Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
2. kesäkuuta 2011
Marjapiirakka (maidoton ja munaton)
Välillä tulee tilanteita, että pitää tehdä myös allergikoille sopivia leivonnaisia. Tänään on asukasyhdistyksen kesän avajaiset ja sinne leivoin mm. tämän munattoman ja maidottoman marjapiirakan. Hyvää tuli ja tällainen maidollinen pulliainen nauttisi sen mielellään vaikka jäätelön kera.
Ohjeesta tulee hyvä ja kuohkea piirakka, vaikka olinkin epäileväinen. Tosi helppo ja ennen kaikkea nopea ja aina ei omasta keittiöstäkään kananmunia löydy.
Marjapiirakka (maidoton, munaton)
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
2½ dl vettä (tai omenamehua)
½ l marjoja (punaviinimarjoja ja mustaherukoita)
1. Sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää joukkoon öljy ja vesi ja sekoita taikina nopeasti juuri ja juuri sekaisin.
2. Levitä piirakkavuokaan (pyöreä tai suorakaiteen muotoinen käy hyvin, n. 23 cm * 30 cm).
3. Levitä päälle marjat ja paista heti 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
maidoton,
makea piirakka,
munaton
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tein mustikkapiirakan tällä ohjeella. Hyvää ja kuohkeaa piirakkaa tuli, suosittelen! Itseltäni ei tosiaan munia löytynyt kaapista ja maitoa oli vähän, joten tämä ohje tuli tarpeeseen.
VastaaPoistaKiva! En edes osaa arvata, että miten onkin mahdollista leipoa jotain niin helposti ja ilman kananmunia...
VastaaPoistasopiiko tähän marjoina mansikka ja vadelma ?
VastaaPoistaNo sopiihan ne. Mansikka vaan on hieman ongelmallinen, kun se ei kestä kuumuutta muiden marjojen tavoin ja siitä tulee sellainen värinsä menettänyt lätänä, mutta kyllähän maailmalla mansikoitakin paistetaan, mm. Nigella. Kaikki marjat siis periaatteessa käyvät, yhdistelmänä suosittelisin, että toinen marja on kirpeähkö ja toinen miedompi, ja vadelmahan on juurikin hieman hapokkaampi. Myös hedelmiä voi käyttää, esim. vadelma-persikka, omena-puolukka, omena-mustaherukka, tuore luumu-omena, päärynä-aprikoosi.
VastaaPoistaKiitos tuhannesti tästä reseptistä!!! Pojallani on kananmuna-allergia ja sen lisäksi joukko muita allergoita. Aiemmin ei ole haitannut vaikka muut ovat syöneet leivonnaisia mutta nyt kun poika on isompi alkaa jo vaatia samaa kuin mitä muutkin syö. Vastaavanlainen ohje löytyy mulla munallisena ja maidollisena joten kiva saada tämä ohje jossa ulkonäkö on samanlainen kuin muidenkin mustikkapiirakassa mutta kuitenkin sellainen mikä sopii pojan vatsalle :)
VastaaPoistaHeippa, kiva, että on hyödyllinen! Kananmunattomia ohjeita nopeasti ajateltuna on myös tavallinen piimäkakku ja hyydytettävät juustokakut sekä jotkin peruskaurakeksit sekä tietenkin marja- tai omenapaistokset, joihin päälle tulee vain kaurahiutale-sokeri-voiseos. Blogistani löytyy lisäksi kunattomat pehmoiset juustosarvet, herkullinen mustikkamurupiirakka ja vaaleat piparkakut.
VastaaPoistaPakko kommentoida että tästä pohjasta on tullu ehdoton lempparini! Nopea ja vaivaton tehdä ja kaikenlisäksi hyvänmakuinen. Ei tarvitse sotkea käsiä, jota ei aina jaksa jos nopeasti haluaa vääntästä jotain hyvää. Muutenkin blogisi ruuat ovat samantyylisiä mitä itse tykkään tehdä, joten olen saanut paljon hyviä vinkkejä. Kiitos:)!
VastaaPoistaNimenomaan nopea! Ja tosiaan tähän voi tehdä halutessaan vielä murukuorrutteen, jolloin herkullisuuskin tuplaantuu. Kiva, kun on ollut mieleen.
VastaaPoistaTässä ei kauan nokka tuhissut :D Nopea ja hyvä ohje. Tein gluteenittomana eli korvasin vain vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomalla jauholla. Pohjasta tuli vähän sitkeä, mutta luulen sekoittaneeni taikinaa liikaa. Ensi kerralla pitää pyöräyttää ainekset yhteen vähän nopeammin.:D Kiitos!
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta! Ei kananmunasta tai maidosta tietoakaan jääkaapissa, mutta silti halusin viemisiksi jonkun marjapiirakan, ja tämähän on täydellinen siihen! Korvasin öljyn juoksevalla margariinilla, katsotaans lopputulos kun uunista tulevat...
VastaaPoistaHienoa! Ja halutessaanhan tähän voi tehdä muruseoksen pintaan (esim. mökkikeittiön mustikkamurupiirakka) ja matkalta ostaa vielä kruunuksi vaniljakastiketta tai jäätelöä. Nam.
VastaaPoistaNäin tein. Eli laitoin muruseokseksi kauraryynejä, kasvismargariinia, sokeria ja vehnäjaujoa vähän. Ja vaniljasoosi Planti-vaniljakastikkeesta ja Alpro Cuisine Soya 1dl.
PoistaHilkka Pohjalainen
Tää oli tosi hyvä! Ihan mahtava ohje ja kiva tää ettei tarvi maitoo tai munia! Kiitos!!
VastaaPoistaOli mahtavaa! Kiitos, tosi näpsäkkä ohje! :)
VastaaPoistaIhan mahtava helppo ohje :) Kohta päästään maistelemaan :P
VastaaPoistaTein tästä puolukkapiirakkaa, vaihdoin öljyn tilalle sulatetun margariinin ja nesteen tein granaattiomenateejauheesta. Nätti pinkki taikina ja ehdottoman helppo tehdä! Kiitokset hyvästä ohjeesta.
VastaaPoistaEn tykännyt. Mauton
VastaaPoistaKiitos ohjeesta uudessa kämpässä tuli kokeiltua ja ei ole rasvaa, tai munia ja maitoa ois mut itsellä viikko sit todettu laktoosi intoleranssi laitoin sitruuna öljyä.. Mustikoita ja kaurahiutaleita päälle ja tosiaa yein kaakaooiirakan tästä
VastaaPoistaHyvä ja helppo piirakka! Erinomainen opiskelijabudjetille.. Aineet löytyy kaapista lähes kaikki.. Pohja saanut erityisesti kehuja, että on mehevä, kuohkea, rapea.. Ei kuiva vaan just hyvä :)
VastaaPoistaKananmuna on leivonnassa tosi tärkeä sikäli, että se vaan tekee leivonnaisiin hyvää kuohkeutta ja täyteläistä makua. Ymmärrän siis hyvin, että tällainen vähistä aineksista tehty pohja voi olla jonkun makuun mauton. Mutta piirakkapohjia voilla ja kananmunalla löytyy loputtomiin, joten jos ei tämä maistu, eikä allergiat vaivaa, niin kauhan varteen vain ;) Tämä pohja kuitenkin käy vegaaneille ja monille allergikoille ja täytettä varioimalla makua voi säätää oman maun mukaan. Lisäksi nopeus on joskus valttia.
VastaaPoistaTämä on kyllä erittäin hyvä ja nopea piirakka =) olen tehnyt tätä monta kertaa ja suositellut kavereillekkin =) yllätysvieraiden tupsahdettua tämä on hyvä ässä hihassa =D nyt on parhaillaan uunissa versio jonka pohjaan laitoin sitruunamehua ja täytteeksi omenaa ja kanelia =p vesi kielellä odottelen että pääsen maistelemaan =p tämä taipuu helposti myös mokkapaloiksi =D mietin että miksi ei myös täytekakun pohjaksi =)
VastaaPoistaNoooo huh huh =D tulipa ihana omenapiirakka =P ehkä vois sitruunaa laittaa enemmän ku puoli desiä =D tuo uusi tuttavuus Puolalainen omena maistuu kyllä mahtavalta tuossa piirakassa =D kun ei ole kotimaista saatavilla =D pohjasta tuli paksu ja mahtavan kuohkea =D KIITOS tästä ohjeesta =D tämä on ikuinen suosikki =D
VastaaPoistaTämä ohje on ollut tällaisen yksinkertaisen leipurin suosikki jo kolmisen vuotta, kiitos siis! Eniten on tullut tehtyä mustikka-mansikkapiirakkaa. Marjoja laitan reilusti ja korvaan n.1dl vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Tämän kaveriksi vaniljajätskiä, nam :P
VastaaPoistaEhdoton lempparipiirakka ja sopii lähes kaikille kun valitsee marjat ja hedelmät sen mukaan. Kokeilen tehdä juuri gluteiinittomia, toivottavasti onnistuu! Kiitos Tästä ohjeesta!
VastaaPoistaHeippa! Tällä ohjeella tein ristiäisiin piiraan kun piti olla myösvegaaninen vaihtoehto. Ihan tosi hyvää! Pojan synttäreille taidan taas tehdä :)
VastaaPoistaTakaisin ohjeella tänään mansikkamuffineja. Mansikoiden kosteuden vuoksi lisäsin hiukan leivinjauhetta. Toimii :)
VastaaPoistaJuu ei kananmunaa leivontaan tarvita! :)
VastaaPoistaMenee kokeiluun tällä vegaanilla.
kauanko tähän sitten menee aikaa kun kaikki vaan sanoo ettei mene kauaa mutta jo paistamiseen menee puolituntia
VastaaPoistaKiitos viestistäsi! Olemme olleet epäselviä viesteissämme: olemme puhuneet siitä, että tekemiseen ei mene kauaa ja tarkoittaneet sillä aktiivista valmistusvaihetta. Uunissa piirakka ottaa sen puoli tuntia, oli taikina sitten minkälainen tahansa. Koska tämä taikina vain sekoitetaan ja ainekset ovat simppelit, niin piirakan saattaminen uuniin käy nopeasti :)
VastaaPoistaOletteko käyttäneet jäisiä vai tuoreita marjoja? Mulla kaikki pakkasessa ja mietin vetistyykö jos jäisinä laittaa?
VastaaPoistaMoi!
VastaaPoistaYleensä käytän aina pakastemarjoja. Ne vain jäisinä päälle, ei vetisty.
Tuplaamalla saa pellillisen? Onko perunajauhot vegaanisia eli voisi pakastemarjat pyöräyttää niissä ennen taikinaan lisäystä?
VastaaPoistaTuplaamalla saa tosiaan pellillisen. Piirakkaa ei ole kovin paksu, joten oikein suurelle pellille se saattaa jäädä hitusen ohkaseksi, joten paistamisessa kannattaa olla tarkka, ettei mene liian kuivaksi. Perunajauhot on vegaanista, eli hyvin mielin voi käyttää, jos vegaanista mielii tehdä. Tätä voi vielä tuunata tekemällä muruseoksen pinnalle (ks. mökkikeittiön mustikkamurupiirakka).
PoistaHyvää piirakkaa tuli! Maistui lapsillekin. Lisäsin taikinaan kanelia pari tl sekä ripottelin pinnalle n. 1tl ruokosokeria.
VastaaPoistaHeippa! Tuli tosi hyvää ja mehevää piirakkaa, kiitokset tästä ohjeesta.
VastaaPoistaTulee hyvää piirakkaa! Puolukasta tehty, lisäksi muruseos päälle nam.
VastaaPoistaKiva, että toimii. Tosiaan valmistuu vähin aineksin!
PoistaKiitos, pelastit yllätysvieraiden tarjottavat :)
VastaaPoistaNo, kiitos! Tähän piirakkaan tosiaan löytyy ainekset yleneesä ihan kotikaapista.
PoistaErittäin hyvä!
VastaaPoistaTein puolitoistakertaisen taikinan ja gluteenittomalla jauholla. Mansikkaa ja mustikkaa päälle, nam tuli hyvää :) Käy vegaanille, hyvä ohje!
VastaaPoistaOn ihan mun lempiresepti, teen nykyään kaikki piirakat ja kakut tällä, vaihtelen vaan päälisiä sen mukaan mitä on.
VastaaPoistaIsot työmiehetkin popsii surutta suuhunsa, tän reseptin kakuista oon saanu pelkkää kiitosta ;D