29. lokakuuta 2012

Papurikas chili con carne


 Tänne aukesi hieman jopa yllättäen Punnitse- ja Säästä. Valikoima on mahtava, sanoiko myyjä, että yli 400 laaria, ja sieltä laareista löysin äärettömän kaunista papuseosta. Nimenomaan kaunista, sen vuoksi sitä ostin. Pohdinkin, että laittaisiko siitä ruokaa, vai tuijottelisiko vain. Heh, no chili con carneahan siitä voisi tehdä. Tällä kertaa lihaa on hyvin vähän ja papuja enemmän. Tosin niitä olisi saanut olla enemmänkin. Vegaaniversiota varten liha pois, ja maistuisi varmasti sekasyöjillekin. Vaikka 2-vuotiaamme on hieman alkanut nirsoilla, niin pavut maistuvat toistaiseksi oikein hyvin!

Ps. Liota ja keitä papuja tuplamäärä ja pakasta puolet, niin on toiselle kerralle pavut pakkasessa valmiina! Vaikka tortilloihin tai papupaistokseen. Vielä sellainen juttu, että mausteilla on merkitystä. Joillekin pavut saattavat aiheuttaa hieman vatsavaivoja, mutta juustokuminan pitäisi auttaa ja oreganokin edistää ruoansulatusta. Etelä-Amerikan makumaailmoistahan tunnetusti löytyy molempia.


Papurikas Chili con Carne (4:lle)

125 g kuivattuja papuja
1 rkl öljyä
175 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
mustapippuria
1 punainen chili
1 punainen paprika
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl oreganoa
½ tl juustokuminaa
(½ dl vettä + 1 rkl maissitärkkelysjauhoa)

1. Liota kuivattuja papuja yön yli. Keitä niitä sitten runsaassa, suolalla maustetussa vedessä 60 minuuttia. Jätä jäähtmään keitinliemeen. Valuta ja huuhdo kevyesti.
2. Kuumenna öljyä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista se kevyesti.
3. Lisää hienonnettu sipuli ja paista viitisen minuuttia.
4. Lisää hienonnettu valkosipuli, tomaattimurska, vesi, suola, sokeri ja mausteet.
5. Pese ja pilko punainen chili ja paprika ja lisää kastikkeen sekaan.
6. Keittele kastiketta miedolla lämmöllä 30 - 45 minuuttia.
7. Lisää keitetyt pavut ja keitä vielä 5 minuuttia.
8. Tarjoa basmatiriisin kanssa.


2 kommenttia:

  1. Hauska tuo papukuva, osaakin olla monenlaista papua :) Varmasti hyvää tämä ruoka!

    VastaaPoista
  2. Papuja löytyy todella monenlaisia. Itsellä oli eka kerta, kun keitin mung-papuja, tähän asti olen syönyt niitä vain liotettuna. Yritän vähitellen keksiä, mihin kaikkeen papuja voisi käyttää, olen niin aloittelija monissa kasvisruoissa.

    VastaaPoista