27. tammikuuta 2013

Laiskanpulskean sienimureke



Täällä paljastuu taas salaisia einesosia, joita meiltä kaapista välillä löytyy. Olen ostanut aikuisille hätävaraksi kantarellikeittoainekset, mutta pussi oli ollut kaapissa jo niin pitkään, että päätin maustaa aineksilla murekkeen. Tulikin oikein makoisaa ja sienen maunkin kyllä maistaa! Luonnollisesti voisi käyttää suolasieniä, tuoreita sieniä tai kuivattuja metsäsieniä.

Luin vähän aikaa sitten erään mieleipiteen, jossa kirjoittaja arveli, että jos kotitekoiseen ruokaan käyttää jotain valmiskastikkeita tai kuiva-aineseoksia, niin koko ruoka on yhtä einestä. No, en ihan ole kyllä samaa mieltä. Ainakin kotitekoinen ruoka on tuoreempaa ja lisäaineet saa pidettyä jossain rajoissa, kun vähän vilkaiseen valmisaineosien sisältöä. Toisaalta, ymmärrän nykyään hyvn, että koteihin ostetaan pakasteruokia tai muita valmisruokia:  ruoanlaittoon menee paljon aikaa! Kun aika on rajallinen, niin myös ruokavalikoima on rajallinen ja itse en halua kovin usein syödä samaa ruokaa, joten osa ruoista vaan on työläämpiä kuin toiset. Tämä mureke onneksi valmistuu melkoisen kätevästi. Muusiperunoiden kuoriminen onkin sitten toinen juttu...

Itse olen ollut viime aikoina hurjan väsynyt, joten helpotukset ruoanlaittoonkin ovat olleet enemmän kuin tervetulleita. No, onneksi kevätaurinko paistaa jo välillä!

Laiskanpulskean sienimureke

1 iso sipuli
1 rkl öljyä
2 dl kermaviiliä
1 pss Blå Band kantarellikeittoaineksia
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
2 rkl tuoretta persiljaa
1 porkkana raastettuna
mustapippuria myllystä

n. 500 g hyvää nauta-sikajauhelihaa

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla kypsäksi.
2. Sekoita kulhossa kermaviili, kantarellikeittoainekset, korppujauhot, kananmuna, hienonnettu tuore persilja, porkkanaraaste ja mustapippuri .Anna turvota hetki.
3. Lisää kuullotettu sipuli ja jauheliha ja vaivaa tasaiseksi.
4. Muotoile murekkeeksi ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

24. tammikuuta 2013

Moniviljasämpylät


Leivän leipominen on hirmuisen mielenkiintoista. Taikinantekomenetelmiä on loputtomiin ja milloin mitäkin taikoja neuvotaan hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Oma paras niksini on edelleen aika -  ja huolellisuus. Yleensä leipä onnistuu meillä aina silloin, kun sen tekee rauhassa ja malttaa kohottaa taikinaa tarpeeksi. Oma perusreseptini on tämä elonkorjuuleipä erilaisilla variaatioilla, se onnistuu aina.

Viime aikoina olen laiskuuksissani leiponut vain löysästä taikinasta helposti leikattavia sämpyläpaloja, mutta nyt päätin oikein pyöritellä. Tätä taikinaa vaivataan reilusti, joten yleiskone olisi ihan hyvä apu. Idean taikinaan sain siitä tavasta, jolla aito pizzataikinakin tehdään.

Moniviljasämpylät (12 kpl)

3½ dl vettä
½ pkt hiivaa
1 tl sokeria
4 dl sämpyläjauhoja (Myllärin luomu vehnä-kaura)
2 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä

1 tl suolaa
n 2 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa yleiskoneen kulhoon haalea vesi, sokeri ja hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
2. Lisää sämpyläjauhoja ja ruisjauhot sekä öljy ja vaivaa koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia.
3. Lisää levänneeseen taikinaan suola ja loput jauhot (sen verran, että koneella pyörittäessä saat kiinteän taikinan ja taikina irtoaa kulhon reunoista). Kohota rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Leivo sämpylöiksi jauhotetulla alustalla pyöritellen ja kohota valmiita sämpylöitä 30 - 40 minuuttia.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

22. tammikuuta 2013

Puolukkatoscakakku


Aamuisin haen yläkerran pakastimesta usein mustikoita tai mansikoita puuron seuraksi ja päivänä parina on sattuneet silmään siellä olevat puolukat. Tänään iski sitten himo puolukkapiirakkaan ja päädyin tekemään sille toscakuorrutuksen.

Edellisen kerran, kun tein toscapiirakkaa, onnistuin saamaan pohjan liian tummaksi. Omassa uunissani on siis ainakin ihan hyvä paistaa keskitasolla ja sitten kuorrutusvaiheessa vahtia haukkana, ettei pinta tummu liikaa.

Piirakka on makeaa, aivan kuten tavan toscapiirakkakin, joten happamat puolukat käyvät tähän just eikä melkein. Tein normaalin toscapiirakan pohjan 1,5-kertaisena, että sain tähän kakkumaista muhkeutta.

Hei, ja sellaista vielä, että minulla loppui mantelilastut kesken, joten pilkoin puolet manteleista kokonaisista kuorituista manteleista. Nämä rouheammat palat olivatkin paremman makuisia ja purutuntuma on kivempi kuin lastuissa.

Puolukkatoscakakku

Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
75 - 100 g voita
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1½ dl maitoa tai maustamatonta jogurttia

200 g pakastepuolukoita

Kuorrute:
50 g voita
100 manteleita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa
ripaus suolaa

1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sula voi (osan voi korvata ruokaöljyllä), jauhoseos ja maito ja sekoita tasaiseksi.
2. Kaada taikina voideltuun 24 - 26 cm vuokaan. Ripottele pinnalle jäiset puolukat.
3. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia.
4. Valmista sillä välin kuorrute. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoittele. Keitä varovasti pari minuuttia ja nosta pois liedeltä. Kaada täyte tasaisesti kakun pinnalle.
5. Paista kakkua kuorrutteineen vielä noin 15 minuuttia 200 asteessa (keskitasolla). Pidä pintaa silmällä, ettei se tummu liikaa.



20. tammikuuta 2013

Broilerikiusaus


Mielettömän hyvä ulkoilusää! Laitoin kiusauksen uuniin ja lähdin tyttöjen kanssa ulos ja mies sai siivousrauhan. Oikein hyvä diili!

Olin aivan varma, että tämä ruoka jo löytyy blogistani, mutta en onnistunut löytämään. Hurjan hyvää ja helppoa koko perheen ruokaa, jota voi halutessaan maustaa kirsikkatomaateilla, fetajuustolla, pinaatilla, sinihomejuustolla, parsakaalin kukinnoilla, porkkanaraasteella, hedelmänpaloilla (persikka, ananas), pekonilla, pavuilla... you name it!

Tämä on simppeleistä simppelein versio ja meillä seurana tarjottiin mustaherukkahilloa (ihan mun lemppari broileriruokien kanssa) ja raastesalaattia (kaalia, appelsiinia, raejuustoa ja porkkanaa).

Broilerikiusaus (6 - 8 ann.)

1 rkl öljyä
500 g broilerinfilettä
4 dl ruokakermaa (10 %)
½ dl vettä
1 valkosipulin kynsi
1 tl broilerimaustetta (sis. suolaa)
n. ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sitruunaista marinointimaustetta (korvaa esim. sitruunapippurilla tai ½ rkl sitruunanmehua ja hieman currya)
1 kg peruna-sipulisekoitusta

1. Pilko broilerinfileet. Pese alusta ja leikkuuvälineet huolellisesti.
2. Ruskista broileirnpalat pannulla.
3. Lisää pannulle ruokakerma, murskattu valkosipulinkynsi ja mausteet. Kiehauta. Testaa suola.
4. Kaada suureen uunivuokaan peruna-sipulisekoitus ja päälle kuuma kastike. Sekoita.
5. Paista 200 asteessa noin tunti. (tai 175 asteessa 1,5h).

14. tammikuuta 2013

Broileri-kukkakaalipastavuoka



Aivan uusi haastaja tämä ruoka meidän keittiössä ja oli niin hyvää! Olen monta kertaa törmännyt kukkakaalipastaan ja aina tyytynyt vain pohtimaan, että miltä se maistuisi. Nytkin olin tekemässä ihan perus broileripastavuokaa, mutta sitten muistin kukkakaalin ja päätin sulauttaa nämä kaksi ruokaa yhteen. Toimii! Kukkakaalin maku on mieto, mutta tuntui hyvältä korvata puolet pastasta kasviksella, johon broilerimauste (tai curry) sopii oikein mainiosti. Tämän kanssa kävi hyvin raikas appelsiini-raejuusto-vihersalaatti.

Oikea nimihirviö tämä ruoka, mutta pohdittuani nimeä totesin, että siitä jää liian olennaisia osia pois, jos puhun vaan broileripastavuoasta tai kukkakaalipastasta..

Broileri-kukkakaalipastavuoka (4:lle)

4 dl täysjyvä kierrepastaa
400 g tuoretta kukkakaalia
250-300 g broilerin maustamattomia filesuikaleita
1 rkl öljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 tl broilerimaustetta (sis. suolaa)
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl pastan keitinlientä
2 dl ruokakermaa
n. 1/2 tl suolaa
1 pallo mozzarellaa

1. Keitä pasta kypsäksi ohjeen mukaan (ilman suolaa). Säästä 4 dl pastan keitinlientä.
2. Pilko noin puolikas kukkakaali (400 g) pieniksi paloiksi ja keitä paloja viitisen minuuttia siten, että ne ovat pehmeitä, mutta eivät aivan kypsiä.
3. Ruskista pannulla öljyssä broilerin filesuikaleet ja lisää sekaan hienonnettu sipuli sekä valkosipuli. Kuullottele sipuli kypsäksi.
4. Lisää broilerimauste ja vehnäjauhot ja sekoita.
5. Lisää pannulle vesi ja ruokakerma sekä suolaa.
6. Anna kiehahtaa. Lisää kuutioitu mozzarella.
7. Kaada uunivuokaan keitetty pasta ja keitetyt kukkakaalit sekä päälle broilerikastike. Sekoita ainekset ja painele aineksia hieman vuokaan, jotta kastike yltää pintaan asti. Ripottele päälle hieman juustoraastetta.
8. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia (väh. keskitasolla, jotta pinta saa hieman väriä).


11. tammikuuta 2013

Sieni-perunasosekeitto

 
Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kasvissosekeitto tässä blogissa. Tämä keitto on maultaan mieto ja sopivan kermainen. Jos haluaa vahvempaa sienen makua, niin kannattaa toki käyttää herkkusienen tilalla metsäsieniä.

Sieni-perunasosekeitto (4:lle)

600  g perunoita
8 dl vettä
200 g kantarellituorejuustoa
1 rkl öljyä
1 rs (200g) tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
½ tl suolaa
tuoretta persiljaa
hieman mustapippuria


1. Kuori ja pilko perunat.
2. Mittaa kattilaan vesi, lisää pilkotut perunat ja suola ja keitä perunat kunnolla kypsäksi.
3. Kuori sillä välin sipuli, harjaa herkkusienet puhtaaksi ja pilko aineket. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sieniä ja sipulia pannulla, kunnes sipuli on kypsää. Mausta suolalla.
3. Soseuta perunat keitinvedessä esim. sauvasekoittimella.
4. Lisää joukkoon kantarellituorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää sieni-sipuliseos ja hieman mustapippuria, tarkista suola. Lisää lopuksi tuore persilja ja nosta kattila pois liedeltä.


9. tammikuuta 2013

Lohinyytit


Tässä pyhien aikaan on nyt ollut monenlaista kiirettä ja askartelua, blogi on vähän kärsinyt tästä kaikesta kiireestä. Perinteisesti askartelen joulukortit itse ja nyt innostuin vielä hieman origameista ja olen iltaisin näperrelyt niitäkin lasten mentyä nukkumaan. Kuvassa onkin yksi kuudesta origamista kasattu tähti. Myös neulominen on hieman vienyt mennessään ja valkuviakin on pitänyt tilata ja puuhata valokuvakirjoja.. Ja lapset kyllä haastavat ajankäytön päivittäin muutenkin.

Askartelun lomassa on toki mukava juoda kuumaa teetä ja syödä joku hyvä suolapala, esimerkiksi lohinyytti. Joskus tulee sellainen pieni paniikki, että mitä suolaista sitä kahvipöytään nopsasti keksisi. Kokeilin tällaisia lohinyyttejä ja ne osoittautuivatkin oikein hyviksi.

Ps. Makeiden herkkujen keksiminen ei jostain syystä tuota niin usein ongelmia...

Lohinyytit (12 kpl)

500 g lehtitaikinaa (6 levyä)

250 g savulohta tai loimulohta
1 dl ranskankermaa
2 pehmeäksi keitettyä kananmunaa
1 raaka kananmuna
1 dl juustoraastetta (esim. voimakasta kermajuustoa)
tilliä ja ripaus mustapippuria

1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia aikaisemmin.
2. Perkaa ja pilko savulohi pieneksi. Sekoita siihen ranskankerma.
3. Kuori pehmeksi keitetyt kananmunat ja pilko ne. Sekoita kananmunapalat täytteen joukkoon.
4. Lisää raaka kananmuna sitomaan täytettä. Sekoita täytteeseen myös mausteet ja juustoraaste.
5. Leikkaa lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi.
6. Nosta jokaisella taikinaneliölle noin ruokaluskallinen täytettä ja sulje nyytit huolellisesti nostamalla kulmat ylös täytteen päälle. Nipistä taikinakulmat kunnolla yhteen.
7. Paista 225 asteessa 10 -  15 minuuttia.