Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
17. helmikuuta 2014
Kahdet keksit murotaikinasta
Maanantaiaamun kunniaksi leivottiin lasten kanssa sämpylöitä ja vähän keksejä. Sämpylät teen aina tällä pehmoisten kaurasämpylöiden ohjeella, tänään laitoin niihin ruisleseitä ja hieman ruisjauhojakin kaurahiutaleiden ja vehnäjauhojen lisäksi. Lapset lähinnä taputtelevat taikinapalloja,mutta sämpylöissä se toimii vallan hyvin,koska ne kohoavat yleensä silti hyvin jamelko kauniin näköisiksi.
Murotaikinasta on helppo tehdä keksejä lasten kanssa. Nyt tein taikinasta kahdenlaisia keksejä: suklaakeksejä ja perinteisiäkaneliässiä. Tytöt sekoittivat taikinaa,nostelivat nokareita pellille ja hieman kierittelivät tankoja kaneli-sokeriseoksessa. Kun keksit tekee oikeaan voihin, niin voi että ne onkin herkullisia. Tässäpä hyvä yhdistelmä keksejä vaikka pieniin juhliin.
Suklaakeksit ja kaneliässät murotaikinasta (24 + 18 keksiä)
200 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Suklaakekseihin lisäksi:
80 g maitosuklaata / daim-suklaata
Kaneliässiin:
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
3. Sekoita taikinaan jauhoseos (jauhot + leivinjauhe).
4. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi. Kylmää taikinaa on helpompi muotoilla.
5. Jaa taikina kahteen osaan.
6. Sekoita toiseen taikinaan paloiksi rouhittu maitosuklaa. Nostele taikina nokareiksi kahdelle pellille (12 keksiä/ pelti)
7. Jaa jäljelle jäänyt taikina kahteen osaan ja pyöritä hieman sormea kapoisemmaksi tangoksi. Leikkaa 9 osaan ja kieritä tangot kanelisokerissa. Muotille pellille s-kirjaimiksi. Tee samoin lopputaikinalle.
8. Paista keksejä 200 asteessa kymmenisen minuuttia.
Tunnisteet
keksit,
lasten kanssa,
leivonnainen
15. helmikuuta 2014
Kasvistagliatelle
Aina sitä näköjään oppii uutta. Tällä kertaa juurikin pastasta. Fettuccine on Roomassa valmistettua nauhapastaa ja muualla Italiassa se tagliatellea. No, tämä ostamani pastapakkaus puhui fettuccinesta, mutta olisko nyt sitten ihan Roomasta kuitenkaan...
Fettucinesta tein maukkaan kasvispastan, josta löytyy kesäkurpitsaa, purjoa, herkkusientä, paprikaa ja keltaisia kirsikkatomaatteja. Tämä ruoka oli oikein hyvää! Kasvisseos oli niin kauniin värikäs, etten tiennyt, raaskinko tomaattipyrettä laittaakaan, mutta siitä tulee kuitenkin aika paljon lisämakua, joten laitoin. Jättämällä voin pois ruoka on täysin vegaaninen.
Kasvisruoat voi pilata aina helposti yhdellä tavalla: ylikypsentää kasvikset. Pilkoin tässä kasvikset erilaisiksi paloiksi ja loppujen lopuksi en ollut aivan varma kypsennysjärjestyksestä. Purjon laitoinkin mielestäni vähän liian aikaisin. Joten, miettikää kypsennystä ja pastan keittoaikaa. Kastike ei saisi joutua odottelemaan pastan kypsymistä. Toinen juttu: kyllä tuoreet kasvikset on tällaisissa ruoissa ihan ylivetoja verrattuina pakastekasviksiin!
Kasvistagliatelle (3 - 4 ann.)
200 g tagliatellea/ fettuccinea
vettä, suolaa
1 rkl öljyä
1 rkl voita (vegaaniversiossa korvaa öljyllä)
100 g porkkanaa
½ punainen suippopaprika
½ keskikokoinen purjo
3 jumboherkkusientä
150 g kesäkurpitsaa
n.½ tl suolaa
mustapippuria
1 prk (70 g) tomaattipyrettä)
1. Viipaloi kesäkurpitsa melko ohuiksi puoliympyröiksi. Ripottele viipaleiden pintaan 1/3 tl suolaa ja itketä viipaleita reilu vartti. Valuta ylimääräinen neste pois.
2. Huuhdo purjo, leikkaa aivan tummimmasta osasta pätkä pois ja suikaloi pieneksi.
3. Kuori porkkana, pese paprika. Pilko viipaleiksi tai paloiksi.
4. Harjaa herkkusienet puhtaaksi ja viipaloi ne.
5. Kuumenna pastan keitinvesi ja laita pasta kiehumaan.
6. Kuumenna pannulla öljy ja voija kuullota kasviksia siinä. Aloita niistäkasviksista, jotka vaativat pisimmän ajan kypsyäkseen ja lisää sitten muut kasvikset kypsymisjärjestyksessä.
7. Lisää lopuksi suolaa, tomaattipyre ja mustapippuria.
8. Sekoita kypsä (al dente) pasta kastikkeeseen ja tarjoa heti.
Tunnisteet
kasvisruoka,
vegaaninen
14. helmikuuta 2014
Juustoiset jauhelihapihvit ja haudutettu kaali
Kauankohan tämäkin resepti on odottanut pääsyään blogiin.. Huimasti kerääntynyt postaamattomia kokkauksia. Joitakin olenkin postannut niin, että olen tehnyt samaa ruokaa jo uudemman kerran..
Näitä pihvejä suunnitellessani päädyin maustettuun juustokermaan, koska arvelin saavani kermasta hyvän maun näihin pihveihin ja niin se menikin! Muistaakseni käytin pihveihin nauta-sikaa, pelkästä naudan paistijauhelihasta tulee jotenkin kuivakkaita pihvejä ja pullia.
Jääkaapissa oli sopivasti puolikas purkki vispikermaa ja pala valkokaalia ja googlettamalla hoksasin, että sellainenkin lisäke kuin kermassa haudutettu kaali on olemassa, joten tuumasta toimeen. Oikein toimiva lisuke paitsi jauhelihapihveille niin myös makkaralle!
Juustoiset jauhelihapihvit
2 dl maustettua ruokakermaa juusto
3/4 dl korppujauhoja
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua persiljaa tai 1 rkl tuoretta
1 kananmuna
mustapippuria
500 g jauhelihaa
1 - 2 sipulia
1 dl juustoraastetta
1. Sekoita kulhossa kerma, korppujauhot, mausteet ja kananmuna. Anna turvota hetki.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se pannulla kypsäksi.
3. Lisää pihvitaikinaan jauheliha ja kuullotettu, hieman jäähtynyt sipuli sekä juustoraaste ja sekoita taikinamassa tasaiseksi.
4. Muotoile kostutetuin käsin noin sentin paksuisiksi pihveiksi (6-8 kpl).
4. Paista pihvit pannulla voissa ja öljyssä kypsiksi n. 4 minuuttia per puoli (keskilämmöllä tai hieman kuumemmalla).
Haudutettu kaali
1 rkl öljyä
400 g valkokaalia
1 - 2 tl dijonsinappia
1 dl (kaura)kermaa
suolaa
tuoretta persiljaa
1. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuullota kaalia pannulla tilkassa öljyä viitisen minuuttia, kunnes kaali muuttuu hieman läpikuultavaksi.
3. Lisää sinappi, kerma ja ripaus suolaa ja hauduta kannen alla, kunnes kaali on sopivan kypsää.
4. Lisää sekaan hienonnettua persiljaa.
10. helmikuuta 2014
Proteiinipitoinen lasagnette
Viime viikon arkiruoista tämä oli meidän perheen ehdoton suosikki. Maistuvaa ja erittäin proteiinipitoista - jauhelihan lisäksi lasagnetesta löytyy kaurapastaa, kidneypapuja ja linssejä.
Jauheliha-papulasagnette (4 - 5 ann.)
200 g kaurapastaa (Torino)
400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 pienehkö porkkana
400 g tomaattimurskaa
1 dl punaisia linssejä huuhdeltuna
6 dl vettä
1 tlk (240 g) käyttövalmiita kidneypapuja
n. 1 tl suolaa
1 - 2 rkl ketsuppia
1 tl oreganoa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl chilimausteseosta
mustapippuria
2 dl ruokakermaa 15 %
1. Kaada kaurapasta lasagnevuoan pohjalle.
2. Ruskista jauheliha. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja raastettu porkkana ja kuullota muutama minuutti.
3. Lisää vesi, tomaattimurska, huuhdotut linssit, pavut ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja keitä viitisen minuuttia. Lisää ruokakerma. Tarkista maku.
4. Kaada kastike kaurapastan päälle ja sekoita.
5. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Tunnisteet
jauheliha,
pavut/ palkokasvit,
uuniruoka
9. helmikuuta 2014
Riista-sienipannu
Käristyslihat tulee yleensä valmistettua ihan peruskäristykseksi, mutta nyt tuli sellainen idea vastaan, jota halusin testata. Maun mukaan tähän voi lisätä tuorejuustoa tai ranskankermaa, tai vaikka ehtaa kuohukermaa. Oikein lihaisan kastikkeen ystävä voi ruskistaa joukkoon myös pekonia. Hyvää ja vähän riittoisampaa kuin pelkkä käristys.
Riista-sienipannu
1 rkl voita
n. 500 g käristyslihaa (saksanhirvi/poro)
1 sipuli
200 g tuoreita herkkusieniä
2 dl vettä
n. 100 g tuorejuustoa
suolaa (lihafondia)
mustapippuria
1. Paista jäistä käristyslihaa pannulla. Irrottele lihapalat toisistaan ja revi tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli. Harjaa herkkusienet puhtaaksi ja viipaloi ne paloiksi.
3. Lisää lihan joukkoon sipuli ja sienet ja anna ruskistua hetki.
4. Lisää vesi, tuorejuusto ja mausteet ja hauduta noin 15 minuuttia.
3. helmikuuta 2014
Klassikkohommia: Lehtipihvi
Onko teistä koskaan raivostuttavaa miettiä arkiruokalistaa? Mulla ainakin välillä tökkii, ei meinaa keksiä tai tuntuu, ettei tee mieli oikein mitään. Tajusin sitten kysyä toiveruokia perheeltä ja miehen toive oli lehtipihvi. Se maistuu hyvin myös lapsille, vaikka kokolihasta onkin kyse. Lehtipihvi ei ole vaikea valmistaa, koska pihvi nuijitaan niin ohueksi, että mureudesta ja kypsyydestä ei tarvi paljoa huolta kantaa.
Ohjeessa yhden pihvin koko on 120 - 150 g, mutta keskikokoiselle paistinpannulle tuollainen pihvi on aika suuri. Itse olin melken pulassa oman valurautapannuni kanssa. Suuritöisintä pihveissä on nuijiminen, mutta se kannattaa tehdä huolella, jotta pihvit ovat tasapaksuja ja riittävän ohuita.
Lehtipihvit (6 kpl)
800 - 900 g naudan ulkofilettä tai sisäpaistia
voita ja öljyä
suolaa, pippuria
1. Anna lihan olla huoneenlämmössä noin tunti ennen paistamista.
2. Leikkaa liha poikkisyin tasakokoisiksi pihveiksi.
3. Nuiji mieluiten tasapäisellä nuijalla ohuiksi (3 mm) pihveiksi esim. kahden leivinpaperin välissä.
4. Kuumenna pannu, lisää tilkka öljyä ja nokare voita. Paista pihvi nopeasti molemmin puolin. Aikaa ei tosiaankaan mene kuin 20 - 30 sekuntia pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta riippuen.
Maustevoi
voita
tuoretta persiljaa
mausteita maun mukaan (esim. mustapippuria, valkosipulia, yrttejä..)
Tunnisteet
liharuoka
2. helmikuuta 2014
Bravuureita ja arvonnan voittaja!
Tammikuun ja menneiden blogisynttärien kunniaksikäynnissä oli arvonta, johon sai jättää viestin omasta keittiöbravuuristaan. Ihania vastauksia ja muutama sellainen ruokalaji, jota pitää päästä kokeilemaan.
Arvontalippusista nousi ylös Nooran lappu, joten Nooralle on tiedossa paketti toivottavasti jo ensi viikolla. Palkintona oli makeita (leivonnais)koristeita: nelilokeroinen purnukka Dr. Oetkerin Princess Lillifee koristekuvioita, paketillinen maito- ja valkosuklaasydämiä ja dajm-suklaarakeita!
Kommenteissa mainittiin enimmäkseen leivonnaisia, mutta myös muutama pääruoka. Rakuunabroileri oli yksi niistä. En tiedä, millaisesta reseptistä on kyse, mutta innostuin katselemaan ohjeita ja tämä tuntui kokeilun arvoiselta.
Bravuurileivonnaisia mainittiin monia, suolaisista esimerkiksi kinkkupiirakka ja voileipäkakku. Makeita herkkuja olivat mm tiramisu, muutama erilainen juustokakku, kristalli- ja voisilmäpullat (jee, pulla on mun suosikkia!), mokkapalat, porkkanakakku, Noista juustokakuista minua kiinnosti erityisesti minttuinen juustokakku ja Maku-lehden sivuilta googlettelin tällaisen tuhdilta vaikuttavan version, ja tässä vielä Ulla Svenskin superminttukakku .Leivonnaisista yksi kokeilemisen arvoinen on varmasti puoloffee, jonka resepti löytyy esimerkiksi Luumukalta ja Kinuskikissalta.
Kiitos tosi paljon kommentoijille! Aurinkoista helmikuuta!!
Tunnisteet
kilpailu
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)