30. elokuuta 2012

Osallistu arvontaan! Täällä juhlitaan!

Kanacaesar (Tallinnan herkkuja)

Hip hei ja hurraa! Nyt juhlitaan ainakin kahta asiaa: blogissa on virallisesti ainakin sata leipomusta (blogitekstejä yhteensä 360) ja käyntejä sivustolla on rapiat 150 000! Ihanaa ja kiva, kun käytte kurkkimassa!

Nyt käyntiin blogin historian neljäs kisa. 
Aiemmin on kyselty kevätherkuista, suosikkileivonnaisista ja kesäkahviloista.

Nyt tuplajuhlien kunniaksi saatte kertoa suosikkibroileriruokanne! (Kasvissyöjät pavuista!) Sillä pienellä viestillä osallistutte sitten palkinnon arvontaan. Ja kun nyt tähän asti olet jo lukenut, niin nopsasti lyhyt kommentti kisaan.

Palkinto ei sitten mitenkään liity kanasiin, vaan koristeluhommiin keittiössä! Osallistukaa, aikaa on 16.9. saakka! Jättäkää vaikka sähköpostiosoite, ainaskin rekisteröitymättömät tai blogittomat ü

Huomasitte varmaan lukuisista huutomerkeistä, että oon vähän innoissaan!!!!

29. elokuuta 2012

Puolukka-murupullat (100. leivonnainen)

 

Viime reissulla Oulussa Meriläisen leipomon puolukkapullat kerta kaikkiaan hurmasivat minut. Ja kun anoppi kuin tilauksesta kiikutti eilen meille puolukoita, niin vihdoin pääsin tekemään oman versioni näistä ja toteuttamaan lupaukseni toisesta herkullisesta puolukkareseptistä. Aiemmin julkaisin siis jo tämän puolukkakuivakakun.

Puolukkapullat saivat virallisesti kunnian olla blogini 100. leivonnainen. Aika hyvin!


Puolukka-murupullat 16 kpl

Taikina (2½ dl:n pullataikina)
2½ dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
75 g voita
6 ½ - 7 dl vehnäjauhoja

Puolukkatäyte:
200 g puolukoita
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl perunajauhoja

Muruseos:
50 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

1. Valmista pullatakina. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää sokeri ja kardemumma ja sekoita.
2. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon pehmeä voi  ja lisää vähitellen loput jauhot samalla taikinaa vaivaten.
3. Kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
4. Kaulitse taikina pöydällä vajaan sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 50 x 40 cm).
5. Sekoita puolukkatäytettä varten kaikki ainekset kulhossa. Voit painella puolukoita hieman rikki, niin neste sitoo sokeria ja perunajauhoja. Ripottele täyte levylle.


6. Rullaa levy tiivisti rullalle ja leikkaa 16 palaan. Nosta palat leivinpaperin päälle kierrepuoli ylöspäin. Anna pullien kohota 10 minuuttia.


7. Valmista muruseos. Sulata voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot ja sokeri.
8. Voitele pullat kananmunalla. Nostele päällä muruseos. Voit hieman painaa muruseosta, jotta se jää hyvin pullan pinnalle.
9. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 14 - 17 minuuttia.

26. elokuuta 2012

Kantarelliohratto ja caesarsalaattinen


Sain kantarelleja ja tein niistä tällaista ohrattoa. Kaveriksi caesarsalaatin tyyppistä salaattia ja kyllä oli mukavaa arjen hemmottelua!Puhun tässä vaan caesarin tyyppisestä, koska minulla ei ollut anjovista saatika majoneesia, joten tein simppelimmän version.

Yhteistä näillä kaveruksilla (caesar ja risotto/ ohratto) on se, että molempien ruokien kruunu on hyvä parmesaani! Ohjeet ovat vähän hätäiset, tein niin hetken fiiliksissä, etten kovin kiinnittänyt reseptiikkaan huomiota, mutta enköhän muistanut kaiken ü



Kantarelliohratto (4:lle)

½ - 1 l kantarelleja
1 sipuli
1 rkl öljyä
2 dl ohrahelmiä
n. 8 dl vettä
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
50 g parmesaania vastaraastettuna
persiljaa

1. Paista pilkottuja kantarelleja ja sipulia pannulla, kunnes sienistä on haihtunut vesi.
2. Lisää hieman öljyä ja ohrahelmet ja kuullota hetki.
3. Lisää kuumaa vettä erissä ja sekoittele ohrattoa sen kiehuessa. Mausta ohratto suolalla, pippurilla ja situunamehulla. Hauduta, kunnes ohrahelmet ovat kypsiä.
4. Lisää vastaraastettu parmesaani. Sekoita. Lisää pinnalle persiljaa ja hieman parmesaanilastuja.

Casearsalaattinen

1 kerä rapeaa salaattia
pätkä kurkkua
2 viipaletta hyvää maalaisleipää

Kastike:
vajaa 1 rkl sitruunamehua
1 tl worchesterkastiketta
1 tl dijon- tai väkevää sinappia
½ tl sokeria
ripaus suolaa
hieman mustapippuria
1 dl kermaviiliä
½ dl raastettua parmesaania

1. Revi salaatti, pilko kurkku, sekoita keskenään. Paahda leivät ja kuutioi.
2. Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita salaattiseokseen.
3. Lisää pinnalle leipäkuutiot ja lisää raastettua parmesaania.

25. elokuuta 2012

Pekoni-kesäkurpitsapiirakka



Vähin aineksin valmistuva piirakka, joka on mukavan mehevä kesäkurpitsasta johtuen.

Pekoni-kesäkurpitsapiirakka

Pohja:
100 g voita
200 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl vettä

1 pkt (170g) pekonia
1 sipuli
200 g kesäkurpitsaa

n. ½ tl suolaa
mustapippuria

2 kananmunaa
2 dl kermaa (ruoka-  tai kevyt-)
n. 50 g parmesaania

1. Pohjaa varten mittaa kulhoon vehnäjauhot, suola ja lisää paloiteltu voi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
2. Valmista sillä välin täytteet. Leikkaa pekoni kuutioiksi ja kaada kuutiot kylmälle pannulle. Laita pannu kuumenemaan ja annan pekonin ruskistua välillä sekoitellen. Siirrä valmiit pekonit sivuun odottamaan.
3. Pilko sipulit puolikkaiksi renkaiksi. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää sitten kesäkurpitsaviipaleet ja jatka paistamista muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita kulhossa kananmunat ja kerma.
5. Taputtele piirakkataikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää tavallista pyöreää piirakkavuokaa, 20 x 30 cm vuokaa, tai 6 isompaa annosvuokaa.
6. Kaada pohjan päälle muna-kermaeos. Ripottele päälle sipulit ja kesäkurpitsat ja pintaan pekonikuutiot ja hieman parmesaaniraastetta.
7. Paista 180 asteessa n 30 minuuttia.

24. elokuuta 2012

Saksanpähkinäleipä




Tässä yksi versio elonkorjuuleivän taikinalla toteutetusta leivästä. En oikeasti leivo juuri muita taikinoita, kun tätä elokorjuuleipää, se vain toimii ja tuloksena on poikkeuksetta makoisaa leipää.

Saksanpähkinäleipä sopisi hyvin juustoiltaan ja sen päälle sopivat oikein hyvin myös makeat hillokkeet ja marmeladit.

Saksanpähkinäleipä 2 kpl

8 dl vettä
10 g hiivaa
2 tl suolaa
1 kg jauhoja
100 - 150 g saksanpähkinöitä murskattuna

1. Sekoita haaleaan veteen hiiva, jauhot ja suola ja vaivaa taikina sekaisin.
2. Nostata taikinaa noin kolme tuntia. Käy vähän kääntelemässä taikinaa puolen tunnin - tunnin välein. 
3. Murskaa pähkinät ja vaivaa varovasti valmin taikinan joukkoon. Voit laittaa pähkinöitä vain puolikkaaseen taikinaan, niin saat tavallisen ja pähkinäleivän.
4. Pyöräytä leiväksi, älä vaivaa tai kääntele turhaan. Nostat leipiä liinan alla vajaa tunti.
5. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia, laske lämpö 200 ja paista vielä 15 - 20 minuuttia tai kunnes ovat kunnolla ruskeita ja pohja kumisee. Voit laittaa uuniin pienen metallisen vesikipon, niin saat pinnat rapeiksi.
6. Jäähdytä ritilällä ilman peittoa.

23. elokuuta 2012

Saksanpähkinäbrowniet


Kyllä sopiva palanen brownieta tekee tavallisemmastakin päivästä vähän ylellisemmän. Varsinkin, kun taikinaan upotetaan vielä saksanpähkinöitä. Ohje on alunperin Yhteishyvästä.

Saksanpähkinäbrowniet (12 palaa)

100 g tummaa suklaata
100 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
½ dl maitoa
70 g saksanpähkinöitä rouhittuna

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Vatkaa joukkoon kananmunat ja jäähtynt, sula suklaa.
3. Sekoita joukkoon lopuksi jauhoseos ja maito sekä rouhitut pähkinät.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 x 30 cm) ja paista 175 asteessa 20 - 25 minuuttia riippuen siitä, haluatko sisuksesta kosteamman vai kakkumaisemman.
5. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

20. elokuuta 2012

Porkkana-omenajuustokakku


Leivontafoorumilla oli hauska sadonkorjuuaiheinen haaste ja tokihan siihen saattoi taas lomien jälkeen osallistua. Aiheena oli sadonkorjuu, joten omenat ja porkkanat sopivat siihen erinomaisesti.

Porkkanan maku on melko mieto, mutta juustotäytteen kaveriksi oikein hapokkaat karamellisoidut omenat sopivat tosi hyvin ja kruununa päällä on ihanan rouskuvaa kanelimuroketta, joka syntyy helposti pannulla. Tuota muroketta saatoin syödä lusikalla suoraan pannulta...

Porkkana-omenajuustokakku

Pohja:
100 g voita
½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ dl saksanpähkinöitä
½ tl kanelia

Tuorejuustotäyte:
400 g tuorejuustoa
200 g porkkanoita keitettynä ja soseutettuna
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl vispi- tai kuohukermaa
2 tl sitruunamehua
½ tl kanelia

Karamellisoidut omenat ja karamellikastike:
2 omenaa
1 dl sokeria
2 rkl vettä
25 g voita

Kanelimuroke:
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ tl kanelia


1. Valmista pohja. Sulata voi. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen ja painele 22 - 24 cm irtopohjavuoan pohjalle.
2. Valmista täyte. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita joukkoon jäähtynyt porkkanasose, sokeri, sitruunamehu, kerma, kananmunat ja kaneli. Vispilällä seoksen saa tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua 170 asteessa 55 minuuttia. Anna jäähtyä useita tunteja, vaikka yön yli jääkaapissa.
3. Valmista pinnalle karamellisoidut omenat. Mittaa paistinpannulle sokeri ja anna sokerin sulaa sekoittamatta lähes kokonaan keskilämmöllä. Sekoita sitten sen verran, että kaikki sokeri sulaa ja sokeri saa hieman väriä. Lisää vesitilkka. Sokeri kovettuu, mutta sulaa veden joukkoon. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kuori omenat ja lohko molemmat 12 osaan. Lisää omenat pannulle ja anna kiehua karamelliseoksessa noin kolme minuuttia, käännä lohkot ja kiehuta vielä kolmisen minuuttia.
4. Nosta sitten omenat siivilään tai ritilälle ja ota omenoista valuva karamellikastike talteen. Kun omenat ovat täysin jäähtyneet, nostele ne varoen kakun pintaan. Valuta päälle kastiketta.
5. Valmista kanelimuroke. Mittaa ainekset pannulle ja paista koko ajan sekoitellen, kunnes muroke alkaa saada väriä ja rapeutta ja muuttuu murumaiseksi. Kaada lautaselle jäähtymään. Ripottele jäähtynyt muroke kakun pintaan.
6. Koristele halutessasi valkosuklaalla ja kanelilla.