29. maaliskuuta 2011

Rukiisempi pohja pizzaan

Pizza on hyvää ja sitä on hauska tehdä kotona. Tämän postauksen ideana on ruisrikkaampi pizzapohja, täytteet voi jokainen valita makunsa mukaan. Toisekseen halusin muistuttaa, että pizza on myös oivallinen ruoka rippeiden käyttöön. Tähän pizzaan meillä löysi tiensä kebab-kastikkeen loppu ja pakastimesta kaivettu tomaattikastikepohja sekä pari viimeistä pepperonipaprikaa. Juustoraasteekin säilyy pakastimessa, joten oikeastaan aina on ainekset pizzan tekoon. Myös tomaattipastakastike ja jauheliha-tomaattikastike käy erinomaisesti pizzan täytteeksi.

Ruisrikkaampi pizzapohja

2 dl vettä
1/4 pala hiivaa
½ tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Sekoita taikinaan ruisjauhot ja grahamjauhot. Lisää sen jälkeen vehnäjauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Kohota ja taputtele leivinpaperille uunipellille.

Jauheliha-tomaattitäyte

tomaattikastiketta (+ kebakastiketta)
jauhelihaa
sipulia
aurinkokuivattua tomaattia
tuoretomaattia paloina
2 pepperonipaprikaa hienonnettuna
150 g juustoraastetta
oreganoa

Levitä täytteet pizzalle. Paista 250 asteessa kunnes juusto ruskistuu hieman (10 - 15 min).

26. maaliskuuta 2011

Ihanalla illallisella


Muutama viikko sitten oli luvassa luksusta, kun juhlittiin ystäviemme tupareita pienellä porukalla Jyväskylässä. Tottahan siellä oli suunniteltu taas mieletön menu, kasvisruokaa kunnioittaen, kun yksi on enemmän ja toiset enemmän tai vähemmän kasvissyöjiä.

En voi tähän tarkkoja reseptejä laittaa, kun en niitä mukaani napannut, mutta voin kertoa sen, minkä muistan. Ideoitahan siitä saa joka tapauksessa!

Menu:

appelsiini-rucolasalaatti
maalaispatonkin ja voi
    * * *
pinaattirisotto sieni-kesäkurpitsahöystöllä
    * * *
creme brulee


Appelsiini-rucolasalaatti

4 appelsiinia
2 salottisipulia
2 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
rucolaa
tuoretta basilikaa

1. Fileroi appelsiinit ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi.
2. Silppua sipuli pieneksi ja kaada kulhoon. Lisää joukkoon viinietikka, öljy, suola ja pippuri sekä hienonnettua basilikaa (1/3 ruukku).
3. Nosta vadille appelsiinisiivut. Ripottele päälle sipulisekoitus. Asettele päälle rucolan lehtiä ja vielä tuoretta basilikaa kokonaisina lehtinä.


Pinaattirisotto


Pinaattirisottoon tehtiin ihan normi risottopohja, johon lisäiltiin hiljalleen kasvislientä. Pinaatit lisättiin loppuvaiheessa. Loppusilaus tehtiin reilulla annoksella voita ja hyvällä parmesanilla. Pannulla paisteltiin lisäksi siitak- ja herkkusieniä, kesäkurpitsaa ja pinjansiemeniä.

Creme Brulee

Jälkiruoaksi herkuteltiin creme bruleella. Pieniä hyytymisongelmia oli, mutta makuunhan se ei vaikuttanut. Lueskelin tuossa netistä, että aika monelle on käynyt niin, ettei seos ole oikein hyytynyt, mutta vinkiksi monessa paikassa annettiin vanukkaiden valmistus jo edellisenä päivänä ja sitten sokerin karamellisointi nopeasti (1-2 minuuttia) uunissa grillivastuksen alla tai sillä ihanalla töhöttimellä.

22. maaliskuuta 2011

Suklaa-pekaanipähkinäpiiras


Mitä sitä ihminen voisi muuta maanantai-iltana tehdä kuin leipoa... Yllättävän usein nautin vapaaillasta kotona leipomalla tai laittamalla ruokaa. Miten se ruoanlaitto voikin kiireessä olla niin ärsyttävää ja ajan kanssa taas niin nautinnollista.

Melko sattumanvaraisesti ostin viime viikolla kaupasta leivontasuklaata ja pähkinöitä ja yhdistin ne tähän piirakkaan. Jouluna, kun etsin reseptiä pekaanipähkinäpiiraisiin, törmäsin jos jonkinlaiseen suklaaversioon ja nyt kun etsin sitä suklaaversiota, niin enpä löytänyt. Päädyin hieman yhdistelemään eri ohjeita. Eka kertaa tein "suolaisen" pohjan pekaanipiiraaseen, mutta se toimi hyvin, koska itse piirakan täyte on melko täyteläisen makea. Ja miksi - siis miksi?!! - meillä ei ollut yhtään vaniljajäätelöä pakastimessa, koska se olisi ollut täydellinen kumppani tälle piirakalle, joka kannattaa tarjota hieman lämpimänä.

Tämä piirakka sopii tumman suklaan ystäville ja sokerihiirille. Omaan makuuni on enemmän se tavallinen versio pekaanipähkinäpiiraasta (linkki yllä). Siinä fariinisokerin maku pääsee paremmin esille mutta piiras ei ole silti niin makea. Ja siinä se sokeripohjakin toimii kivasti! Mies ei osannut valita omaa suosikkiaan, vaan pitää molemmista.

Suklaa-pekaanipähkinäpiiras (12 palaa)

Pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

Nypi voi jauhojen sekaan. Lisää vesi ja sekoita.
Taputtele voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
50 g voita
1 dl siirappia
1½ dl fariinisokeria
ripaus suolaa
3 kananmunaa

100 g rouhittua tummaa suklaata
100 g pekaanipähkinöitä


1. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilalla. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää siirappi, suola, fariinisokeri ja lopuksi munat kevyesti vatkaten.
2. Rouhi suklaa karkeasti veitsellä ja ripottele taikinapohjan päälle.
3. Kaada päälle sokeri-munaseos.
4. Asettele pähkinät pinnalle.
5. Paista ala/ keskitasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia.

21. maaliskuuta 2011

Broilerilasagne

 
Selailn yhtä omaa reseptikirjaani ja siellä oli jauhelihalasagnen ohje, johon tuli tomaattikastikkeen sijaan vuohenjuusto-tomaattikeittoa (sitä kaupan valmista siis). Ajattelin hieman soveltaa tätä ajatusta ja luistaa juustokastikkeen teosta vaihtamalla se sveitsiläiseen juustokeittoon (pussikeitto). Sienikeitto olisi voinut myös sopia ja pitkään pyörittelin käsissäni myös aurinkokuivattu tomaatti - mascarponekeittoa. Osassa keitoista on enemmän lisäaineita ja osassa yllättävän paljon vähemmän.

Tein broilerilasagneen tomaattikastikkeen ja sitten tuon valmiin juustokeiton. Lisäksi maustoin lasagnea sinihomejuustolla. Lasagnesta tuli oikein mehukas, mutta ehkä juustokeiton maussa olisi hieman toivomisen varaa tai siihen kannattaisi raastaa vielä juustoa sekaan, jolloin olisi aivan yhtä kätevää tehdä juustokastike jo alusta loppuun itse. Tässä tapauksessa kaupan valmiskeitto on kuitenkin kevyt vaihtoehto, jos nyt kellään mitään tarvetta on keventää näin kevään korvalla. Tässä ruoassa tomaatti-broilerikastikekin on kepeä vaihtoehto ja homejuuston voi jättää halutessaan pois. Oikein broilerista lasagnea kaipaavan kannattaa käyttää ruokaan 400 g filesuikaleita.

Broilerilasagne (4-5:lle)

6 täysjyvälasagnelevyä

Broileri-tomaattikastike:

2 rkl öljyä
250 g broilerin maustamattomia filesuikaleita
1 sipuli hienonnettuna
2 porkkanaa ohuina viipaleina
500 g tomaattimurskaa
2 tl oreganoa
½ tl valkosipulijauhetta
n. 1 tl suolaa
mustapippuria

5 dl juustokeittoa, juustokastiketta tai muuta sopivaa keittoa/kastiketta
½ pkt sinihomejuustoa (80g)

1. Ruskista broilerinfilesuikaleet pannulla.
2. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja ohuet porkkanaviipaleet ja kuullota hetki.
3. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keittele hetki. Tarkista suola.
4. Valmista juustokeitto/ -kastike.
5. Laita vuoan pohjalle puolet broileri-tomaattikastikkeesta ja kolmasosa juustokeitosta. Murustele päälle kolmasosa homejuustosta. Aseta päälle kolme lasagnelevyä.
6. Tee samoin toinen kerros. Kaada lopuksi päälle loput juustokeitosta ja homejuustosta.
7. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia ja anna sen jälkeen lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen syömistä.

18. maaliskuuta 2011

Unelmakääretorttu mustaherukoista


Unelmakääretorttu on tuttu jo yläasteelta, mutta itse en ole suuri banaanin ystävä, joten tässä versio samaisesta kääretortusta mustaherukoilla.

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl ohrakasta
½ dl kaakakojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
sokeria
200 g (pakaste)mustaherukoita

1.. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sihtaa jauhoseos vähitellen vaahdon sekaan kevyesti sekoittaen.
3. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Taikinakaapimella saa kaiken taikinan kulhosta irti ja sillä on myös hyvä tasoittaa taikinaa pellille.
4. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.
5. Valmista täyte. Vatkaa vispikerma vatkaimella vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka.
6. Lisää sokeri ja rauhassa sulaneet mustaherukat. Tarkista maku.
7. Levitä täyte tasaisesti jäähtyneelle pohjalle ja kääri varovasti rullalle.
8. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.

16. maaliskuuta 2011

Halloumi-broilerihampurilaiset

Jokin aika sitten saimme vieraita ja se tarkoitti paitsi keittiössä puuhastelua niin myös iloisia yllätyksiä. Elli sai tuliaisina vaippoja ja koko perhe Jupen leipomia sämpylöitä. Osa sämpyöistä hupeni parempiin suihin hampurilaisten muodossa.

Aiemmin tein tavallisia burgereita, mutta nämä ovat aikuisempaankin makuun ja hieman välimerellisiä. Täytteenä halloumia, broileria, välimeren tomaatti-paprikatahnaa, mustapippuri-valkosipulikastiketta ja hieman tomaatttia ja salaattia. Ai niin ja ananasta. Syömisen lomassa kehittelin ideaa hieman eteenpäin ja vaihdoin mielikuvissani ananaksen sipuli-paprika-oliivihöystöön, vielä välimerellisemmäksi päästäkseni. Että kokeilemaan vaan sitäkin lisää sitten ehkä ensi kerralla.

Hampurilaiset ovat nerokkaita, koska niitä voi tuunata melko vähin keinoin eri maiden keittiöihin ja yli jääneet täytteet voi käyttää esimerkiksi pastaruokaan (kesällä myös ruoalta jääneet grillatut kasvikset ja broileri sopii erinomaisesti samaan tarkoitukseen) tai vaikka tortillan täytteeksi.


Halloumi-broilerihampurilaiset (6 kpl)

Paahdetut sämpylät, tomaatti-paprikatahnaa ja tomaattia.
n. 400 g broilerin ohutleikkeitä

1 rkl öljyä
½ pkt halloumi-juustoa
2 tomaattia
salaattia
 6 sämpylää
(Pirkka) Välimeren tomaatti-paprikatahnaa, pestoa tai vaikka ketsuppia

Mustapippuri-valkosipulikastike:
2 dl kermaviiliä
1-2 valkosipulin kynttä
½ tl sokeria
1 tl sinappia
suolaa
Pannulla paistettu halloumi.
reilusti vastarouhittua mustapippuria

1. Ota broilerifileet ja juusto huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.
2. Viipaloi halloumi ja paista pannulla öljyssä pinta kullanruskeaksi. Siirrä lautaselle odottamaan.
3. Nuiji broilerinfileet ohuiksi ja leikkaa tarvittaessa kahdeksi pienemmäksi pihviksi. Paista pannulla pari minuuttia per puoli ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita lopuksi päälle juustot ja kansi kiinni, niin täytteet pysyvät lämpiminä.
3. Paahda sämpylät ja levitä niille tomaatti-paprikatahnaa.
4. Kasaa hampurilaiset ja välutä väliin kastiketta.

13. maaliskuuta 2011

Sienikeittoa


Olin ihan varma, että olin kirjoittanut sienikeiton reseptin jo ylös, mutta tosiasiassa kuvittelin. Eli tässäpä yksi vaihtoehto keittopöytään ja tässä on runsaasti sieniä.

Pakastimessa mulla ei oo mitään sieniä, joten oli turvauduttava kaupan varantoihin. Ostin herkkusieniä, mikä olikin sinällään ihan mielenkiintoinen kokemus. Ottaessani sieniä joku mies kommentoi, että ei niistä kannata keittoa tehdä, kun eivät millekään maistu. No, minä puolustamaan, että enhän minä niitä pelkiltään laitakaan, vaan kantarellien kanssa. Se oli sitten tälle mielehellekin hyväksyttävä yritelmä. Mutta miksi ihmeessä ryhdyin puolustamaan sienikeittoani ventovieraalle?

Nappasin kantarelleja säilykkeenä enkä edes kuvitellut mahdollisuutta, että ne ovat peräisin Kiinasta. Siis Kiinasta! No, käytin sienet kyllä, mutta pesin ne erittäin hyvin. Ja tiedänpähän nyt, että ihan Kiinaan asti voi mennä nähtävästi kantarellikeitolle.

Sienikeitto (n. 1 l)

2 rkl voita
1 sipuli
1 rs tuoreita herkkusieniä
100 g kantarelleja (säilykekin käy)
3 rkl vehnäjauhoja
1 litra vettä
suolaa
½ tl mustapippuria
1tl kirveliä
1 dl ruokakermaa



1. Kuullota sipuli voissa. Lisää viipaloidut herkkusienet ja kantarellit. Sienet saavat ottaa kevyesti väriä. Lisää joukkoon myös vehnäjauhot ja sekoittele.
2. Lisää vesi ja mausta. Keittele vähintään 30 minuuttia.
3. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku.