12. helmikuuta 2011

Aprikoosipiiraat

Perheemme pienin jäsen sai nimipäiväkseen aprikoosipiiraita. Idea lähti lähinnä siitä, että kaapissa oli tölkillinen aprikoosinpuolikkaita. Hyviä tuli!

Tämä piirastaikina on luottotaikinani. Sokerin määrää hieman vaihtelen täytteestä rippuen, en pidä ylimakeista piirakkapohjista. Käytän tätä taikinaa aina marjapiirakoiden pohjana ja näköjään se toimii erinomaisesti myös pikkupiiraissa. Pikkupiiraat on tehtävä metallisessa vuoassa, paperivuoat eivät kestä kasassa. Täytteeseen sopisi myös maitorahka, mutta itse käytin kermaviiliä, jota vieraani kyllä tosiaan luuli maitorahkaksi. Joten ei liene merkitystä, kumpaa näissä käyttää.

Olen näköjään kuvannut juuri sen piiraan, josta nappasin Ellille maistiaismurusen. 

Aprikoosipiiraat (10 kpl)

Taikina:
100 g voita
3/4 - 1 dl sokeria
1 kanamuna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten.
3. Lisää lopuksi jauhoseos. Sekoita.
4. Laita taikina hetkeksi kylmään niin se on helpompi kaulita. Valmista sillä aikaa täyte.

Täyte:
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
n. 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1 tlk valutettuja aprikoosinpuolikkaita


1. Sekoita kermaviilin joukkoon kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri.
2. Jaa piirastaikina 10 osaan ja pyörittele paloista palloja.
3. Kauli palloista varovasti jauhotetulla  alustalla piiraspohjia, halkaisijaltaan noin 8 cm.
4. Nosta kaulitut pohjat voideltuun metalliseen muffinivuokaan. Voitelun sijaan voit vuorata vuoat paperisilla muffinivuoilla.
5. Painele pohjat vuokien myötäisesti. Reunat saavat olla korkeat, jotta täyte mahtuu hyvin.
6. Lusikoi jokaiseen vuokaan noin 2 ruokalusikallista täytettä. Nosta päälle kaksi aprikoosin puolikasta.
7. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.
8. Irrottele piiraat vuoista varovasti vielälämpiminä. Anna jäähtyä ennen tarjoamista. 


4 kommenttia:

  1. Näyttävät ihanan raikkailta :) mietiskelinkin juuri aprikoosipiiraan tekoa..

    VastaaPoista
  2. Oli raikkaita! Olisi mieletöntä tehdä tuoreista, mutta kerran vain olen ihania tuoreita saanut, ja se oli Italiassa. Suomesta ostetuissa on aina ollut jotain outoutta.

    VastaaPoista
  3. Tuoreita aprikooseja en muista monesti Suomessa edes nähneeni, yleensä persikoita ja nektariineja.

    VastaaPoista
  4. Tänään tein aprikoosipiirakkaa hyvin samaan tyyliin kuin nämäkin. Hauska yhteensattuma että sitten samana päivänä satun lukemaan näistä täältä (en ollut siis huomannut näitä aikaisemmin).

    Mietin itsekin muffinssivuoan käyttöä, mutta päädyin isoon piirakkaan kuitenkin. Kivannäköisiä nämäkin olisi olleet, täytyy toiste käyttää sitä.

    VastaaPoista