21. kesäkuuta 2011

Artisokkalasagne

Halusin kokeilla tosiaan jogurttia ruoanlaitossa. Esimerkiksi Lindahlsin sivuilta löytyy tosi monipuolisia ohjeita, joihin kaikkiin on tietenkin käytetty jogurttia. Kehittelin tällaisen artisokkalasagnen, koska paloin halusta käyttää purkillisen artisokansydämiä johonkin ruokaan. Mihin olette artisokkia käytelleen pizzan ja piirakoiden lisäksi? Maailmalta löytyy sellainen herkku kuin pinaatti-artisokkalasagne, eikä sekään kuulosta hullummalta.

Tämä oli hyvää ja teen toistekin, mutta muutama pikkuparannus olisi paikallaan.  Jogurtti ja tomaattikastike ovat molemmat himena happamia, joten tomaattikastikkeeseen kannattaa etsiä hyvä suolaisen ja makean liitto. Toiseksi tämä ruoka kaipaa ehdottomasti runsaasti tuoreita basilikan lehtiä väliinsä.

Tämän ruoan laitosta selviää ilman liettä, jos haluaa käyttää valmista tomaattikastiketta. Jamie yhdisti yhdessä ohjelmassaan ranskankermaa ja juustoa "bechamel"-kastikkeeksi, tässä se tehdään jogurtista ja juustosta.




Artisokkalasagne 4 - 5 annosta

4 dl tomaattikastiketta (valmista tai ks. ohje alla)
1 tlk artisokan sydämiä (8-10 sydäntä)
4 dl luonnonjogurttia (10%)
100 - 150 g juustoraastetta
1 rkl oliiviöljyä
sokeria
6 lasagnelevyä
(tuoretta basilikaa, mozzarellaa)

1. Sekoita luonnonjogurtti, oliiviöljy, ripaus sokeria ja suolaa sekä juustoraaste keskenään.
2. Levitä vuoan pohjalle 2 dl tomaattikastiketta ja luskoi päälle muutama lusikallinen jogurttiseosta.
3. Levitä päälle kolme lasagnelevyä.
4. Lisää levyjen päälle pilkotut artisokan sydämet, loppu tomaattikastike ja muutama lusikallinen jogurttiseosta (sekä tuoreita basilikan lehtiä).
5. Lisää kolme lasagnelevyä ja loput jogurttiseoksesta pinnalle. Revi pinnalle halutessassi myös mozzarellaa.
6. Paista 190 asteessa noin 35 minuuttia.


Tomaattikastike (8 dl)

2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
700 g paseerattua tomaattia
1 dl vettä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl timjamia
½ tl chilimaustetta

1. Pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota hetki öljyssä.
2. Lisää tomaatti, vesi ja mausteet ja keittele hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia.

3 kommenttia:

  1. Latva-artisokan sydämiä olen käyttänyt tässä pastassa http://gingerjamms.blogspot.com/2011/01/chilinen-kana-katkarapupasta.html, ja kasvistäytteisen bagelin välissä myös syönyt.

    VastaaPoista
  2. Tuli tätä ruokaa testattua viikonlopppuna, kun ruuanlaitolle jäi vähän enemmän aikaa. Tomaattikastikkeen tosin maustoin vapaalla kädellä mukaille, mutta muuten noudatin reseptiä ja hyväähän tästä tuli. Kiitokset tästäkin ohjeesta...

    VastaaPoista
  3. No, hyvä että tuli käyttöä! Sieltäkin voisi lähetellä meille kivoja vinkkejä kasvisruokiin, Karo!

    VastaaPoista