27. helmikuuta 2011

Kotiruokaviikko: Mustikkakukko eli mustikkarättänä

 
Ohje on kirjasta Perinneruokaa maakunnista. Taisipa olla eka kerta, kun tein tätä herkkua, ja sysäykse taisin saada sekä Inkiväärihillo-blogista että Pirkan ruokalehtisestä. Inkiväärihillossa tehtiin yksi kukko, mutta itse kokeilin tuota perinneohjetta, jossa tehtiin pieniä kukkosia. Puolitin ohjeen, koska herkkujen ylensyönti on pannassa, joten valmiita pikkukukkosia tuli 6 kappaletta. Täytteeseen laittelin pakastemustikoita, tuoreista olisi ihana kokeilla sitten kesällä. Itselläni täytettä jäi hieman yli, koska kukot on vaikea saada kasaan, jos ne tumppaa ihan täyteen mustikoita.

Jos taikinasta tekee yhden kukon pienehköön vuokaan, niin koko täytteen saa varmasti mahtumaan. Itse suunnittelin jälkikäteen, että peltinen muffinivuoka olisi ollut oiva apu kukkojen tekoon. Silloin taikinasta saisi varmasti kahdeksan kukkoa ja taikina ei levähtäisi. Nyt olin muotoillut kauniita pyöreitä kukkosia, mutta uunissa ne levisivät aika lailla ja niistä tuli melko matalia.Mustikkakukot eli rättänät (6 kpl)

125 g pehmeää voita
½ dl sokeria
2 dl ruis(sihti)jauhoja
1 dl ohrajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte:
½ l mustikoita (200 g pakastemustikoita)
1 rkl perunajuhoja
2 rkl sokeria


1. Vatkaa hetki pehmeää voita ja sokeria. Lisää joukkoon jauhoseos.
2. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.
3. Sekoita täytteen ainekset valmiiksi ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
4. Kauli taikina kuudeksi ohueksi pyöreäksi pohjaksi (halkaisija 10-12 cm).
5. Nosta pohjan keskelle täytettä.
6. Nostele reunat kukon päälle ja yritä saada kukko suljettuä päältä päin.
7. Paista kukkoja 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoamista. Vaniljajäätelö käy kaveriksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti