22. helmikuuta 2011

Kotiruokaviikko: Nakkikastike

Tavan nakkikastike jatkaa kotiruokaviikkoa. Tässä kastikeessa on myös hyvin perinteiset ainekset eikä mausteilla tai kermalla mässäillä. Hulluttelin kuitenkin vähän, ja perinteisestä käristyskastikkeesta poiketen lisäsin joukkoon myös tomaattipyrettä. Tomaattipyre on nimittäin iskenyt suomalaisiin keittiöihin jo useita vuosikymmeniä sitten ja 60-luvulla oli hittiä laittaa jauhelihakastikkeeseen tomaattipyrettä. Joten vaikkei tomaatti ole kotimaisuuden perikuva, niin rohkenin lätkäistä sen tähän mukaan.

Makkaraa on tehty Suomessa todistettavasti ainakin 1870-luvulta asti, mutta nakin synnystä, varsinkaan kuorettoman sellaisen, en osaa sanoa mitään. Nakki on kuitenkin ollut olemassa niin kauan, että sitä voi jo huoletta kutsua suomalaiseksi kotiruoaksi.

Kastikkeeseen haettiin tuttu ja turvallinen perinnemaku ruskistamalla jauhot voissa ja mausteet olivat taasen simppelit. Nakkien ei kannata antaa kiehua keitoissa tai kasikkeissa liiaksi, sillä ne menettävät makunsa.

Kun ruoka oli valmista, tajusin taasen syöneeni joskus lapsuudessani tismalleen samanlaista kastiketta. En vain muista missä, mutta tuntui silti juhlalliselta, että olen jatkanut perinnettää ja valmistanut tätäkin kastinta omassa köökissäni.

Nakkikastike 4:lle

1 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
300 g nakkeja (jätän laadun valinnan kokkaajille)
1 sipuli pilkottuna
4 - 5 dl vettä
suolaa, mustapippuria
1 pieni purkki tomaattipyrettä

1 Ruskista jauhot voissa ja kippaa ne hetkeksi lautaselle odottamaan.
2. Kuullottele sipuli pannulla voissa tai öljyssä. Lisää joukkoon pilkotut nakit. Anna nakkien hieman ruskistua.
3. Lisää ruskistetut jauhot, neste ja mausteet, sekä tomaattipyre. Sekoita hyvin ja anna kiehua pari minuuttia.
4. Tarjoa muusin, lantturaasteen ja suolakurkkujen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti