Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
23. joulukuuta 2015
Saaristolaisleipä, mahtava juustojen kaveri
Joulun aikaan pitää aina leipoa saaristolaisleipää. Se saa tekeytyä paiston jälkeen päivän pari ja säilyy parisen viikkoa viileässä. Saaristolaisleipä on hyvää kovien juustojen kanssa. Ja aurajuuston ja hillon kanssa. Ja lohen sekä savulohimoussen kanssa. Ja kunnon kinkun ja ihan vain voin kanssa.
Paistoajoista on netissä monia versioita. Itse olen paistanut nyt melkein puolitoista tuntia, sitten voidellut kahvisiirapilla ja sitten paistanut vielä parikymmentä minuuttia.
Yleensä ohjeissa on siirappia 3 dl mutta omassani on kaksi. En kaipaa enempää makeutta.
Saaristolaisleipä (2 leipää)
1 l piimää tai appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
2 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja
1. Liota hiivaa kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat ja siirappi ja sekoita hetki.
2. Lisää suola, ruisleseet ja lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. ALusta taikinaksi.
3. Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (väh. 1.5l).
5. Paista leipiä 175 asteessa 1 h 20 min. Voitele leivät kahvin ja siirapin seoksella ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
6. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä haaleaksi. Kumoa vuoistaan.
7. Säilytä leipiä kylmässä muoviin tai folioon käärittynä.
Tunnisteet
joulu,
leipä,
leivonnainen,
suomalainen ruokaperinne
22. joulukuuta 2015
Piparkakku-tiramisu
Muutama viikko sitten vietettiin tyttöjen pikkujouluja ja tämä jälkiruoka taisi olla listalla jo toistamiseen tässä vuosien varrella. Tein tätä nyt kotiinkin jälkkäriksi, kun ystäväperhe kävi syömässä meillä alkavan joulun kunniaksi.
Olen oppinut viime vuosina jotenkin pitämään piparkakuista, en nyt niin, että popsisin niitä pelkiltään, mutta sinihomejuuston ja muidenkin juustojen kanssa menee ja samoin jälkiruoissa. Tämä jälkkäri ei vaadi sen kummempia keittiötaitoja, oikeastaan tämän voisivat valmistaa pöytään perheenjäsenistä ne, joille keittiövuoro ei yleensä osu ;)
Kerrosten väliin tulee omenasosetta ja siinä kannattaa olla tarkka, ettei osta liian sokeroitua versiota tai jopa omenamarmeladia. Bonnen ja Euroshopperin soseet on hyväksi havaittu tätä jälkiruokaa ajatellen. Monella voi toki olla kotitekoista kaapissa ja sehän se olisi parasta, mutta meillä oli niin nihkeä omenavuosi, että ei tarvitse soseesta edes haaveilla.
Jälkiruoka vaatii vetäytyäkseen muutaman tunnin ja on erittäin hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Voi siis tehdä jo illalla odottamaan seuraavan päivän ruokailua, kunhan säilytyspaikka on tarpeeksi kylmä.
Piparkakku-tiramisu (6:lle)
15 - 25 piparkakkua
1 rkl konjakkia
2 rkl kahvia
n. 300 g omenasosetta (Bonne tai Euroshopper)
2 dl kuohukermaa
1 rkl konjakkia
1 rkl sitruunamehua
1 prk Valio luumu-kanelirahkaa
(tai 200g rahkaa, 2 rkl luumumarmeladia, 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria)
1. Valmista ensin täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen konjakki ja sitruunamehu sekä luumu-kanelirahka.
2. Asettele vuoan pohjalle piparkakkuja. Piirakkavuokaan tiramisun voi tehdä kaksikerroksiseksi, johonkin kapeampaan kulhoon tai maljaan kolmikerroksiseksi.
3. Sekoita konjakki ja kahvi keskenään ja kostuta sillä varovasti piparkakkuja esim. pullasutin avulla. Levitä sitten päälle omenasosetta ja osa rahkatäytteestä. Tee samoin seuraava kerros ja mahdollinen kolmas kerros. Päällimmäiseksi jää rahkatäyte.
4. Peitä astia hyvin ja anna jälkiruoan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
5. Koristele tummalla kaakaojauheella ja vaikkapa valkosuklaalastuilla tai piparkakun paloilla.
Tunnisteet
joulu,
jälkiruoka
Punajuurilaatikko (joulupöydän) lisukkeeksi
Tein tänään joulupöytään vielä maksalaatikkoa ja punajuurilaatikkoa. Punajuurilaatikko on tällä kertaa hyvin yksinkertainen, ilman mitään voimakkaita makuja, Ajattelin, että syömme sitä jo huomenna loimulohen kaverina. Laatikko on helppo tehdä ja smetana maistuu siinä ihanasti. Makeutta ei tarvitse lisätä, sillä keitetyt punajuuret makeutuvat paistettaessa uunissa.
Punajuurilaatikkoa voi halutessaan maustaa sinihomejuustolla tai muulla voimakkaalla juustolla. Jos tykkää happamasta mausta, niin laatikkoon voi kuutioida myös suolakurkkua tai mausteeksi voi laittaa 1 - 2 rkl viinietikkaa.
Punajuurilaatikko
1 kg punajuuria
vettä
1 - 2 sipulia
100 g smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ - 1 t timjamia
mustapippuria myllystä
1. Lohko punajuuret. Voit kuoria punajuuret raakana tai vasta keittämisen jälkeen. Keitä lohkoja 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
2. Kuori punajuuret, jos et kuorinut niitä jo raakana. Hienonna, suikaloi, raasta tai kuutioi punajuuret ja kaada ne uunivuokaan.
3. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita punajuurisuikaleiden sekaan.
4. Sekota keskenään smetana, kerma, timjami, suola ja mustapippuri ja lisää seos vuokaan. Sekoita hyvin.
5. Paista 180 asteessa noin tunti.
Tunnisteet
joulu,
juurekset,
kasvislisäke,
kasvisruoka
21. joulukuuta 2015
Tähtipullat
Aina olen ajatellut, että nämäkin pullat ovat vaivalloisia lopputulokseen nähden, mutta sopivan leivontavimman iskiessä näitä onkin tosi hauska tehdä. Valmistaa murotaikinan ja laittaa sen jääkaappiin jähmettymään, valmistaa sitten pullataikinan ja antaa kohota. Juo siinä välissä vaikka kahvit. Sit leipoo pullat, kaulii tähdet päälle ja sitten vain paistelemaan. Joulunaikaan tähden tai sydämen voi kaulita myös piparkakkutaikinasta.
Pullataikina on varmasti tuttu juttu, joten tässä postauksessa on esillä vain murotaikina ja tähtipullien valmistus.
Tähtipullat (24 kpl)
5 dl:n pullataikina
Murotaikina tähtiiin:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
½ tl leivinjauhetta
n. 2½ dl vehnäjauhoa
½ tl vaniljasokeria
1. Valmista murotaikina. Vatkaa pehmeää voita ja sokeri hetki. Lisää voimakkaasti vatkaten keltuainen. Kääntele joukkoon sitten toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Nosta taikina jähmettymään jääkaappiin.
2. Valmista pullataikina. Anna kohota noin 30 minuuttia.
3. Jaa taikina 24 osaan ja pyörittele pikkupulliksi. Kohota noin 20 minuuttia.
4. Kauli murotaikina noin 4 mm vahvuiseksi ja ota muotilla tähtikuvioita (halkaisija 5-6 cm). Kauli ylijäänyt taikina uudelleen ja ota muotilla lisää tähtiä. Taikina riittää juuri ja juuri 24 pullaan, mutta osan pullista voi leipoa myös tavallisiksi pulliksi.
5. Voitele kohonneet pullat kananmunalla.
6. Nostele pullien päälle tähdet.
7. Paistaa pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia.
Tunnisteet
leivonnainen,
murotaikina,
pulla
7. joulukuuta 2015
Mukikakkua paremman puutteessa
Yhtenä iltana lasten mentyä nukkumaan teki kummasti mieli jotain herkkua. Eka kerta, kun kokeilin leipoa mikrolla. Lopputulos oli yllättävän hyvä. Yllättävän! Aatelkaa, suklaakakkua, suolaisia pähkinöitä ja jotain kinuskijäätelöä. Ei huono! Katottiin telkusta yhtä suosikkisarjaa ja herkuteltiin. Nam!
Olen ollut vastahankainen kokeilemaan mukikakkuja, koska ruoanlaitto mikrossa tuntuu kovin oudolle Tupperware-kutsuillakin pyörittelen salaa silmiäni ja mietin, että kuka laittaa ruokaa mikrossa, kun mikroruoanlaittoastioita on kuitenkin myynnisä paljon! No, nyt olen laittanut jotain mikrossa ja sehän meni oikein hyvin. Vaan enpä siirry mikron pariin sen enempää jatkossakaan, mukikakut voi pitää yhtenä (ja ainoana) bravuurina.
No mutta, kokeilkaa ihmeessä mukikakkuja.
Mukikakut 2 kpl
1 kananmuna
4 rkl sokeria
25 g voita
4-5 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa (1 maustemitta)
1/4 tl leivijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl suolattuja pähkinöitä
2 rkl maitoa
1. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita joukkoon sokeri. Vatkaa vähän haarukalla.
2. Lisää sula voi ja sekoita joukkoon jauhoseos, suola, suolapähkinät ja maito. Sekoita juuri ja juuri sekaisin (mahdollisimman vähän).
3. Jaa taikina kahteen mukiin (vetoisuus n. 3 dl). Kakun voi muuten hyvin jakaa kolmellekin, pienempiin kuppeihin.
4. Kypsennä yksi kakku kerrallaan mikrossa täysteholla (800w) n. 80 - 90 sek. Eka kerralla kypsennysaikaa voi olla vaikea arvioida, mutta kokemus tekee mestarin!
5. Tarjoa heti. Lisäksi voit tarjota jäätelöä tai kermavaahtoa, suolapähkinöitä ja vaikka suklaakastiketta.
Tunnisteet
leivonnainen,
mikro
10. marraskuuta 2015
Salmiakki-lakritsijuustokakku
Synttäreilleni tein tällaisen juustokakun. Täytin 35 ja musta tuntui, että se oli ihan juhlimisen arvoista! Oon aika kova salmiakkifani ja siksi teinkin nyt jälkkäriksi vähän jotain erilaista marja- ja hedelmäkakkujen sijaan. Kattauksessakin oli samanhenkistä teemaa ja olipa mahtavaa saada istua iltaa hyvien ystävin kanssa.
Illanistujaisten menu oli suunnilleen seuraava:
glögiä
juustolautanen
**
kuohuviini
vihersalaatti
patonki
uuniperunat
savulohi-, kinkku- ja sienitäyte
valko- ja punaviiniä
**
salmiakki-lakritsijuustokakku
suklaata ja pähkinöitä
Salmiakki-lakristijuustokakku on melko helppo valmistaa. Kerma kannattaa kuumentaa hitaasti toffeita sulattaessa ja kannattaa huomioida, että valmiin lakristikinuksin on jäähdyttävä muutama tunti tai yön yli ennen vatkausta.
Salmiakki-lakritsijuustokakku (10 -12 hlö)
Pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g voita
Täyte:
180 -200 g Hopeatoffee-karkkeja (lakritsitoffee)
4 rkl turkinpippurirouhetta
1tl lakritsijuurijauhetta
2 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
Koristeluun:
kuohukermaa
salmiakkimakeisia
tummaa suklaata
1. Valmista lakritsikinuski. Ota toffeekarkeista kääreet pois ja laita ne kattilaan yhdessä turkinpippurirouheen, lakritsijuurijauheen ja kuohukerman kanssa. Kuumenna, kunnes toffeet ovat sulaneet. Nosta kylmään jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
2. Murskaa digestivekeksit hienoksi jauhoksi. Lisää voisula ja sekoita hyvin. Painele seos leivinpaperin päälle 24 cm:n irtopohjavuokaan. Nosta kylmään jähmettymään.
3. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
4. Pehmitä tuorejuustot hyvin sekoittamalla niitä hetki. Vatkaa 2 dl kuohukermaa jämäkäksi vaahdoksi. Vatkaa myös jääkaapisa seissyt lakritsikinuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
5. Kuumenna kattilassa tilkka sitruunamehua. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan sitruunamehuuun.
6. Sekoita pehmitetyt tuorejuustot vatkattuun lakritsikinuksivaahtoon. Lisää sitten liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja vatkattu kuohukerma. Tarkista maku ja makeus.
7. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita. peitä vuoka tiiviisti ja anna kakun hyytyä yön yli.
8. Koristele esimerkiksi kermapursotuksin ja salmiakkimakeisilla sekä tummasuklaaraidoilla.
Tunnisteet
juustokakku,
karkit,
tuorejuusto
25. lokakuuta 2015
Siskonmakkarasoppa, lämpöä syksyyn!
Siis tykkäättekö te siskonmakkarakeitosta? Mä tykkään, enkä oikein ymmärrä, että miksi se maistuu ihmisille keskimäärin perusmakkarakeittoa huonommin. Kyllä siskonmakkarakeitto pesee mun mielestä tavallisen makkarakeiton ihan sata nolla. Keiton tekeminenkin on musta hauskaa. Pullautellaan niitä pikku palleroita sinne kiehuvaan keittoon ja sitten ne iloisesti nousevat siihen pinnalle kellottamaan.
Siskonmakkarasoppaan käy erityisen hyvin tomaatilla maustettu liemi. Itse soseutin pari desiä tomaattimurskaa, koska halusin liemen rakenteesta tasaisen. Muutoin keitto valmistuu erittäin simppeleistä aineksista. Tuore persilja on ihan ehdoton mauste tähän ruokaan.
Siskonmakkarasoppa
n. 500 g perunaa
1 - 2 porkkanaa
8 - 10 dl vettä
2 dl tomaattimurskaa (soseutettuna)
suolaa, mustapippuria
500 g siskonmakkaraa
tuoretta persiljaa
1. Kuori perunat ja porkkanat ja pilko ne.
2. Laita kattilaan vesi, perunat, porkkanat ja soseutettu tomaattimurska. Mausta suolalla.
3. Keitä, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Purista kiehuvan keiton pinnalle palloja raa'asta siskonmakkarasta. Keitä noin 5 minuuttia.
20. lokakuuta 2015
Broileripasta
Palasimme syyslomareissulta ja iltaruoaksi tarvittiin jotain hyvää ja nopeaa. Huomasin, ettei blogissa edes ole tavallista kermaista broileripastaa, joten tässä nyt sekin pikaisena postauksena.
Harmittelin juuri äidilleni, että kaikki meillä kokattavat ruoat tehdään tarpeeseen eli viisihenkisen perheen nälkään. Eilenkään ei aikaa saati päivänvaloa stailaukseen ollut, mutta ruoka teki kauppansa. Joten olkoonkin karu ja autenttinen esillepano, hyvää siitä tulee! Tällaisissa pastoissa on muistettava jättää pasta aavistuksen alikypsäksi ennen kastikkeeseen lisäämistä. Myös maustaminen, erityisesti riittävä suola, on avainasemassa.
Broileripasta
250 g nauhapastaa (fettuccine)
vettä
suolaa
1 rkl öljyä
700 g broilerin filesuikaleita
2 tl broilerimaustetta (suolatonta)
1 tl currya
½ - 1 tl paprikajauhetta
1 keltainen paprika
½ tl kuivattua persiljaa
mustapippuria
2 dl kuohukermaa
suolaa maun mukaan
kourallinen tuoretta persiljaa
1 valkosipulinkynsi
1. Laita pastavesi kiehumaan.
2. Kuumenna paistinpannu ja paista broilerinfilesuikaleet kunnolla ruskeiksi kahdessa erässä. Lisää jälkimmäiseen erään myös kuutioitu paprika kuullottumaan.
3. Siirrä kaikki broilerisuikaleet takaisin pannulle ja mausta seos currylla paprikajauheella ja broilerimausteella sekä kuivatulla persiljalla ja mustapippurilla (ja tarvittaessa suolaa)
4. Lisää kuohukerma ja anna hautua pastan keittoajan.
5. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja sekoita pastakastikkeeseen.
6. Hienonna tuore persilja ja valkosipulinkynsi ja sekoita valmiin pastan joukkoon. Tarjoile.
8. lokakuuta 2015
Uunimunakas aamiaiselle
Järjestämme työpaikalle yhteistä aamupalaa ja lupasin tehdä uunimunakasta. Pitihän sitä sitten kotona kokeilla etukäteen, että kuinka paksua kannattaa tehdä ja kauanko kypsymiseen menee. Hyvää tuli, ihanan pehmeää. Uunimunakkaan seuraksi sopii ainakin leipä, pekoni, yrttinen salaatti tai juustot. Täytteitä voi lisätä tietenkin myös suoraan munamassaan sekaan. Silloin munakasta voi maustaa mausteisilla makkaroilla, paistetulla pekonilla, feta- tai yrttijuustolla tai erilaisilla kasviksilla. Tästä reseptistä tuli vajaa pari cm paksu tuossa 20 cm vuoassa.
Munakas käy hyvn aamiaiselle, mutta se maistuu myös kylmänä ja sopii hyvin vaikka leivän päälle tai leikkelelautaselle illanistujaisiin,
Uunimunakas 2 - 4:lle
4 kananmunaa
½ dl kuohukermaa
1 dl maitoa
vajaa ½ tl suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa
juustoraastetta
1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.
2. Lisää kerma, maito, suola, pippuri ja tuoretta persiljaa. Sekoita.
3. Kaada munamassa pieneen vuokaan (halk. 20 cm). Voit joko voidella vuoan tai kaataa massan leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Kokeile 20 minuutin kohdalla rakennetta. Jos munakas on vielä hyllyvä, kypsennä vielä hetki.
12. syyskuuta 2015
Suklainen moussekakku
Olen tehnyt tämän kakun nyt kaksi kertaa. Suklaisen hyvää! Ohjeen löysin Maku-lehdestä (3/2015). Puolitin ohjeen ja silti kakusta tulee aika mukavan kokoinen. Koristeluun saa helposti sesongin meininkiä erilaisilla marjoilla, karkeilla, suklaarouheilla, syötävillä kukilla..Ekalla kerralla täytteessä oli valkosuklaata ja sitruunamehua, kuten alkuperäisessä ohjeessa, toisella kerralla jätin ne pois. Tykkäsin jälkimmäisestä enemmän. Kakku ei ollut niin makea eikä siinä ollut niin paljon hapokkuutta - suklaan kanssa liiallinen happamuus ei mielestäni ole paras yhdistelmä. Tein leivonnaisen gluteenittomana, joten siksi kääretortussakin on käytetty vain perunajauhoja vehnäjauhojen sijaan.
Suklainen moussekakku (10:lle)
Pohja:
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
reilu ½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
Mousse:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl rasvaista turkkilaista jogurttia
½ dl tomusokeria
(100 g valkosuklaata)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
100 g tummaa suklaata
Kuorrutus:
125 g tummaa suklaata (osa maitosuklaata)
75 g voita
1 1/4 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja kääntele taikina lastalla sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan (puolikkaan pellin kokoinen) ja paista uunin keskitasolla 8–10 minuuttia 225 asteessa. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille tai keittiöpyyhkeen päälle (en laittanut edes sokeria). Jätä jäähtymään.
2. Valmista mousse. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja tomusokeri. (Sulata valkosuklaa varovasti, sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita sitten jogurtti-kermavaahtoon.)
3. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna tilkka vettä (n. 2 rkl), purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne sitten kuumaan veteen.Anna seoksen jäähtyä hetki ja sekoita se sitten ohuena nauhana täytteeseen.
4. Sulata tumma suklaa. Ota puolet valkoisesta moussepohjasta toiseen kulhoon ja sekoita siihen sulatettu tumma suklaa.
5. Vuoraa pyöreän kulhon (n. 1,5 l) sisäpuoli tuorekelmulla. Vuoraa kulho sitten mahdollisimman tasaisesti kääretorttupohjalla. Säästä kakkupohjaa myös päälle (ikään kuin pohjaksi, kun kakku myöhrmmin käännetään).
6. Kaada kakkupohjan päälle kulhoon vuoroin vaaleaa moussea ja suklaamoussea. Laita viimeiseksi päälle pala kakkupohjaa. Jos pohja ei tunnu riittävän, halkaise tarvittava pala pohjaa kahtia ja tee kannesta ohuempi.
7. Peitä kulho kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia.
8. Kumoa kakku ja poista kelmu.
9. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi notkeaksi ja lisää tomusokeri. Vatkaa hetki. Lisää kaakaojauhe ja varoen sulatettu suklaa (hieman jäähtyneenä). Sekoita tasaiseksi ja levitä kakun pinnalle.
Tunnisteet
leivonnainen,
suklaa
1. syyskuuta 2015
Ruusukaaligratiini
Kesän aikana kokeilin ekaa kertaa ruusukaaligratiinia. Oi, se oli musta ihanaa! Käytin pakasteruusukaaleja, koska niitä sattui mulla olemaan, mutta tuoreista toki voi tehdä myös! Silloin ruusukaalit keitetään puolikypsiksi. Gratiini on hyvä liharuokien lisuke, mutta itse söin sitä pääruoaksi pikkuperunoiden ja salaatin kera.
Juustokastike saa olla tosi paksua, silloin se jää kivasti kaalien pinnalle eikä valu vuoan pohjalle.
Ruusukaaligratiini
30 g voita
2 - 2½ rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
150 g vahvaa juustoraastetta (emmental, emmental-mozzarella)
(ripaus suolaa)
500 g (pakaste)ruusukaaleja
1. Esikeitä tuoreet ruusukaalit. Pakasteruusukaalit voit kaataa suoraan uunivuokaan.
2. Valmista juustokastike. Sulata voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita hetki. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehahtaa ja hautua pari minuuttia. Lisää juustoraaste ja nosta kattila liedeltä. Sekoita tasaiseksi.
3. Valuta kastike uunivuokaan ruusukaalien pinnalle.
4. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kaalit ovat kypsiä ja pinta on saanut hieman väriä.
Tunnisteet
kasvislisäke,
kasvisruoka,
uuniruoka
28. elokuuta 2015
Tofupyörykät
Kokeilut tofun kanssa jatkuvat. Näihin pyöryköihin olen käyttänyt pehmeää tofua, mutta myös tavallinen tofukimpale toimii, kun seoksen ajaa sauvasekoittimella sileäksi. Laitan usein kasvispihveihin tai vastaaviin jotain proteiinirikasta, jotta pihvit pitävät nälkää paremmin. Proteiinilisä voi olla pähkinää, kikhernejauhoa, tofua, linssejä tai papuja. Tämä pyörykkätaikina on sen verran pehmeää, että varsinaisia pullia siitä ei saa pyöritettyä, mutta pieniä pyöryköitä/pihvejä kuitenkin.
Pyöryköiden lisukkeeksi tein tomaattisalsaa ja tsatsikia. Tosi hyvä yhdistelmä. Osan pyöryköistä kastoin seesaminiemenissä, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Leivittämättömät saattoivat olla jopa parempia.
Tofupyörykät (3 - 4 annosta)
300 g (pehmeää) tofua
½ dl kikhernejauhoa (voi korvata 2 rkl perunajauhoa)
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 rkl öljyä
1 pieni sipuli
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
10 cashewpähkinää
2 rkl tuoretta persiljaa/ ruohosipulia
paistamiseen öljyä
1. Sekoita kulhossa pehmeä tofu ja kikhernejauho sekä mausteet.
2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
3. Kuullota sipuleita ja porkkanaa pannulla öljyssä muutama minuutti.
4. Lisää kasvikset tofuseokseen. Lisää myös murskatut pähkinät ja tuoreet yrtit.
5. Paista pieniä pyöryköitä pannulla öljyssä. Paista keskilämmöllä muutama minuutti per puoli. Käännä varoen, sillä massa on aluksi haurasta.
Tunnisteet
kasvisruoka,
pähkinät,
vegaaninen
15. elokuuta 2015
Banaani-broilerikastike
Arkiruokiin on hauska etsiä välillä vähän erilaisia makumaailmoja. Joskus olen leikannut talteen Pirkan ohjeen ja nyt päätin testata sitä. Parasta kastikkeessa oli monipuolisuus ja rouskuvat pähkinät. Yrtit käyvät tähän kastikkeeseen hienosti. Itse laitoin rosmariinia aika arasti, koska se ei tuntunut tähän kastikkeeseen ihan parhaalta vaihtoehdolta, vaikka se alkuperäisessä ohjeessa olikin. Itse lisäsin vielä ruohosipulia ja laitoin vain yhden banaanin kahden sijaan. Pähkinöitä voisi olla reilumminkin! Sitruunankuoresta tulee aina voimakas sitruksen maku, jos sitä arastelee, niin kannattaa laittaa vähän vähemmän raastettua kuorta.
Banaani-broilerikastike (4:lle)
400 g broilerin filettä tai filesuikaleita
2 rkl öljyä
1 paprika
n. 100 g tuoretta purjoa
1 dl kuohukermaa
2 dl vettä
suolaa, mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
ripaus rosmariinia
mustapippuria
½ dl suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä ( esim. cashew- ja suolapähkinöitä)
1 dl persiljaa hienonnettuna
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 banaani pilkottuna
1. Kuumenna öljyä pannulla ja ruskista broilerinfileitä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Siirrä sivuun ja paloittele reiluiksi paloiksi, kun ne ovat vähän jäähtyneet.
2. Pilko purjo ja paprika pieneksi ja kuullota niitä hetki pannulla öljyssä.
3. Lisää kerma ja vesi ja kiehauta. Lisää suolaa maun mukaan, sitruunamehu, sitruunankuori, rosmariini ja mustapippuri.
4. Lisää lopuksi kastikkeeseen pilkottu banaani, suolapähkinät ja hienonnetut tuoreet yrtit. Sekoita ja tarjoile riisin kera.
Tunnisteet
broileri,
hedelmät ja marjat,
pähkinät
6. elokuuta 2015
Suklaaöverit - Missisippi Mud Cake
Mulla on sellanen laatikollinen reseptivihkoja ja lehdistä revittyjä reseptejä, joissa on mahtavia kokeiltavia juttuja. Olen aikonut liimata ne leikekirjoihini, mutta pino vain paisuu ja leikkeitä on ympäriinsä. Nyt olen parina päivänä niitä taas käynyt läpi ja Elli oli tänään apuna. Häntä kiinnosti 5-vuotiaan näkökulmasta lähinnä kaikki vaaleanpunainen ja söpö ja niinpä Kinuskikissan resepti Missisippi Mud Cakesta sai hänet vaatimaan äitiä leivontapuuhiin. Itseänikin kyllä kiinnosti sen tekeminen ja leivonnainen vaikutti hauskalta vaihtoehdolta lasten kanssa tehtäväksi.
Kinukikissan reseptiin verrattuna omassani on vähemmän sokeria, mutta silti tämä tuhti suklaaunelma oli erittäin makeaa. Pienestä reseptistä riittää helposti kahdellekymmenellekin juhlijalle juuri sopiva, pieni pala. Söimme tätä herkkua jäätelön kanssa (ja tietenkään emme malttaneet jähmettää useita tunteja, paremminkin muutamia minuutteja). Aika mahtava ja hauska leivonnainen! Yksi pieni juttu kuitenkin: tämä pohja ei ainakaan tuolla 20 minuutin paistoajalla ollut mielestäni mutakakkua, vaan pikemminkin kosteaa suklaakakkupohjaa, samantapaista kuin mokkapaloissa.
Missisippi Mud Cake
125 g voita
3/4 dl vahvaa kahvia
3 pientä kananmunaa (tai 2 suurta)
2½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa (tärkeä!)
100 g tummaa suklaata
150 g vaahtokarkkeja
Kuorrute:
50 g voita
½ dl vahvaa kahvia
3/4 dl kaakaojauhetta
4 dl tomusokeria
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja vuoraa keskikokoinen vuoka leivinpaperilla. (Sopiva vuoka on esimerkiksi 28 cm piirakkavuoka, 20cmx25cm vuoka.)
2. Keitä vahvaa kahvia taikinaa ja kuorrutetta varten.
3. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon kahvi ja hetken jäähtymisen jälkeen myös munat.
4. Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet ( myös sokeri) keskenään. Lisää jauhoseos kahviseokseen. Rouhi suklaa, lisää se taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
5. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 17 - 20 minuuttia.
6. Kun pohja on paistunut, ripottele pinnalle vaahtokarkit ja jatka paistamista vielä 3 minuuttia.
7. Valmista sitten kuorrute. Mittaa kuorrutteen ainekset kattilaan, kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta hetkisen. Nosta kylmään vesihauteeseen jäähtymään ja sekoittele kuorrutusta. Kun kuorrute paksunee kunnolla, valuta se kakun pinnalle vaahtokarkkien päälle. Nosta koko komeus kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi. Vähempikin riittää, jos ei malta odottaa. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.
Tunnisteet
karkit,
kuorrute,
leivonnainen,
suklaa
5. elokuuta 2015
Tofu-herkkusienirisotto
Tofu-kokeiluni ovat aika vähäisiä, mutta tässä yksi resepteistä, joka toimi mielestäni oikein hyvin. Kurkatkaa myös tomaattikeitto ja paistettu tofu. Tätäkin ruokaa olen kokannut maaliskuussa, voitteko kuvitella! Suurin osa tämän vuoden kokkauksista on kuvattu, muttei postattu - eikä suurmpaan osaan enää ole yhdistettävissä niitä lippulappusiakaan, johon olen reseptin kokkaillessa kirjannut. No, syöty on kuitenkin!
Tofu-herkkusienirisotto (4:lle)
300 g tofua
Marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl tuoretta basilikaa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl viinietikkaa
2 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
1 rkl voita
250 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 dl risottoriisiä
500 g paseerattua tomaattia
3 - 4 dl vettä
1½ rkl sitruunamehua
50 g parmesaania
1. Kuutioi tofu. Valmista marinadi sekoittamalla pilkottu valkosipulin kynsi ja hienonnettu basilika sekä aurinkokuivattu tomaatti muihin aineksiin. Sekoita marinadi ja tofukuutiot ja anna marinoitua yön yli.
2. Valuta tofut. Säästä öljymarinadi. Paista tofut öljytilkassa pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä. Siirrä sivuun odottamaan.
3. Harjaa herkkusienet puhtaiksi, viipaloi ja paista pannulla voissa kullanruskeiksi. Siirrä sivuun odottamaan.
4. Kaada pannulle öljymarinadi ja kuullota siinä hienonnettua sipulia muutama minuutti. Lisää hienonnettu vakosipuli ja risottoriisi ja kuullota hetki.
5. Kaada sekaan paseerattu tomaatti ja kuumenna kiehuvaksi.
6. Valmista risotto jatkuvasti hämmentäen ja lisää aina tilkka vettä, kun neste on imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes riisi on miltei kypsää.
7. Lisää paistetut tofut ja herkkusienet sekä sitruunamehu ja raastettu parmesaani. Sekoita ja tarkista maku.
Tunnisteet
kasvisruoka,
risotto,
sienet,
tofu
19. heinäkuuta 2015
Juustokakku marjojen seuraksi
Yksinkertainen, tuhti juustokakku on oivallinen tuoeiden marjojen seuralainen.
Blogissani on ennestään jo amerikkalaisen juustokakun ohje, sen löydät täältä. Myös muita paistettuja juustokakkuja löytyy kuusi kappaletta leivontaohjeet-osiosta. Tämä on hieman erilainen ohje, sillä pohja on tehty digestiveistä. En ole ennen paistanut digestive-pohjaa uunissa ja omaan makuuni se ei ollut niin hyvä kuin itse tehty pohja. Irtopohjavuoastani valui rasvaa ja vaikka vuoan alla oli vielä leivinpaperiarkki, niin rasva tavoitti uuninpohjan ja palovaroittimen irroitushommiinhan siinä jouduttiin. No, väliäkös sillä, mutta mielestäni pohjassa oli sellainen ylipaistunut maku. Voihan se ollakin, että paistoin kakkua liian kauan. No, mutta erittäin nopeahan tälläinen juustokakku on tehdä - taisi mennä vartti, niin kakku oli uunissa.
Tällä kertaa tein juustokakusta erittäin vähäsokerisen, sillä tiesin, että kakku nautitaan tuoreiden marjojen kera. Mansikoita voi kasata omaan annokseen juuri niin paljon kuin haluaa ja lisämakeutta saavat sokerihiiret vaikkaa vaahterasiirapista. Mutta, laittakaa toki sokeria oman maun mukaan.
Juustokakku uunissa
200 g digestive-keksejä
75 g voita
400 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
4 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
sokeria (½ --> 1½ dl)
1. Hienonna digestive-keksit ja sekoita ne sulan voin kanssa. Painele massa leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (22-24 cm).
2. Täytettä varten pehmitä tuorejuusto notkeaksi. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. Vältä kaikissa vaiheissa vatkaamista, ettei massaan tule tarpeettomasti ilmakuplia.
3. Riko kananmunat erilliseen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmunaseos juustoseokseen. Lisää myös sokerit ja sekoita tasaiseksi. (Kopista täytettä kulhossa pöytää vasten niin, että saat ilmakuplat nousemaan täytteen seasta pois.)
4. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita kopauttamalla vuokaa kevyesti pöytätasoon muutaman kerran.
5. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 170 asteessa noin 50 min. Tarkkaile kakkua jo ennenmmin. Kakku on valmis, kun täyte on keskeltä vielä hieman hyllyvää - se asettuu ja jämähtää jäähtyessään.
6. Anna kakun jäähtyä täysin, mielellään yön yli jääkaapissa. Tarjoile runsaalla kuormalla tuoreita marjoja.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
juustokakku,
tuorejuusto
16. heinäkuuta 2015
Kesän Marianne-mansikkakääretorttu
Helppo ja makoisa kesäleivonnainen. Ja nopsakka puhelinpostaus ;)
Marianne-mansikkakääretorttu
4 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 1/2 dl mansikkahilloa
1/2 pss (75g) Marianne crush - karkkirouhetta
2 dl kuohukermaa
1/2 l tuoreita mansikoita
1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja pysyväksi vaahdoksi.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi jauhoseos käännellen munavaahdon sekaan.
3. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille ja paista 175 asteessa noin 7 minuuttia, kunnes pohja on kullanruskea.
4. Kumoa kääretorttu sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Levitä pinnalle mansikkahillo.
5. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää karkkirouhe. Levitä mansikkahillon päälle.
6. Viipaloi vielä mansikat ohuiksi paloiksi ja levitä pinnalle.
7. Kääri torttu leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
lasten kanssa,
leivonnainen
2. heinäkuuta 2015
Cashewpestoa ja broilerisalaattia
Kesäsalaatit ovat helppoja ja melko nopsaan syntyviä herkkuja. Tietenkin tässä heti poikkeus - peston valmistaminen vie muutaman minuutin ekstraa. Tein tällä kertaa peston cashewpähkinöistä ja maku olikin ihanan pähkinäinen.
Cashewpesto-broilerisalaatti (4 ann.)
jäävuorisalaattia
vihermixiä (esim. pinaattia, rucolaa, vuonankaalta)
vesimelonia
kurkkua
tomaattia
400 g broilerin filettä
125 g mozzarellaa
Cashew-pesto:
50 g cashewpähkinöitä
1 ruukku basilikaa
3 rkl parmesaaniraastetta
1 valkosipulinkynsi
n. 1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1. Valmista pesto. Paahda pähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Mittaa pähkinät ja peston muut ainekset kulhoon ja surauta tasaiseksi mixerissä tai sauvasekoittimella.
2. Paista broilerinfileet kypsäksi pannulla öljytilkassa. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä.
3. Valmista salaattipohja. Pilko ainekset haluamallasi tavalla ja levitä laakeaan tarjoiluastiaan.
4. Viipaloi salaattipohjan päälle kypsät broilerinfileet, nostele päälle pestoa ja revittyä mozzarellaa.
Tunnisteet
broileri,
kastike/hillo,
salaatti
26. kesäkuuta 2015
Ellin 5-v synttärit
Nämä synttärit pidettiin jo huhtikuussa, mutta tämä vuosi onkin mennyt niin vilinällä, ettei ihmekään, että julkaisen tämän vasta nyt.
Synttärivalmistelut ei koskaan hoidu kovin helpolla. Tarkoitan, että aina menee tovi, kun miettii, mitä tarjoaisi ja toinen, pidempi tovi tarjottavien valmistamiseen. Koska en halua juhlapäivästä hurjan kiireistä, niin koetan aina valita tarjottavat niin, että osan voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään tai sitten pakastan jotain jo aiemmin. Nytkin valmistin juhlapäivän aamuna pizzaa ja mozzaella-tomaattipiiraita, kaikki muu oli tehty aiemmin.
Synttäreillä oli tarjolla..
*kinkku-ananaspizzaa
*tomaatti-mozzarellapasteijoita
*kääretorttua kahdella eri täytteellä (toimittivat kakun virkaa)
*Fazerina-juustokakkua
*Kinderpiirakkaa
*Sitruunapiirasta
*M&M-keksejä
Kääretorttujen täytteisiin käytin kerrankin valmiiksi maustettuja rahkoja, joihin lisäsin hedelmiä ja marjoja. Koristelu oli simppeli, vain kermapursotukset ja pieniä pääsiäismunia - meidän lasten toiveherkku on nimenomaan kääretorttu! M&M-keksit tehtiin upottamalla murokekseihin karkkeja ennen paistoa. Yllätyin vain siitä, etteivät ne houkutelleetkaan lapsivieraita siinä määrin kuin luulin. Kinderpiirakkaa olen tehnyt juhlien jälkeen pakastimeen myös toisia juhlia varten ja sanokoon nyt jo toinen kerta toden - se soveltuu tosi hyvin pakastettavaksi. Laitan valmiit palat leivinpaperien väliin suureen pakasterasiaan ja sieltä sitten juhlapäivänä sulamaan jääkaappiin ja pöytään vähän ennen tarjoilua.
7. kesäkuuta 2015
Klassikko pöytään - parsaa, uppomunia ja hollandaisea
Tein ekaa kertaa elämässäni uppomunia! Ja voi, miten vallattoman vaivattomia ne olivat. Eli onnistuin. Keitin myös napakkaa parsaa ja tein ehkä toka kertaa hollandaisea. Tämä kolmen kombo olisi klassinen alkuruoka, mutta me söimme sitä ihan päivälliseksi.
Jos valmistat tätä kolmikkoa, niin ajoitus kannattaa säätää kohdilleen. Parsojen valmistelu, uppomunvesi kiehumaan. Hollandaisen voi valmistaa sitten, sillä sen ei tarvitse olla ihan kuumaa. Sitten parsat ja uppomunat kiehumaan ja ruoka on valmista!
Parsaa, uppomunia ja holladaisea (3:lle)
500 g tuoretta vihreää parsaa
suolaa, vettä
3 kananmunaa
vettä, suolaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
3/4 dl vettä
½ - 1 rkl valkoviinietikkaa
1 laakerinlehti
muutama pippuri
(1 salottisipuli hienonnettuna)
2 keltuaista
100 g voita
1. Valmista ensin mausteliemi hollandaisea varten. Mittaa kattilaan vettä, valkoviinietikkaa, laakerinlehti, pippuria ja halutessasi hienonnettu salottisipuli. Keitä, kunnes lientä on jäljellä puolisen desiä. Sulata toisessa
kattilassa voi ja jätä jäähtymään.
2. Huuhtele parsat. Napsauta varret poikki (taivuttamalla napsahtavat oikeasta kohdasta). Jätä odottamaan.
3. Valmista hollandaise. Kaada kattilaan keitetty ja siivilöity haalea mausteliemi ja lisää kaksi keltuaista. Vatkaa hetki. Kuumenna sitten kastiketta erittäin varovasti (voit tehdä tämän myös vesihauteessa). Kun kastike sakenee, nosta se heti pois liedeltä. Lisää sula voi pienenä norona koko ajan vatkaten. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
4. Laita uppomunavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, mausta vesi suolalla ja etikalla. Riko muna lasiin, pyöräytä veteen hyvä pyörre ja kippaa muna veden sekaan. Tee samoin kahdelle muullekin munalle. Keitä 3 - 4 minuuttia ja nosta munat sitten hetkksi kylmään veteen.
5. Laita parsat kyljelleen laakeaan kattilaan (tai pannulle) ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä muutama minuuttia. Kaada keitinvesi pois.
6. Kasaa annokset. Laita pohjalle hieman hollandaisea, nostele päälle parsoja ja upppomunia ja lisää vielä kastiketta.
Tunnisteet
kastike/hillo,
kasvisruoka
4. kesäkuuta 2015
Vanha keittiö uutena!
Teimme siis toukokuussa keittiöremonttia. Remontin oleellisin asia oli korjata keittiön rakoillut lautalattia. Sitä varten oli kuitenkin purettava kaapistot, joten päätimme tehdä hieman isomman rempan.
Kaapistoseinä purettiin ja kaksi huonetta avattiin ikään kuin yhdeksi isoksi tilaksi, jota tosin erottaa muuri osittain. Kuvassa oikealla on siis avattu seinä ja kuvan ulkopuolelle jää uusi ruokahuone. Kaapiston paikka vaihtui, mutta materiaalit hyödynnettiin vanhasta keittiöstä. Saareke yhdistettiin kaapiston jatkoksi. Kaakeli on uutta ja maali sekä yksi seinähylly, mutta muuten tosiaan vanhoilla mentiin. Lisäksi korkea uunikaappi (oikea reuna) modattiin matalammaksi, koska se mielestäni kävi uuteen keittiöön paremmin.
Työnjako meillä menee niin, että minä hoidan suurimman osan suunnittelusta. Markon ja apureitten hommaksi jää purkaminen ja rakentaminen ja minä osallistun sitten taas pintatöihin, kuten tapetointiin, pakkelointiin, hiontaan, maalaamiseen, öljyämiseen ja laatoittmiseen.
Punainen väri hävisi ja tilalle tuli turkoosivivahteista siniharmaata. Vai apua.. yksinkertaisesti sanottuna sinistä! Nyt olen tässä yrittänyt totutella uuteen järjestykseen, jännitti ihan hurjasti leipoakin eka kerta. Vielä on sähköjä (tunnelmavaloja) asentamatta ja tavarat eivät ole vielä löytäneet paikkojaan. Uskallan kuitenkin julkaista keskeneräistä, koska meillä on aina joku projekti menossa!!
2. kesäkuuta 2015
Kinderpiirakka
Tätä on pitänyt kokeilla monta kertaa, mutta usein ohjeissa toistuva sokerin määrä (6dl!!) on saanut minut jättäytymään rannalle. Nyt Pirkassa oli tosi makoisan oloinen ohje ja täytyy kyllä sanoa, että oli vaivan väärtiä. Herkkullinen ja riittoisa piiras, joka maistuu kaikenikäisille. Lisäksi piirakka kesti erittäin hyvin pakastamista, maku todellakin jopa parani kuten jossain keskustelussa netin syövereissä vannottiin.
Huomio kannattaa kiinnittää kuitenkin kohtaan, jossa voikreemin päälle levitetään sula suklaa. Koska kreemi on kylmää ja jähmettynyttä, suklaa myös jähmettyy nopeasti. Siksi tasaista pintaa on vaikea saada. Ja jos haluaa tehdä marmorikuvion valkosuklaalla, niin sitten on todella oltava nopea. Itse onnistuin jotenkuten. Ehkä piirakka olisi hyvä ottaa huoneenlämpöön vaikka 5 minuuttia ennen suklaanlevitystä. Mutta jos jännittää, niin valkosuklaallahan voi tehdä vaikka koristeraitoja, maku on sama suklainen elämys! Ps. Ensi kerralla teen kuorrutteen 300 g suklaata: piirakasta tulee suklaisempi ja suklaa on helpompi saada tasaiseksi.
Kinderpiirakka (pellillinen)
3 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
Voikreemi:
150 g voita
1 tl vaniljasokeria
5 dl tomusokeria
1 rkl vettä
Pinnalle:
200 g maitosuklaata
50 g valkosuklaata
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt voi.
2. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään.Lisää ne siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Sekoita mahdollisimman vähän.
3. Levitä taikina paperoidulle uunipellille ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.
4. Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri ja vatkaa tasaikeksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä voikreemi piirakan pinnalle nuolijan avulla. Anna kreemin jähmettyä viileässä.
5. Sulata maitosuklaa mikrossa tai kattilassa varovasti. Sulata myös valkosuklaa, jotta se on heti valmiina maitosuklaan levityksen jälkeen, jos haluat marmoroida pinnan. Levitä maitosuklaa jähmettyneen voikreemin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Sulata myös valkosuklaa ja koristele pinta valkosuklaaraidoilla tai marmorikuvioin. (Marmorointia varten vedä suoria viivoja tasaisin välein. Vedä sen jälkeen ohuella tikulla viivoja kohtisuoraan raitoihin nähden, joka toinen viiva ylhäältä alas ja joka toinen viiva alhaalta ylös.)
6. Leikkaa piirakan reunat pois, niin saat siistejä paloja. Piirakan voi leikata 30 - 40 palaan, sillä se on makea herkkupala!
Tunnisteet
leivonnainen,
makea piirakka,
suklaa
18. toukokuuta 2015
KEITTIÖREMONTTI!
Blogini on mykkä, koska teemme juuri keittiöremonttia. Talon pohjaratkaisuja muutettiin hieman, sinälläänhän 6 - 7 vuotta vanha keittiö palveli edelleen erittäin hyvin. Ja oli edelleen mieleinen punaista väriä myöten.
Vanha ja sitäkin vanhempi keittiö on nähtävillä tässä vanhassa postauksessa. Uusi keittiöremonttimme oli sikäli mielenkiintoinen projekti (sanon oli, sillä kaapistot ovat jo paikallaan), että käytimme samat kaapit ja tasot hyödyksi, mutta sijoitus on tyystin erilainen. Postauksia uudesta tupakeittiöstä on odotettavissa kesäkuussa. Nyt on niin kovasti hommia monella saralla, ettei ehdi. Ja vielä on maalattava ja pakkeloitavaa, sijoitettava tavarat takaisin kaappeihin, kannettava huonekalut... juuri iltapuhteena mieheni kanssa laatoitettiin välitila.
Remontin ajan käytössäni on ollut pieni induktioliesi, siis yksi levy. Ja jääkaappi. Työtasona lasten askartelupöytä. Liesi sijoitettiin leikkuulaudan päälle tuolille. Huoh. Olen kokannut siis vain sellaista, mikä valmistuu yhdessä astiassa. Lisäksi olemme grillanneet muutaman kerran. Ja tänään, hieman väsähtäneenä koko hommaan, ostin valmisruokaa! Illalla kokkasinme kyllä herkullisia miniburgereita, nams. Yksi uusi kokeiluni oli siskonmakkarapasta, tosi hyvää ja helppoa. Ja hauskaa tehdä!
Upeaa ja inspiroivaa kevään jatkoa, palaan kesäkuussa kattiloiden (huom. monikko!!) ääreen.
Vanha ja sitäkin vanhempi keittiö on nähtävillä tässä vanhassa postauksessa. Uusi keittiöremonttimme oli sikäli mielenkiintoinen projekti (sanon oli, sillä kaapistot ovat jo paikallaan), että käytimme samat kaapit ja tasot hyödyksi, mutta sijoitus on tyystin erilainen. Postauksia uudesta tupakeittiöstä on odotettavissa kesäkuussa. Nyt on niin kovasti hommia monella saralla, ettei ehdi. Ja vielä on maalattava ja pakkeloitavaa, sijoitettava tavarat takaisin kaappeihin, kannettava huonekalut... juuri iltapuhteena mieheni kanssa laatoitettiin välitila.
Remontin ajan käytössäni on ollut pieni induktioliesi, siis yksi levy. Ja jääkaappi. Työtasona lasten askartelupöytä. Liesi sijoitettiin leikkuulaudan päälle tuolille. Huoh. Olen kokannut siis vain sellaista, mikä valmistuu yhdessä astiassa. Lisäksi olemme grillanneet muutaman kerran. Ja tänään, hieman väsähtäneenä koko hommaan, ostin valmisruokaa! Illalla kokkasinme kyllä herkullisia miniburgereita, nams. Yksi uusi kokeiluni oli siskonmakkarapasta, tosi hyvää ja helppoa. Ja hauskaa tehdä!
Upeaa ja inspiroivaa kevään jatkoa, palaan kesäkuussa kattiloiden (huom. monikko!!) ääreen.
27. huhtikuuta 2015
Persikka-rahkapullat
Rahkapullat on mun kompastuskivi. Ihan totta! Monesti juuri jotkut simppelit reseptit tuottavat ihmeellisiä vaikeuksia. Omani ovat rahkapullissa liian pieni täytekuoppa, ylipursuava täyte, raaka pohja, liian kuiva pulla kun hädissäni olen paistanut vähän liian pitkään... Ja painamisen aikan lasi jää kiinni taikinaan. Niin yksinkertaiselta kuin pullat vaikuttavat! No, nyt keskityin oikein tuplasti ja sain kahteen otteeseen tehtyä oikein kelpoja rahkapullia. Ja hyviä! Tosin, 12 pullaa yhdellä pellillä on edelleen aika naftia!
Persikka-rahkapullat (12kpl)
2,5 dl pullataikina (½ tavallisesta ohjeesta)
Täyte:
1 prk (250 g ) rahkaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria tai ripaus aitoa vaniljaa
25 g sulaa voita
½ tl sitruunan raastettua kuorta
1 prk (400/200g) säilykepersikoita
Voiteluun: Kananmuna
1. Valmista pullataikina kuten tavallisesti. Anna kohota.
2. Pyörittele taikinasta 12 pikkupullaa. Anna kohota n. 15 minuuttia. Viipaloi sillä välin perikat sopiviksi ja riko voiteluun tarvittava muna. Valmista myös pullien täyte sekoittamalla kaikki täyteainekset yhteen.
3. Paina sopivan lasin avulla pulliin täytesyvennykset. Jauhota lasin pohja ja paina kunnolla.
4. Voitele pullien reunat ja täytä kolot täytteellä (sitä saattaa jäädä hieman yli). Nosta täytteen reunamille 2 - 3 persikkaviipaletta.
5. Paista pullia 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
pulla,
pääsiäinen
26. huhtikuuta 2015
Kermainen broileri-tomaattikastike
Tässä taas yksi melko vaivatta valmistuva kotiruoka. Valmiiseen kastikkeeseen lisätään reilusti tuoretta basilikaa, joten kastike sopii erinomaisesti pastakastikkeeksi. Käytin kerman kohdalla kaurakermaa, mutta kermaisimman maun toki saa laittamalla rohkeasti kuohukermaa.
Kermainen broileri-tomaattikastike (4 ann.)
2 rkl oliiviöljyä
1 -2 sipulia
(valkosipulia)
350 g broilerin fileesuikaleita
400 g paseerattua tomaattia
suolaa, mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
ripaus sokeria tai hieman hunajaa
1 dl kermaa
1 ruukku tuoretta basilikaa
1. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuumenna pannu ja ruskista broilerinfileet öljyssä. Lisää hienonnettu sipuli (ja valkosipuli) ja kuullota muutama minuutti.
3. Lisää paseerattu tomaatti ja mausta kastike paprikalla, suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Anna kiehua hiljalleen 10 - 15 minuuttia.
4. Lisää kerma ja hauduta vielä 5 minuuttia.
5. Lisää tuore, silputtu basilika. Tarjoile keitetyn pastan kanssa.
Tunnisteet
broileri,
tomaattikastike
22. huhtikuuta 2015
Tomaatti-mozzarellapasteijat
Lasten synttäreitä valmistellessani selailin leikekirjojani ja huomasin tuliset broileripasteijat. Päätin tehdä niistä kasvisversion eli rahkavoitaikinan täytteeksi tuli mm. tomaattia ja mozzarellaa.
Rahkavoitaikina on mielestäni helppo tehdä ja helppoa käsitellä. Testasin näitä jo ennakkoon ja silloin tein täytteestä liian vetistä. Täyte tietenkin pursusi uunissa ulos. Vaihdoin tomaattimurskan tiukkaan tomaattipyreeseen ja hommahan toimi! Kuva on valitettavasti juuri noista ekaerän koitoksista :) Pasteijat kyllä maistuivat hyvin myös kasvissosekeiton kaverina, niin lihan- kuin kasvissyöjillekin.
Tomaatti-mozzarellapasteijat (15 - 18 kpl)
Rahkavoitaikina:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 prk (250g) rahkaa
Nypi pehmeä voi ja jauhoseos tasaiseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Täyte:
150 g mozzarellaa
1 dl raastettua parmesaania
1 - 2 prk (á 70 g) tomaattipyrettä
½ punainen paprika
1 valkosipulinkynsi
tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
1. Raasta mozzarella ja parmesaani.
2. Hienonna paprika ja valkosipuli sekä basilikan lehdet.
3. Sekoita täytteen kaikki ainekset.
4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi (4 - 5 mm).
5. Ota muotilla/ lasilla ympyröitä, joiden halkaisija on 10 - 12 cm. Taikinan voi kaulia kertaalleen uudestaan, jotta saat kaiken mahdollisimman hyvin käytettyä.
6. Nosta ympyröiden keskelle täytettä noin ruokalusikallinen.
7. Voitele ympyröiden reunat vedellä ja taita varoen kiinni. Painele sormin ja haarukalla reunat hyvin kiinni.
8. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Tunnisteet
juusto,
kasvisruoka,
pikkusuolainen,
voitaikina
11. huhtikuuta 2015
Ruokaisa broileripiirakka
Ruokaisa piirakka on aina kätevä lounas salaatin kera. Piirakkaa voi lämmittää nopeasti ja piirakoihin saa vaihtelua loputtomasti. Olen kyllä kovasti suolaisten piirakoiden ystävä ja parhaissa piirakoissa ei kermaa ja juustoa säästellä. Tämä piirakka on kuitenkin vähän kevyempi ja arkisempi, lämmitettynäkin oikein toimiva!
Broileripiirakka
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
100 g voita
Täyte:
250 g kypsää broilerinlihaa
2 rkl oliiviöljyä
1 punainen paprika (tai puolikas pun. ja kelt.)
pieni pala kesäkurpitsaa
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa ja pippuria
4 - 5 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl tuoretta basilikaa
3 dl kermaviiliä
3 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl hunajaa
1. Pohjaa varten nypi ainekset sekaisin ja taputtele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun (irtopohja)vuokaan (26cm). Halutessasi voit kaulia taikinan jauhotetulla pöydällä, jolloin se on kätevä rullata kaulimen avulla vuoan pohjalle.
2. Täytettä varten pilko kasvikset. Kuullota niitä oliiviöljyssä muutama minuutti. Nosta pannu liedeltä.
3. Lisää ripaus suolaa ja pippuria sekä pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja tuore, silputtu basilika. Lisää myös pilkotut broileripalat ja levitä täyte tasaisesti pohjan päälle.
4. Sekoita kananmunat ja kermaviili kulhossa ja mausta suolalla ja hunajalla. Kaada täytteen päälle.
5. Paista piirakkaa 200 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes piirakka saa hyvin väriä.
Tunnisteet
broileri,
suolainen piirakka
29. maaliskuuta 2015
Fazerina-juustokakku
Fazerina on yksi mun lempparisuklaista. Niinpä sitä oli saatava juustokakkuun. Tästä ohjeesta valmistuu pieni kakku 18 cm vuokaan. Siitä riittää pienet palat 12 hengelle, mutta toki ohjeen voi tuplata 24 cm vuokaan.
Fazerina-juustokakku
Pohja:
50 g voita
1/4 dl sokeria
1/3 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
100 g tuorejuustoa
125 g rahkaa
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
150 g Fazerina-suklaata
2 rkl appelsiinimehua
2 liivatelehteä
Kuorrute:
50 g Fazerina-suklaata
1 rkl kuohukermaa
Koristeet:
vajaa 1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1/3 rkl kaakaojauhetta
tummaa suklaata
1. Valmista muropohja. Vatkaa pehmeää voita ja sokeria hetki. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan.
2. Pingota irtopohjavuokaan (20cm) leivinpaperi ja taputtele taikina leivinpaperin päälle.
3.Paista pohjaa 175 asteessa noin 20 minuuttia.
4. Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
5. Vatkaa kuohukerma ja tomusokeri vaahdoksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
6. Kuumenna kattilassa appelsiinimehu ja liota liivatelehdet mehuun. Anna jäähtyä pieni hetki.
7. Notkista tuorejuusto ja sekoita sekaan rahka sekä sula, hieman jäähtynyt Fazerina-suklaa sekä appelsiini-liivateseos.
8. Lisää appelsiinikuoriraaste ja vatkattu kerma. Tarkista täytteen makeus.
9. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, tasoita ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.
10. Kuorruta kakku suklaakermalla. Mittaa kattilaan kerma ja Fazerina-suklaa ja kuumenna varoen, kunnes suklaa on sulanut. Irrota kakku vuoasta ja kaada kuorrute kakun päälle. Nosta kakku kylmään.
11. Suklainen kermavaahto pursotuksiin valmistuu lisäämällä kerman joukkoon tomusokeria ja kaakaojauhetta ja vatkaamalla seos vaahdoksi.
12. Halutessasi voit tehdä vielä suklaakoristeita sulasta suklaasta leivinpaperin päälle pursottamalla.
Tunnisteet
leivonnainen,
murotaikina,
suklaa,
tuorejuusto
23. maaliskuuta 2015
Sitruunapiiras
Simppeleistä aineksista tosi herkullinen ja silkkinen piiras. Jos tykkäät sitruuna-marenkipiirakasta ja sitruunajuustokakusta, niin tämäkin maistuu varmasti!
Piiras on helppo valmistaa. En esipaistanut pohjaa tarpeeksi, joten se ei ollut tarpeeksi rapea omaan makuuni, mutta muutoin piiras oli suussasulavan keväistä. Kypsyys sattui tosi nappiin, täyte oli samettista! Piiras onkin otettava uunista heti, kun täyte on hyytynyt, sitä on turha paistaa ylikypsäksi. Idea piirakkaan Wicked sweet kitchenin ohjeesta.
Sitruunapiiras
Pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa
Täyte:
4 kananmunaa
2 sitruunan mehu (1dl) ja kuori raastettuna
1½ d sokeria
2 dl kuohukermaa
1. Sekoita munien rakenne kunnolla rikki kulhossa, älä kuitenkaan vatkaa, ettei täytteeseen tule ilmakuplia. Lisää sokeri ja sekoita.
2. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren uloin, keltainen osa. Purista sitruunoista mehu. Lisää mehu ja kuori täytteeseen.Lisää myös kerma. Sekoita varoen sekaisin ja nosta täyte sitten jääkaappiin pohjan valmistamisen ja esipaiston ajaksi.
3. Pohjaa varten nypi pehmeä voi, vehnäjauhot, tomusokeri ja suola sekaisin, kunnes taikinasta muodostuu melko kiinteä pallo.
4. Nosta taikina jääkaappiin noin vartiksi.
5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta sitten kaulimen avulla piirakkavuokaan (26cm). Voit leikata pohjalle leivinpaperista ympyrän, niin piirakka irtoaa leikatessa kätevästi vuoasta.
6. Pistele pohja haarukalla ja esipaista taikinaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
7. Kaada täyte varovasti matalalta pohjan päälle ja tasottele lusikalla pahimmat ilmakuplat pois (tai nosta ne lusikankärjellä pois).
8. Paista 150 asteessa 25 - 30 minuuttia uunin alatasolla. Täytteen tulisi olla juuri ja juuri hyytynyt ja kypsä.
9. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä piiras kylmässä. Tarjoa halutessasi vatkatun kerman tai jäätelön kera (omasta mielestäni oli parasta sellaisenaan).
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
makea piirakka
15. maaliskuuta 2015
Kreikkalainen sunnuntailounas
Viime viikonloppuna laitoimme ranskalaista ruokaa ja lasten toive kuului, että seuraavana viikonloppuna kreikkalaista. Olin ajatellut enemmänkin ruokalajeja, mutta jotenkin aikaa ei ollutkaan. Munakoiso jäi kesäkurpitsan kaveriksi jääkaappin ja leipominen unohdettiin pitaleipiä lukuunottamatta... no sanoisinko siis, että tässä teille kreikkalainen helppo ja melko edullinen lounas! Päivälliseksi tätä ei kehtaa kutsua, sillä pääruokana on kreikkalainen pikaruoka, pita kebab. Ja kuten surullisenkuuluisaa on, niin se tarjoillaan ranskalaisten kanssa, mutta meilläpä unohtui ne ranskalaisetkin pakastimeen!
Menu oli siis seuraava: kreikkalainen salaatti, pitaleivät naudanlihakebabilla ja tsatsikilla ja jälkkäriksi hedelmälautanen ja jäätelöä kahvin kera. Naudanlihakebabit tein jo pari päivää aiemmin, samalla kun pyörittelin lihapullia ja tsatsikikin valmistui edellispäivän uuniruoan kaveriksi. Ennen lounasta siis käytännössä tein vaan salaatin ja paistoin pitaleivät sekä pilkoin hedelmät.
Kreikkalaisessa salaatissa ei usein ko. maassa ole salaatinlehtiä, vaan se on mehukas sekoitus kurkkua, tomaattia, oliiveja, sipulia ja fetaa. Omassani on kuitenkin salaattia, sillä meillä ei ollut edes oliiveja! Ja hei, kebabeihin toki puolet lampaanjauhelihaa, jos haluaa vielä aidompaa makua!
Kreikkalainen salaatti
kurkkua
tomaattia
(salaattia)
fetaa
oliiveja
punasipulia
oliiviöljyä
Pitaleivät & naudalihakebab
Leivät:
1,5 dl lämmintä vettä
1/8 pala hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
4 dl vehnäjauhoja
1. Valmista kuten sämpylätaikina. Anna kohota noin tunti.
2. Leikkaa kohonnut taikina 8 osaan. Kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi letuiksi (halk. noin 15 cm).
3. Paista melko kuumalla pannulla täplikkääksi molemmin puolin. Nosta valmiit pitat lautaselle leivinpaperin alle (pysyvät pehmeinä).
Kebabit:
450 g naudan jauhelihaa
1 punasipuli erittäin hyvin hiennonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl punaviinietikkaa
1 kananmuna
3/4 dl korppujauhoja
1 tl oreganoa
1 rkl tuoretta (lehti)persiljaa
halutessaan (1/4tl) ripaus kuminaa, kanelia, cayennepippuria
3/4 - 1tl suolaa, pippuria
1. Hienonna punasipuli ja kuullota se kypsäksi oliiviöljyssä. Lisää kuumalle, mutta jo liedeltä nostetulle pannulle valkosipuli, oregano, suola, pippuri ja persilja ja sekoita.
2. Sekoita kulhossa kananmuna ja korppujauho ja anna turvota hetki. Lisää sipuliseos ja jauheliha sekä punaviinietikka ja sekoita murekemassa käsin.
3. Muotoile kahdeksaksi kebabiksi ja paista pannulla keskilämmöllä noin 6 minuuttia.
Tsatsiki:
½ kurkku
350 g kreikkalaista jogurttia (10%)
1 valkosipulinkynsi
tilkka hunajaa
suolaa, pippuria
tuoretta tilliä
1. Raasta kurkku ja ripottele raasteen päälle suolaa. Anna tekeytyä hetki ja purista ylimääräinen neste kurkusta pois. Laita kurkkuraaste kulhoon.
2. Lisää jogurtti (voit valuttaa sen halutessasi), raastettu valkosipulinkynsi, tilkka hunajaa, pippuria, tilliä ja tarvittaessa suolaa. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
Pitakebabien kasaus:
Lusikoi pitaleivälle hieman tsatsikia ja nosta päälle pari ohutta sipulirengasta ja tuoretta tomaattia sekä silputtua persiljaa. Kyytiin vielä lihakepakko, rullalle ja syömään!
Tunnisteet
illanistujaiset,
leipä,
liharuoka,
salaatti
10. maaliskuuta 2015
Maukasta tomaattikeittoa ja paistettua tofua
Ajattelin, että on vihdoin aika kokeilla kiinteää tofua ja päätin ottaa varman päälle: marinoin ja paistoin tofun ja lopputuloksena se sopi erittäin hyvin tämän tomaattikeiton kaveriksi. Koska käytän raaka-aineet mielelläni tarkasti, tofun marinadi käytetään reseptissä tomaattikeiton pohjaksi. Toimii!
Tomaatti-kasviskeitto paistetulla tofulla (3 ann.)
250 g maustamatonta tofua
Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl (appesiini)viinietikkaa
reilu ½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä paloina
2 aurinkokuivattu tomaattia pilkottuna
½ tl oreganoa
½ tl mustapippuria
½ tl mietoa chlimausteseosta
1 tl sokeria
Keitto:
*pohjaksi tofumarinadi
1 sipuli
100 g juuriselleriä
1 punainen paprika
400 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa, hieman sokeria
tuoretta persiljaa
1. Aloita keiton valmistelut mielellään edellisenä päivänä. Pilko tofu kuutioiksi. Valmista marinadi yhdistämällä ainekset. Kääntele joukkoon tofu ja sulje tiiviisti rasiaan. Anna marinoitua 12 -24 tuntia.
2. Nostele tofupalat pois marinadista. Paista tofupaloja hieman keskilämpöä kuumemmalla noin 6 minuuttia. Kääntele paloja välillä. Nosta sivuun odottamaan. (Jos tofupalat haluaa kuumana, niin ne voi paistaa vasta, kun keiton kasvikset ovat kypsiä.
3. Keittoa varten kaada kattilaan marinadi. Pilko sipulit, juuriselleri ja paprika ja kuullota niitä hetki marinadissa kattilassa. Lisää sitten tomaattimurska ja vesi ja anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
4. Mausta keitto sitruunamehulla, suolalla, sokerilla ja tuoreella persiljalla. Nosta pinnalle paistettuja tofupaloja.
Tunnisteet
kasvisruoka,
keitto,
maidoton,
munaton,
tofu,
vegaaninen
9. maaliskuuta 2015
Naistenpäivän ranskalainen ateria
Kun pääruoaksi oli jo valikoitunut burgundinpata, päätin saman tien tehdä koko naistenpäivän menun ranskalaiseen malliin. Alkuruokana oli tuhtia maalaissalaattia (mm. marinoituja herkkusieniä ja punasipulia) ja leipää, pääruokana burgindinpataa perunasoseen kera ja jälkkärinä juustokakkua ja kahvia. Ja yllätyksenä itselleni, osaan siis tehdä vähän-sinne-päin-ranskalaista ruokaa, Masterchefiä katsellessa aina huokailen, kun en ymmärrä ranskalaisesta keittiöstä juurikaan mitään.
Kaikki maistui, mutta ihan ehdoton suosikkini olivat itse marinoidut herkkusienet. Niin helppoa ja niin hyvää! Burgundinpata ottaa valmistuakseen reilut pari tuntia, mutta sehän kypsyy itsekseen. Kun juustokakun tekee edellisenä päivän, niin menu on melko helppo toteuttaa jo lounaaksi, niin kuin me teimme tällä kertaa. Näistä ohjeista riittää 5 - 6:lle.
Ps. Juustokakkuun sain inspiraatiota Lunni leipoo-blogin Maku-lehdelle suunnittelemasta kakusta. Käykää kurkkaan!
Maalaissalaatti
1 salaattimix-ruukku
½ kurkku
3 tomaattia
200 g vihreitä pitkiä papuja kevyesti keitettynä
3 keitettyä kananmunaa
Marinoitu punasipuli:
1 punasipuli
1 rkl öljyä
1 rkl (appelsiini)viinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Marinoidut tuoreet herkkusienet:
100 g tuoreita herkkusieniä
1,5 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/4 tl suolaa
½ tl hunajaa
1. Aloita salaatin teko marinoimalla punasipuli ja herkkusienet molemmat omissa astioissaan. Kuori punasipuli, halkaise ja viipaloi. Sekoita pienessä kulhossa öljy, viinietikka, suola ja sokeri ja lisää viipaloidut punasipulit. Valmista toiseen pieneen kulhoon herkkusienten marinadi sekoittamalla öljy, balsamiviinietikka, valkosipuli, persilja, suola ja hunaja. Harjaa sienet puhtaaksi, katkaise pätkä jalkaa pois ja lohko herkkusienet 6-8 osaan. Sekoita marinadin kanssa. Anna sipulien ja herkkusienten marinoitua pari tuntia peitettynä jääkaapissa.
2. Pilko salaatti, kurkut ja tomaatit. Keitä (pakaste)pavut suolalla maustetussa vedessä hieman alikypsäksi. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä. Sekoita jäähtyneet pavut salaattipohjaan.
3. Kuori keitetyt kananmunat ja lohko ne.
4. Nostele salaattipohjan päälle kananmunat, marinoitu sipuli ja marinoidut herkkusienet. Tarjoa maalaisleivän ja voin kanssa.
Burgundinpata
1 pkt pekonia
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 - 4 porkkanaa
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
700 g naudan (sisä)paistia (tai esim. lapaa)
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl vettä
1 prk (70g) tomaattipyrettä
n. 1 tl suolaa
kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä
3 dl punaviiniä
1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanvalmistusta. Pilko liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni ohuiksi siivuiksi.
2. Kuori sipulit ja porkkanat ja pilko ne paloiksi.
3. Laita valurautapannu kuumenemaan ja nosta sille heti pekoniviipalet. Ruskista kevyesti ja lisää pilkotut porkkanat, sipulit ja valkosipulit sekä herkkusienet. Kuullottele hetki. Kaada ainekset kattilaan.
4. Ruskista seuraavaksi pannulla lihakuutiot öljyssä kahdessa erässä. Kun jälkimmäisen erän lihat ovat ruskistuneet, lisää pannulle vehnäjauhot, pyörittele sekaisin ja lisää vesi sekä tomaattipyre ja suola. Kaada ainekset kattilaan kasvisten sekaan. Lisää laakerinlehdet ja punaviini sekä kokonaiset pippurit.
5. Hauduta miedolla lämmöllä reilu 2 tuntia (jos käytät lapaa, haudutusaika on pidempi).
6. Sekoittele pataa aina välillä varoen. Tarkista myös suola ja lisää tarvittaessa nestettä.
7. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa.
Valkosuklaa-mustaherukkajuustokakku
Pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja (osa täysjyvä-)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
150 g maitorahkaa
3 rkl sokeria
100 g valkosuklaata
2 - 3 rkl mustaherukkahilloa
Mustaherukkakastike (voi tarjota juustokakun kanssa)
1 dl pakastemustaherukoita
½ dl vettä
2 - 3 rkl sokeria
1. Pingota 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Pohjaa varten vatkaa pehmeää voita ja sokeria muutama minuutti.
3. Lisää koko ajan vatkaten kananmuna.
4. Lisää varovasti käännellen jauhoseos ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3,5 cm korkeat reunat).
5. Sekoita täytteen ainekset. Pehmitä ensin tuorejuusto sekoittamalla sitä kulhossa, lisää sitten kanamunat ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja maitorahka sekä sokeri. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se täytteeseen koko ajan sekoittaen.
6. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Tiputtele pinnalle pisaroita mustaherukkahillosta spiraalin muotoon. Vedä pillin päällä ura pisteestä toiseen kakun keskustasta alkaen niin saat kuvioihin sydämen muotoa.
7. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia (Kakku on vielä hyllyvä keskeltä). Avaa uunin luukku muutamaksi sekunniksi, sammuta uuni. Sulje luukku ja jätä kakku uuniin puoleksi tunniksi. Nosta kakku sitten huoneenlämpöön jäähtymään.
8.Kun kakku on haalea, voit peittää sen ja nostaa jääkaappiin tekeytymään yön yli.
9. Tarjoa kakku mustaherukkakastikkeen kera. Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Tunnisteet
illallinen,
juustokakku,
liharuoka,
salaatti
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)