4. helmikuuta 2013

Runebergin kakku



Ajattelin viedä Runebergin torttuja tuliaisiksi hieman isommalle poppoolle ja siksi päädyin tekemään tällaisen kakkuversion.

Runebergin torttujen ohjeita on vaikka minkälaisia, mutta uskoakseni alkuperäisessä repsetissä on käytetty nimenomaan keksin- tai piparinmurusia ja korppujauhoja. Lisäksi omaan makumaailmaani Runebergin tortuissa kuuluu ehdottomasti kardemumma, joten alla väsäämäni resepti. Herkullisia ja erittäin makeita. Kerrankin yksi pala riittää.


Runebergin kakku (25 ann.)

300 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
2 dl mantelijauhoa
2 dl keksinmuruja (puolet korppujauhoja)
4 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl kevytkermaa

n. 200 g paistonkestävää vadelmamarmeladia

Kostutus:
½ dl vettä
½ rkl sokeria
hieman sitruunamehua tai mehutiivistettä

Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
2 tl vettä


1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivista aineista puolet taikinaan. Sekoita.
3. Kaada kerma taikinan joukkoon ja lisää myös loput jauhot. Sekoita tasaiseksi.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 25 cm x 25 cm (tai esim. 20 cm x 30 cm) vuokaan.
5. Nostele taikinan pintaan 25 puolikasta teelusikallista vadelmamarmeladia tasaisin välein.
6. Paista kakkupohjaa 180 asteessa 30 - 35 minuuttia.
7. Anna pohjan jäähtyä. Valmista kostutusliemi. Sekoita sokeri tarpeeksi lämpimään veteen, jotta se sulaa. Mausta mehulla tai sitruunamehulla. Sivele pullasudilla kakun pintaan ja reunoille.
8. Lusikoi sitten pinnalle (osittan näkyviin hillokoloihin) hieman lisää hilloa.
9. Valmista tomusokerikuorrute pienessä astiassa sekoittamalla. Lusikoi kuorrute pieneen muovipussiin, leikkaa kulmasta varoen pieni pala pois, käytä pussia pursottimena ja pursota hillonokareiden ympärille valkoiset renkaat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti