15. joulukuuta 2010

Salaiset piparireseptit

Valmiit piparit jouluvieraita odottamassa.
En ole varsinaisesti piparien ystävä, en etenkään kaupan valmistaikinoista valmistettujen. Valmistaikinatkin vilisevät lisäaineita, joten miksipä ei nauttisi joulun tunnelmasta ja tekisi taikinaa itse. Omatekoiset piparkakut maistuvat minullekin!

Piparitaikinan teko kaikessa rauhassa on rentouttavaa puuhaa. Täydellinen piparitaikina on monen leipurin ylpeänä kannettu salaisuus ja resepti annetaan vain harvoille ja valituille. Minua onnisti, sillä koemaistoin ystäväni valmistamia,  herkullisia joulupipareita ja sain reseptin, jota tosin muokkasin välittömästi sokerilaatujen ja mausteiden suhteen.

Tässä ohje:

Piparkakut

250 g oikeaa voita
2 1/4 dl fariinisokeria
1 muna
3/4 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
noin 2 tl kardemummaa
1 1/2 tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja

Sekoita kattilassa siirappi ja mausteet ja kiehauta.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi.
Lisää muna ja hieman jäähtynyt siirappiseos voimakkaasti vatkaten (sähkövatkain).
Lisää lopuksi jauho-soodaseos.
Anna taikinan jähmettyä seuraavaan päivään jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa.


200 astetta n. 5-8 min piparien koosta riippuen.

4 kommenttia:

  1. Kyllähän noista erittäin hyviä pipareita tuli! Yhden maistajan mielestä pipareita jäi puuttumaan "jotain" (olisiko sitten ollut kaupan piparien lisäaineet?), mutta muut olivat varsin tyytyväisiä, eivätkä tyytyneet yhteen :D

    VastaaPoista
  2. Tavanomaisesta poiketen reseptiin ei tule pomeranssia eikä neilikkaa ja siihen on lisätty tosiaan kardemummaa. Tosin martat kertoivat, että tällainenkin muunnelma heidän tiedossaan oli!
    Kiva, että maistui!

    VastaaPoista
  3. Mäkin tein pipareita eilen ja taikinankin ihan alusta asti ekaa kertaa itse! Tosi makoisia ovat :) tein vaan puolikkaan taikinan ja silti pipruja tuli niin maan hitsin iso läjä että riittäisi naapurillekin.

    VastaaPoista
  4. Kyllä piparitaikina kannattaa tosiaan tehdä itse. Itse en ole erityisesti piparien ystävä ja kaupan taikina maistuu aika kehnolle, mutta näitä pipareita olen kyllä nytkin rouskutellut, nam!

    VastaaPoista