29. maaliskuuta 2015

Fazerina-juustokakku


Fazerina on yksi mun lempparisuklaista. Niinpä sitä oli saatava juustokakkuun. Tästä ohjeesta valmistuu pieni kakku 18 cm vuokaan. Siitä riittää pienet palat 12 hengelle, mutta toki ohjeen voi tuplata 24 cm vuokaan.


Fazerina-juustokakku

Pohja:
50 g voita
1/4 dl sokeria
1/3 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
100 g tuorejuustoa
125 g rahkaa
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
150 g Fazerina-suklaata
2 rkl appelsiinimehua
2 liivatelehteä

Kuorrute:
50 g Fazerina-suklaata
1 rkl kuohukermaa

Koristeet:
vajaa 1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1/3 rkl kaakaojauhetta

tummaa suklaata

1. Valmista muropohja. Vatkaa pehmeää voita ja sokeria hetki. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan.
2. Pingota irtopohjavuokaan (20cm) leivinpaperi ja taputtele taikina leivinpaperin päälle.
3.Paista pohjaa 175 asteessa noin 20 minuuttia.
4. Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
5. Vatkaa kuohukerma ja tomusokeri vaahdoksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
6. Kuumenna kattilassa appelsiinimehu ja liota liivatelehdet mehuun. Anna jäähtyä pieni hetki.
7. Notkista tuorejuusto ja sekoita sekaan rahka sekä sula, hieman jäähtynyt Fazerina-suklaa sekä appelsiini-liivateseos.
8. Lisää appelsiinikuoriraaste ja vatkattu kerma. Tarkista täytteen makeus.
9. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, tasoita ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.
10. Kuorruta kakku suklaakermalla. Mittaa kattilaan kerma ja Fazerina-suklaa ja kuumenna varoen, kunnes suklaa on sulanut. Irrota kakku vuoasta ja kaada kuorrute kakun päälle. Nosta kakku kylmään.
11. Suklainen kermavaahto pursotuksiin valmistuu lisäämällä kerman joukkoon tomusokeria ja kaakaojauhetta ja vatkaamalla seos vaahdoksi.
12. Halutessasi voit tehdä vielä suklaakoristeita sulasta suklaasta leivinpaperin päälle pursottamalla.

23. maaliskuuta 2015

Sitruunapiiras


Simppeleistä aineksista tosi herkullinen ja silkkinen piiras. Jos tykkäät sitruuna-marenkipiirakasta ja sitruunajuustokakusta, niin tämäkin maistuu varmasti!

Piiras on helppo valmistaa. En esipaistanut pohjaa tarpeeksi, joten se ei ollut tarpeeksi rapea omaan makuuni, mutta muutoin piiras oli suussasulavan keväistä. Kypsyys sattui tosi nappiin, täyte oli samettista! Piiras onkin otettava uunista heti, kun täyte on hyytynyt, sitä on turha paistaa ylikypsäksi. Idea piirakkaan Wicked sweet kitchenin ohjeesta.

Sitruunapiiras

Pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa

Täyte:
4 kananmunaa
2 sitruunan mehu (1dl) ja kuori raastettuna
1½ d sokeria
2 dl kuohukermaa

1. Sekoita munien rakenne kunnolla rikki kulhossa, älä kuitenkaan vatkaa, ettei täytteeseen tule ilmakuplia.  Lisää sokeri ja sekoita.
2. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren uloin, keltainen osa. Purista sitruunoista mehu. Lisää mehu ja kuori täytteeseen.Lisää myös kerma. Sekoita varoen sekaisin ja nosta täyte sitten jääkaappiin pohjan valmistamisen ja esipaiston ajaksi.
3. Pohjaa varten nypi pehmeä voi, vehnäjauhot, tomusokeri ja suola sekaisin, kunnes taikinasta muodostuu melko kiinteä pallo.
4. Nosta taikina jääkaappiin noin vartiksi.
5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja nosta sitten kaulimen avulla piirakkavuokaan (26cm). Voit leikata pohjalle leivinpaperista ympyrän, niin piirakka irtoaa leikatessa kätevästi vuoasta.
6. Pistele pohja haarukalla ja esipaista taikinaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
7. Kaada täyte varovasti matalalta pohjan päälle ja tasottele lusikalla pahimmat ilmakuplat pois (tai nosta ne lusikankärjellä pois).
8. Paista 150 asteessa 25 - 30 minuuttia uunin alatasolla. Täytteen tulisi olla juuri ja juuri hyytynyt ja kypsä.
9. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä piiras kylmässä. Tarjoa halutessasi vatkatun kerman tai jäätelön kera (omasta mielestäni oli parasta sellaisenaan).

15. maaliskuuta 2015

Kreikkalainen sunnuntailounas


Viime viikonloppuna laitoimme ranskalaista ruokaa ja lasten toive kuului, että seuraavana viikonloppuna kreikkalaista. Olin ajatellut enemmänkin ruokalajeja, mutta jotenkin aikaa ei ollutkaan. Munakoiso jäi kesäkurpitsan kaveriksi jääkaappin ja leipominen unohdettiin pitaleipiä lukuunottamatta... no sanoisinko siis, että tässä teille kreikkalainen helppo ja melko edullinen lounas! Päivälliseksi tätä ei kehtaa kutsua, sillä pääruokana on kreikkalainen pikaruoka, pita kebab. Ja kuten surullisenkuuluisaa on, niin se tarjoillaan ranskalaisten kanssa, mutta meilläpä unohtui ne ranskalaisetkin pakastimeen!

Menu oli siis seuraava: kreikkalainen salaatti, pitaleivät naudanlihakebabilla ja tsatsikilla ja jälkkäriksi hedelmälautanen ja jäätelöä kahvin kera. Naudanlihakebabit tein jo pari päivää aiemmin, samalla kun pyörittelin lihapullia ja tsatsikikin valmistui edellispäivän uuniruoan kaveriksi. Ennen lounasta siis käytännössä tein vaan salaatin ja paistoin pitaleivät sekä pilkoin hedelmät.


Kreikkalaisessa salaatissa ei usein ko. maassa ole salaatinlehtiä, vaan se on mehukas sekoitus kurkkua, tomaattia, oliiveja, sipulia ja fetaa. Omassani on kuitenkin salaattia, sillä meillä ei ollut edes oliiveja! Ja hei, kebabeihin toki puolet lampaanjauhelihaa, jos haluaa vielä aidompaa makua!

Kreikkalainen salaatti

kurkkua
tomaattia
(salaattia)
fetaa
oliiveja
punasipulia
oliiviöljyä

Pitaleivät & naudalihakebab

Leivät:
1,5 dl lämmintä vettä
1/8 pala hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
4 dl vehnäjauhoja

1. Valmista kuten sämpylätaikina. Anna kohota noin tunti.
2. Leikkaa kohonnut taikina 8 osaan. Kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi letuiksi (halk. noin 15 cm).
3. Paista melko kuumalla pannulla täplikkääksi molemmin puolin. Nosta valmiit pitat lautaselle leivinpaperin alle (pysyvät pehmeinä).

Kebabit:
450 g naudan jauhelihaa
1 punasipuli erittäin hyvin hiennonnettuna
1 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä
1 rkl punaviinietikkaa
1 kananmuna
3/4 dl korppujauhoja
1 tl oreganoa
1 rkl tuoretta (lehti)persiljaa
halutessaan (1/4tl) ripaus kuminaa, kanelia, cayennepippuria
3/4 - 1tl suolaa, pippuria

1. Hienonna punasipuli ja kuullota se kypsäksi oliiviöljyssä. Lisää kuumalle, mutta jo liedeltä nostetulle pannulle valkosipuli, oregano, suola, pippuri ja persilja ja sekoita.
2. Sekoita kulhossa kananmuna ja korppujauho ja anna turvota hetki. Lisää sipuliseos ja jauheliha sekä punaviinietikka ja sekoita murekemassa käsin.
3. Muotoile kahdeksaksi kebabiksi ja paista pannulla keskilämmöllä noin 6 minuuttia.

Tsatsiki:
½ kurkku
350 g kreikkalaista jogurttia (10%)
1 valkosipulinkynsi
tilkka hunajaa
suolaa, pippuria
tuoretta tilliä

1. Raasta kurkku ja ripottele raasteen päälle suolaa. Anna tekeytyä hetki ja purista ylimääräinen neste kurkusta pois. Laita kurkkuraaste kulhoon.
2. Lisää jogurtti (voit valuttaa sen halutessasi), raastettu valkosipulinkynsi, tilkka hunajaa, pippuria, tilliä ja tarvittaessa suolaa. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Pitakebabien kasaus:
Lusikoi pitaleivälle hieman tsatsikia ja nosta päälle pari ohutta sipulirengasta ja tuoretta tomaattia sekä silputtua persiljaa. Kyytiin vielä lihakepakko, rullalle ja syömään!



10. maaliskuuta 2015

Maukasta tomaattikeittoa ja paistettua tofua





Ajattelin, että on vihdoin aika kokeilla kiinteää tofua ja päätin ottaa varman päälle: marinoin ja paistoin tofun ja lopputuloksena se sopi erittäin hyvin tämän tomaattikeiton kaveriksi. Koska käytän raaka-aineet mielelläni tarkasti, tofun marinadi käytetään reseptissä tomaattikeiton pohjaksi. Toimii!


Tomaatti-kasviskeitto paistetulla tofulla (3 ann.)

250 g maustamatonta tofua

Marinadi:
2 rkl öljyä
1 rkl (appesiini)viinietikkaa
reilu ½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä paloina
2 aurinkokuivattu tomaattia pilkottuna
½ tl oreganoa
½ tl mustapippuria
½ tl mietoa chlimausteseosta
1 tl sokeria

Keitto:
*pohjaksi tofumarinadi
1 sipuli
100 g juuriselleriä
1 punainen paprika
400 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa, hieman sokeria
tuoretta persiljaa

1. Aloita keiton valmistelut mielellään edellisenä päivänä. Pilko tofu kuutioiksi. Valmista marinadi yhdistämällä ainekset. Kääntele joukkoon tofu ja sulje tiiviisti rasiaan. Anna marinoitua 12 -24 tuntia.
2. Nostele tofupalat pois marinadista. Paista tofupaloja hieman keskilämpöä kuumemmalla noin 6 minuuttia. Kääntele paloja välillä. Nosta sivuun odottamaan. (Jos tofupalat haluaa kuumana, niin ne voi paistaa vasta, kun keiton kasvikset ovat kypsiä.
3. Keittoa varten kaada kattilaan marinadi. Pilko sipulit, juuriselleri ja paprika ja kuullota niitä hetki marinadissa kattilassa. Lisää sitten tomaattimurska ja vesi ja anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
4. Mausta keitto sitruunamehulla, suolalla, sokerilla ja tuoreella persiljalla. Nosta pinnalle paistettuja tofupaloja.



9. maaliskuuta 2015

Naistenpäivän ranskalainen ateria


Kun pääruoaksi oli jo valikoitunut burgundinpata, päätin saman tien tehdä koko naistenpäivän menun ranskalaiseen malliin. Alkuruokana oli tuhtia maalaissalaattia (mm. marinoituja herkkusieniä ja punasipulia) ja leipää, pääruokana burgindinpataa perunasoseen kera ja jälkkärinä juustokakkua ja kahvia. Ja yllätyksenä itselleni, osaan siis tehdä vähän-sinne-päin-ranskalaista ruokaa, Masterchefiä katsellessa aina huokailen, kun en ymmärrä ranskalaisesta keittiöstä juurikaan mitään.

Kaikki maistui, mutta ihan ehdoton suosikkini olivat itse marinoidut herkkusienet. Niin helppoa ja niin hyvää! Burgundinpata ottaa valmistuakseen reilut pari tuntia, mutta sehän kypsyy itsekseen. Kun juustokakun tekee edellisenä päivän, niin menu on melko helppo toteuttaa jo lounaaksi, niin kuin me teimme tällä kertaa. Näistä ohjeista riittää 5 - 6:lle.

Ps. Juustokakkuun sain inspiraatiota Lunni leipoo-blogin Maku-lehdelle suunnittelemasta kakusta. Käykää kurkkaan!

  
Maalaissalaatti

1 salaattimix-ruukku
½ kurkku
3 tomaattia
200 g vihreitä pitkiä papuja kevyesti keitettynä
3 keitettyä kananmunaa

Marinoitu punasipuli:

1 punasipuli
1 rkl öljyä
1 rkl (appelsiini)viinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Marinoidut tuoreet herkkusienet:

100 g tuoreita herkkusieniä
1,5 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/4 tl suolaa
½ tl hunajaa

1. Aloita salaatin teko marinoimalla punasipuli ja herkkusienet molemmat omissa astioissaan. Kuori punasipuli, halkaise ja viipaloi. Sekoita pienessä kulhossa öljy, viinietikka, suola ja sokeri ja lisää viipaloidut punasipulit. Valmista toiseen pieneen kulhoon herkkusienten marinadi sekoittamalla öljy, balsamiviinietikka, valkosipuli, persilja, suola ja hunaja. Harjaa sienet puhtaaksi, katkaise pätkä jalkaa pois ja lohko herkkusienet 6-8 osaan. Sekoita marinadin kanssa. Anna sipulien ja herkkusienten marinoitua pari tuntia peitettynä jääkaapissa.
2. Pilko salaatti, kurkut ja tomaatit. Keitä (pakaste)pavut suolalla maustetussa vedessä hieman alikypsäksi. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä. Sekoita jäähtyneet pavut salaattipohjaan.
3. Kuori keitetyt kananmunat ja lohko ne.
4. Nostele salaattipohjan päälle kananmunat, marinoitu sipuli ja marinoidut herkkusienet. Tarjoa maalaisleivän ja voin kanssa.


Burgundinpata

1 pkt pekonia
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 - 4 porkkanaa
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
700 g naudan (sisä)paistia (tai esim. lapaa)
2 rkl vehnäjauhoa
4 dl vettä
1 prk (70g) tomaattipyrettä
n. 1 tl suolaa
kokonaisia mustapippureita
2 laakerinlehteä

3 dl punaviiniä

1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen ruoanvalmistusta. Pilko liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni ohuiksi siivuiksi.
2. Kuori sipulit ja porkkanat ja pilko ne paloiksi.
3. Laita valurautapannu kuumenemaan ja nosta sille heti pekoniviipalet. Ruskista kevyesti ja lisää pilkotut porkkanat, sipulit ja valkosipulit sekä herkkusienet. Kuullottele hetki. Kaada ainekset kattilaan.
4. Ruskista seuraavaksi pannulla lihakuutiot öljyssä kahdessa erässä. Kun jälkimmäisen erän lihat ovat ruskistuneet, lisää pannulle vehnäjauhot, pyörittele sekaisin ja lisää vesi sekä tomaattipyre ja suola. Kaada ainekset kattilaan kasvisten sekaan. Lisää laakerinlehdet ja punaviini sekä kokonaiset pippurit.
5. Hauduta miedolla lämmöllä reilu 2 tuntia (jos käytät lapaa, haudutusaika on pidempi).
6. Sekoittele pataa aina välillä varoen. Tarkista myös suola ja lisää tarvittaessa nestettä.
7. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa.


Valkosuklaa-mustaherukkajuustokakku

Pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja (osa täysjyvä-)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 kananmunaa
150 g maitorahkaa
3 rkl sokeria
100 g valkosuklaata

2 - 3 rkl mustaherukkahilloa

Mustaherukkakastike (voi tarjota juustokakun kanssa)
1 dl pakastemustaherukoita
½ dl vettä
2 - 3 rkl sokeria

1. Pingota 22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
2. Pohjaa varten vatkaa pehmeää voita ja sokeria muutama minuutti.
3. Lisää koko ajan vatkaten kananmuna.
4. Lisää varovasti käännellen jauhoseos ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3,5 cm korkeat reunat).
5. Sekoita täytteen ainekset. Pehmitä ensin tuorejuusto sekoittamalla sitä kulhossa, lisää sitten kanamunat ja sekoita tasaiseksi. Lisää ranskankerma ja maitorahka sekä sokeri. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se täytteeseen koko ajan  sekoittaen.
6. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Tiputtele pinnalle pisaroita mustaherukkahillosta spiraalin muotoon. Vedä pillin päällä ura pisteestä toiseen kakun keskustasta alkaen niin saat kuvioihin sydämen muotoa.
7. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia (Kakku on vielä hyllyvä keskeltä). Avaa uunin luukku muutamaksi sekunniksi, sammuta uuni. Sulje luukku ja jätä kakku uuniin puoleksi tunniksi.  Nosta kakku sitten huoneenlämpöön jäähtymään.
8.Kun kakku on haalea, voit peittää sen ja nostaa jääkaappiin tekeytymään yön yli.
9. Tarjoa kakku mustaherukkakastikkeen kera. Mittaa kastikkeen ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi.




3. maaliskuuta 2015

Suklaa-pähkinäpatukat


Raakaleivonta on nyt kovassa huudossa. Itse en ole vielä kokeillut, mutta raakaleivontaan käytettävistä taateleista sain idean näihin suklaa-pähkinäpatukoihin. Halusin luonnollisen välipalan, jossa on myös proteiinia, joten perinteisen myslin sijaan näissä patukoissa rouskuu härkäpapurouheseos. Se on siis käyttövalmista muruseosta, ei liotusta tai kypsennystä. Kätevää ja hyvän (miedon) makuista. Pähkinäseoksesta riippuen yhdessä patukassa on proteiinia 5 - 6 g.

Patukat olivat parhaimmilla vasta päivä valmistuksen jälkeen, kun ehtivät viilentyä ja tasaantua jääkaapissa. Olen napsinut paloja välipalaksi ja ennen lenkillelähtöä - kätevä pieni energiapakkaus myös mukaanotettavaksi.

Näissä patukoissa piilee loputon varioinnin mahdollisuus. Raaka-aineet voi valita oman mieltymyksen mukaan, mutta taatelit ovat se salainen tahma, joka pitää patukat kasassa. Itse halusin patukoista luonnollisesti makeutettuja ja reilun pähkinäisiä, mutta ainesosien tilalle voi sovittaa mysliä, kuivattuja marjoja tai hedelmiä, hiutaleita, kookoshiutaleita.. Makeutukseen voi käyttää sokeria, siirappia tai hunajaa (ei-veg.), mutta nämä ovat kyllä melko makeita näinkin!

Suklaa-pähkinäpatukat

100 g pehmeitä (kuivattuja) taateleita
40 g rusinoita
80 g pähkinöitä (mm. maapähkinöitä, cashewpähkinöitä)
50 g härkäpapurouheseosta
1 dl kauraleseitä
1/4 tl himalajansuolaa
100 g tummaa suklaata (72%) maidotonta

1. Pilko taatelit, pähkinät, rusinat ja papurouhe veitsellä pienemmäksi.
2. Hienonna sitten massa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella hienojakoisemmaksi, mutta kuitenkin karkeaksi.
3. Lisää kauraleseet ja suola ja sekoita massa käsin tasaiseksi.
4. Painele massa tasaiseksi ja tiiviiksi leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoon (n. 25 cm x 8 cm).
5. Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja valele massalevyn päälle.
6. Anna jähmettyä kylmässä puolisen tuntia ja leikkaa sitten varoen kymmeneen osaan.
7. Säilytä jääkaapissa leivinpaperin välissä ilmatiiviissä rasiassa. Säilyy noin viikon.