31. tammikuuta 2016

Valkosuklainen mustikkakakku


Vihdoin leivoin jotain Koko Suomi leipoo - kirjasta. Toin tosin vapaudekseni hieman muokata reseptiä, joten tässä oma versioni.

Herkullisen makea ja mustikkainen paistettava juustokakku. Koska itse tein kakun kaapista löytyvistä aineksista, käytin tuorejuuston tilalla kermaviiliä. Hyvä tuli niinkin, mutta reseptissä pysyköön tuo tuorejuusto, koska se on onnistumisen kannalta varmempi. Tästä tykkäsi meillä koko perhe, yhden mielestä kakku maistui vadelmalle :)

Valkosuklainen mustikkakakku

Pohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Mustikkakastike:
200 g mustikoita
1 dl sokeria
½ rkl perunajauhoja

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
150 g valkosuklaata
½ sitruunan mehu
1 rkl perunajauhoja

1. Valmista mustikkakastike. Mittaa kattilaan mustikat ja sokeri ja anna kiehua muutaman minuutin. Nosta sivuun jäähtymään. Kun kastike on haaleaa, lisää perunajauho.
2. Pingota 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat voilla. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Pohjaa varten sekoita pehmeä voi ja sokeri ja lisää sitten kuivat aineet. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Reunan korkeus on hyvä olla n. 4cm. Esipaista taikinaa 200 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia.
4. Valmista täyte. Notkista tuorejuusto ja lisää sen sekaan sokeri. Lisää sitten kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Sulata valkosuklaa kulhossa mikrossa erittäin varovasti. Sulata vähän aikaa, sekoita ja jatka sulatusta tarpeen mukaan. Lisää sula valkosuklaa täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta täyte lopuksi sitruunamehulla ja lisää myös perunajauhot.
5. Levitä vajaa puolet mustikkakastikkeesta esipaistetun pohjan päälle. Lisää sitten puolet täytteestä, sitten hieman mustikkakastiketta, loput täytteestä ja pinnalle taas mustikkakastiketta. Halutessasi voit marmoroida pinnan vetämällä ohuella tikulla kuvioita pintaan.
6. Paista kakkua 150 asteessa noin 50-60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Kakku on valmis, kun täyte hyllyy vielä aavistuksen verran. Jätä kakku hetkeksi sammutettuun uuniin jäähtymään (avaa luukku hetkeksi pari kertaa, jotta kosteus pääsee ulos). Nosta kakku sitten huoneenlämpöön jäähtymään. Irrota kakku vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. Kakun on hyvä tekeytyä jääkaapissa yön yli ennen tarjoamista.

Huom! Varmista ettei vuoasta pääsee valumaan rasvaa uunin pohjalle paistettaessa, sillä se käryää ikävästi. Juu, on kokemusta!


29. tammikuuta 2016

Ruokailmiö nyt myös Facebookissa!

Hei, voitteko kuvitella, päätin julkaista Ruokailmiön nimissä myös Facebook-sivun. Siellä julkaisen nopetia arkikuvia, ideoita, vinkkejä ja silmiini osuneita kivoja reseptejä.

Aika on nykyään hirmuisen kortilla kolmen pienen ja töissäkäynnin kanssa, ja monesti olisi huippua julkaista jokin pieni idea tai resepti, mutta koneelle asti ei meinaa joutaa, joten olisko tässä ratkaisu?

Tervetuloa mukaan!

Facebook --> Ruokailmio

9. tammikuuta 2016

Brie-omenaneliöt


Joulun jälkeen olen tyhjentänyt kaappeja ja nämäkin herkut syntyivät juhlapyhien tähteistä. Brie-juusto sopii tosi hyvin makeiden hillojen ja hedelmien seuraksi. Päärynät ja omenat voi karamellisoida ja sitten puhutaankin jo todellisesta herkusta!

Brie-omenaneliöt ( 6 kpl)

3 lehtitaikinalevyä
100 g brie-juustoa
1 - 2 hapokasta omenaa
1 rkl voita
1 rkl vaahterasiirappia
½ tl kanelia
10 pekaani- tai saksanpähkinää

1. Anna lehtitaikinalevyjen sulaa huoneenlämmössä.
2. Poista omenasta siemenkota ja viipaloi omena(t).
3. Sulata pannulla hieman voita, lisää vaahterasiirappi ja kaneli ja lisää omenat pannulle. Kuullottele omenalohkoja pannulla noin 3 minuuttia.
4. Leikkaa lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi. Leikkaa brie viipaleiksi ja jaa neliöille. Nostele omenalohkot pannulta ja asettele muutama viipale jokaisen neliön päälle
5. Murskaa pähkinät ja heitä ne pannulle ja pyöräytä pikaisesti pannulle jääneessä siirapissa. Ripottele pähkinät neliöiden pinnalle. Valuta mahdollinen loppu siirappi pannulta neliöiden pinnalle.
6. Paista neliöitä uunissa keskitasolla 200 asteessa 15 - 20 minuuttia, niin että neliöt ovat varmasti kypsiä keskeltä.
7. Nauti teen tai glögin kera. Jos uudelleenlämmität neliöitä, tee se uunissa niin lopputulos on rapea.

23. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipä, mahtava juustojen kaveri


Joulun aikaan pitää aina leipoa saaristolaisleipää. Se saa tekeytyä paiston jälkeen päivän pari ja säilyy parisen viikkoa viileässä. Saaristolaisleipä on hyvää kovien juustojen kanssa. Ja aurajuuston ja hillon kanssa. Ja lohen sekä savulohimoussen kanssa. Ja kunnon kinkun ja ihan vain voin kanssa.

Paistoajoista on netissä monia versioita. Itse olen paistanut nyt melkein puolitoista tuntia, sitten voidellut kahvisiirapilla ja sitten paistanut vielä parikymmentä minuuttia.

Yleensä ohjeissa on siirappia 3 dl mutta omassani on kaksi. En kaipaa enempää makeutta.

Saaristolaisleipä (2 leipää)

1 l piimää tai appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl kaljamaltaita
2 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiivaa kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat ja siirappi ja sekoita hetki.
2. Lisää suola, ruisleseet ja lopuksi ruis- ja vehnäjauhot. ALusta taikinaksi.
3. Kohota taikina rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (väh. 1.5l).
5. Paista leipiä 175 asteessa 1 h 20 min. Voitele leivät kahvin ja siirapin seoksella ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
6. Ota leivät uunista ja anna jäähtyä haaleaksi. Kumoa vuoistaan.
7. Säilytä leipiä kylmässä muoviin tai folioon käärittynä.

22. joulukuuta 2015

Piparkakku-tiramisu



Muutama viikko sitten vietettiin tyttöjen pikkujouluja ja tämä jälkiruoka taisi olla listalla jo toistamiseen tässä vuosien varrella. Tein tätä nyt kotiinkin jälkkäriksi, kun ystäväperhe kävi syömässä meillä alkavan joulun kunniaksi.

Olen oppinut viime vuosina jotenkin pitämään piparkakuista, en nyt niin, että popsisin niitä pelkiltään, mutta sinihomejuuston ja muidenkin juustojen kanssa menee ja samoin jälkiruoissa. Tämä jälkkäri ei vaadi sen kummempia keittiötaitoja, oikeastaan tämän voisivat valmistaa pöytään perheenjäsenistä ne, joille keittiövuoro ei yleensä osu ;)

Kerrosten väliin tulee omenasosetta ja siinä kannattaa olla tarkka, ettei osta liian sokeroitua versiota tai jopa omenamarmeladia. Bonnen ja Euroshopperin soseet on hyväksi havaittu tätä jälkiruokaa ajatellen. Monella voi toki olla kotitekoista kaapissa ja sehän se olisi parasta, mutta meillä oli niin nihkeä omenavuosi, että ei tarvitse soseesta edes haaveilla.

Jälkiruoka vaatii vetäytyäkseen muutaman tunnin ja on erittäin hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Voi siis tehdä jo illalla odottamaan seuraavan päivän ruokailua, kunhan säilytyspaikka on tarpeeksi kylmä.

Piparkakku-tiramisu (6:lle)

15 - 25 piparkakkua
1 rkl konjakkia
2 rkl kahvia
n. 300 g omenasosetta (Bonne tai Euroshopper)
2 dl kuohukermaa
1 rkl konjakkia
1 rkl sitruunamehua
1 prk Valio luumu-kanelirahkaa
(tai 200g rahkaa, 2 rkl luumumarmeladia, 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria)

1. Valmista ensin täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen konjakki ja sitruunamehu sekä luumu-kanelirahka.
2. Asettele vuoan pohjalle piparkakkuja. Piirakkavuokaan tiramisun voi tehdä kaksikerroksiseksi, johonkin kapeampaan kulhoon tai maljaan kolmikerroksiseksi.
3. Sekoita konjakki ja kahvi keskenään ja kostuta sillä varovasti piparkakkuja esim. pullasutin avulla. Levitä sitten päälle omenasosetta ja osa rahkatäytteestä. Tee samoin seuraava kerros ja mahdollinen kolmas kerros. Päällimmäiseksi jää rahkatäyte.
4. Peitä astia hyvin ja anna jälkiruoan vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
5. Koristele tummalla kaakaojauheella ja vaikkapa valkosuklaalastuilla tai piparkakun paloilla.



Punajuurilaatikko (joulupöydän) lisukkeeksi


Tein tänään joulupöytään vielä maksalaatikkoa ja punajuurilaatikkoa. Punajuurilaatikko on tällä kertaa hyvin yksinkertainen, ilman mitään voimakkaita makuja, Ajattelin, että syömme sitä jo huomenna loimulohen kaverina. Laatikko on  helppo tehdä ja smetana maistuu siinä ihanasti. Makeutta ei tarvitse lisätä, sillä keitetyt punajuuret makeutuvat paistettaessa uunissa.

Punajuurilaatikkoa voi halutessaan maustaa sinihomejuustolla tai muulla voimakkaalla juustolla. Jos tykkää happamasta mausta, niin laatikkoon voi kuutioida myös suolakurkkua tai mausteeksi voi laittaa 1 - 2 rkl viinietikkaa.

Punajuurilaatikko

1 kg punajuuria
vettä
1 - 2 sipulia
100 g smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
½ -  1 t timjamia
mustapippuria myllystä

1. Lohko punajuuret. Voit kuoria punajuuret raakana tai vasta keittämisen jälkeen. Keitä lohkoja 30 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.
2. Kuori punajuuret, jos et kuorinut niitä jo raakana. Hienonna, suikaloi, raasta tai kuutioi punajuuret ja kaada ne uunivuokaan.
3. Kuori ja hienonna sipuli ja sekoita punajuurisuikaleiden sekaan.
4. Sekota keskenään smetana, kerma, timjami, suola ja mustapippuri ja lisää seos vuokaan. Sekoita hyvin.
5. Paista 180 asteessa noin tunti.

21. joulukuuta 2015

Tähtipullat


Aina olen ajatellut, että nämäkin pullat ovat vaivalloisia lopputulokseen nähden, mutta sopivan leivontavimman iskiessä näitä onkin tosi hauska tehdä. Valmistaa murotaikinan ja laittaa sen jääkaappiin jähmettymään, valmistaa sitten pullataikinan ja antaa kohota. Juo siinä välissä vaikka kahvit. Sit leipoo pullat, kaulii tähdet päälle ja sitten vain paistelemaan. Joulunaikaan tähden tai sydämen voi kaulita myös piparkakkutaikinasta.

Pullataikina on varmasti tuttu juttu, joten tässä postauksessa on esillä vain murotaikina ja tähtipullien valmistus.

Tähtipullat (24 kpl)

5 dl:n pullataikina

Murotaikina tähtiiin:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
½ tl leivinjauhetta
n. 2½ dl vehnäjauhoa
½ tl vaniljasokeria

1. Valmista murotaikina. Vatkaa pehmeää voita ja sokeri hetki. Lisää voimakkaasti vatkaten keltuainen. Kääntele joukkoon sitten toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Nosta taikina jähmettymään jääkaappiin.
2. Valmista pullataikina. Anna kohota noin 30 minuuttia.
3. Jaa taikina 24 osaan ja pyörittele pikkupulliksi. Kohota noin 20 minuuttia.
4. Kauli murotaikina noin 4 mm vahvuiseksi ja ota muotilla tähtikuvioita  (halkaisija 5-6 cm). Kauli ylijäänyt taikina uudelleen ja ota muotilla lisää tähtiä. Taikina riittää juuri ja juuri 24 pullaan, mutta osan pullista voi leipoa myös tavallisiksi pulliksi.
5. Voitele kohonneet pullat kananmunalla.
6. Nostele pullien päälle tähdet.
7. Paistaa pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia.