30. joulukuuta 2012

Taateliboston


Kohta on ehkä parasta katkaista meiltä nettiyhteys, koska näille jouluisille pöivityksille ei näy loppua. Toisaalta, voihan tätä pullaa tehdä vaikka toukokuussa, kun huomaa, että joululta on jäänyt taatelipaketti käyttämättä ja viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Taatelihillokekerros on reilu ja pekaanipähkinä sopii pullaan todella hyvin!

Yhden bostonin tekoon riittää 1/4 tuosta 5 dl:n pullataikinasta ( bostoniin tarvitaan 8 "pullaa". Jos siis tekee vain pari tällaista bostonia, niin puolikas taikina riittää.

Taateliboston

Taatelihilloke (1 bostoniin)

125 g (½ pkt) kivettömiä taateleita
2 - 3 rkl sokeria
1½ dl vettä
50 g pekanpähkinöitä

1. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja taatelit. Keittele kannen alla kymmenisen minuuttia, kunnes taatelit ovat pehmeitä.
2. Rouhi pähkinät ja lisää ne hillokkeen joukkoon. Anna jäähtyä.
3.Ota pullataikinasta 1/4 (jos siis olet valmistanut puolen litran taikinan alla olevan ohjeen mukaisesti). Kauli taikina pieneksi suorakulmioksi, n. 25 cm leveä ja 20 cm korkea.
4. Levitä taikialevylle taatelihilloke. Kääri taikina rullalle ja leikkaa 8 yhtä paksuun osaan.
5. Voitele leipävuoka voilla. Nosta pullapalat vuokaan (kaksi rinnakkain).
6. Anna kohota noin 20 minuuttia. Voitele kananmunalla, koristele pekaanipähkinöillä, raesokerilla ja mantelilastuilla ja anna kohota vielä hetki.
7. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
8. Anna jäähtyä haaleaksi ja koristele vielä tomusokeri-sitruunamehuseoksella.


Peruspullataikina

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/4 dl sokeria
1 rkl kardemummaa jauhettuna
½ tl suolaa
100 g voita
n. 12 dl vehnäjauhoja

 1. Valmista pullatakina. Liota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, lisää sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita.
2. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon pehmeä voi  ja lisää vähitellen loput jauhot samalla taikinaa vaivaten.
3. Kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.



29. joulukuuta 2012

Tomaatti-juustokeitto


Kappas kummaa, kun joulun välipäivinä teki mieli jotain hieman kevyempää. Tässä keitossa on tuoreita tomaatteja ja tölkkitomaatteja ja mausteena Koskenlaskija-sulatejuustoa. Idea lähti siitä, kun ystäväni teki tosi herkullista tomaattikeittoa, jossa oli pehmeää tofua. Tapaninpäivänä asioin täsmälleen Siwassa ja tofu ei mahtane kuulua perusvalikoimaan, mutta Koskenlaskija siinä hyllyssä pönötti pelastavana enkelinä.

Tomaattikeitto on siitä hiemn vaivalloinen, että tomaatit kannattaisi kaltata ennen keittoon surauttamista. Kalttaamisen voi jättää toki välistä, mutta oma sauvasekoittimeni ei ainakaan hienonna kaikkia tomaatinkuoria, joten jos keittoa tarjoaa vieraille, kalttaus olisi ainakin paikallaan. Itsehän tosiaan ostin kirsikkatomaatteja enkä todellakaan niitä jaksanut siinä kiireessä kalttailla, joten osa kuorista tosiaan käppyrällä siellä valmiissa keitossa majaili. No, pieni sivuseikka, muutoin keitto osui ja upposi.

Tomaatti-juustokeitto (4:lle)


1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 paprika (punainen tai suippopaprika tai muutama värikäs minipaprika)
1 rs (250 g ) tomaatteja/ kirsikkatomaatteja
500 g yrttimaustettua tomaattimurskaa
muutama desi vettä
½ rkl sokeria
½ - 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ pkt (125 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa
½ tl chilimausteseosta
yrttimaustetta, jos käytät maustamatonta tomaattimurskaa

1.  Kalttaa tomaatit. Tee niihin ristiviilto, upota kiehuaan veteen hetkeksi, nosta pois ja riipaise käpertyneet kuoret irti.
2. Pilko sipuli, paprika ja valkosipuli ja kuullota niitä kattilassa öljytilkassa, Lisää pilkotut tomaatit ja mausteet.
3. Lisää tomaattimurska ja vesi ja keittele noin 15 minuuttia.
4. Lisää Koskenlaskija-juusto paloina, sekoittele hetki. Surauta koko keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

28. joulukuuta 2012

Vaniljaiset joulutortut


 Tämän joulun tykimmät joulutortut söin kummityttöni kotona, jossa perheen äiti oli täyttänyt tortut vaniljakreemillä ja omenahillolla. Tänään tein hieman vastaavia kotona.

Tein torttuihin vaniljakreemin jauheesta ja kappas vaan, omenahilloa ei löytynyt jääkaapista (taisin tänä vuonna pakastaa vain omenasosetta), joten tyydyin vadelmamarmeladiin. Silti hyviä. Kananmunalla voitelu ja mantelirouhe vielä kruunaavat nämä. Vaniljakreemi toimii tässä jauheesta tehtynä erittäin hyvin, myös paksu vaniljakastike - siis tosi paksu - voisi onnistua. Tässä kun googlettelin, niin Kotiliedessä näköjään on ehdoteltu jos jonkinlaisia tortuntäytteitä, mukana tämäkin variaatio.

Ps. En ole viinereiden ystävä ja nämä tavallaan jo alkavat muistuttaa viinereitä, mutta maistuvat silti minulle... En osaa selittää.


Joulutortut vaniljakreemillä (9 kpl)

3 torttutaikinalevyä

1 dl paksua vaniljakreemiä tai vaniljakastiketta (1 dl kiehuvaa vettä ja 3 - 4 rkl kreemijauhetta tai ohjeen mukaan)
½ dl paistonkestävää hilloa tai marmeladia

kananmuna
mantelirouhetta

1. Kauli torttutaikinalevy hieman pidemmäksi, niin saat yhdestä levystä kolme joulutorttua.
2. Leikkaa torttupalat siten, että saat taivutettua niistä joulutorttuja.
3. Voitele taitelut joulutortut kananmunalla.
4. Nosta jokaiselle tortulle pari teelusikallista vaniljakreemiä ja noin teelusikallinen hilloa.
5. Ripottele pintaan lopuksi mantelirouhetta.
6. Paista torttuja 225 asteessa noin 10 minuuttia.

27. joulukuuta 2012

Porkkanalaatikko


Toivottavasti teillä on ollut mukava joulu! Meidän perhe majaili lapsuudenkodissani ja hulinaa riitti ja ruokaa myös - pöytään notkahti parhaillaan 14 aikuista ja 4 lasta. Palasimme kotiin vasta eilen, mutta joulu jatkuu vieläkin.

Tämä porkkanalaatikko on munaton ja sitä maustaa manteli. Itse olen täällä siis edelleen kovin joulumielellä ja paistelin Tapaninpäivän kunniaksi porkkanalaatikkoa. Tosi hyvää! Tästä annoksesta tulee laatikkoa reilu kilo eli kolme pientä foliovuokaa, jos haluaa niitä käyttää.

Porkkanalaatikko ( 3 rasiaa)

700 g porkkanoita
n. 5 dl löysää riisipuuroa
1 - 2 rkl siirappia
2 rkl voita
3 rkl mantelijauhetta
1 rkl korppujauhoja
suolaa

Riisipuuro
3 dl riisiä
8 dl vettä
1 l maitoa
vajaa 1 tl suolaa


1. Keitä riisipuuro. Riisipuuroa kannattaa valmistaa isompi satsi kerralla. Porkkanalaatikkoa varten riittää osittain veteenkin keitetty puuro, mutta tokihan sen voi keittää kokonaan maitoonkin. Eli kuumenna vesi kattilassa, lisää riiit ja keittele, kunnes vesi on melkein imeytynyt riisiin. Lisää maito, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia. Lisää lopuksi suola.
2. Kuori ja pilko porkkanat. Keitä ne vähässä vedessä kypsäksi. Soseuta.
3. Lisää porkkanasoseeseen n. 5 dl valmista riisipuuroa. Sekoita.
4. Lisää joukkoon siirappi ja voi sekä korppujauhot ja mantelijauho. Tarkista suola.
5. Jaa seos voideltuihin vuokiin ja paista 200 asteessa noin tunti.

21. joulukuuta 2012

Hyvää Joulua!


Ruokailmiö-keittiön Katjuzqa ja pienet tonttutytöt toivottavat jokaikiselle isolle ja pienelle lukijalle erittäin tunnelmallista joulun aikaa!

Tämä joulu vietetään lapsuudenkodissa ja niinpä herkut tulevat pitkälti oman äitin keittiöstä. Itse taidan kuitenkin vastata jälkiruoista ja leivonnaisista, mutta en ole oikein vielä päättänyt, mitä tekisin.

Kaikenmaailman perinteisten jouluherkkujen lisäksi olen pohtinut seuraavia: Todennäköisesti tänä jouluna teen kahvipöytään taateli-pähkinäkakkua ja jotain tuorejuustokakkua. Jälkiruoaksi ehkä pannacottaa jossakin muodossa. Lisäksi olen ostanut tarveaineet omenaglögiin, johon tulee omenatäysmehun lisäksi mm. ranskalaista omenasiideriä ja glögimausteita. Ohje varmaan luvassa myöhemmin. Pipareita on tullut tehtyä ennen joulua jo niin paljon, että joulun aikaan saatan korkeintaan leipaista Wilhelmiinoja. Ja jos suinkin saan käsiini bataatteja, niin batattilaatikko olisi kiva lisä ainakin omaan makuuni ja pöytään istahtavalle kasvissyöjälle. Salaatti on vielä täysi arvoitus, mutta kukapa jouluna olisi nälkäiseksi jäänyt!

Nauttikaa!

Soppaa chili con carne


Talvipäivinä paksut keitot ovat parhautta!

Tähän keittoon tulee reilusti kidneypapuja. Minä olen liotellut ja keitellyt niitä itse kotona, mutta käypä vaihtoehto on ostaa tölkkipapuja. Papujen esivalmisteluissa on aina se huono puoli, että pitäisi muistaa sitten varautua jo viimeistään kokkausta edeltävänä päivänä ja heittää pavut likoamaan ja kuka sitä nyt aina tietää jo edellisenä päivänä, mitä seuraavana päivänä tekee mieli kokata.

Tätä keittoa voi muokata käyttämällä erilaisia papuja, vaihtamalla perunan vaikka kesäkurpitsaan ja jauhelihan sijasta tämän keiton voi tehdä naudanlihasta (pidempi haudutusaika). Käytin keittoon keitettyä riisiä, mutta tokihan riisin voi kypsentää suoraan keitossakin, lisää sitten perunan vähän myöhemmin kiehumaan.

Chili con carne - keitto (4 -5:lle)

200 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen suippopaprika
(1 mieto punainen chili)
500 g paseerattua tomaattia
5 dl vettä
4 pientä perunaa
½ tl juustokuminaa
½ tl chilimausteseosta
½ tl oreganoa
½ - 1 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 3 dl keitettyä riisiä (tai 1 dl keittämätöntä)
n. 4 dl keitettyjä kidnepapuja (tai 1 tlk)
100 g pakakstemaisia

tuoretta persiljää
ranskankermaa

1. Paista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Kuullota sipuli kypsäksi.
2. Lisää pannulle pilkottu valkosipuli ja paprika ja halutessasi hieman tuoretta chiliä.
3.  Lisää vesi, paseerattu tomaatti ja pieniksi kuutioiksi pilkotut perunat.
4. Mittaa sekaan mausteet ja keittele hiljakseen 15 minuuttia.
5. Lisää keitetty riisi, keitetyt pavut ja pakstemaissi ja kypsennä vielä muutama minuutti. Tarkista maku.
6. Silppua sekaan hieman tuoretta persiljaa ja tarjoa keitto ranksankerman kera.

13. joulukuuta 2012

Luumu-rusinakakku


Hyviä joulun makuja! Lapset eivät pidä luumusoseesta ja koska sitä kaapissa oli, päätin käyttää sen mehevöittämään kuivakakkua. Eka meni anopille synttärilahjaksi ja toinen työkavereille ja useampi oli sitä mieltä, että ihmeellisen mehevä kuivakakku. Sitä se totisesti onkin ja itsekään en uskonut sitä eka kakun jälkeen, vaan piti testimielessä tehdä sama taikina uusiksi, jotta pystyi varmistumaan, ettei kyseessä vain ollut puhdas vahinko.

Tällä kakulla osallistuin KLeivontafoorumin joulukuun haasteeseen, jossa leivottiin lahjaksi maistuva kuivakakku. Yhden tein anopille synttärilahjaksi ja toisen työmaalle kollegoiden maisteltavaksi.

Luumu-rusinakakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
n. 200 g luumusosetta (sokeroimatonta, esim. Muksu-lastensose)
1 dl rusinoita

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Munat kannattaa rikkoa vaikka lasiin, ettei kuoria joudu taikinan sekaan.
2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli.
3. Lisää taikinaan rusinat, luumusose ja jauhoseos ja sekoita varoen tasaiseksi.
4. Kaavi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista uunissa (ala- tai keskitaso) 175 asteessa 45 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä puutikiun avulla, mutta älä paista kakkua ylikypsäksi, jotta se jää meheväksi.
6. Anna jäähtyä vuoassaan viitisen minuuttia ja kumoa leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä kakkuvuoan alla
.
Uunituore kakku
Koristeena kaakaotomusokeria.
Sellofaanin sijasta lahjakakun voi pakata kakkukuvun alle.

12. joulukuuta 2012

Kikherne-lihapullapasta


Olin liotellut kikherneitä ja keittänyt niitä jääkaappiin. Alunperin ajattelin tehdä pelkän kikhernekastikkeen, mutta jauheliha piti käyttää ja niinpä tein tällaisen yhdistelmän. Ellin herkkua on nuo kikherneet ja sinne menivät parempiin suihin. Täysjyväpastan kera monipuolinen ja miastuva ateria! Kikherneet ovat mukava proteiininlähde ja sisältävätpä nuo rasvahappoja ja vitamiinejakin. Lihapulltaikinaan käytin samaa metodia kuin isoäidin lihapullissakin. Mulla tahtoo aina jäädä jokin idea päälle ja siitä sitten kokeillaan erilaisia variaatioita.

Olen tehnyt aiemmin tomaattista lihapullaspaghettia, sekin herkullista! Tämän kastikkeen jätin hiljalleen porisemaan siksi aikaa, kun lähdimme koko perheen voimin ulkoilemaan.

Kikherne-lihapullapasta

2 sipulia
1 rkl öljyä
500 g paseerattua tomaattia
1 valkosipulinkynsi
4 - 5 dl vettä
ripaus sokeria
reilu ½ tl suolaa tai vastaavasti fondia tai lihalientä
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus pippuria

400 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl pippuria
2 rkl perunajuhoja
1 dl vettä

tuoretta basilikaa

1. Valmista tomaattikastikepohja. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä kypsäksi. Lisää murskattu valkosipulin kynsi, vesi, paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen.
2. Valmista lihapullataikina. Vaivaa käsin  jauhelihan joukkoon suola ja pippuri. Lisää sitten perunajauhot ja vähän kerrallaan vesi koko ajan vaivaten.
3. Pyörittele pieniä lihapullia ja ruskista pullie pinta pannulla ja nostele lihapullia kastikkeen sekaan sitä mukaa, kun ne ruskistuvat. Jos haluat hieman oikaista, voit nostella lihapullat ruskistamatta suoraan kastikkeeseen.
4. Kun kaikki lihapullat ovat kastikkeessa, anna kastikkeen hiljalleen hautua vähintään 20 minuuttia.Silppua lopuksi joukkoon runsaasti tuoretta basilikaa. Tarkista maku ja tarjoile spaghetin kera.


10. joulukuuta 2012

Piparinmakuinen mutakakku


Joulun aikaan suklaakakkukin saa ihan uudet maut. Vakioresepteihini kuuluvaa taivaallista suklaakakkua on siis tuunattu jouluisilla piparkakkumausteilla. Mutakakku kuuluu paistaa vain sen verran, että sisus jää tahmeaksi. Kaverina tarjoilin jälleen vadelmakastiketta, mutta jäätelö ja kermavaahtokin sopisivat. Idea piparimutakakusta on Pirkan ohjeista peräisin.

Piparimutakakku

200 g voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/3 tl neilikkaa
1/3 tl kardemummaa
1/3 tl inkivääriä
1/3 tl pomeranssinkuorta

Sulata voi miedolla lämmöllä ja pilko joukkoon tumma suklaa. Hämmentele, kunnes suklaa sulaa. Nosta jäähtymään. Vatkaa munat, siirappi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-voiseos. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet sekaisin. Sihtaa taikinaan jauhoseos varovasti sekoitellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halk. n. 25cm) tai vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Paista 200 asteessa 15 - 20 min (alataso käy hyvin). Itsepaistoin 17 minuuttia ja lopputuloksena oli sisältä pehmoinen ja tahmea herkkukakku.

6. joulukuuta 2012

Puolukkajäädyke


Pikkujoulutarjoiluihin tein tällaista puolukkajäädykettä. Selailin reseptejä ja etsin mieleistä, mutten löytänyt ja päädyin sitten väsäämään oman ohjeeni. Jos jäädykkeestä tekee hitusen kirpakampaa, niin sen seuralaisena voi tarjota sitten vaikka kinuskikastiketta. Ja koristeluun voi käyttää lisäksi kermapursotuksia.

Tämän jäädykkeen ainesosat ovat tosi simppelit, mutta keltuaisvaahdon vatkaaminen ja kuumentaminen on melko tarkkaa puuhaa, mutta maltilla onnistuu varmasti sekin.

 Kun tekee jotain ruokia juhliin tai muihin, niin ongelmaksi muodostuu se kuvaaminen. On ihan pöllöä alkaa siinä kesken juhlien jotain kuvaamaan ja siksipä tämäkin kuva on vain nopeasti napattu, jo puoliksisyödystä jäädykkeestä. Ainakin vieraat tykkäsivät tästä!

Puolukkajäädyke (8 - 12 annosta)

3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vettä
2,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa tms.
4 dl (n. 200 g) puolukoita (pakaste)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Erottele kananmunista keltuaiset (kattilaan) ja valkuaiset (kulhoon).
2. Yhistä kattilassa keltuaiset, 2 ruokalusikallista vettä ja 1 dl sokeria. Vatkaa seosta kuumentaen sitä samalla hitaasti (asteikolla 1-10 tasolla 4 tai 5). Kun seos on vaaleaa vaahtoa ja höyryää ja koostumus muuttuu hieman paksummaksi, nosta kattila liedeltä ja aseta se kylmään veteen. Sekoittele seosta välillä, kunnes se on viileää.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto ja vatkattu kerma käännellen varovasti.
5. Survo melkein sulaneet puolukat ja puoli desiä sokeria sekä hieman vaniljasokeria sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.  Sekoittele kermamassaan. Lisää lopuksi myös jäähtynyt keltuaiskiisseli.
6. Kaada vuokaan ja pakasta yön yli.
7. Irrotettaessa kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa (ja toivo parasta!). Jäädyke saa pehmetä noin 20 minuutti ennen tarjoamista.

4. joulukuuta 2012

Perunalimppu



Aikaisemmin kehittelemäni perunsämpylät saivat tässä uuden muodon. Ajattelin, että mikseipä niitä voisi leipoa leivän muotoon, kun täällä päin Suomea nuo "rieskat" eli hiivaleivät ovat kovaa huutoa. Tuleekohan joskus aika, että ikuinen rieskadebatti on ohi ja nämä itäsuomalaiset uskovat, että rieska on sitä litteää.. hahah, pitäisiköhän minun siirtyä jo toisiin joukkoihin.

Taikinaan hain vielä parempaa rakennetta ja enemmän makua vähentämällä hiivan määrää, mutta nostattamalla takinaa reilusti pidempään. Muistanette elonkorjuuleivän, sitähän kohotellaan 3 - 4 tuntia, tätä sentään yhteensä vain noin 2 tuntia.

Sitäpä olen pohtinut, että miten uunin lämpötila määräytyy? Perinteikkäissä ohjeissa paistolämpötila on usein korkea, kun taas nykykeittokirjoissa leivillä usein vaatimaton 200 tai 175 astetta. Perunalimpun kohdalla luotin nyt siihen, että kuumempi on parempi. Perinteistä joutsenolaista rieskaa kun esimerkiksi paistetaan usein vähintään 250 asteessa.

Perunalimppu (2 kpl)

3 dl perunasosetta (3 dl vettä + muusijauhetta tai valmista perunamuusia)
4 dl vettä
1/4 pkt hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 - 5 rkl öljyä
n. 500 g luomu-sämpyläjauhoja (Myllärin)
4 - 5 dl vehnäjauhoja

1. Valmista perunasose. Lisää joukkoon vesi ja sekoita. Veden myötä seos jäähtyy noin kädenlämpöiseksi, joten liota sekaan hiiva.
2. Lisää siirappi, öljy ja osa sämpyläjauhoista ja sekoita tasaiseksei velliksi. Lisää suola.
3. Lisää loput sämpyläjauhot ja sen verran vehnäjauhoja, että saat kimmoisan taikinan, joka on kuitenkin esimerkiksi pullataikinaa löysempi löysempi. Taikina irtoaa hieman kulhon reunoista, mutta on venyvää ja tarttuu reilusti kiinni. Anna kohota kaksinkertaiseksi, vähintää  30 minuuttia.
4. Kaavi taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja kääntele muutaman kerran. Muotoile kahdeksi limpuksi ja nosta pellille kohoamaan.
5. Kohota sen aikaa, kun uuni kuumenee. Voitele halutessasi maidolla tai kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes limput saavat hyvin väriä. Vaihtoehtoisesti voit paistaa ensin 10 minuuttia kuumemmassa, 225 asteessa ja laskea sitten lämpöä ja jatkaa paistamista 10 - 15 minuuttia.

2. joulukuuta 2012

Isoäidin lihapullat ruskeassa kastikkeessa


Yhdessä keittokirjoistani on sellainen perinteikäs lihapullaresepti, jossa tehdään kastike ja lihapullat pyöritellään pannulle ja edelleen kastikkeeseen kypsymään. Ihana resepti ja niin kotoisa. Olisin ostanut näihin nauta-sikaa, mutta koska sitä ei kaupan omana jauhamana ollut, tein tälläisen sekoituksen. Itse käytän mieluusti hiukan enemmän nautaa kuin sikaa. Alkuperäinen resepti kirjassa Herkullista helposti (mm. Hovig & Hensley).

Isoäidin lihapullat ruskeassa kastikeessa (6:lle)

650 g jauhelihaa (esim. sekoitus naudan paistia ja sika-nautaa)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2½ rkl perunajauhoja
1½ dl vettä

7 dl vettä
300 g sipulia
3/4 tl suolaa
½ tl kuivattua persiljaa
2 laakerinlehteä
5 - 8 kokonaista mustapippuria
3rkl vehnäjauhoja + vajaa dl vettä
1 tl sinappia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl tummaa soijakastiketta

voita tai öljyä


1. Valmista lihapullataikina. Laita jauheliha kulhoon, lisää suola ja vaivaa taikinaa käsin tasaiseksi  massaksi. Lisää mustapippuri ja perunajauhot ja vaivaa taas tasaiseksi. Lisää vettä pienissä erissä ja vaivaa, kunnes taikina on sileää.
2. Valmista kastikepohja. Hienonna sipuli erittäin hienoksi. Mittaa 3 l:n kattilaan vesi,hienonnettu sipuli, laakerinlehdet, suola, pippurit ja persilja. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt. Sekoita suurustetta varten vehnäjauho ja vesi ja lisää se ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Lisää myös sinappi, tomaattipyre ja soijakastike.
3. Pyöritä lihapullaseoksesta melko pieniä lihapullia ja ruskista niitä pannulla voissa tai öljyssä joka puolelta. Ruskistaminen antaa kastikkeelle makua! Sitä mukaa, kun pullat ruskistuvat, nostele ne kastikkeen joukkoon kypsymään. Kun kaikki pyörykät ovat kastikkeessa, anna kastikkeen hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Sammuta liesi, mutta kastike tekeytyy vielä paremmaksi, jos annat sen tekeytyä kannen alla rauhassa vaikka 15 - 30 minuuttia ennen tarjoilua.
4. Lisää kastikkeen pinnalle tuoretta persiljaa. Tarjoa perunoiden, herneiden, porkkanan ja puolukkahillon kera.


1. joulukuuta 2012

Tiikerikakku: sitruunaa ja suklaata


Täällä vaan leivotaan. niin kuin ei ruokaa laitettaisi lainkaan. No, kahden leikki-ikäisen kanssa nyt vaan on se tilanne, ettei keittiössä läheskään aina synny gourmeeta vaan ihan sitä perusnakkisoppaa tai kinkkukiusausta. Niitä ei viitsi sitten aina bloggailla.. No, ei vaivuta masennukseen, hyvät perusohjeetkin toki ansaitsevat paikkansa.

Tiikerikakku on ihkaensimmäisiä leivonnaisia, joita lapsena tein. Välissä on ollut monia vuosia, etten ole kuivakakkuihin koskenutkaan, mutta nyt on kyllä niin, että ne maistuvat meidän perheelle ja mikäpäs sopisi vanhan talon tunnelmaan paremmin kuin kupponen teetä ja siipale kuivakakkua.

Tätä ohjetta olen kuitenkin vähän piristänyt ja tuonut vaaleaan osaan sitruunaa ja tummaan osaan aitoa suklaata. Oi, hyvää!

Tiikerikakkua sitruunalla ja suklaalla

200 g voita
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kahvikermaa tai kevytkermaa
½ sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
2 rkl kakkaojauhetta
50 g tummaa suklaata

1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
2. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten.
3. Sekoita vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää taikinaan vuoroin kermaa ja sihdin läpi jauhoseosta.
4. Ota taikinasta noin 1/3 erilleen toiseen kulhoon. Sulata tumma suklaa varoen mikrossa. Lisää taikinaan 2 rkl kaakaojauhetta ja sulatettu tumma suklaa. Sekoita.
5. Lisää vaalean taikinan joukkoon raastettu sitruunan kuori ja mehu.
6. Pane voidellun ja korppujauhotetun vuoan pohjalle ensin puolet vaaleasta taikinasta, sitten suklaataikina ja päälle loput vaaleasta taikinasta.

29. marraskuuta 2012

Aura-lohimedaljongit (ja päärynä-fenkolisalaatti)



Ei kyllä kannata ostaa lohimedaljonkeja valmiina, sillä niiden leikkaaminen on hyvin simppeliä ja kilohinnassa saattaa säästää aika lailla. Medaljonkeihin voisi tehdä parmesan- tai mantelikuorrutetta, laittaa tuoreyrttisekoitusta tai tehdä kermaisen sinihomejuustokastikkeen tai sitruunakastikkeen, tai sitten tällaisen hyvin simppelin ja nopean sinihomejuusto-persiljakuorrutuksen.

Kaverina tarjosin päärynä-fenkolisalaattia, jonka reseptioli Alex Nurmen tekosia Kg-lehdestä, mutta mulle se fenkolin maku ei oikein kolahtanut ja salaatti oli jokseenkin outoa, joten kokeilee, ken uskaltaa.



Aura-lohimedaljongit

600 g lohifilettä (4 medaljonkia)
sitruunamehua
vajaa ½ tl suolaa
mustapippuria
100 g aurajuustoa
2 rkl tuoretta persiljaa

1. Leikkaa lohifile neljään palaan (3 - 4 cm leveitä paloja).  Leikkaa vielä jokaiseen palaan varovasti viilto vain nahkaan asti ja taita sitten medaljongit auki siten, että nahka jää medaljongin sisäpuolelle.
2. Ripsauta medaljongeille sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria.
3. Hienonna persilja leikkuulaudalla. Lisää aurajuusto ja hienonna, kunnes saat murumaisen massan. Jaa massa medaljongeille.
4. Paista medaljonkeja 200 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä. Jos haluat lohesta läpikuultavaa, noin 8 minuutin paisto riittää. Jos haluat lohesta täysin kypsää, reilu 12 minuuttia paistoa riittää. Paistoaika riippuu medaljonkien paksuudesta.

Päärynä-fenkolisalaatti

400 g fenkolia

2 päärynää
1 sitruuna
½ tl suolaa
1 tl sokeria

Leikkaa fenkoli ohuen ohuiksi suikaleiksi ja mausta suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla ja marinoi puolisen tuntia viileässä. Lisää ennen tarjoilua paloiteltu päärynä



26. marraskuuta 2012

Aprikoosi-myslileipä


Vähän väsynyt maanantai, mutta sitähän sai upeasti piristettyä tällä herkullisella myslileivällä ja isolla kupillisella teetä. Myslileipä on pyörinyt mielessä ja tykkään kovasti aprikooseista, niin kuivatuista kuin tuoreistakin, joten ne olivat oitis valintani myslileipään. Tämä on herkkua ja sopii niin aamupalalle kuin teen kanssakin, ja toki myös juustotarjottimen kaveriksi.

Ps. Joulun aikaan tähän leipään vaihdoin aprikoosien tilalle pehmeitä taatelin paloja ja nautimme leipää pitkään kypsytetyn goudan ja teen kera.

Aprikoosi-myslileipä

4 dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl ssiemensekoitusta (tai esim. unikon-, pellavan- tai seesaminsiemeniä)
1 dl spelttihiutaleita
½ dl rypsiöljä
n. 6 dl vehnäjauhoja
10 kpl (60 g) kuivattuja aprikooseja
½ dl rusinoita
10 ruskeaa mantelia

1. Mittaa kulhoon kylmä vesi ja liota sekaan hiiva.
2. Lisää suola, siemenet, hiutaleet ja öljy ja sekoita.
3. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita taikinasta tasaista. Vaivaa muutama minuutti.
4. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
5. Lisää pieneksi pilkotut aprikoosit, rusinat ja vetisellä hienonnetut mantelit. Kääntele ainekset taikinan sekaan ja anna levätä kymmenisen minuuttia.
6. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja kohota 30 minuuttia.
7. Paista 180 asteessa 35 minuuttia.
8. Anna leivän jäätyä hetki vuoassaan, irrota ja jäähdytä ritilällä ilman peittoa.
9. Tarjoa voin ja juuston kera tai paahdettuna vaikkapa hillon kanssa.


23. marraskuuta 2012

Tomaatti-mozzarellafocaccia


Tässä kuussa Leivontafoorumin haasteessa sai tehdä toisinnon jostain aikaisemmin haasteeseen osallistuneesta leipomuksesta. Koska välillä on pakko pitää itselle hieman kurinpalautusta, niin päädyin tekemään jotain leipää ja ohjeiden joukosta löytyi tomaatti-mozzarellafocaccia.



Tomaatti-mozzarellafocaccia (pellillinen)

7 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
14 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
Oman maun mukaan yrttejä, itse laitoin 1 tl provencen yrttisekoitusta
1 pallo (125 g) mozzarellajuustoa
reilu 100 g kirsikkatomaatteja
n. ½ tl suolaa (gourmet-suolahiutaleita tai Himalajan vuorisuolaa)

1. Liota hiiva kylmään veteen. Lisää osa vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi, sileäksi velliksi. Lisää öljy ja suola ja lisäile sitten loput jauhot. Vaivaa huolella.
2. Kohota taikina (kylmään nesteeseen tehdyn kohotusaika noin tunti). Kaada taikina leivinpaperille ja levitä pellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä öljytyin käsin.
3. Leikkaa mozzarellajuusto ja tomaatti paloiksi. Ripottele juustot ja tomaattipalat leivän päälle, niitä voi hieman painella taikinaan. Ripottele pinnalle suolaa ja yrttejä.
4. Kohota puolisen tuntia.
5. Paista 225 asteessa 20 - 25 minuuttia.

Hyvin kohonnut, kimmoisa taikina odottaa pellille pääsyä.


22. marraskuuta 2012

Pesto-broilerimurekepihvit


Tänään tein tällaisia pesto-broilerimurekepihvejä.Ostin täytettyä focaccia varten pestoa ja sehän ei avattuna säily kovin kauan, joten nyt pitää keksiä sille käyttöä. Alunperinkin päädyin pestoon,koska tuoretta basilikaa ei Valintatalossa sinä päivänä näkynyt. No, mutta kyllä ne kaupan pestotkin välillä menevät, joskin kannattaa ottaa jotain laadukasta merkkiä, jossa basilikaa on reilusti ja juusto jotain aitoa kamaa.

Nämä pihvit ovat mietoja, mutta pesto kyllä maistuu. Aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit voisivat maustaa näitä lisää, mutta itse väsäsin tällaisien laspiystävällisen version.

Pesto-broilerimurekepihvit (4:lle)

1 rkl öljyä
1 punasipuli
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
2 dl kermaviiliä
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
250 g broilerin paistijauhelihaa
2 rkl vihreää pestoa
mustapippuria myllystä
½ - 3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua

1. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta porkkana. 
2. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanaraastetta, kunnes sipuli pehmenee. Nosta seos jäähtymään.
3. Sekoita kulhossa kermaviili, korppujauho ja kananmuna. Lisää broilerin paistijauheliha, suola, pesto ja mustapippuri. Lisää myös hieman jäähtynyt sipuli-porkkanaseos. Sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Nosta lämmitetylle pannulle voi-öljyseokseen lusikalla pieniä pihvejä. Paista pihvejä noin 4 minuuttia per puoli.


21. marraskuuta 2012

Pienet broileri-fetapiiraat


Piitulaisen synttäreille valmistui tällaisia pikkusuolaisia. Pohjassa mukana ruista ja pohja olikin maukas! Täytteenä broileria, fetaa, tomaattia ja juustoa. Tarvitset pieniä piirasvuokia tai muffinipellin, jossa on 12 syvennystä.

Pienet broileri-fetapiiraat (12 kpl)

100 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

250 g broilerin filesuikaleita
100 g fetajuustoa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
80 - 100 g juustoa (emmental-mozzarella)
12 kirsikkatomaattia lohkottuna
tuoretta basilikaa

1. Pohjaa varten nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi ja vaivaa käsin sen verran, että saat kiinteän taikinan. Jos taikinaan on lipsahtanut jauhoja ja murumaisuus ei häviä, lisää 1 - 2 rkl vettä.
2. Paista broilerin filesuikaleet kullanruskeiksi pannulla. Nosta jäähtymään.
3. Sekoita kulhossa kananmunat ja ruokakerma, mausta seos mustapippurilla ja tarpeen mukaan ripauksella suolaa (n. 1/4 tl), jos broilerit ovat suolattomia. Raasta juusto.
4. Jaa taikina 12 osaan ja painele taikinat voidellun muffinipellin syvennyksiin. Reunat saavat olla 2 - 3 senttiä korkeat.
5. Jaa taikinasyvennyksiin broilerin palat, fetajuusto osin murennettuna, kaada päälle muna-kermaseos. Jaa piirakoille kirsikkatomaatin lohkot ja ripottele pinnalle juustoraaste sekä tuoreita basilikan lehtiä.
6. Paista 200 asteessa 25 - 30 minuuttia.

19. marraskuuta 2012

Omenainen broilerikermakastike


Sunnuntaina tultiin reissusta ja monesti minulla on sunnuntaina tapana tehdä alkuviikon ruoat. Niin nytkin. Keittiössä syntyi uunilohta kermaviilikuorrutteella, tätä omenaista broilerikermakastiketta ja riisiä sekä riisipuuroa ja pannukakkua kaikilla herkuilla.

Tämä on melkoinen jättiohje, mutta ohjeenhan voi helposti puolittaa. Mausteet voi valita oman maun mukaan, joku voisi lisätä hunajaa, toinen chiliä, mukaan sopisi aurajuustokin mainiosti ja kastiketta voi jatkaa vielä vaikkapa maissilla tai parsakaalilla. Lisäkkeeksi voisin suositella tummaa pastaa tai vaikkapa perunaa, tuo valkoistakin valkoisempi riisi on niin mautonta, mutta lasten mielestä just parasta!

2,5-vuotiaallamme on hieman vaikeuksia välillä erottaa toisistaan sanat kala ja kana, joten kanan perään on meillä lisätty kot kot, jotta saavutamme yhteisymmärryksen.  Tosin tämä neitihän söisi joka ruoalla kalakeittoa, jos suinkin olisi kauhanvarressa...

Omenainen broilerikermakastike (6 - 8 ann.)

n. 700 g broilerin filepihvejä, suikaleita tms.
1 rkl voita tai öljyä
suolaa, pippuria, broilerimaustetta

1 rkl öljyä
3 sipulia
2 granny smith-omenaa (tai muuta makeaa omenaa)
2 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
½ nippua tuoretta persiljaa tai 2 tl kuivattua persiljaa
tilkka sitruunamehua
suolaa

1. Paista broileri nopeasti kypsäksi voissa tai öljyssä. Pintamausta kypsä liha suolalla, pippurilla ja broilerimausteella. Jos käytät pihvejä, voit halutessasi viipaloida ne isohkoiksi viipaleiksi.
2. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota reilu määrä sipulia hitaasti kypsäksi. Lisää kuoritut ja pieneksi pilkotut omenat.
3. Lisää vehnäjauhot, sekoita ja lisää vesi koko ajan sekoittaen. Seoksesta tulee paksua, mutta tarvittaessa lisää vettä. Anna hautua muutama minutti.
4. Lisää ruokakerma, broilerinpalat ja mausteet ja hauduta noin 10 minuuttia. Tarkista lopuksi suola.

15. marraskuuta 2012

Kaakaokuivakakku


Päätin leipoa naapurille tyttövauvan kunniaksi suklaakakkua ja kokeilin yhdestä keittokirjasta tätä suklaakakkua. Se kirja on sellainen kotikokkien reseptikokoelma, mutta tämä samainen kakkuohje on julkaistu ainakin Ankkalinnan mestarikokit - kirjassa. Joku on siis nyysinyt Mummo Ankan reseptin omiin nimiinsä, heh heh. Oli miten oli, naapurissa tykättiin kakusta kovasti! Leivoin kotiinkin samalla vaivalla eli tein taikinan tuplana. Kakku oli tuhdin kaakaoinen ja pehemä.

Ohje on vähintäänkin eriskummallinen - kuivat aineet sekoitetaan, lisätään sula voi ja lopuksi munavaahto. Pohdin, että mitä vaikutusta ainesosien tällaisella yhdistämisellä on. Kakun maku ja koostumus oli oikein hyvä, mutta en osaa sanoa, oliko tämä erilainen verrattuna tavalliseen murokakkuun tms. Mutta jos haluatte vaihtelua ja kokeilla eriskummallista taikinaa, tehkää tämä!


Kaakaokuivakakku

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
150 g voita
3 munaa
1 dl kuumaa, vahvaa kahvia
korppujauhoja
tomusokeria

1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
2. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja kaakaojauhe.

3. Kaada sula voi jauhoseoksen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
4. Vaahdota munat erittäin hyvin. Sekoita vaahto taikinaan vähitellen varovasti sekoittaen.
5. Lisää vastakeitetty vahva kahvi j sekoita taikina tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 - 45 minuuttia. Kakun voi ottaa uunista aavistuksen alikypsänä, sillä silloin kakku on mehevimmillään (eli tikulla koettaessa taikinaa saattaa vielä jäädä hieman kiinni tikkuun).

13. marraskuuta 2012

Hassel-rusinacookiet (cookies)


Tämä resepti on ollut minulla nyt jo vuosia ja muistan vieläkin, kun leivoin näitä ekan kerran. Olin ostanut söpön keksipurkin ja sen sitten täytin näillä.Tähän reseptiin liittyy monia muistoja ja siksi kai vaalin sitä. Resepti esiintyy jo toisen kerran blogissa, edelliset ovat tosin suklaavoittoisia. Näihin laitoin hasselpähkinärouhetta ja se maistui todella hyvälle!

Ps. Taikinasta tulee tosiaan noin viitisenkymmentä keksiä, joten puolikas taikinakin riittää pienempään keksinhimoon!

Hassel-rusinacookiet (50 kpl)

 200 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl rusinoita
100 g hasselpähkinärouhetta

1. Pehmitä voi mikrossa. Lisää sokerit. Vatkaa vaahdoksi (tai sekoita voimakkaasti jonkin aikaa).
2. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen.
3. Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen ja lisää taikinaan. Sekoita.
4. Nosta pellille nokareita (noin 15 kpl/ pelti).
5. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.

11. marraskuuta 2012

Mansikka-minttutäytekakku




Tästä kakusta löytyy kaakaopohja ja kahdenlaista täytettä: mansikka-limemoussea ja minttusuklaarahkaa (marianne-rahkaa). Kakku on yhdistetty Piitun 1-vee kakku ja isänpäiväkakku, koska päivät sattuvat yksiin. Miehen toiveesta kakussa on mansikkaa, loput sävelsin.

Tämän kakun täytteet ovat melko vaivattomat, itselleni vaikein osuus oli kakkupohjan leikkaaminen neljään osaan kolmen sijaan.

Mansikka-minttutäytekakku

Pohja:
5 munaa
1,9 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
0,6 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen
1 dl laimeaa mehua (mansikka tai sekamehu)

Marianne-rahka

250 g kermarahkaa tai maitorahkaa
reilu 100 g marianne-rouhetta (valmista tai itse murskattua)

Mansikka-limemousse

2,5 dl Flora Vispiä tai vispikermaa
250 g rahkaa
250 g mansikoita (pakaste-)
1 dl tomusokeria
3 liivatelehteä
1 limen kuori ja mehu


1. Valmista sokerikakkupohja ja paista uunissa 175 asteessa 35 minuuttia. anna jäähtyä viitisen minuuttia. Kumoa kakku, silloin se painuu tasaiseksi jäähtyessään.
2.  Sekoita rahka ja mariannerouhe ja nosta kylmään.  Valmista mariannerahka jääkaappiin hieman etukäteen, jotta karamellirakeet ehtivät sulaa ja maku tulee paremmin esiin.
3. Valmista mansikka-limemousse. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma melko kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka, tomusokeri ja soseeksi survotut mansikat ja vispaa sekaisin. Pese lime huolellisesti ja raasta uloin kuorikerros ja sekoita se mansikkatäytteeseen. Purista limen mehu ja kuumenna siitä noin puolet kattilassa kiehuvaksi ja liota sekaan pehmetä liivatelehdet. Lisää loppu mehu joukkoon, jotta seos hieman jäähtyy ja kaada koko liivateseos sitten ohuena nauhana mansikkatäytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
4. Leikkaa kakkupohja varoen neljään osaan. Nostele leikatessasi osat varoen pöydälle pinoon järjestyksessä, niin ne ovat valmiina kasausta varten.
5. Laita alin pohja samaan irtopohjavuokaan, jossa leivoit kakun. Kostuta pohja ja levitä päälle noin puolet mansikkatäytteestä. nosta seuraava pohja päälle, kostuta ja levitä päälle mariannerahka. Nosta taas seuraava pohja, kostuta ja leivtä lähes kaikki mansikkatäyte. Nosta kansi,kostuta ja silaa pintaan loput mansikkatäytteestä, niin saat hyvän pohjan koristeluille.

8. marraskuuta 2012

Limerahkakakku


Ihanan raikas ja vatkaamatta valmis helppo kakku! Tätä tarjosin parille äitikamulle, kun juhlittiin Piitulaista.

Limerahkakakku

Pohja:
175 g vaaleita keksejä
60 g voita

Täyte:
2 limen kuori ja mehu
5 liivatelehteä
250 g mascarpone-tuorejuustoa
500 g maitorahkaa
1 1/4 - 1½ dl sokeria
ripaus vaniljasiemeniä (tai 1 tl vaniljasokeria)

1. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi.
2. Painele keksiseos leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (22 - 24 cm).
3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
4. Pese limet huolellisesti, raasta kuori ja purista mehut talteen. Kaada noin puolet mehusta pieneen kattilaan, kuumenna mehuvaksi ja liota joukkoon pehmenneet liivatelehdet. Anna jäähtyä täytteen sekoittamisen ajan.
5. Sekoita kulhossa limen kuori, loppu mehu, sokeri, mascarpone, maitorahka ja vaniljansiemenet. Lisää liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
6. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä seuraavaan päivään.



Kinkku-aurapiirakka


 Äskettäin julkaisin samantyylisen piirakan lehtitaikinaan käärittynä. Tämä on silti ihan eri asia ja erittäin herkullinen kinkkupiirakka, tietenkin Aura-juuston ansiosta. Tätä tarjoilin asukasyhdistyksen väelle kokouksessa.

Kinkku-aurapiirakka


Pohja:
100 g voita
200 g vehnäjauhoja
1/3 tl suolaa
1 rkl vettä

Täyte:
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
½ punainen paprika
1 porkkana hienona raasteena
200 g saunapalvikinkkua
150 g Aura-juustoa tai muuta sinihomejuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä 6 %
3 kananmunaa
½ tl suolaa

1. Pohjaa vatren nypi, voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi.
2. Painele taikina esimerkiksi 24 cm irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle tai piirakkavuokaan. 24 cm:n vuokaan reunat kannataa nostaa useamman sentin korkuisiksi.
3. Täytettä varten kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota hienonnettu sipuli ja punainen paprika sekä porkkanaraaste pannulla.
4. Hienonna kinkku ja aura-juusto. Sekoita toisiinsa kermaviili, kananmunat ja suola.
5. Sekoita hieman jäähtyneeseen kasvisseokseen kinkku ja aurajuusto ja levitä seos piirakkavuokaan. Kaada päälle kermaviiliseos.
6. Paista 180 - 200 asteessa noin 30 minuuttia.


5. marraskuuta 2012

Keep it simple! Merimiespihvi


Simppeleistä simppelein ruoka, mutta silti niin herkullinen! Loputtomat variointimahdollisuudet, mutt kannattaa maistaa ihan tätäperusveriotakin!

Lihaksi käy naudan paisti (kulma-, sisä-, paahto- tai Ostin naudan paahtopaistia, koska se näytti niin hyvälle mutta pala oli kuitenkin niin pieni, ettei siitä ollut uuniin. Puntaroin, että teenkö lehtipihvejä vai merimiespihviä ja jälkimmäinen vei voiton.

Merimiespihvi (5:lle)


1 kg perunoita
( 2 sipulia)
500 g naudanpaistia
voita, öljyä
2 tl suolaa
mustapippureita
(pari tuoretta timjamin oksaa)4 - 5 dl vettä

1. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
2. Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Jos haluat laittaa sipulia, niin kuori myös sipuli ja leikkaa se renkaiksi.
3. Viipaloi liha ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla hieman voi-öljyseosta ja ruskista lihaviipaleet nopeasti molemmin puolin.Ripottele lihoille suolaa n. 2 tl ja sekoita ne vuoassa perunoiden ja sipuleiden kanssa.
4. Lisää 4 - 5 dl vettä ja painele perunaseosta niin, että se suunnilleen peittyy veteen. Heitä sekaan vielä kymmenkunta kokonaista mustapippuria. Mausta halutessasi muutamalla timjamin oksalla.
5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa reilu tunti.

3. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivän ruoka: Broileria ja sitruunakastiketta, parsakaali-perunoita ja yrttivihersalaattia


Viikonloppu on nyt kokonaan varattu perheelle ja Pyhäinpäivän kunniaksi oli mukava laittaa hyvää ruokaa. Ostin kaupasta toissapäivänä broileria ja sitruunoita sun muuta - en vaan tiennyt, mitä niistä laittaisin. Aamupäivällä tein kääretorttupohjaa ja siinä sain sitten sopivasti ideoita ruokaankin. Meinasin tehdä kylmän ranskankermakastikkeen, mutta onnekseni päätin viritellä jonkin sitruunaisen kastikkeen. Kastike oli tämän menun lemppari!! Kävisi tosi hyvin myös vaalean kalan kanssa!

Nämä ruokalajit ovat loppujen lopuksi aika simppeleitä ja kaiken tämän tekee parissa tunnissa kääretorttua myöten, itse ainakin työskentelin melko rauhassa ja kerrankin ehdin kokkailun lomassa myös siivota keittiötä. Hmmm... no sen verran oli ajatukset ristissä, että hulautin parsakaalin kiehuvan keitinveden toisen ranteen päälle - pahin keittiöpalovammani tähän asti. Au. Ei kannata.

Aloitin tekemällä kääretortun, sitten sitruunakiisselin, seuraavaksi valmistelin perunat. Sitten tein salaatin, kastikkeen ja paistoin perunalisäkkeen uunissa ja aivan lopuksi paistelin kanat, viimeistelin kastikkeen ja vatkasin jälkiruokakiisseliin kerman.


Menu (4:lle): 

Paistettua broileria ja kirsikkatomaatteja
Sitruuna-basilikakastiketta
Parsakaali-perunapaistosta
Yrttivihersalaattia

***
Sitruunakiisseliä ja vaniljakermaa

***
Banaani-mangounelmatorttua ja kahvia


Parsakaali-perunapaistos

8 perunaa
½ parsakaali
2 rkl oliiviöljyä
1/3 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua

1. Kuori perunat ja pilko ne noin 2 x 2cm paloiksi. Esikeitä melko vähässä vedessä 6 minuuttia. Valuta vesi pois.
2. Pilko parsakaali melko pieniksi nupuiksi ja suikaloi varsiosa. Esikeitä 1 - 2 minuuttia ja huuhdo kylmällä vedellä.
3. Kaada kasvikset uunivuokaan, lorauta päälle öljy, suola, sitruunamehu ja ripaus mustapippuria ja sekoita varoen. 
4. Nosta paistos 220 asteiseen uuniin 25  minuuttia ennen tarjoilua. (Paistoaika 20 - 25 minuuttia.)

Yrttivihersalaatti

½ romaine-salaatti
50 g rucolaa
50 g tuoretta pinaattia
½ rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 - 2 rkl vastaraastettua parmesaania tai grana padanoa

1. Huuhdo salaatinlehdet ja rucola. Kuivaa.
2. Ryöppää pinaatti nopeasti (max. 1min ) kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
3. Sekoita kulhossa revityt salaatinlhdet, rucola, pinaatti, oliiviöljy ja mausteet sekä raastettu juusto.


Sitruuna-basilikakastike

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1½ rkl kanafondia
2 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria (+ suolaa tarpeen mukaan)

½ dl vispikermaa
1 keltuainen
10 - 15 tuoretta basilikan lehteä

1. Sulata voi kattilassa, älä ruskista.
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää vesi koko ajan sekoittaen, ettei kastikkeeseen jää paakkuja.
4. Mausta sitruunamehulla, sokerilla ja kanafondilla. Anna kiehua 10 - 15 minuuttia.
5. Vähän ennen tarjoilua, valmista keltuaissuuruste. Sekoita lasissa keltuainen ja kerma ja kaada suuruste kastikkeen joukkoon ohuena nauhan koko ajan sekoittaen. Kun kastike kiehahtaa, nosta se pois liedeltä ja lisää tuore basilikasilppu.

Paistetut broilerit ja kirsikkatomaatit

1 rkl voita
1 rkl öljyä
4 (ohutta) broilerin rintafilettä
suolaa, pippuria
12 kirsikkatomaattia

1. Kuumenna pannu hieman keskilämpöä kuumemmalla. Lisää pannulle voi ja öljy.
2. Nosta broilerinfileet pannulle ja anna paistua rauhassa 3 - 4 minuuttia puolelta. Kun olet kääntänyt broilerit, lisää pannulle kirsikkatomaatit.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Sammuta liesi ja anna broilerien vetäytyä pannulla muutama minuutti.

Sitruunakiisseli

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (n.½ dl)
hieman vajaa 1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vettä
2 rkl maissitärkkelysjauhoa

Pinnalle:
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja vispaa tasaiseksi.
2. Kuumenna seosta koko aan sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. 
3. Ripota pinnalle hieman sokeria ja anna jäähtyä (niin kauan kun aikataulu antaa myöten).
4. Jaa annosmaljoihin.
5. Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri löysäksi vaahdoksi ja lisää kiisselin päälle ennen tarjoilua.

Banaani-mangounelmatorttu

4 munaa
1½ dl sokeria
½ dl ohrakasta tai perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

1 prk (125 g ) mangososetta
1 banaani
1 prk kermarahkaa (tai 1 dl vispikermaa vatkattuna ja 150 g rahkaa)
2-3 rkl sokeria
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

1. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sihtaamalla kuiva-aineseos ja kääntele taikina varovasti nuolijalla sekaisin.
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle nuolijalla. Paista 200 asteessa 6 minuuttia.Kumoa lämmin kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle.
3. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
4. Pilko banaani ja sekoita kulhossa mangosose, banaaninpalat, sokeri ja kermarahka.
5. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja sitruunamehua. Liota liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Valuta liivateseos täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
6. Anna täytteen hieman jähmettyä ennen levittämistä kääretorttupohjalle. Muutoin täyte pursuaa ulos.
7. Levitä täyte kääretorttupohjalle ja anna hetki tekeytyä. Kääri torttu varoen rullalle. Kääri leivinpaperiin ja anna jähmettyä kylmässä 2 - 3 tuntia.




30. lokakuuta 2012

Appelsiini-suklaatäytekakku



Syksyllä on meidän perheessä hieman kakkusumaa: omat synttärit, miehen synttärit, Piitun synttärit ja isänpäivä. No, tänä vuonna Piitun synttärit ja isänpäivä sattuu kohdakkain, mutta toisaalta tein jo yhden ekstra-kakun ihan vain huvikseen.

Tämä oli minun oma synttärikakkuni ja siitä tuli juuri sellainen, kuin halusin. Appelsiinia ja Fazerina-suklaata!Kakun sisällä ovat hyydytetyt täytteet ja suklaatäyte on hyydytetty pienempään irtopohjavuokaan ja nostettu sitten täyttämisvaiheessa appelsiinitäytteen keskelle. Helpompi ja ehkä paremman näköinenkin tulisi siten, että nostaa tuon hyytyneen suklaatäytteen pohjan päälle ja sitten kaataa koko appelsiinitäytteen päälle.

Pari vinkkiä työjärjestyksestä: Valmista kakkutaikina ja laita kakku uuniin paistumaan. Valmista sitten suklaatäyte, sillä sen pitää hyytyä ennen kakun kasaamista. Kun alat kasata kakkua, valmista appelsiinitäyte.


Appelsiini-suklaatäytekakku

4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

1. Pohjaa varten vispaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi kuivat aineet varovasti sekoittaen.
2. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (esim. 26 cm).
3. Paista 175 asteessa 25 - 30 minuuttia.

Suklaatäyte:
150 g Fazerina-suklaata
125 g maitorahkaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl appelsiinimehua (½ appelsiini)
3 liivatelehteä
pari palaa tummaa suklaata raastettuna

Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen pehmenemään. Vispaa valmiiksi 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa maitorahkan sekaan. Kuumenna kattilassa tilkka appelsiinimehua, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos rahka-suklaaseen. Lisää lopuksi vispattu kerma ja suklaaraaste. Kaada suklaatäyte leivinpaperilla vuorattuun ja kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan, joka on 2 - 4 cm pienempi kuin kakkuvuoka, jossa pohja paistettiin (tässä tapauksessa 20 - 24 cm). Anna hyytyä tunnin verran viileässä.

Kuvauspaikan kuistilla talven ensimmäiset kuurat.

Appelsiinitäyte:

Appelsiinitahna:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu (1 dl mehua)
2 tl maissitärkkelysjauhoa
50 g voita

½ dl sitruunamehua
4 liivatelehteä
(1 rkl sokeria)

125 g maitorahkaa
100 g maustamatonta jogurttia
2 dl vispi- tai kuohukermaa

1. Laita kattilaan appelsiinitahnan ainekset: kananmunat, sokeri, appelsiinin kuori ja mehu sekä maissitärkkelys. Vispaa ainekset sekaisin ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Nosta pois liedeltä ja lisää voi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja nosta jäähtymään.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Vispaa sillä aikaa 2 dl kermaa vaahdoksi.
3. Sekoita kulhossa suurin osa appelsiinitahnasta (koko määrä tekee täytteestä hieman liian makean), maustamaton jogurtti ja maitorahka.
4. Kuumenna kattilassa ½ dl sitruunamehua ja liota liivatelehdet mehuun. Lisää seos appelsiinitäytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää sitten vatkattu kerma.

Kakun kostutukseen:
3/4 dl appelsiinimehua

Kakun koristeluun
2 dl vispi- tai kuohukermaa


Kakun kasaus:
1. Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Nosta pohja leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja kostuta appelsiinimehulla. 
2. Kaada pohjalle 1/3 appelsiinitäytteestä ja tasoita.
3. Nosta päälle hyytynyt suklaatäytelevy. Kaada päälle loput appelsiinitäytteestä (ks. kuva) ja hytkytä vuokaa varovasti, jotta täytteen pinta tasoittuu. Nosta päälle kakun kansi ja kostuta appelsiinimehulla.
4. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia, vaikka yön ylikin.
5. Irrota kakku vuoasta, nosta tarjoiluastialle ja koristele kermalla ym.