30. maaliskuuta 2014

Kivikauden leipä (pähkinä-siemenleipä)


Tulin eräänä päivänä siihen tulokseen, etten ehkä saa ravinnosta tarpeeksi hyviä rasvoja. Ja koska vaalea leipä ei erityisen hyvin sovi minulle, niin päätin vihdoin kokeilla tätä kivikauden leipää. *Koska en ole karppaaja, laitoin taikinaan hieman ruisleiseitä ja täysjyvävehnäjauhoja.

Leipä on hyvää, tuhtia ja tosi ruokaisaa. Maku ja koostumus on tosi leipämäinen, vaikkei tämä tavallaan mitään leipää ole. Pähkinöiden ja siementen ansiosta leipä sisältää pehmeitä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita yllin kyllin.

Resepti on pääperiaatteeltaan ja suhteiltaan yksinkertainen (valitset haluamasi pähkinät ja siemenet 400 g ja lisäät 4 kananmunaa). Alla oma versioni.

Kivikauden* leipä 

150 g manteleita
100 g kurpitsansiemeniä
50 g saksanpähkinöitä
100 g seesaminsiemeniä
50 g ruisleseitä
50 g täysjyvävehnäjauhoja
1 tl (kalaharin tai himalajan) suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl öljyä
4 kananmunaa

1. Jauha siemenet ja pähkinät (karkeusaste oman mielen mukaan).
2. Sekoita pähkinäseokseen leseet, jauhot,suola ja leivinjauhe. Lisää vielä öljy ja kananmunat ja sekoita tasaiseksi.
3. Kaada taikina hyvin voideltuun leipävuokaan.
4. Paista 175 asteessa 45 - 50 minuuttia.
5. Anna jäähtyä hieman ja irrota vuoasta. Peitä liinalla ja jäähdytä ennen leikkaamista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti