25. lokakuuta 2015

Siskonmakkarasoppa, lämpöä syksyyn!


Siis tykkäättekö te siskonmakkarakeitosta? Mä tykkään, enkä oikein ymmärrä, että miksi se maistuu ihmisille keskimäärin perusmakkarakeittoa huonommin. Kyllä siskonmakkarakeitto pesee mun mielestä tavallisen makkarakeiton ihan sata nolla. Keiton tekeminenkin on musta hauskaa. Pullautellaan niitä pikku palleroita sinne kiehuvaan keittoon ja sitten ne iloisesti nousevat siihen pinnalle kellottamaan.

Siskonmakkarasoppaan käy erityisen hyvin tomaatilla maustettu liemi. Itse soseutin pari desiä tomaattimurskaa, koska halusin liemen rakenteesta tasaisen. Muutoin keitto valmistuu erittäin simppeleistä aineksista. Tuore persilja on ihan ehdoton mauste tähän ruokaan.

Siskonmakkarasoppa

n. 500 g perunaa
1 - 2 porkkanaa
8 - 10 dl vettä
2 dl tomaattimurskaa (soseutettuna)
suolaa, mustapippuria
500 g siskonmakkaraa
tuoretta persiljaa

1. Kuori perunat ja porkkanat ja pilko ne.
2. Laita kattilaan vesi, perunat, porkkanat ja soseutettu tomaattimurska. Mausta suolalla.
3. Keitä, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Purista kiehuvan keiton pinnalle palloja raa'asta siskonmakkarasta. Keitä noin 5 minuuttia.

20. lokakuuta 2015

Broileripasta



Palasimme syyslomareissulta ja iltaruoaksi tarvittiin jotain hyvää ja nopeaa. Huomasin, ettei blogissa edes ole tavallista kermaista broileripastaa, joten tässä nyt sekin pikaisena postauksena.

Harmittelin juuri äidilleni, että kaikki meillä kokattavat ruoat tehdään tarpeeseen eli viisihenkisen perheen nälkään. Eilenkään ei aikaa saati päivänvaloa stailaukseen ollut, mutta ruoka teki kauppansa. Joten olkoonkin karu ja autenttinen esillepano, hyvää siitä tulee! Tällaisissa pastoissa on muistettava jättää pasta aavistuksen alikypsäksi ennen kastikkeeseen lisäämistä. Myös maustaminen, erityisesti riittävä suola, on avainasemassa.


Broileripasta

250 g nauhapastaa (fettuccine)
vettä
suolaa

1 rkl öljyä
700 g broilerin filesuikaleita
2 tl broilerimaustetta (suolatonta)
1 tl currya
½ - 1 tl paprikajauhetta
1 keltainen paprika
½ tl kuivattua persiljaa
mustapippuria
2 dl kuohukermaa
suolaa maun mukaan

kourallinen tuoretta persiljaa
1 valkosipulinkynsi

1. Laita pastavesi kiehumaan.
2. Kuumenna paistinpannu ja paista broilerinfilesuikaleet kunnolla ruskeiksi kahdessa erässä. Lisää jälkimmäiseen erään myös kuutioitu paprika kuullottumaan.
3. Siirrä kaikki broilerisuikaleet takaisin pannulle ja mausta seos currylla paprikajauheella ja broilerimausteella sekä kuivatulla persiljalla ja mustapippurilla (ja tarvittaessa suolaa)
4. Lisää kuohukerma ja anna hautua pastan keittoajan.
5. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja sekoita pastakastikkeeseen.
6. Hienonna tuore persilja ja valkosipulinkynsi ja sekoita valmiin pastan joukkoon. Tarjoile.

8. lokakuuta 2015

Uunimunakas aamiaiselle


Järjestämme työpaikalle yhteistä aamupalaa ja lupasin tehdä uunimunakasta. Pitihän sitä sitten kotona kokeilla etukäteen, että kuinka paksua kannattaa tehdä ja kauanko kypsymiseen menee. Hyvää tuli, ihanan pehmeää. Uunimunakkaan seuraksi sopii ainakin leipä, pekoni, yrttinen salaatti tai juustot. Täytteitä voi lisätä tietenkin myös suoraan munamassaan sekaan. Silloin munakasta voi maustaa mausteisilla makkaroilla, paistetulla pekonilla, feta- tai yrttijuustolla tai erilaisilla kasviksilla. Tästä reseptistä tuli vajaa pari cm paksu tuossa 20 cm vuoassa.

Munakas käy hyvn aamiaiselle, mutta se maistuu myös kylmänä ja sopii hyvin vaikka leivän päälle tai leikkelelautaselle illanistujaisiin,

Uunimunakas 2 - 4:lle

4 kananmunaa
½ dl kuohukermaa
1 dl maitoa
vajaa ½ tl suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa
juustoraastetta

1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.
2. Lisää kerma, maito, suola, pippuri ja tuoretta persiljaa. Sekoita.
3. Kaada munamassa pieneen vuokaan (halk. 20 cm). Voit joko voidella vuoan tai kaataa massan leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Kokeile 20 minuutin kohdalla rakennetta. Jos munakas on vielä hyllyvä, kypsennä vielä hetki. 

12. syyskuuta 2015

Suklainen moussekakku


Olen tehnyt tämän kakun nyt kaksi kertaa. Suklaisen hyvää! Ohjeen löysin Maku-lehdestä (3/2015). Puolitin ohjeen ja silti kakusta tulee aika mukavan kokoinen. Koristeluun saa helposti sesongin meininkiä erilaisilla marjoilla, karkeilla, suklaarouheilla, syötävillä kukilla..Ekalla kerralla täytteessä oli valkosuklaata ja sitruunamehua, kuten alkuperäisessä ohjeessa, toisella kerralla jätin ne pois. Tykkäsin jälkimmäisestä enemmän. Kakku ei ollut niin makea eikä siinä ollut niin paljon hapokkuutta - suklaan kanssa liiallinen happamuus ei mielestäni ole paras yhdistelmä. Tein leivonnaisen gluteenittomana, joten siksi kääretortussakin on käytetty vain perunajauhoja vehnäjauhojen sijaan.


Suklainen moussekakku (10:lle)

Pohja:
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
reilu ½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Mousse:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl rasvaista turkkilaista jogurttia
½ dl tomusokeria
(100 g valkosuklaata)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
100 g tummaa suklaata

Kuorrutus:
125 g tummaa suklaata (osa maitosuklaata)
75 g voita
1 1/4 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta


1. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja kääntele taikina lastalla sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan (puolikkaan pellin kokoinen) ja paista  uunin keskitasolla 8–10 minuuttia 225 asteessa. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille tai keittiöpyyhkeen päälle (en laittanut edes sokeria). Jätä jäähtymään.
2. Valmista mousse. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jogurtti ja tomusokeri. (Sulata valkosuklaa varovasti, sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Sekoita sitten jogurtti-kermavaahtoon.)
3. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna tilkka vettä (n. 2 rkl), purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne sitten kuumaan veteen.Anna seoksen jäähtyä hetki ja sekoita se sitten ohuena nauhana täytteeseen.
4. Sulata tumma suklaa. Ota puolet valkoisesta moussepohjasta toiseen kulhoon ja sekoita siihen sulatettu tumma suklaa.
5. Vuoraa pyöreän kulhon (n. 1,5 l) sisäpuoli tuorekelmulla. Vuoraa kulho sitten mahdollisimman tasaisesti kääretorttupohjalla. Säästä kakkupohjaa myös päälle (ikään kuin pohjaksi, kun kakku myöhrmmin käännetään).
6. Kaada kakkupohjan päälle kulhoon vuoroin vaaleaa moussea ja suklaamoussea. Laita viimeiseksi päälle pala kakkupohjaa. Jos pohja ei tunnu riittävän, halkaise tarvittava pala pohjaa kahtia ja tee kannesta ohuempi.
7. Peitä kulho kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia. 
8. Kumoa kakku ja poista kelmu.
9. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi notkeaksi ja lisää tomusokeri. Vatkaa hetki. Lisää kaakaojauhe ja varoen sulatettu suklaa (hieman jäähtyneenä). Sekoita tasaiseksi ja levitä kakun pinnalle. 

1. syyskuuta 2015

Ruusukaaligratiini


Kesän aikana kokeilin ekaa kertaa ruusukaaligratiinia. Oi, se oli musta ihanaa! Käytin pakasteruusukaaleja, koska niitä sattui mulla olemaan, mutta tuoreista toki voi tehdä myös! Silloin ruusukaalit keitetään puolikypsiksi. Gratiini on hyvä liharuokien lisuke, mutta itse söin sitä pääruoaksi pikkuperunoiden ja salaatin kera.

Juustokastike saa olla tosi paksua, silloin se jää kivasti kaalien pinnalle eikä valu vuoan pohjalle.

Ruusukaaligratiini

30 g voita
2 - 2½ rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
150 g vahvaa juustoraastetta (emmental, emmental-mozzarella)
(ripaus suolaa)

500 g (pakaste)ruusukaaleja

1. Esikeitä tuoreet ruusukaalit. Pakasteruusukaalit voit kaataa suoraan uunivuokaan.
2. Valmista juustokastike. Sulata voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita hetki. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehahtaa ja hautua pari minuuttia. Lisää juustoraaste ja nosta kattila liedeltä. Sekoita tasaiseksi.
3. Valuta kastike uunivuokaan ruusukaalien pinnalle.
4. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kaalit ovat kypsiä ja pinta on saanut hieman väriä.



28. elokuuta 2015

Tofupyörykät


Kokeilut tofun kanssa jatkuvat. Näihin pyöryköihin olen käyttänyt pehmeää tofua, mutta myös tavallinen tofukimpale toimii, kun seoksen ajaa sauvasekoittimella sileäksi. Laitan usein kasvispihveihin tai vastaaviin jotain proteiinirikasta, jotta pihvit pitävät nälkää paremmin. Proteiinilisä voi olla pähkinää, kikhernejauhoa, tofua, linssejä tai papuja. Tämä pyörykkätaikina on sen verran pehmeää, että varsinaisia pullia siitä ei saa pyöritettyä, mutta pieniä pyöryköitä/pihvejä kuitenkin.

Pyöryköiden lisukkeeksi tein tomaattisalsaa ja tsatsikia. Tosi hyvä yhdistelmä. Osan pyöryköistä kastoin seesaminiemenissä, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Leivittämättömät saattoivat olla jopa parempia.

Tofupyörykät (3 - 4 annosta)

300 g (pehmeää) tofua
½ dl kikhernejauhoa (voi korvata 2 rkl perunajauhoa)
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 rkl öljyä
1 pieni sipuli
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
10 cashewpähkinää
2 rkl tuoretta persiljaa/ ruohosipulia

paistamiseen  öljyä

1. Sekoita kulhossa pehmeä tofu ja kikhernejauho sekä mausteet.
2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
3. Kuullota sipuleita ja porkkanaa pannulla öljyssä muutama minuutti.
4. Lisää kasvikset tofuseokseen. Lisää myös murskatut pähkinät ja tuoreet yrtit.
5. Paista pieniä pyöryköitä pannulla öljyssä. Paista keskilämmöllä muutama minuutti per puoli. Käännä varoen, sillä massa on aluksi haurasta.


15. elokuuta 2015

Banaani-broilerikastike


Arkiruokiin on hauska etsiä välillä vähän erilaisia makumaailmoja. Joskus olen leikannut talteen Pirkan ohjeen ja nyt päätin testata sitä. Parasta kastikkeessa oli monipuolisuus ja rouskuvat pähkinät. Yrtit käyvät tähän kastikkeeseen hienosti. Itse laitoin rosmariinia aika arasti, koska se ei tuntunut tähän kastikkeeseen ihan parhaalta vaihtoehdolta, vaikka se alkuperäisessä ohjeessa olikin. Itse lisäsin vielä ruohosipulia ja laitoin vain yhden banaanin kahden sijaan. Pähkinöitä voisi olla reilumminkin! Sitruunankuoresta tulee aina voimakas sitruksen maku, jos sitä arastelee, niin kannattaa laittaa vähän vähemmän raastettua kuorta.

Banaani-broilerikastike (4:lle)

400 g broilerin filettä tai filesuikaleita
2 rkl öljyä
1 paprika
n. 100 g tuoretta purjoa
1 dl kuohukermaa
2 dl vettä
suolaa, mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
ripaus rosmariinia
mustapippuria
½ dl suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä ( esim. cashew- ja suolapähkinöitä)
1 dl persiljaa hienonnettuna
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 banaani pilkottuna

1. Kuumenna öljyä pannulla ja ruskista broilerinfileitä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Siirrä sivuun ja paloittele reiluiksi paloiksi, kun ne ovat vähän jäähtyneet.
2. Pilko purjo ja paprika pieneksi ja kuullota niitä hetki pannulla öljyssä.
3. Lisää kerma ja vesi ja kiehauta. Lisää suolaa maun mukaan, sitruunamehu, sitruunankuori, rosmariini ja mustapippuri.
4. Lisää lopuksi kastikkeeseen pilkottu banaani, suolapähkinät ja hienonnetut tuoreet yrtit. Sekoita ja tarjoile riisin kera.