29. marraskuuta 2012

Aura-lohimedaljongit (ja päärynä-fenkolisalaatti)



Ei kyllä kannata ostaa lohimedaljonkeja valmiina, sillä niiden leikkaaminen on hyvin simppeliä ja kilohinnassa saattaa säästää aika lailla. Medaljonkeihin voisi tehdä parmesan- tai mantelikuorrutetta, laittaa tuoreyrttisekoitusta tai tehdä kermaisen sinihomejuustokastikkeen tai sitruunakastikkeen, tai sitten tällaisen hyvin simppelin ja nopean sinihomejuusto-persiljakuorrutuksen.

Kaverina tarjosin päärynä-fenkolisalaattia, jonka reseptioli Alex Nurmen tekosia Kg-lehdestä, mutta mulle se fenkolin maku ei oikein kolahtanut ja salaatti oli jokseenkin outoa, joten kokeilee, ken uskaltaa.



Aura-lohimedaljongit

600 g lohifilettä (4 medaljonkia)
sitruunamehua
vajaa ½ tl suolaa
mustapippuria
100 g aurajuustoa
2 rkl tuoretta persiljaa

1. Leikkaa lohifile neljään palaan (3 - 4 cm leveitä paloja).  Leikkaa vielä jokaiseen palaan varovasti viilto vain nahkaan asti ja taita sitten medaljongit auki siten, että nahka jää medaljongin sisäpuolelle.
2. Ripsauta medaljongeille sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria.
3. Hienonna persilja leikkuulaudalla. Lisää aurajuusto ja hienonna, kunnes saat murumaisen massan. Jaa massa medaljongeille.
4. Paista medaljonkeja 200 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä. Jos haluat lohesta läpikuultavaa, noin 8 minuutin paisto riittää. Jos haluat lohesta täysin kypsää, reilu 12 minuuttia paistoa riittää. Paistoaika riippuu medaljonkien paksuudesta.

Päärynä-fenkolisalaatti

400 g fenkolia

2 päärynää
1 sitruuna
½ tl suolaa
1 tl sokeria

Leikkaa fenkoli ohuen ohuiksi suikaleiksi ja mausta suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla ja marinoi puolisen tuntia viileässä. Lisää ennen tarjoilua paloiteltu päärynä



26. marraskuuta 2012

Aprikoosi-myslileipä


Vähän väsynyt maanantai, mutta sitähän sai upeasti piristettyä tällä herkullisella myslileivällä ja isolla kupillisella teetä. Myslileipä on pyörinyt mielessä ja tykkään kovasti aprikooseista, niin kuivatuista kuin tuoreistakin, joten ne olivat oitis valintani myslileipään. Tämä on herkkua ja sopii niin aamupalalle kuin teen kanssakin, ja toki myös juustotarjottimen kaveriksi.

Ps. Joulun aikaan tähän leipään vaihdoin aprikoosien tilalle pehmeitä taatelin paloja ja nautimme leipää pitkään kypsytetyn goudan ja teen kera.

Aprikoosi-myslileipä

4 dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl ssiemensekoitusta (tai esim. unikon-, pellavan- tai seesaminsiemeniä)
1 dl spelttihiutaleita
½ dl rypsiöljä
n. 6 dl vehnäjauhoja
10 kpl (60 g) kuivattuja aprikooseja
½ dl rusinoita
10 ruskeaa mantelia

1. Mittaa kulhoon kylmä vesi ja liota sekaan hiiva.
2. Lisää suola, siemenet, hiutaleet ja öljy ja sekoita.
3. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita taikinasta tasaista. Vaivaa muutama minuutti.
4. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
5. Lisää pieneksi pilkotut aprikoosit, rusinat ja vetisellä hienonnetut mantelit. Kääntele ainekset taikinan sekaan ja anna levätä kymmenisen minuuttia.
6. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja kohota 30 minuuttia.
7. Paista 180 asteessa 35 minuuttia.
8. Anna leivän jäätyä hetki vuoassaan, irrota ja jäähdytä ritilällä ilman peittoa.
9. Tarjoa voin ja juuston kera tai paahdettuna vaikkapa hillon kanssa.


23. marraskuuta 2012

Tomaatti-mozzarellafocaccia


Tässä kuussa Leivontafoorumin haasteessa sai tehdä toisinnon jostain aikaisemmin haasteeseen osallistuneesta leipomuksesta. Koska välillä on pakko pitää itselle hieman kurinpalautusta, niin päädyin tekemään jotain leipää ja ohjeiden joukosta löytyi tomaatti-mozzarellafocaccia.



Tomaatti-mozzarellafocaccia (pellillinen)

7 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
14 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle:
Oman maun mukaan yrttejä, itse laitoin 1 tl provencen yrttisekoitusta
1 pallo (125 g) mozzarellajuustoa
reilu 100 g kirsikkatomaatteja
n. ½ tl suolaa (gourmet-suolahiutaleita tai Himalajan vuorisuolaa)

1. Liota hiiva kylmään veteen. Lisää osa vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi, sileäksi velliksi. Lisää öljy ja suola ja lisäile sitten loput jauhot. Vaivaa huolella.
2. Kohota taikina (kylmään nesteeseen tehdyn kohotusaika noin tunti). Kaada taikina leivinpaperille ja levitä pellin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä öljytyin käsin.
3. Leikkaa mozzarellajuusto ja tomaatti paloiksi. Ripottele juustot ja tomaattipalat leivän päälle, niitä voi hieman painella taikinaan. Ripottele pinnalle suolaa ja yrttejä.
4. Kohota puolisen tuntia.
5. Paista 225 asteessa 20 - 25 minuuttia.

Hyvin kohonnut, kimmoisa taikina odottaa pellille pääsyä.


22. marraskuuta 2012

Pesto-broilerimurekepihvit


Tänään tein tällaisia pesto-broilerimurekepihvejä.Ostin täytettyä focaccia varten pestoa ja sehän ei avattuna säily kovin kauan, joten nyt pitää keksiä sille käyttöä. Alunperinkin päädyin pestoon,koska tuoretta basilikaa ei Valintatalossa sinä päivänä näkynyt. No, mutta kyllä ne kaupan pestotkin välillä menevät, joskin kannattaa ottaa jotain laadukasta merkkiä, jossa basilikaa on reilusti ja juusto jotain aitoa kamaa.

Nämä pihvit ovat mietoja, mutta pesto kyllä maistuu. Aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit voisivat maustaa näitä lisää, mutta itse väsäsin tällaisien laspiystävällisen version.

Pesto-broilerimurekepihvit (4:lle)

1 rkl öljyä
1 punasipuli
1 porkkana
1 valkosipulinkynsi
2 dl kermaviiliä
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
250 g broilerin paistijauhelihaa
2 rkl vihreää pestoa
mustapippuria myllystä
½ - 3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua

1. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta porkkana. 
2. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanaraastetta, kunnes sipuli pehmenee. Nosta seos jäähtymään.
3. Sekoita kulhossa kermaviili, korppujauho ja kananmuna. Lisää broilerin paistijauheliha, suola, pesto ja mustapippuri. Lisää myös hieman jäähtynyt sipuli-porkkanaseos. Sekoita tasaiseksi massaksi.
4. Nosta lämmitetylle pannulle voi-öljyseokseen lusikalla pieniä pihvejä. Paista pihvejä noin 4 minuuttia per puoli.


21. marraskuuta 2012

Pienet broileri-fetapiiraat


Piitulaisen synttäreille valmistui tällaisia pikkusuolaisia. Pohjassa mukana ruista ja pohja olikin maukas! Täytteenä broileria, fetaa, tomaattia ja juustoa. Tarvitset pieniä piirasvuokia tai muffinipellin, jossa on 12 syvennystä.

Pienet broileri-fetapiiraat (12 kpl)

100 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

250 g broilerin filesuikaleita
100 g fetajuustoa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
80 - 100 g juustoa (emmental-mozzarella)
12 kirsikkatomaattia lohkottuna
tuoretta basilikaa

1. Pohjaa varten nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi ja vaivaa käsin sen verran, että saat kiinteän taikinan. Jos taikinaan on lipsahtanut jauhoja ja murumaisuus ei häviä, lisää 1 - 2 rkl vettä.
2. Paista broilerin filesuikaleet kullanruskeiksi pannulla. Nosta jäähtymään.
3. Sekoita kulhossa kananmunat ja ruokakerma, mausta seos mustapippurilla ja tarpeen mukaan ripauksella suolaa (n. 1/4 tl), jos broilerit ovat suolattomia. Raasta juusto.
4. Jaa taikina 12 osaan ja painele taikinat voidellun muffinipellin syvennyksiin. Reunat saavat olla 2 - 3 senttiä korkeat.
5. Jaa taikinasyvennyksiin broilerin palat, fetajuusto osin murennettuna, kaada päälle muna-kermaseos. Jaa piirakoille kirsikkatomaatin lohkot ja ripottele pinnalle juustoraaste sekä tuoreita basilikan lehtiä.
6. Paista 200 asteessa 25 - 30 minuuttia.

19. marraskuuta 2012

Omenainen broilerikermakastike


Sunnuntaina tultiin reissusta ja monesti minulla on sunnuntaina tapana tehdä alkuviikon ruoat. Niin nytkin. Keittiössä syntyi uunilohta kermaviilikuorrutteella, tätä omenaista broilerikermakastiketta ja riisiä sekä riisipuuroa ja pannukakkua kaikilla herkuilla.

Tämä on melkoinen jättiohje, mutta ohjeenhan voi helposti puolittaa. Mausteet voi valita oman maun mukaan, joku voisi lisätä hunajaa, toinen chiliä, mukaan sopisi aurajuustokin mainiosti ja kastiketta voi jatkaa vielä vaikkapa maissilla tai parsakaalilla. Lisäkkeeksi voisin suositella tummaa pastaa tai vaikkapa perunaa, tuo valkoistakin valkoisempi riisi on niin mautonta, mutta lasten mielestä just parasta!

2,5-vuotiaallamme on hieman vaikeuksia välillä erottaa toisistaan sanat kala ja kana, joten kanan perään on meillä lisätty kot kot, jotta saavutamme yhteisymmärryksen.  Tosin tämä neitihän söisi joka ruoalla kalakeittoa, jos suinkin olisi kauhanvarressa...

Omenainen broilerikermakastike (6 - 8 ann.)

n. 700 g broilerin filepihvejä, suikaleita tms.
1 rkl voita tai öljyä
suolaa, pippuria, broilerimaustetta

1 rkl öljyä
3 sipulia
2 granny smith-omenaa (tai muuta makeaa omenaa)
2 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
½ nippua tuoretta persiljaa tai 2 tl kuivattua persiljaa
tilkka sitruunamehua
suolaa

1. Paista broileri nopeasti kypsäksi voissa tai öljyssä. Pintamausta kypsä liha suolalla, pippurilla ja broilerimausteella. Jos käytät pihvejä, voit halutessasi viipaloida ne isohkoiksi viipaleiksi.
2. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota reilu määrä sipulia hitaasti kypsäksi. Lisää kuoritut ja pieneksi pilkotut omenat.
3. Lisää vehnäjauhot, sekoita ja lisää vesi koko ajan sekoittaen. Seoksesta tulee paksua, mutta tarvittaessa lisää vettä. Anna hautua muutama minutti.
4. Lisää ruokakerma, broilerinpalat ja mausteet ja hauduta noin 10 minuuttia. Tarkista lopuksi suola.

15. marraskuuta 2012

Kaakaokuivakakku


Päätin leipoa naapurille tyttövauvan kunniaksi suklaakakkua ja kokeilin yhdestä keittokirjasta tätä suklaakakkua. Se kirja on sellainen kotikokkien reseptikokoelma, mutta tämä samainen kakkuohje on julkaistu ainakin Ankkalinnan mestarikokit - kirjassa. Joku on siis nyysinyt Mummo Ankan reseptin omiin nimiinsä, heh heh. Oli miten oli, naapurissa tykättiin kakusta kovasti! Leivoin kotiinkin samalla vaivalla eli tein taikinan tuplana. Kakku oli tuhdin kaakaoinen ja pehemä.

Ohje on vähintäänkin eriskummallinen - kuivat aineet sekoitetaan, lisätään sula voi ja lopuksi munavaahto. Pohdin, että mitä vaikutusta ainesosien tällaisella yhdistämisellä on. Kakun maku ja koostumus oli oikein hyvä, mutta en osaa sanoa, oliko tämä erilainen verrattuna tavalliseen murokakkuun tms. Mutta jos haluatte vaihtelua ja kokeilla eriskummallista taikinaa, tehkää tämä!


Kaakaokuivakakku

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
150 g voita
3 munaa
1 dl kuumaa, vahvaa kahvia
korppujauhoja
tomusokeria

1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
2. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja kaakaojauhe.

3. Kaada sula voi jauhoseoksen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
4. Vaahdota munat erittäin hyvin. Sekoita vaahto taikinaan vähitellen varovasti sekoittaen.
5. Lisää vastakeitetty vahva kahvi j sekoita taikina tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 - 45 minuuttia. Kakun voi ottaa uunista aavistuksen alikypsänä, sillä silloin kakku on mehevimmillään (eli tikulla koettaessa taikinaa saattaa vielä jäädä hieman kiinni tikkuun).