30. lokakuuta 2012

Appelsiini-suklaatäytekakku



Syksyllä on meidän perheessä hieman kakkusumaa: omat synttärit, miehen synttärit, Piitun synttärit ja isänpäivä. No, tänä vuonna Piitun synttärit ja isänpäivä sattuu kohdakkain, mutta toisaalta tein jo yhden ekstra-kakun ihan vain huvikseen.

Tämä oli minun oma synttärikakkuni ja siitä tuli juuri sellainen, kuin halusin. Appelsiinia ja Fazerina-suklaata!Kakun sisällä ovat hyydytetyt täytteet ja suklaatäyte on hyydytetty pienempään irtopohjavuokaan ja nostettu sitten täyttämisvaiheessa appelsiinitäytteen keskelle. Helpompi ja ehkä paremman näköinenkin tulisi siten, että nostaa tuon hyytyneen suklaatäytteen pohjan päälle ja sitten kaataa koko appelsiinitäytteen päälle.

Pari vinkkiä työjärjestyksestä: Valmista kakkutaikina ja laita kakku uuniin paistumaan. Valmista sitten suklaatäyte, sillä sen pitää hyytyä ennen kakun kasaamista. Kun alat kasata kakkua, valmista appelsiinitäyte.


Appelsiini-suklaatäytekakku

4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

1. Pohjaa varten vispaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi kuivat aineet varovasti sekoittaen.
2. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (esim. 26 cm).
3. Paista 175 asteessa 25 - 30 minuuttia.

Suklaatäyte:
150 g Fazerina-suklaata
125 g maitorahkaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl appelsiinimehua (½ appelsiini)
3 liivatelehteä
pari palaa tummaa suklaata raastettuna

Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen pehmenemään. Vispaa valmiiksi 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa maitorahkan sekaan. Kuumenna kattilassa tilkka appelsiinimehua, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos rahka-suklaaseen. Lisää lopuksi vispattu kerma ja suklaaraaste. Kaada suklaatäyte leivinpaperilla vuorattuun ja kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan, joka on 2 - 4 cm pienempi kuin kakkuvuoka, jossa pohja paistettiin (tässä tapauksessa 20 - 24 cm). Anna hyytyä tunnin verran viileässä.

Kuvauspaikan kuistilla talven ensimmäiset kuurat.

Appelsiinitäyte:

Appelsiinitahna:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu (1 dl mehua)
2 tl maissitärkkelysjauhoa
50 g voita

½ dl sitruunamehua
4 liivatelehteä
(1 rkl sokeria)

125 g maitorahkaa
100 g maustamatonta jogurttia
2 dl vispi- tai kuohukermaa

1. Laita kattilaan appelsiinitahnan ainekset: kananmunat, sokeri, appelsiinin kuori ja mehu sekä maissitärkkelys. Vispaa ainekset sekaisin ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Nosta pois liedeltä ja lisää voi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja nosta jäähtymään.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Vispaa sillä aikaa 2 dl kermaa vaahdoksi.
3. Sekoita kulhossa suurin osa appelsiinitahnasta (koko määrä tekee täytteestä hieman liian makean), maustamaton jogurtti ja maitorahka.
4. Kuumenna kattilassa ½ dl sitruunamehua ja liota liivatelehdet mehuun. Lisää seos appelsiinitäytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää sitten vatkattu kerma.

Kakun kostutukseen:
3/4 dl appelsiinimehua

Kakun koristeluun
2 dl vispi- tai kuohukermaa


Kakun kasaus:
1. Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Nosta pohja leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja kostuta appelsiinimehulla. 
2. Kaada pohjalle 1/3 appelsiinitäytteestä ja tasoita.
3. Nosta päälle hyytynyt suklaatäytelevy. Kaada päälle loput appelsiinitäytteestä (ks. kuva) ja hytkytä vuokaa varovasti, jotta täytteen pinta tasoittuu. Nosta päälle kakun kansi ja kostuta appelsiinimehulla.
4. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia, vaikka yön ylikin.
5. Irrota kakku vuoasta, nosta tarjoiluastialle ja koristele kermalla ym.



29. lokakuuta 2012

Papurikas chili con carne


 Tänne aukesi hieman jopa yllättäen Punnitse- ja Säästä. Valikoima on mahtava, sanoiko myyjä, että yli 400 laaria, ja sieltä laareista löysin äärettömän kaunista papuseosta. Nimenomaan kaunista, sen vuoksi sitä ostin. Pohdinkin, että laittaisiko siitä ruokaa, vai tuijottelisiko vain. Heh, no chili con carneahan siitä voisi tehdä. Tällä kertaa lihaa on hyvin vähän ja papuja enemmän. Tosin niitä olisi saanut olla enemmänkin. Vegaaniversiota varten liha pois, ja maistuisi varmasti sekasyöjillekin. Vaikka 2-vuotiaamme on hieman alkanut nirsoilla, niin pavut maistuvat toistaiseksi oikein hyvin!

Ps. Liota ja keitä papuja tuplamäärä ja pakasta puolet, niin on toiselle kerralle pavut pakkasessa valmiina! Vaikka tortilloihin tai papupaistokseen. Vielä sellainen juttu, että mausteilla on merkitystä. Joillekin pavut saattavat aiheuttaa hieman vatsavaivoja, mutta juustokuminan pitäisi auttaa ja oreganokin edistää ruoansulatusta. Etelä-Amerikan makumaailmoistahan tunnetusti löytyy molempia.


Papurikas Chili con Carne (4:lle)

125 g kuivattuja papuja
1 rkl öljyä
175 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
mustapippuria
1 punainen chili
1 punainen paprika
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl oreganoa
½ tl juustokuminaa
(½ dl vettä + 1 rkl maissitärkkelysjauhoa)

1. Liota kuivattuja papuja yön yli. Keitä niitä sitten runsaassa, suolalla maustetussa vedessä 60 minuuttia. Jätä jäähtmään keitinliemeen. Valuta ja huuhdo kevyesti.
2. Kuumenna öljyä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se kevyesti.
3. Lisää hienonnettu sipuli ja paista viitisen minuuttia.
4. Lisää hienonnettu valkosipuli, tomaattimurska, vesi, suola, sokeri ja mausteet.
5. Pese ja pilko punainen chili ja paprika ja lisää kastikkeen sekaan.
6. Keittele kastiketta miedolla lämmöllä 30 - 45 minuuttia.
7. Lisää keitetyt pavut ja keitä vielä 5 minuuttia.
8. Tarjoa basmatiriisin kanssa.


26. lokakuuta 2012

Herkullinen lapapata


Tehtiin taas syksyn viiletessä possun lapaa uunissa ja ei voi muuta kuin ihmetellä, miten maukasta ruokaa syntyy uunin lämössä ja niin halvalla. Tällä kertaa tein lavan vähän särän tylisesti ja laitoin perunatkin uuniin. Ei suolaa kummempia mausteita! En peittänyt lihaa paistaessa, koska pidän tummasta pinnasta, mutta kun pinta on hieman saanut väriä, niin padan voisi peittää kannella.

Aiemmin lavasta on kokattu tätä lapaa kasvisten kanssa ja possu-chilipataa

Possun lapapata (4 - 6 ann.)

n. 1,5 kg possun lapaa
2 tl suolaa
8 - 10 perunaa koosta riippuen
3 porkkanaa
pala lanttua
1 iso punasipuli
1 iso sipuli
1 dl vettä

1. Kuori perunat ja laita ne padan pohjalle. Oikein isot perunat voi puolittaa.
2. Kuori porkkanat ja sipulit ja pilko ne lohkoiksi. Pilko myös pala lanttua. Lisää kaikki kasvikset pataan. Lisää desilitra vettä.
3. Leikkaa lavasta nahka irti ja osa näkyvästä rasvasta. Osa rasvasta on hyvä jättää, sillä se antaa mehevyyttä ja makua ruokaan. Halutessasi voit irrottaa myös osan luista.
4. Ripottele lavan molemmille puolille teelusikallinen suolaa. Paina lapa kasvisten päälle pataan. Lavan voi painella niin, että se mukautuu hyvin vuoan muotoon.
5. Paista 180 asteessa 2 - 2½ h. Kasvikset ovat kypsiä ja liha irtoaa hyvin ja on mureaa.
6. Annoksia varten pilko kypsää lihaa hieman ja nostele lautasille lihaa, kasviksia ja reilusti lientä.

Teetä, teetä.. ja lapasia


Nyt kyllä jaan tämän tänne. Olen varmaan koukussa tähän Teekannen piparminttu-teehen, tai siis haudukkeeseen. Kolmas paketti meneillään. Kyse on silkasta yrttijuomasta. Sopivan vahvan makuista, yhtä aikaa raikasta ja lämmittävää ja herkullista. Joku onnekas saisi ehkä korvattua pienen karkinhimonkin tällä teellä (itse en kuulu noihin onnekkaisiin). Minä olen tätä teetä lipitellyt iltapäivän tunteina ja kun molemmat tytöt ovat olleet nukkumassa, niin neulonut intohimoisesti lapasia. Ihan totta, jopa leipominen on jäänyt vähemmälle lapasia tehdessä. (Näppäimistö on nuoremman tytön jäljiltä hieman huono ja jäipä tuosta viimeisestä "lapasia"-sanasta toinen a-kirjain ensin pois.. haha haa).

Näitä Teekannen muitakin makuja on tullut maistettua ja osalla yrttijuomista on hauskan vakuuttavia nimiä, kuten Energy Refresh tai Happy Moods. Kaapissa odottelee Verbena-sitruunaruoho vihreä tee. Haudukkeet ovat erinomaisia, kaksi pientä miinusta kuitenkin olemassa ja ne ovat seuraavat: teepussit on pakattu sellaisiin kiiltäviin papereihin, ei taida käydä muuta kuin sekajätteeseen. Lisäksi paketit ja niiden kuosit ovat auttamattoman vanhanaikaisia, mutta pitäkää tämä linja ja kohtahan niitä voi sitten sympaattisesti kutsua retroiksi.

Mutta nyt jatkan piparmintun juomista.

Ps. Piparmintullahan luvataan olevan jos jonkilaisia terveysvaikutuksia,mm. estää monenlaisia särkyjä. Liiallisesta käytöstä kuitenkin varoitellaan. Ja näköjään ei sovi imettäjille, koska vähentää maidoneritystä. No, enpä ole huomannut mitään merkittävää.

24. lokakuuta 2012

Jamien 30-minuuttiset: Jauhelihapannu, uuniperunat ja papulisäke 30 minuutissa



Testissä taas Jamie Oliverin keittokirja Jamien  30 minuutin  ateriat.

Ei ole Jamiella helppoa, kun kriitikot haukkuvat reseptejä epäterveellisiksi. Huomio siis, omakin blogini on vaarallinen, koska täälläkin julkaistaan kakkujen, pizzojen sun muiden ohjeita. Vaviskaa, epäterveellisyys tarttuu jo pelkästä katselemisesta..  No,olisko se kuitenkin niin, että vastuu on viime kädessä syöjällä eikä herkkuruokia tarvitse joka päivä vääntää. Tämä kokonaisuus on kuitenkin mielestäni monipuolinen ja sisältää paljon hyviä ainesosia.

Jauhelihapannu palasi jo toistamiseen ruokapöytäämme, joten siksipä julkaisen sen täälläkin. Tämä ateriakokonaisuus oli kertakaikkisen piristävää vaihtelua, joten turha edes stressata siitä, onnistuuko kaikki tämä 30 minuutissa - nopsaan kuitenkin ja tuloksena maittava ja monipuolinen ateria. Jauhelihapannu on oiva kilpailija peruskastikkeille!


Jauhelihapannuun tulee Worchester-kastiketta, joka oli minulle siis uusi tuttavuus eka kerralla kokatessani. Kastike on mausteisen makea, mutta itse lisäilin sitä aluksi hieman varoen, enkä siis 6 ruokalusikallista ohjeen mukaan, vaan neljä. Pidin kuitenkin kastikkeesta ja sen kaveriksi sopivat erityisen hyvin potut ja ranskankerma.

Toisella kerralla kokatessani puolitin lihan määrän ja lisäsin pannuun kasviksia, mm. parsakaalia. Seuraavana päivänä tehtiin vielä pyttäri, johon jauhelihapannun sekaan pilkoin perunoita ja paistelin hetken pannulla.

Ohjeet siis em. kirjasta, mutta joitain mausteiden ym. määriä olen muuttamut sen mukaan, miten itse laittelin. Ohjeet ovat tässä kasattuna, ei kuiten alkuperäisessä kirjassa, jossa tähdätään tuohon 30 minuutin saavutukseen.

Jauhelihapannu
400 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
timjamia (tuoretta tai kuivattua)
1 punasipuli
2 - 3 porkkanaa
 valkosipulinkynttä
4 rkl worcestershire-kastiketta
lehtipersiljaa

Paista jauhelihaa hetki, lisää 1 tl suolaa ja ½ tl pippuria ja ripaus timjamia. Kuori ja viipaloi punasipuli sekä porkkanat. Lisää jauhelihan joukkoon murskatut, kuorimattomat valkosipulin kynnet sekä worchester-kastike ja sekoita hetki. Lisää juuresviipaleet ja sekoittele usein. Kypsennä keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Hienonna valmiin pannun pinnalle persiljaa.

Uuniperunat
4 suurta jauhoista perunaa (8 pienempää)
smetanaa

Pese perunat, pistele haarukalla muutama kerta ja laita perunat mikronkestävään kulhoon. Peitä kelmulla ja kypsennä mikrossa 14 - 16 minuuttia. Poista kelmu, siirrä perunat uunivuokaan ja valuta kypsille perunoille oliiviöljyä ja ripottele pintaan  suolaa ja pippuria. Laita perunat uuniin grillivastuksen alle joksikin aikaa. Tarjoile smetanan tai ranskankerman kera.


Papu-pekonilisäke

4 siivua pekonia
2 tomaattia
400 g voipapuja käyttövalmiina(käytin valkoisia, kun en löytänyt noita voipapuja)
punaviinietikkaa
tuoretta basilikaa

Valuta pannulle oliiviöljyä ja paista viipaloitu pekoni. Pilko tomaatit pekonin joukkoon. Lisää pavut ja hieman lientä (jos käytät töllkipapuja) tai vettä. Hauduta hetki. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi loraus punaviinietikkaa ja ripottele pintaan tuoretta basilikaa.

Avocado-salaatti
1 keräsalaatti
1 avokado
sitruunaa
1 rkl smetanaa tai ranskankermaa

Revi salaatinlehdet pieniksi. Halkaise avokado, poista kivi ja  lusikoi puolet hedelmälihasta salaattikulhoon. Sekoita tehosekoittimessa avokadon toinen puolikas, smetana, yhden sitruunan mehu, 4 rkl oliiviöljyä ja hieman suolaa ja pippuria. Jos salaatinkastike on liian paksua, ohenna sitä vedellä.



18. lokakuuta 2012

Mango-suklaakinuskikakku




Tällaista kakkua tehtiin syysloman kunniaksi. Hieman kirpeä mango ja suklainen kinuskitäyte sopivat erittäin hyvin yhteen. Lue aluksi koko ohje, koska työvaiheita kannattaa seurata oikeassa järjestyksessä. Tämän kakun voi hyvin tarjota vasta seuraavana päivänä, koristelutkin kestävät sen hyvin.

Tee näin:
1. Valmista suklaakinuski ensimmäiseksi ja nosta jähmettymään jääkaappiin.
2. Leivo pohja.
3. Halkaise jäähtynyt kakkupohja 3 osaan ja valmista mangotäyte
4. Vatkaa suklaakinuski vaahdoksi.
5. Kasaa kakku irtopohjavuokaan ja anna hyytyä kolmisen tuntia ennen irroitusta ja koristelua.
6. Koristele.


Mango-suklaakinuskikakku

Tumma kakkupohja:

4 kananmunaa
1½ dl luomuruokosokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri erittäin hyväksi ja pysyväksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi kuivat aineet, sekoita taikinakaapimella. Kaavi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (pohjan voi päällystää leivinpaperilla) irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 25 - 30 minuuttia.

Mangotäyte:
200 g mangososetta
1 prk (250 g ) maitorahkaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
2 - 3 liivatelehteä
1 - 2 rkl vettä
1 dl vispikermaa vaahdotettuna

Liota liivatelelehdet pehmeäksi kylmässä vedessä. Sekoita kulhossa maitorahka, mangosose, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Tarkista makeus. Mangotäytteen on tarkoitus olla hieman kirpeä ja ei kovin makea, sillä suklaatäyte on makea. Kuumenna tilkka vettä ja liota siihen liivatelehdet. Lisää liivateseos rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää täytteeseen lopuksi vatkattu kerma. (Voit tässä kohden vatkata koko purkillisen eli 2dl, koska toinen puoli vatkatusta kermasta menee valmiiseen suklaa-kinuskivaahtoon.)

Suklaa-kinuskitäyte (voi korvata suklaakermalla, ks. ohje):

2 dl vispikermaa
1½ dl luomuoruokosokeria
50 g tummaa suklaata
1 dl vispikermaa (vaahdotettuna)

1. Kinuskia varten kuumenna sokeria kattilassa, kunnes se alkaa sulaa ja saa hieman väriä. Lisää 2 dl vispikermaa ja sekoittele. Anna seoksen kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
2. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut seokseen. Nosta jääkaappiin tai kylmävesihauteeseen.
3. Kun seos on aivan kylmää, vaahdota sähkövatkaimella. Seos on makeaa, joten lisää joukkoon lopuksi 1 dl vatkattua kermaa.

Jos et halua valmistaa suklaa-kinuskia, voit korvata täytteen helpomalla suklaakermalla. Vatkaa 2 dl vispikermaa hieman pursotusvaahtoa löysemmäksi. Sulata varoen n. 80 g suklaata, sekoittele, kunnes se on korkeintaan huoneenlämpöistä ja vatkaa suklaa kerman joukkoon.

Kostutukseen:
½ dl vettä

Koristeluun:
2 dl vispikermaa vaahdotettuna
suklaarouhetta

Kakun kasaus:
Laita alin pohja leivinpaperille irtopohjavuoan sisään. Kostuta pohjaa hieman vedellä. Lisää suurin osa mangotäytteestä, säästä pari desiä pinnalle. Nosta seuraava kakkukerros päälle, kostuta hieman vedellä. Levitä päälle suklaakinuskitäyte. Nosta kakun kansi päälle, kostuta hieman vedellä ja levitä pintaan loput mangotäytteestä. Nosta kylmään hyytymaan muutamaksi tunniksi.

Irrota vuoka ympäriltä ja siirrä kakku leivinpapereineen tarjoiluastialle. Vatkaa kerma vaahdoksi, sokeria ei tarvita. Lusikoi suurin osa kermasta pursotinpussiin, mutta sivele kakun reunoille hyvin  ohuelti kermaa. Raasta suklaata ja ripottele suklaarouhetta reunoille kallistamalla kakkua varovasti. Tee pintaan kermapursotukset ja valmista on!



17. lokakuuta 2012

Pinaatti-fetapiirakka



Päätin vähentää hetkeksi (tämä ei siis ole mikään lupaus) tuota sokerinsyöntiä, vaikka pidän sinällään leivonnaisia kuitenkin karkkia parempana vaihtoehtona. No, tässähän on jo kuudes päivä menossa eikä sitä tuttua vieroituspäänsärkyä tullut, joten tästä voin päätellä, etten edes ollut niin sokerikoukussa tai sitten sentyyppisen riippuvuuden aiheuttaa vain juuri lisäaineilla maustetut karamellit.

Mutta parasta tässä sokerin vähentämisessä no se, että voi rauhassa keskittyä ruoanlaittoon, uusiin ruokakokeiluihin ja tietenkin suolaisiin leivonnaisiin. Nyt päädyin tekemään vaihtoajoilta tuttua spanakopitaa eli pinaattipiirakkaa suomalaisempana versiona. Ei siis filoa vaan lehtitaikinaa ja täytteessä lämmittelevät myös ohrahelmet ja keitetyt kananmunat, jotka eivät kreikkalaiseen versioon kuulu.

Pinaatti-fetapiirakka

1 iso (600 g) lehtitaikinalevy

Täyte:
3/4 dl ohrahelmiä
3 dl vettä
½ tl suolaa

3 kananmunaa
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
70 - 100 g tuoretta pinaattia (voi korvata pussilla pakastepinaattia)
1 tl kuivattua tilliä
mustapippuria myllystä
1/3 tl valkosipulijauhetta (tai tuore kynsi)
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
200 g fetajuustoa
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna

1. Ota lehtitaikina sulamaan huoneenlämpöön.
2. Mittaa kattilaan vesi, suola ja ohrahelmet ja keitä ohrahelmet kypsiksi, noin 15 minuuttia. Katso, ettei vesi pääse loppumaan.
3. Ohrahelmien kiehuessa keitä toisessa kattilassa kolme kananmunaa (7 min munia). Jäähdytä kylmässä vedessä.
4. Kuori ja hienonna kaksi sipulia. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipulia pannulla viitisen minuuttia. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää silputtu pinaatti sekä mausteet ja sitruunamehu.
5. Valuta kypsät ohrahelmet ja lisää ne pannulle täytteen joukkoon. Lisää myös kerma ja murennettu fetajuusto sekä kuoritut ja pilkotut kypsät kananmunat.
6. Riko yksi raaka kananmuna lasiin, vatkaa rakenne rikki ja lisää suurin osa munasta täytteen joukkoon, mutta jätä tilkka piirakan kannen voitelua varten.
7. Kauli lehtitaikina noin kaksinkertaiseksi pinta-alaltaan. Lusikoi täyte taikinan toiselle puoliskolle (jätä reunoille n. 2 cm kaistale ilman täytettä) ja nosta toinen puoli täytteen päälle. Sulje reunat tiiviisti ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Voitele kananmunalla.
8. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.