23. joulukuuta 2010

Pekaanipähkinäpiiraat

Nämä piiraat ovat jotenkin vakiinnuttaneet paikkansa meidän joulukahvipöydässä. Yleensä etsin reseptin joka joulu uudestaan ja joudun soveltamaan, kun sopivaa ohjetta ei löydy ja vanhaa ei ole kirjoitettu ylös. Ilmeisesti piirakat ovat suosittuja etelävaltioissa mutta itse olen alunperin tutustunut vastaaviin Kanadassa. Tänä vuonna kokeilin piirakoita jo joulukuun alussa ja kirjoitin reseptin kerrankin ylös!


Pekaanipähkinäpiiraat

16 pientä piirasta (muffinivuokiin)

Pohjat: 

200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

( tai 1 pkt valmista murotaikinaa)

Täyte:

3 munaa
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl siirappia
1/4 tl suolaa
75 g voita sulatettuna
1 rkl vehnäjauhoja
n. 60 g pekaanipähkinöitä rouhittuna/ karkeasti murskattuna

Pinnalle:
pekaanipähkinän puolikkaita (n. 80 g)

Valmista murotaikina. Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna. Lisää jauhoseos. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 30 min.
Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita munat ja sokerit kulhossa. Lisää suola, sula voi ja pähkinämurska. Pekaanipähkinät ovat pehmeitä ja ne voi murskata vaikka käsin.

Kauli murotaikina reilun puolen sentin paksuikseksi ja ota siitä muotilla (halk. n. 8 cm) ympyröitä. Taikina riittää juuri 16 pohjaan.  Vuoraa muffinivuoka paperisilla vuoilla ja painele taikina vuokiin.
Kaada täyte piirakoihin ja koristele kokonaisilla pähkinöillä.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia (kunnes täyte on hyytynyt).

Samoilla aineksilla voi tehdä myös yhden ison piirakan piirakkavuokaan.

6 kommenttia:

  1. Nämä muuten säilyvät helposti useamman päivän hieman viileämmässä ja ovat parhaimmillaan hieman lämmitettynä.

    VastaaPoista
  2. Mieleni on tehnyt pitkään leipoa pähkinäpiirakkaa. Muistin näiden maistuneen hyvältä ja päätin kokeilla reseptiäsi. Hyvältä maistui gluteenittomanakin. Maistelijoiden mielestä voin tehdä toistekkin.

    VastaaPoista
  3. Ehdottomia syyskauden herkkuja!

    VastaaPoista
  4. Mitä sanoisit paistoajasta ja -lämpötilasta, jos tekee yhden ison piiraan?

    VastaaPoista
  5. No lähtisin varmaan samalla paistolämpötilalla, koska se on niin matala. Aikaa voisi pidentää n. 25 minuuttiin mutta piirakkaa kannattaa seurata. Täytteen pitää hyytyä paistettaessa kokonaan, mutta pähkinät eivät saa palaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis pikkupiirailla olikin tuo 25 minuuttia, siihen voisi lisätä ehkä viitisen minuuttia. Kyllä se onnistuu, kokeilemaan vaan!

      Poista