Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
12. syyskuuta 2012
Leipäviikko: Syyssämpylät eli punajuuri-porkkanasämpylät
Taikina, joka sisältää punajuurta, on aivan uskomattoman ihanan värinen, sitä ihastellessa taikinakin kohoaa hetkessä. Turhaa moitetta leivästä ja sen terveellisyydestä on nyt turha antaa, tähän leipään on kätketty niin paljon hyvää!
Jos perunasoseen valmistus tuntuu työläältä, niin sen voi korvata vain 1½ dl vettä, mutta tarkkaile sitten jauhojen määrää, että tarviiko enemmän.
Syysämpylät (12 - 15 sämpylää)
1½ dl perunamuusia (1½ dl vettä ja 1/4 pss perunasosejauhetta)
2 dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 (100g) porkkana karkeana raasteena
2 - 3 (200g) punajuurta hienona raasteena
6 dl hiivaleipäjauhoja
1. Valmista perunasose. Lisää joukkoon vesi. Tarkista seoksen lämpötila (tulisi olla max. 37 astetta).
2. Liota sekaan hiiva. Lisää siirappi ja suola sekä öljy.
3. Sekoita taikinaan punajuuri- ja porkkanaraaste.
4. Lisää jauhot vähissä erin ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
5. Jauhot pöytä hyvin ja kaada taikina siihen. Vaivaa taikinaa varovasti. Taikina on takertuvaa, joten laita jauhoja reilusti.
6. Kun taikina on sen verran kiinteää, että arvelet saavasi leikattua siitä sämpylöitä, muotoile taikina pötkäksi ja leikkaa paloiksi. Taikina on pehmeää, joten sämpylöitä ei pyöritellä, vaan nostellaan rustiikkisina leivinpaperin päälle. Taikinan pitää olla kuitenkin sen verran kiinteää, etteivät sämpylät leviä littanoiksi heti pellille päästyään.
7. Kohota 10 - 15 minuuttia.
8. Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.
Tunnisteet
leipä,
leivonnainen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nam! Nää vaikuttaa herkuilta. Aion vkonloppuna kokeilla.
VastaaPoistaOih! Nuo näyttävät ekstra-herkullisilta! :)
VastaaPoistaNe on herkullisia! Taikina ehkä leipomiseen hieman haastava, kun raasteet tuovat kosteutta niin paljon, että taikina on takertuvaa, mutta reilusti jauhotetulla pöydällä onnistuu ja jauho sämpylöiden pinnalla tekee kivan kuvion värikkäisiin sämpylöihin.
VastaaPoistaMulla alkoi täällä jo mietintä, että mistä muusta saisi kivan väristä leipää, jos laittaisi vaan hitusen punajuurta ja reilummin porkkanaa, niin saisi ehkä reippaan oranssisia..