2. kesäkuuta 2011

Marjapiirakka (maidoton ja munaton)


Välillä tulee tilanteita, että pitää tehdä myös allergikoille sopivia leivonnaisia. Tänään on asukasyhdistyksen kesän avajaiset ja sinne leivoin mm. tämän munattoman ja maidottoman marjapiirakan. Hyvää tuli ja tällainen maidollinen pulliainen nauttisi sen mielellään vaikka jäätelön kera.


Ohjeesta tulee hyvä ja kuohkea piirakka, vaikka olinkin epäileväinen. Tosi helppo ja ennen kaikkea nopea ja aina ei omasta keittiöstäkään kananmunia löydy.

Marjapiirakka (maidoton, munaton)


4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
2½ dl vettä (tai omenamehua)

½ l marjoja (punaviinimarjoja ja mustaherukoita)

1. Sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää joukkoon öljy ja vesi ja sekoita taikina nopeasti juuri ja juuri sekaisin.
2. Levitä piirakkavuokaan (pyöreä tai suorakaiteen muotoinen käy hyvin, n. 23 cm * 30 cm).
3. Levitä päälle marjat ja paista heti 200 asteessa noin 30 minuuttia.

42 kommenttia:

  1. Tein mustikkapiirakan tällä ohjeella. Hyvää ja kuohkeaa piirakkaa tuli, suosittelen! Itseltäni ei tosiaan munia löytynyt kaapista ja maitoa oli vähän, joten tämä ohje tuli tarpeeseen.

    VastaaPoista
  2. Kiva! En edes osaa arvata, että miten onkin mahdollista leipoa jotain niin helposti ja ilman kananmunia...

    VastaaPoista
  3. sopiiko tähän marjoina mansikka ja vadelma ?

    VastaaPoista
  4. No sopiihan ne. Mansikka vaan on hieman ongelmallinen, kun se ei kestä kuumuutta muiden marjojen tavoin ja siitä tulee sellainen värinsä menettänyt lätänä, mutta kyllähän maailmalla mansikoitakin paistetaan, mm. Nigella. Kaikki marjat siis periaatteessa käyvät, yhdistelmänä suosittelisin, että toinen marja on kirpeähkö ja toinen miedompi, ja vadelmahan on juurikin hieman hapokkaampi. Myös hedelmiä voi käyttää, esim. vadelma-persikka, omena-puolukka, omena-mustaherukka, tuore luumu-omena, päärynä-aprikoosi.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tuhannesti tästä reseptistä!!! Pojallani on kananmuna-allergia ja sen lisäksi joukko muita allergoita. Aiemmin ei ole haitannut vaikka muut ovat syöneet leivonnaisia mutta nyt kun poika on isompi alkaa jo vaatia samaa kuin mitä muutkin syö. Vastaavanlainen ohje löytyy mulla munallisena ja maidollisena joten kiva saada tämä ohje jossa ulkonäkö on samanlainen kuin muidenkin mustikkapiirakassa mutta kuitenkin sellainen mikä sopii pojan vatsalle :)

    VastaaPoista
  6. Heippa, kiva, että on hyödyllinen! Kananmunattomia ohjeita nopeasti ajateltuna on myös tavallinen piimäkakku ja hyydytettävät juustokakut sekä jotkin peruskaurakeksit sekä tietenkin marja- tai omenapaistokset, joihin päälle tulee vain kaurahiutale-sokeri-voiseos. Blogistani löytyy lisäksi kunattomat pehmoiset juustosarvet, herkullinen mustikkamurupiirakka ja vaaleat piparkakut.

    VastaaPoista
  7. Pakko kommentoida että tästä pohjasta on tullu ehdoton lempparini! Nopea ja vaivaton tehdä ja kaikenlisäksi hyvänmakuinen. Ei tarvitse sotkea käsiä, jota ei aina jaksa jos nopeasti haluaa vääntästä jotain hyvää. Muutenkin blogisi ruuat ovat samantyylisiä mitä itse tykkään tehdä, joten olen saanut paljon hyviä vinkkejä. Kiitos:)!

    VastaaPoista
  8. Nimenomaan nopea! Ja tosiaan tähän voi tehdä halutessaan vielä murukuorrutteen, jolloin herkullisuuskin tuplaantuu. Kiva, kun on ollut mieleen.

    VastaaPoista
  9. Tässä ei kauan nokka tuhissut :D Nopea ja hyvä ohje. Tein gluteenittomana eli korvasin vain vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomalla jauholla. Pohjasta tuli vähän sitkeä, mutta luulen sekoittaneeni taikinaa liikaa. Ensi kerralla pitää pyöräyttää ainekset yhteen vähän nopeammin.:D Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä ohjeesta! Ei kananmunasta tai maidosta tietoakaan jääkaapissa, mutta silti halusin viemisiksi jonkun marjapiirakan, ja tämähän on täydellinen siihen! Korvasin öljyn juoksevalla margariinilla, katsotaans lopputulos kun uunista tulevat...

    VastaaPoista
  11. Hienoa! Ja halutessaanhan tähän voi tehdä muruseoksen pintaan (esim. mökkikeittiön mustikkamurupiirakka) ja matkalta ostaa vielä kruunuksi vaniljakastiketta tai jäätelöä. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tein. Eli laitoin muruseokseksi kauraryynejä, kasvismargariinia, sokeria ja vehnäjaujoa vähän. Ja vaniljasoosi Planti-vaniljakastikkeesta ja Alpro Cuisine Soya 1dl.

      Hilkka Pohjalainen

      Poista
  12. Tää oli tosi hyvä! Ihan mahtava ohje ja kiva tää ettei tarvi maitoo tai munia! Kiitos!!

    VastaaPoista
  13. Oli mahtavaa! Kiitos, tosi näpsäkkä ohje! :)

    VastaaPoista
  14. Ihan mahtava helppo ohje :) Kohta päästään maistelemaan :P

    VastaaPoista
  15. Tein tästä puolukkapiirakkaa, vaihdoin öljyn tilalle sulatetun margariinin ja nesteen tein granaattiomenateejauheesta. Nätti pinkki taikina ja ehdottoman helppo tehdä! Kiitokset hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  16. En tykännyt. Mauton

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta uudessa kämpässä tuli kokeiltua ja ei ole rasvaa, tai munia ja maitoa ois mut itsellä viikko sit todettu laktoosi intoleranssi laitoin sitruuna öljyä.. Mustikoita ja kaurahiutaleita päälle ja tosiaa yein kaakaooiirakan tästä

    VastaaPoista
  18. Hyvä ja helppo piirakka! Erinomainen opiskelijabudjetille.. Aineet löytyy kaapista lähes kaikki.. Pohja saanut erityisesti kehuja, että on mehevä, kuohkea, rapea.. Ei kuiva vaan just hyvä :)

    VastaaPoista
  19. Kananmuna on leivonnassa tosi tärkeä sikäli, että se vaan tekee leivonnaisiin hyvää kuohkeutta ja täyteläistä makua. Ymmärrän siis hyvin, että tällainen vähistä aineksista tehty pohja voi olla jonkun makuun mauton. Mutta piirakkapohjia voilla ja kananmunalla löytyy loputtomiin, joten jos ei tämä maistu, eikä allergiat vaivaa, niin kauhan varteen vain ;) Tämä pohja kuitenkin käy vegaaneille ja monille allergikoille ja täytettä varioimalla makua voi säätää oman maun mukaan. Lisäksi nopeus on joskus valttia.

    VastaaPoista
  20. Tämä on kyllä erittäin hyvä ja nopea piirakka =) olen tehnyt tätä monta kertaa ja suositellut kavereillekkin =) yllätysvieraiden tupsahdettua tämä on hyvä ässä hihassa =D nyt on parhaillaan uunissa versio jonka pohjaan laitoin sitruunamehua ja täytteeksi omenaa ja kanelia =p vesi kielellä odottelen että pääsen maistelemaan =p tämä taipuu helposti myös mokkapaloiksi =D mietin että miksi ei myös täytekakun pohjaksi =)

    VastaaPoista
  21. Noooo huh huh =D tulipa ihana omenapiirakka =P ehkä vois sitruunaa laittaa enemmän ku puoli desiä =D tuo uusi tuttavuus Puolalainen omena maistuu kyllä mahtavalta tuossa piirakassa =D kun ei ole kotimaista saatavilla =D pohjasta tuli paksu ja mahtavan kuohkea =D KIITOS tästä ohjeesta =D tämä on ikuinen suosikki =D

    VastaaPoista
  22. Tämä ohje on ollut tällaisen yksinkertaisen leipurin suosikki jo kolmisen vuotta, kiitos siis! Eniten on tullut tehtyä mustikka-mansikkapiirakkaa. Marjoja laitan reilusti ja korvaan n.1dl vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Tämän kaveriksi vaniljajätskiä, nam :P

    VastaaPoista
  23. Ehdoton lempparipiirakka ja sopii lähes kaikille kun valitsee marjat ja hedelmät sen mukaan. Kokeilen tehdä juuri gluteiinittomia, toivottavasti onnistuu! Kiitos Tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
  24. Heippa! Tällä ohjeella tein ristiäisiin piiraan kun piti olla myösvegaaninen vaihtoehto. Ihan tosi hyvää! Pojan synttäreille taidan taas tehdä :)

    VastaaPoista
  25. Takaisin ohjeella tänään mansikkamuffineja. Mansikoiden kosteuden vuoksi lisäsin hiukan leivinjauhetta. Toimii :)

    VastaaPoista
  26. Juu ei kananmunaa leivontaan tarvita! :)
    Menee kokeiluun tällä vegaanilla.

    VastaaPoista
  27. kauanko tähän sitten menee aikaa kun kaikki vaan sanoo ettei mene kauaa mutta jo paistamiseen menee puolituntia

    VastaaPoista
  28. Kiitos viestistäsi! Olemme olleet epäselviä viesteissämme: olemme puhuneet siitä, että tekemiseen ei mene kauaa ja tarkoittaneet sillä aktiivista valmistusvaihetta. Uunissa piirakka ottaa sen puoli tuntia, oli taikina sitten minkälainen tahansa. Koska tämä taikina vain sekoitetaan ja ainekset ovat simppelit, niin piirakan saattaminen uuniin käy nopeasti :)

    VastaaPoista
  29. Oletteko käyttäneet jäisiä vai tuoreita marjoja? Mulla kaikki pakkasessa ja mietin vetistyykö jos jäisinä laittaa?

    VastaaPoista
  30. Moi!
    Yleensä käytän aina pakastemarjoja. Ne vain jäisinä päälle, ei vetisty.

    VastaaPoista
  31. Tuplaamalla saa pellillisen? Onko perunajauhot vegaanisia eli voisi pakastemarjat pyöräyttää niissä ennen taikinaan lisäystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaamalla saa tosiaan pellillisen. Piirakkaa ei ole kovin paksu, joten oikein suurelle pellille se saattaa jäädä hitusen ohkaseksi, joten paistamisessa kannattaa olla tarkka, ettei mene liian kuivaksi. Perunajauhot on vegaanista, eli hyvin mielin voi käyttää, jos vegaanista mielii tehdä. Tätä voi vielä tuunata tekemällä muruseoksen pinnalle (ks. mökkikeittiön mustikkamurupiirakka).

      Poista
  32. Hyvää piirakkaa tuli! Maistui lapsillekin. Lisäsin taikinaan kanelia pari tl sekä ripottelin pinnalle n. 1tl ruokosokeria.

    VastaaPoista
  33. Heippa! Tuli tosi hyvää ja mehevää piirakkaa, kiitokset tästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  34. Tulee hyvää piirakkaa! Puolukasta tehty, lisäksi muruseos päälle nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että toimii. Tosiaan valmistuu vähin aineksin!

      Poista
  35. Kiitos, pelastit yllätysvieraiden tarjottavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kiitos! Tähän piirakkaan tosiaan löytyy ainekset yleneesä ihan kotikaapista.

      Poista
  36. Tein puolitoistakertaisen taikinan ja gluteenittomalla jauholla. Mansikkaa ja mustikkaa päälle, nam tuli hyvää :) Käy vegaanille, hyvä ohje!

    VastaaPoista
  37. On ihan mun lempiresepti, teen nykyään kaikki piirakat ja kakut tällä, vaihtelen vaan päälisiä sen mukaan mitä on.
    Isot työmiehetkin popsii surutta suuhunsa, tän reseptin kakuista oon saanu pelkkää kiitosta ;D

    VastaaPoista