26. toukokuuta 2013

Vadelmasuklaakakku



Töihin on mukava viedä välillä jotain herkkua ja nykyisin pitää välillä huomioida myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. En ole kovin taitava erikoisleivonnaisissa, joten mukava harjoitella niitäkin.

Tähän kakkuun tein pohjan mantelijauhoista. Kakkupohja on normaalia kakkupohjaa kosteampi, nesteen, mantelin ja voin ansiosta. Kakusta tulee mutakakkumainen, jos pohjan jättää pehmeäksi eikä paista sitä läpikypsäksi. Suklaa ja vadelma on vaan niin hyviä yhdessä!

Tämä kakku on muunnos aiemmin tekemästäni mokka-suklaakakusta. Mantelijauhot tosin tekivät pohjasta murenevan, mutta varovasti kun käsittelee, niin kyllä se siitä. Ja suklaakuorrutuksella voi sitten tasoittaa lopputulosta.


Vadelmasuklaakakku (gluteeniton)

Kakkupohja:
100 g voita
2 dl luomuruokosokeria
2 kananmunaa
½ tl suolaa
3 dl mantelijauhoa (vehnäjauhoa, jos ei tarvitse olla gluteeniton)
1 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vettä
3 - 4 tl pikakahvijauhetta

1. Kuumenna vesi ja liota siihen pikakahvijauhe. Jätä jäähtymään.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
3. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
4. Sekoita kuivat aineet (myös suola). Lisää taikinaan vuorotellen kuiva-aineseosta ja kahvia.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (24 cm). Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
250 g vadelmia
2 liivatelehteä

1. Kuumenna (ulkomaiset) vadelmat kattilassa parin minuutin ajan. Jäähdytä.
2. Pehmitä tuorejuusto. Sekoita joukkoon tomusokeri.
3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
4. Kuumenna kattilassa tilkka (1 rkl) vettä ja liota liivatelehdet siihen.
5. Sekoita täytteen kaikki ainekset keskenään, liivateseos kannattaa lisätä ohuena nauhana.
6. Halkaise jäähtynyt kakkupohja varoen.
7. Kasaa kakku irtopohjavuokaan. Nosta alimmaiseksi toinen puolikas pohjasta. Kaada täyte päälle. Nosta kakku kylmään hyytymään puoleksi tunniksi ja nosta sitten toinen puoli kakkupohjasta täytteen päälle. Nosta kylmän hyytymään useaksi tunniksi.

Kuorrutus (ganache)
1 dl vispikermaa
150 g Brynbergin tummaa suklaata (gluteeniton)

1. Kuumenna kattilassa kerma.
2. Lisää paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes massa on aivan tasaista. Valele kuorrutus kakun päälle.
3. Nosta kylmään jähmettymään.

Koristeina pursotettuja suklaakoristeita ja sokerimassasta muotoiltuja kukkasia ja lehtiä.

Koristeluun
maitosuklaata
sokerimassaa

Koristele valmis kakku pursotetuilla suklaakoristeilla ja esimerkiksi sokerimassakukilla tai tuoreilla vadelmilla.

2 kommenttia:

  1. Käytitkö gluteenittomia korppujauhoja vai mitä käytit vuoan jauhotukseen?

    VastaaPoista
  2. Käytin mantelijauhoja. Epähuomiossa olin vain tottuneesti kirjoittanut korppujauhoja :)

    VastaaPoista