TORTTUTAIKINA
-emulgointiaineet E471 Rasvahappojen mono- ja diglyseridit, E472c Rasvahappojen mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit,
-happamuudensäätöaine E330 sitruunahappo,
-väriaine E160 betakaroteeni
METSÄSIENIKEITTO
- stabilointiaineet E451 Pentanatriumtrifosfaatti, E452 Kaliumpolyfosfaatti
YRTTIVOIPATONKI
- emulgointiaine E 472e Rasvahappojen mono- ja diglyseridien mono- ja diasetyyliviinihappoesterit
-happamuudensäätöaine E 330 sitruunahappo
SUKLAAKONVEHTI JA MARMELADI
-emulgointiaineet E492 soijalesitiini
-hyytelöimisaine E440 pektiini
-happamuudensäätöaineet E330 sitruunahappo, E331 mononatriumsitraatti, E337 Natriumkaliumtartraatti
-säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti (epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireita)
KOTONA LEIVOTTU SÄMPYLÄ
-jauhonparanne E300 askorbiinihappo
A-LUOKAN NAKKI
-stabilointiaineet E 450 Dinatriumdifosfaatti (leivinjauheenkin ainesosa), E 452 natriumpolyfosfaatti
-hapettumisenestoaine E 316 natriumerytorbaatti
-säilöntäaine E 250 natriumnitriitti (voi haitata hapen kuljetusta veressä, mahdollinen yhteys syöpään)
JUUSTO
-happamuudensäätöaine E509 kalsiumkloridi
VALMIS TOMAATTIPOHJAINEN KASTIKE
- muunneltu maissitärkkelys E1422 eli asetyloitu ditärkkelysadipaatti
- happamuudensäätöaine E300 askorbiinihappo
Kaikkia lisäaineita ei voida yksiselitteisesti tuomita, sillä osa niistä on aivan tavanomaisia aineita, joita muutoinkin käytämme ruoanlaitossa. Omassa listassani näkisin harmittomiksi esimerkiksi askorbiinihapon, sitruunahapon, soijalesitiinin ja pektiinin. Sen sijaan epäilyttävien listalle voisi laittaa ainakin säilöntäaineena käytetyt kaliumsorbaatin ja natriumnitriitin.
Kuulun niihin ihmisiin, jotka tuotteita vertailtaessa ja valittaessa laskevat e-koodien määriä.On kuitenkin otettava huomioon kaksi seikkaa:
1. Valmistajat merkitsevät vain osan lisäaineista e-koodina: loput on mainittu kemiallisin nimin.
2. Osa lisäaineista on turvallisempia kuin toiset.
Ruokaan ja lisäaineisiin liittyvistä asioista voi lueskellä esimerkiksi Kemikaalikimara-blogissa. E-hutunkeittoa Kemikaalikimarassa
Helppoja keinoja vähentää hieman lisäainekuormaa:
1. Marinoi ja mausta itse. Vältä myös maustesekoituksia.
2. Osta karkkeja harkiten: usein salmiakeissa on käytetty vai yhtä lisäainetta E153 eli lääkehiiltä, joka sekin on varmasti tuttu ja turvallinen tuote.
3. Aito sokeri ja rasva (öljy, voi) ovat parempia vaihtoehtoja kuin makeutetut tuotteet ja teolliset margariinit.
4. Juo vettä mehujen ja limsojen sijaan.
5. Leivo itse. Kaupan keksit saattavat sisältää monenlaista.
6. Karsi makkaroiden ja leikkeleiden syöntiä.
Bon appétit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti