3. marraskuuta 2012

Pyhäinpäivän ruoka: Broileria ja sitruunakastiketta, parsakaali-perunoita ja yrttivihersalaattia


Viikonloppu on nyt kokonaan varattu perheelle ja Pyhäinpäivän kunniaksi oli mukava laittaa hyvää ruokaa. Ostin kaupasta toissapäivänä broileria ja sitruunoita sun muuta - en vaan tiennyt, mitä niistä laittaisin. Aamupäivällä tein kääretorttupohjaa ja siinä sain sitten sopivasti ideoita ruokaankin. Meinasin tehdä kylmän ranskankermakastikkeen, mutta onnekseni päätin viritellä jonkin sitruunaisen kastikkeen. Kastike oli tämän menun lemppari!! Kävisi tosi hyvin myös vaalean kalan kanssa!

Nämä ruokalajit ovat loppujen lopuksi aika simppeleitä ja kaiken tämän tekee parissa tunnissa kääretorttua myöten, itse ainakin työskentelin melko rauhassa ja kerrankin ehdin kokkailun lomassa myös siivota keittiötä. Hmmm... no sen verran oli ajatukset ristissä, että hulautin parsakaalin kiehuvan keitinveden toisen ranteen päälle - pahin keittiöpalovammani tähän asti. Au. Ei kannata.

Aloitin tekemällä kääretortun, sitten sitruunakiisselin, seuraavaksi valmistelin perunat. Sitten tein salaatin, kastikkeen ja paistoin perunalisäkkeen uunissa ja aivan lopuksi paistelin kanat, viimeistelin kastikkeen ja vatkasin jälkiruokakiisseliin kerman.


Menu (4:lle): 

Paistettua broileria ja kirsikkatomaatteja
Sitruuna-basilikakastiketta
Parsakaali-perunapaistosta
Yrttivihersalaattia

***
Sitruunakiisseliä ja vaniljakermaa

***
Banaani-mangounelmatorttua ja kahvia


Parsakaali-perunapaistos

8 perunaa
½ parsakaali
2 rkl oliiviöljyä
1/3 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua

1. Kuori perunat ja pilko ne noin 2 x 2cm paloiksi. Esikeitä melko vähässä vedessä 6 minuuttia. Valuta vesi pois.
2. Pilko parsakaali melko pieniksi nupuiksi ja suikaloi varsiosa. Esikeitä 1 - 2 minuuttia ja huuhdo kylmällä vedellä.
3. Kaada kasvikset uunivuokaan, lorauta päälle öljy, suola, sitruunamehu ja ripaus mustapippuria ja sekoita varoen. 
4. Nosta paistos 220 asteiseen uuniin 25  minuuttia ennen tarjoilua. (Paistoaika 20 - 25 minuuttia.)

Yrttivihersalaatti

½ romaine-salaatti
50 g rucolaa
50 g tuoretta pinaattia
½ rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 - 2 rkl vastaraastettua parmesaania tai grana padanoa

1. Huuhdo salaatinlehdet ja rucola. Kuivaa.
2. Ryöppää pinaatti nopeasti (max. 1min ) kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
3. Sekoita kulhossa revityt salaatinlhdet, rucola, pinaatti, oliiviöljy ja mausteet sekä raastettu juusto.


Sitruuna-basilikakastike

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1½ rkl kanafondia
2 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria (+ suolaa tarpeen mukaan)

½ dl vispikermaa
1 keltuainen
10 - 15 tuoretta basilikan lehteä

1. Sulata voi kattilassa, älä ruskista.
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää vesi koko ajan sekoittaen, ettei kastikkeeseen jää paakkuja.
4. Mausta sitruunamehulla, sokerilla ja kanafondilla. Anna kiehua 10 - 15 minuuttia.
5. Vähän ennen tarjoilua, valmista keltuaissuuruste. Sekoita lasissa keltuainen ja kerma ja kaada suuruste kastikkeen joukkoon ohuena nauhan koko ajan sekoittaen. Kun kastike kiehahtaa, nosta se pois liedeltä ja lisää tuore basilikasilppu.

Paistetut broilerit ja kirsikkatomaatit

1 rkl voita
1 rkl öljyä
4 (ohutta) broilerin rintafilettä
suolaa, pippuria
12 kirsikkatomaattia

1. Kuumenna pannu hieman keskilämpöä kuumemmalla. Lisää pannulle voi ja öljy.
2. Nosta broilerinfileet pannulle ja anna paistua rauhassa 3 - 4 minuuttia puolelta. Kun olet kääntänyt broilerit, lisää pannulle kirsikkatomaatit.
3. Mausta suolalla ja pippurilla. Sammuta liesi ja anna broilerien vetäytyä pannulla muutama minuutti.

Sitruunakiisseli

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (n.½ dl)
hieman vajaa 1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vettä
2 rkl maissitärkkelysjauhoa

Pinnalle:
1 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja vispaa tasaiseksi.
2. Kuumenna seosta koko aan sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. 
3. Ripota pinnalle hieman sokeria ja anna jäähtyä (niin kauan kun aikataulu antaa myöten).
4. Jaa annosmaljoihin.
5. Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri löysäksi vaahdoksi ja lisää kiisselin päälle ennen tarjoilua.

Banaani-mangounelmatorttu

4 munaa
1½ dl sokeria
½ dl ohrakasta tai perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

1 prk (125 g ) mangososetta
1 banaani
1 prk kermarahkaa (tai 1 dl vispikermaa vatkattuna ja 150 g rahkaa)
2-3 rkl sokeria
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

1. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sihtaamalla kuiva-aineseos ja kääntele taikina varovasti nuolijalla sekaisin.
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle nuolijalla. Paista 200 asteessa 6 minuuttia.Kumoa lämmin kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle.
3. Laita liivatelehdet kylmään veteen.
4. Pilko banaani ja sekoita kulhossa mangosose, banaaninpalat, sokeri ja kermarahka.
5. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja sitruunamehua. Liota liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Valuta liivateseos täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
6. Anna täytteen hieman jähmettyä ennen levittämistä kääretorttupohjalle. Muutoin täyte pursuaa ulos.
7. Levitä täyte kääretorttupohjalle ja anna hetki tekeytyä. Kääri torttu varoen rullalle. Kääri leivinpaperiin ja anna jähmettyä kylmässä 2 - 3 tuntia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti