Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
30. toukokuuta 2011
Mousaka
Ajattelin tehdä munakoisolasagnea, kunnes tajusin, että sehän on käytännössä mousakaa. Katselin muutamaa kreikkalaista ohjetta maustevalintoja tehdessä. Suomalaisista versioista yleensä on karsittu monia mausteita. Itäisemmissä ja lämpimämmissä maissa kaneli on tärkeä mauste ja sitähän sujahtaa mousakaankin.Joisain resepteissä ruokaa tukevoittamaan ja sakeuttmaan käytetään vielä kananmunia ja niin on tehty nyt tässäkin ohjeessa.
Ohjeesta tulee iso (todella iso) vuoka. Munakoisot kannattaa todella "itkettää" kunnolla, omastani tuli melko nestepitoista kananmunista huolimatta, harkullista makua se ei toki häirinnyt. Laitoin muuten yhteen väliin kolme lasagnelevyä imemään hieman nestettä, koska aavistelin, että nestettä saattaa tulla reilusti. Tähän ohjeeseen pienensin hieman kastikkeiden määrää, alunperin tein niitä vähän liian reilusti.
Mousaka (6-8 annosta)
2 munakoisoa viipaloituina
suolaa
(3 lasagnelevyä)
Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
2 sipulia hienonnettuna
500 g paseerattua tomaattia
3 dl vettä
1½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl kuivattua persiljaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta (tai 2 murskattua valkosipulinkynttä)
1/4 tl kanelia
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
1 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Juustokastike
25 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
150 g juustoraastetta (emmental-mozzarella)
(½ tl suolaa)
2 kananmunaa
1. Ripottele viipaloitujen munakoisojen pintaan reilusti suolaa ja anna nesteen nousta pinnalle puolen tunnin ajan. Pyyhi viipaleet kuivaksi ja paista viipleet nopeasti pannulla molemmin puolin. Voit käyttää halutessasi öljyä, mutta munakoisot imevät sitä aika lailla.
2. Valmista jauhelihakastike. Ruskista jauheliha, lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää tomaatti, vesi ja kaikki mausteet ja hauduttele puolisen tuntia. Suurusta kastike lopuksi vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Kun kastike on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon muna.
3. Valmista juustokastike. Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon jauhot. Vispaa maito huolellisesti sekaan ja kuumenna, kunnes kastike kuplii. Sammuta liesi ja sekoita joukkoon juustoraaste ja suola sekä hetken kuluttua sekaisin vatkatut kananmunat.
4. Kasaa vuokaan kuten lasagne, päällimmäiseksi juustokastiketta. Halutessasi voit laittaa yhden kerroksen lasagnelevyjä.
5. Paista 175 asteessa 1½ tuntia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti