Anoppilassa oli aikaa hetki selailla alkuvuoden Yhteishyvä Ruoka-lehtiä ja kappas, sieltä tuli vastaan tämä kreikkalainen jauhelihapiiras, jota olin aikonut kokeilla, mutta unohtanut kuitenkin. Tarkennuksena, että piirakan maut ovat siis kreikkalaisia, mutta itse piirakka ei ole kreikkalaistyylinen. Kreikassakin jauhelihapiirakoita tehdään, mutta ne on tehty filotaikinasta ja täyte on erittäin lihaisia, maustettuna usein mintulla ja fetalla.
Epäilin pikkaisen kermaviili-munaseoksen ja jauhelihan yhteensopivuutta, mutta turhaan. Tämä oli parasta suolaista piirakkaa pitkään aikaan. Pohjakin on paksu, mutta mehevä ja tomaattipyre maustaa jauhelihan makoisaksi! Vein piirakan kyläpaikkaan iltapalaksi, tosin lähinnä aikuisille. Menimme vähän niin kuin leikkitreffeille lasten kanssa ja ajattelin viedä hieman iltapalaa mennessä, kivempi aina syödä porukalla! Lapsille paistoin pannarin.
Kreikkalainen jauhelihapiirakka
Taikina:
100 g voita
4 dl jauhoja, esim. 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 2 dl puolikarkeita
1 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
1kananmuna
1 prkmaitorahkaa (250 g)
Täyte:
400 g hyvää jauhelihaa
1 pieni prk (70g) tomaattipyrettä
2 rkl vettä
½ tl oreganoa
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 prk kermaviiiliä (200 g)
2 kananmunaa
1/3 tl suolaa
1 rasia kirsikka- tai luumutomaatteja (200 g)
muutamia kreikkalaisia (kalamata)oliiveja
100 g fetajuustoa
1. Nypi voi ja jauhot sekä leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
2. Levitä pohja voideltuun piirakkavuokaan.
3. Paista jauheliha ja anna sen hieman ruskistua. Lisää tomaattipyre ja vesi, mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla.
4. Sekoita kulhossa kermaviili, kananmunat ja hieman suolaa. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä pinnalle jauhelihaseos.
5. Nostele pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja, oliiveja (poista kivet) ja pieneksi kuutioitu feta.
6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia.
Kokeilin samaa kuluneella viikolla ja piirakka sai kriittiseltä miesväeltä hyvää palautetta. Suosittelen!
VastaaPoistaItsekin tein tästä sellaisen italialaisen kasvisversion, eli kuullotin sipulia ja porkkanaa, lisäsin tomaattipyreen ja lisäksi täytteeseen muna-kermaseoksen lisäksi reilusti mozzarella, parmesania, tuoretta basilikaa ja kirsikkatomaatteja. Nam!
VastaaPoistaNam! Tässähän voisi olla makoisa suolainen piirakka pääsiäiseksi :)
VastaaPoistaHyvä piirakka tuli! Joskin liian vähäsuolainen ja vähäpippurinen versio tällä kertaa.
VastaaPoista