6. Rentoutuminen. Tarvitsen päivittäisen hetken, joka rentouttaa. Olen ansainnut sen. Olkoon se iso kupillinen teetä, hetki sohvalla, käsitöiden tekoa tai pieni kävelylenkki tai sopiva naurukohtaus ystävien kanssa.
7. Matkustaminen. Ihanaa.
8. Toisten huomiointi. Tämä on yksi lempiasioistani, mutta en siis väitä olevani siinä mitenkään erityisen hyvä. Kun leivon tai laitan ruokaa, vien mielelläni maistiaisia muillekin. Lapsia koitan huomioida jos miten. Aviomies ansaitsisi varmasti isommankin siivun :) Anyway, jos kaikki huomioisivat toisia hieman enemmän, niin ties mitää tälle maailmalle tapahtuisi.
10. Kauneus. Siis sattumanvarainen kauneus. Sisäinen kauneus. Luonnon kauneus. Hetken kauneus.
En postaa haastetta eteenpäin, käytän sen hetken tuohon numero 6:een. Mutta ehkä te kaikki voitte käyttää pienen hetken onnellisuushaasteen pohdintaan ja arvostaa kaikkea sitä, mitä meillä on.
Tunnisteet
Haaste
Kasvisborssikeitto
Tässä keittiössä on valmistettu borssia useita kertoja, onhan se yksi suosikkiruoistani aina päiväkoti-ikäisestä asti. Omaan borssiohjeeseeni tulee reilusti punajuurta, mutta nyt tein monipuolisemman kasvisversion, jossa on reilusti myös kaalta. Tämäntyyppisiä ohjeita löytyy paljon Itä-Euroopasta!
Laitoin keittoon myös keitettyjä valkoisia papuja, että sain siitä vähän tuhdimman.
Kasvisborssi
2 rkl öljyä
300 g punajuurta
500 g kaalta
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1,5 l vettä
3 rkl omenaviinietikkaa
2 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
1 kasvisliemikuutio
½ tl suolaa
(keitettyjä valkoisia papuja)
Tarjoiluun:
persiljaa
ranskankermaa
1. Suikaloi kaali, raasta punajuuret ja porkkana, hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Kuullota kasviksia öljyssä hetki. Lisää vesi, etikka, laakerinlehdet, pippurit, liemikuutio ja suolaa.
3. Keittele kaikessa rauhassa reilu tunti. Noin puolivälissä keittämistä voit lisätä keitetyt valkoiset pavut. (Keitin pavut itse. Epäilen, että tölkkipavut hajoaisivat liikaa). Tarkista maku.
4. Tarjoa ranskankerman ja tuoreen persiljan kera.
Tunnisteet
kasvisruoka,
keitto
2. huhtikuuta 2013
Mustaherukka-appelsiinijuustokakku (paistettu)
Meinasin tehdä mustaherukkajuustokakkua, mutta sitten päätin lisätä kakkuun myös appelsiinia, kun mustaherukan ja appelsiinin liittoa aina niin kovin kehutaan. Sopivasti sattui vieraitakin tulemaan ja kakku hävisikin nopeasti. Yllättävää kyllä, se maistui myös perheen lapsille.
Kakun kaveriksi tein kirpeän mustaherukkakastikkeen, koska tykkään niin kovasti mustaherukan mausta. Testasin pullasutia tuohon lautasen koristeluun ja hyvin toimi!
Kyseessä on siis amerikkalaistyyppinen paistettu juustokakku, ei liivatetta.
Mustaherukka-appelsiinijuustokakku
200 g digestive-keksejä
70 g voita
400 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 dl maitorahkaa
1½ dl luomuruokosokeria
1 rkl perunajauhoja
1 appelsiini raastettu kuori
½ dl appelsiini mehua
3 kananmunaa
200 g mustaherukoita
1. Murenna keksit ja sekoita niiden joukkoon sula voi. Painele seos lieivnpaperin päälle irtopohjavuokaan (24 cm).
2. Täytettä varten sekoita tuorejuusto, maitorahka, sokeri, perunajauhot, appelsiinin raastettu kuori, mehu ja kananmunat. Kun seos on hyvin sekaisin ja tasaista, lisää jäiset mustaherukat.
3. Kaada täyte pohjan päälle. Paista 175 asteessa noin tunti.
4. Jäähdytä kunnolla kylmäksi ennen tarjoilua (mielellään muutama tunti jääkaapissa).
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
tuorejuusto
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)