25. helmikuuta 2011

Kotiruokaviikko: Karjalanpaisti

Olen aina tykännyt karjalanpaistista. Pataruokana se on mielestäni helppo valmistaa ja lihojen laadunkin voi päättää makunsa mukaan. Haudutusaika saa olla mahdollisimman pitkä, etenkin jos käyttää lapaa tai etuselkää. Paistilihoille riittää lyhyempikin aika. Maustaminen on simppeliä - suolaa, laakerinlehti ja maustepippuria. Itse käytän kuitenkin mustapippuria, koska pidän siitä enemmän kuin maustepippurista.

Itse olen tehnyt karjalanpaistin yleensä kannellisessa padassa, mutta nyt tein piastin ilman kantta ja lihat ruskistuvat ihanan maukkaiksi eikä neste ehdi karata. Tarvittaessahan vettä voi hieman lisätä.

Unohdin kuvata koko paistin! Hyvin maistui sekä kotiväelle että saksalaisvieraille. Mutta kuvia halajavat mars nettiin ja samalla voi vilkaista suomalaisten perinneruokien luetteloa.

Karjalanpaisti

voita
700 g karjalanpaistilihoja (tai 300 g possun lapaa/etuselkää ja 400 g naudan paistia/lapaa)
2 sipulia
2 porkkanaa
mustapippureita
laakerinlehti
vettä
1 - 2 tl suolaa (tai 2 lihaliemikuutiota)

1. Ota lihan huoneenlämpöön noin tuntia enneen.
2. Ruskista paloitelu lihat voissa pienissä erissä.
3. Pilko sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi. Halutessaan nekin voi pyöräyttää pannulla.
4. Nosta uunipadan pohjalle porkkanat ja sipulit, lisää ruskistetut lihanpalat, mausteet ja vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
5. Paista 180 - 200 asteessa reilu 2 tuntia ilman kantta. Tarkista paistin mureus ja kypsennä tarvittaessa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti