Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
8. joulukuuta 2013
Vadelma-daimkakku
Itsenäisyyspäivän aikaan herkuteltiin tällä. Värit nyt ei ole niin kotoiset, mutta olkoon maku tärkeämpi tällä kertaa! Tein kakkua ja katsoin samalla sitä Ruotsin Kuppilat kuntoon-ohjelmaa. Ihan hauskaa ja tarpeeksi laadukasta "omaa aikaa". Yleensä katson keittiössä lähinnä urheilua kokkailun lomassa.
Tässä täytekakussa on suklainen kakkupohja, sopivan kirpeä vadelmamousse ja daimia ja kinuskia. Tykkäsin itse kovasti, tätä edellisessä kakussa oli musta jotenkin liian vaisut maut, enkä sitä edes blogissa siksi julkaisekaan. Mutta tästä tykkäsin! Ja värit on kuin Suffeli-patukassa ;) Viimeisessä neljässä täytekakussa olen muuten käyttänyt tavallisen sokerikakkupohjan sijaan tanakampia (muro)kakkupohjia. Ne ovat helpompia käsitellä ja mehukkaampia (ei vaadi välttämättä kostutusta).
Kooltaan tämä kakku on vain kolmen munan kakku, mutta riittää hyvin ainakin 10 annokseen.
Vadelma-daimkakku
Suklaakakkupohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoa
1 rkl kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata
50 g voita
½ dl kahvia
1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (20 - 22 cm).
2. Mittaa kattilaan voi ja tumma suklaa. Laita pienelle lämmölle tai vesihauteeseen ja sekoittele, kunnes sulaa tasaiseksi. Lisää joukkoon lämmin kahvi ja sekoita. Siirrä sivuun odottamaan.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, pysyväksi vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinakaapimella muna-sokerivaahtoon vuoroin jauhoja ja vuoroin kahvi-voi-suklaaseosta. Älä sekoita enempää kuin tarpeen.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.
6. Anna jäähtyä hetki, irroita vuoka ja anna kakun jäähtyä (itse nostan vuoan ylösalaisin kakun päälle, niin kosteus säilyy kakussa.)
Kinuski:
1½ dl sokeria
2 dl vispi- tai kuohukermaa
ripaus suolaa
Daim-täyte:
1 iso Daim-patukka rouhittuna pieneksi
n. 1 dl kinuskia (puolet em. kinuskiannoksesta)
125 g maitorahkaa
1 dl vispikermaa
Vadelmamousse:
200 g vadelmia
3/4 d sokeria
1 rkl sitruunanmehua ja ½ tl sitruunankuorta
2 liivatelehteä
125 g maitorahkaa
1 dl vispikermaa
1 - 2 rkl tomusokeria
Pursotuksiin
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1. Mittaa kattilaan vadelmat ja sokeri vadelmakastiketta varten. Keitä pari minuuttia ja paseeraa siivilän läpi. Anna kastikkeen jäähtyä.
2. Valmista kinuski. Mittaa laakeaan kattiaan (pannuun) sokeri ja sulata melko matalalla lämmöllä. Anna sokerin sulaa hiljakseen, älä sekoita. Pidä kuitenkin koko ajan silmällä, ettei sokeri ruskistu. Kun sokeri on sulanut ja muuttunut kullankeltaiseksi, lisää kerma. Sekoittele, kunnes sokeri sulaa ja anna kiehua hiljakseen 15 - 20 minuuttia. Jätä jäähtymään.
3. Valmista daim-täyte. Rouhi daim-suklaa pieneksi. Sekoita rouhe maitorahkaan, lisää puolet kinuskista (n. 1 dl) ja vatkattu kerma (voit vatkata kerralla 2 dl kermaa ja jakaa puolet siitä vadelmamousseen).
4. Valmista vadelmamousse. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja liota liivatelehdet siihen. Kaada seos vadelmakastikkeen joukkoon (ota tässä vaiheessa n. 3 rkl vadelmaseosta jollekin tasaiselle reunalliselle alustalle hyytymään, jos haluat käyttää sitä koristeluun kuten kuvassa). Lisää täytteeseen maitorahka ja vatkattu kerma sekä tomusokeria maun mukaan. Tämä täyte saa olla mukavan kirpakka, sillä daim-täyte on makea.
5. Kasaa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kakkua kasatessa päällimmäiseksi kannattaa jättää kakun "pohja", niin pinnasta tulee tasainen. Aseta alin pohja irtopohjavuoan sisään leivinpaperin päälle ja lusikoi päälle daim-täyte. Aseta seuraava kakkupohja ja lusikoi päälle vadelmamousse. Laita päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja ja paina varoen. Koristele pinta valuttamalla pinnalle hieman vadelmamoussea ja loppu kinuski. Jos kinuski on aivan liian jäykkää, lämmitä sitä hieman. Halutessasi ripottele pintaan daim-rouhetta.
6. Anna kakun hyytyä ja tekeytyä seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunus ja koristele kakku kermapursotuksin.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
kinuski/karamelli,
leivonnainen,
täytekakku
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vau, onpa hienon näköinen kakku! Ja varmasti ihanan makea ja kirpeä. Tätä on pakko kokeilla :)
VastaaPoistaIhanat maut ja tosi kaunis kakku!
VastaaPoistaMitä nuo on nuo punaiset palaset tuossa pinnalla? :)
VastaaPoistaMinun tekemäni kakut eivät useinkaan häikäise sisuksiltaan, siis silloin kun niitä leikataan, mutta tämä sinun kakkusi näyttää tosi kauniilta myös leikattuna!
VastaaPoistaKarita, ne palaset on tuota hyydytettyä vadelmakastiketta.
VastaaPoistaKappas! Kyllähän se tuossa ohjeessakin lukee, jos viittis lukee ajatuksella :D
VastaaPoista