Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
30. elokuuta 2011
Kinkku-juustosarvet
Eksyin Mimmin keittiön suolaisten piirakoiden ym. osioon ja sieltä löytyi vaikka mitä kivaa kokeiltavaksi. Kiitos siis sinne suuntaan inspiraatiosta!
Tein kantarellikeiton seuralaiseksi kinkku-juustosarvia. Taikinaan laitoin öljyä ja osan jauhoista korvasin kaurahiutaleilla. Sekä taikinaan että täytteeseen menee juustoraastetta, yhteensä pieni raastepussi (150 g).Taikina on pikataikina, joten ei kohotteluja eikä mitään vaan nopeaa toimintaa! Nämä syntyvät siis siinä samalla esimerkiksi keittoa tehdessä. Ja voi miten superherkullisia!
Kinkku-juustosarvet 12 kpl
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta (75 g)
1 rkl öljyä (50 g voita)
2 dl kermaviiliä
Täyte:
n. 2 dl juustoraastetta (75 g mozzarella-emmentalraastetta)
60 g kinkku- tai broilerileikettä pilkottuna
1. Sekoita kuivat ainekset ja juustoraaste. Sekoita joukkoon öljy (tai nypi voi sekaan). Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi.
2. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ympyrän muotoon ja leikkaa molemmat 6 osaan.
3. Täytä juustolla ja kinkulla. Aseta täyte leveämpään päähän ja kääri sarvet rullalle.
4. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa 15 - 20 min.
Tunnisteet
leivonnainen,
pikataikina,
pikkusuolainen
28. elokuuta 2011
Kesäkurpitsaleipä
Jamie Oliver kuului ennen kovasti suosikkikokkaajiini, mutta nykyisin suhde on vaihteleva. Tähän pelastuksena tuli paluu juurille eli kaivoin hyllystä Jamien ensimmäisiä keittokirjoja ja sieltähän löytyi heti tekemistä: kesäkurpitsaleipä. Jamien ohje on niin pitkä, että kerron tässä simppelisti, mitä itse tein. Enkä muuten rohjennut käyttää niin paljon kurpitsaa kuin alkuperäisessä ohjeessa luki (6 isoa kesäkurpitsaa).
Puutarhani kesäkurpitsa jaksaa aina vaan tehdä lisää syötävää ja niinpä minä keksin samaan tahtiin reseptejä, joihin kesäkurpitsaa voi sujauttaa. Kesäkurpitsan maku on niin hento, että ainakin tässä leivässä en olisi silmät kiinni tiennyt, mitä leipätaikinassa on. Lopputuloksena oli rehtiä, rapeakuorista ja hyvää leipää, joka Jamien mielestä on parhaimmillaan tuoreena voin kera tai paahdettuna sulatejuuston kera. Uskon! Tätä kirjoittaessani olen syönyt 6 siivua, 5 voin kera ja yhden juustolla!
Aiemmin olen kesäkurpitsasta jo kokannut ainakin kesäkurpitsamousakaa, kesäkurpitsajauhelihamureketta, kesäkurpitsa-mozzarellasalaattia, avocado-kesäkurpitsakeittoa ja nokkosviherkeittoa. Ohjeet löytyvät kätevästi haku-toiminnon avulla "kesäkurpitsa".
Ai niin, Jamien ohjeeseen tulisi timjamia (unohdin) ja kohotuksen jälkeen 200 g vuohenjuustoa, mikä varmasti olisi ihanaa! Mutta eipä ollut kaapissa...
Kesäkurpitsaleipä (2 isoa leipää)
3 dl vettä
50 g hiivaa
600 g raastettua kesäkurpitsaa
1/2 rkl suolaa
2 rkl sokeria
1 kg jauhoja (600 g speltttihiivaleipäjauhoja, 200 g vehnäjauhoja, 200 g grahamjauhoja).
1. Pese ja raasta kesäkurpitsat.
2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää kesäkurpitsaraaste.
3. Lisää taikinaan suola ja sokeri ja jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen ja vaivaten.
4. Vaivaa valmista taikinaa vielä muutama minuutti. Jauhomäärää voi joutua soveltamaan. Tavoitteena on kimmoisa taikina.
5. Taputtele taikinan pintaan jauhoja ja kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
6. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja leivo sitten kaksi pitkänmallista leipää jauhotetulla alustalla.
7. Nosta leivät pellille ja anna kohota liinan alla kaikessa rauhassa, esimerkiksi 40 min- 1h.
8. Paista 180 - 200 asteessa puolisen tuntia. Itse paistoin lähemmäs 40 minuuttia, koska halusin kuoreen hyvän värin. Leivän pohjaan kopauttaessa kuuluu kypsästä leivästä kumea ääni.
9. Jäähdytä ritilällä linalla peitettynä vähintään 30 minuuttia ennen leikkaamista.
Tunnisteet
leipä,
leivonnainen
27. elokuuta 2011
Kaurainen marjapiirakka
Sunnuntaina saatiin kyläpaikassa niin hyvää mustikka-vadelmapiirasta, että kolmen päivän ikävöinnin jälkeen oli pakko soittaa emännälle ja kysyä ohjetta. Ai että! Nyt sitä voi tehdä milloin vain! Kiitos Kaisu ja Kaisun äiti, jonka resepti alunperin on.
Reseptissä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta pohja on ihanan jotenkin mehevä ja maukas. Pohjaa ei paisteta kuivaksi vaan se saa jäädä aavistuksen taikinamaiseksi.Olen tehnyt kesän mittaan tarpeeksi murotaikinapohjaisia piiraita, joten tällainen rapsakampi kaurapohja on nyt totaalisesti vienyt minut mennessään. Aiemmin tapasinkin tehdä enemmän tämäntyyppisiä piirakoita. Kokeilkaa! Toimii varmasti melko monilla marjoilla. Ohjeen mukaan täytteeseen voi laittaa kaksi pienempää munaa tai yhden isomman, mutta itse olen laittanut molemmilla leivontakerroilla vain sen yhden.
Kaurainen marjapirakka
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl sokeria
100 g voita sulatettuna
Täyte:
5 dl marjoja (esim. 4 dl mustkoita, 1 dl vadelmia)
1 prk kermaviiliä
1 dl sokeria
1 - 2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita pohjan ainekset keseknään. Painele voideltuun piirakkavuokaan (25 - 28 cm), reunat saavat olla melko reilut, jotta täyte pysyy sisällä. Esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.
2. Sekoita kermaviili, kananmuna, sokeri sekä vaniljasokeri. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Ripottele päälle vielä marjat ja paista 175 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista (väh. 30 min). Piirakka on parhaimmillaan haaleana.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
makea piirakka
26. elokuuta 2011
Kaalilaatikko
Se on yksinkertaista. Rakastan kaalilaatikkoa. Toki erinomaisen kaalilaatikon tekeminen tuntuu välillä olevan sattumanvaraisten seikkojen summa, lähinnä kuitenkin hitaan haudutuksen tulosta. No, tällä ohjeella olen nyt kahdesti tehnyt mielestäni oikein hyvää kaalilaatikkoa ja siksipä jaan sen tännekin!
Oletteko muuten huomanneet, että jotkut emännät laittavat kaalilaatikkoon niin paljon riisiä, että se on lähes veitsellä leikattavaa riisi-kaalilaatikkoa ja toisaalta osan resepteihin riisi ei kuulu lainkaan? Itse olen riisin kannattaja kohtuudella. Lihaa tässä ohjeessa on tosi vähän, halutessaan voi toki laittaa reilummin.
Kaalilaatikko (6 ann.)
1 kg pieneksi hienonnettua kaalia
3 isohkoa porkkanaa
2 rkl öljyä
(pari sipulia)
200 g paistettua naudan jauhelihaa
1 dl puuroriisiä
2 rkl tummaa siirappia
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 - 1½ tl suolaa
6 kokonaista mustapippuria
1. Hienonna kärsivällisesti kaali mahdollisimman pieneksi silpuksi. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna kattilassa (3l) öljy ja lisää hienonnetut kasvikset kuullottumaan. Kaali saa ottaa kevyesti väriäkin.
3. Lisää riisi, vesi ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kaada ainekset kattilasta suureen uunivuokaan.
5. Kypsennä uunissa 200 asteessa ensin tunti ja sitten 175 asteessa toinen tunti. Kypsennystä voi jatkaa vielä siitäkin, kaalilaatikko rakastaa haudutusta.
24. elokuuta 2011
Suklaamannapuuro
Parin vuoden takaista Maku-lehteä selaillessani törmäsin vatkatun suklaapuuron ohjeeseen ja sitähän piti ehdottomasti tehdä viikonlopun aamiaiselle. Olen kaakaon ja suklaan ystävä ja laitoinkin puuroon hieman enemmän kaakaota kuin alkuperäisessä ohjeessa. Lisäksi käytin ruokosokeria ja kauramannaa.
Raastoin valmiin puuron sekaan tummaa suklaata ohjeen mukaan, mutta se ei mielestäni juurikaan makuun vaikuttanut, joten sen voi huoletta unohtaa.
Suklaamannapuuro (6 ann.)
1 l kevytmaitoa
3 - 4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl ruokosokeria (tavallista sokeria)
1½ dl kauramannaryynejä (mannasuurimoita)
(50 g tummaa suklaata)
1. Kuumenna maito kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
2. Vatkaa joukkoon kaakaojauhe, sokeri ja mannaryynit. Keittele 10 minuuttia välillä sekoitellen.
3. Nosta puuro jäähtymään kylmään vesihauteeseen.
4. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi ja sekoita joukkoon halutessasi raastettua suklaata.
5. Tarjoa sellaisenaan tai maidon kanssa.
22. elokuuta 2011
Tomaattiset pannupihvit ja savujuustoperunat
On kiva käydä ulkona syömässä, mutta hyvä kotiruokakin on välillä viikonlopun herkutteluun oikein hyvä vaihtoehto. Perunoissa maistuu mukavasti Kippari-juusto ja pihveissä tomaatti. Miespuolisille ruokailijoille paistoin vielä kananmunat, jotta remonttihommiin riitti energiaa!
Savujuustoperunat
1 kg peruna-sipulisekoitusta
3 dl ruokakermaa
150 g Kippari-juustoa
½ tl suolaa
1. Kaada perunat isoon uunivuokaan.
2. Kuumenna kattilassa ruokakerma ja sekoita joukkoon murennettu savujuusto. Sekoita, kunnes juusto sulaa. Älä keitä. Lisää joukkoon vielä suolaa.
3. Sekoita kermaseos perunoihin ja paista 200-asteisessa uunissa noin 50 min.
Tomaattiset pannupihvit 6 kpl
½ dl korppujauhoja
1 pss sipulikeittoaineksia
1½ dl vettä
140 g tomaattipyrettä
mustapippuria
½ tl chilimaustetta
½ tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1 kananmuna
400 g naudan paistijauhelihaa
1. Sekoita korppujauhot, sipulikeittoainekset ja vesi. Anna turvota hetki.
2. Sekoita joukkoon mausteet, tomaattipyre, kananmuna ja lopuksi jauheliha. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Muotoile 6 isohkoksi pihviksi (paksuus reilu 1 cm) leivinpaperin päällä.
4. Paista pannulla voissa pihveihin hyvä pinta. Nosta pihvit varoen lastalla ja paista kaksi pihviä kerrallaan. Paistetut pihvit asetetaan vierekkäin uunivuokaan. Nosta pihvit kypsymään vielä 15 minuutiksi 200-asteiseen uuniin.
Tunnisteet
jauheliha,
kasvislisäke,
liharuoka,
uuniruoka
20. elokuuta 2011
Amerikkalaiset pannukakut
Lauantain aamupalalle piti saada jotain hyvää...
Pöytään katettiin omatekoisia sämpylöitä, keitettyjä kananmunia, mustikkasmoothieta, suklaamannapuuroa ja amerikkalaisia pannukakkuja siirapin, voin ja mustaherukoiden kera. Kyllä tuli maha täyteen!
Tästä ohjeesta tulee 8 keskikokoista pannukakkua.Vaahterasiirappi olisi täydellistä, mutta me laitoimme tavallista tummaa siirappia ja hyvää oli niinkin. Mustaherukat kävi kirpakkoina marjoina tosi hyvin pannarin ja siirapin kaveriksi. Ja tietysti voitahan sipaistaan pannukakun pintaan hetki alkajaisiksi.
Ps. Laittakaa tarpeeksi sitä siirappia. Menee hyvä pannukakku ja työ ihan hukkaan, jos sitten siirapiissa laetaan pihistellä ü
Amerikkalaiset pannukakut (8 kpl)
1 kananmuna
2 dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja/ täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl ruokosokeria/ fariinisokeria
½ tl suolaa
2 rkl sulatettua voita
1. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Voin voi hyvin sulattaa lettupannulla.
2. Kuumenna pannu ja sipaise pannulle voita. Kaada taikinaa pannun keskelle puolisen desilitraa. Pannukakku leviää ja kohoaa pannulla. Paista keskilämmöllä hetkinen ja käännä toinen puolikin hetkeksi paistumaan.
3. Tarjoile lämpiminä voin, siirapin ja marjojen kera.
Tunnisteet
aamupala,
jälkiruoka
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)