8. tammikuuta 2011

Varoitus: Vauvankuvia ja vanhempien ylpeyttä!

Mansikanahmija vauhdissa.
Oman ruokani lisäksi käytän lähestulkoon saman ajan Ellin ruokien tekoon, suunnitteluun, valmistamiseen ja syöttämiseen. Aiemmin kirjoitin luomuvauvanruoasta ja purkkiruokaa tyttö saa kotiruoan ohella edelleen, mutta merkittävä osa ruokaa on sormin naposteltavat eväät.
Sormiruoka on terminä varmasti tuttu. Osa vanhemmista tyytyy lusikkaan ja osa ei ota lusikkaa esille lainkaan. Aihe on puhuttava ja mielipiteitä löytyy joka lähtöön. Itselleni ruoka on tärkeä fiilisasia, joten ehkä se vaikutti siihen, että haluan tarjota lapselle elämyksiä sen kautta, että hän saa itse napostella ja rutistella ruokiaan. Toinen syy oli se, että Elli osoitti selkeää kiinnostusta karkeaa ruokaa kohtaan jo alle puolivuotiaana.

Meillä syöminen on ollut tapetilla Ellipellisen hieman hitaan kasvun vuoksi. Siksi olen tarjonnut sitä, mikä maistuu. Erityisen hyvin maistuu juuri ne, mitä hän saa itse syödä. Sormiruokailu on meillä vähentänyt kiukuttelua pöydässä, pelkkä lusikka äitin kädessä ei pidä mielenkiintoa yllä. Ruokapäivät vaihtelevat, välillä maistuu julmetusti ja välillä ei sitten niin ollenkaan. Joskus lattialle lentää lusikat ja lautaset, viimeksi tänään kasa tomaatinviipaleita, joiden mehu ja siemenet ihanasti imeytyivät ruokahuoneen mattoon. Ymmärrän täysin, jos joku ei halua antaa lapselleen ruokia käsiin, siivoukseen kuluu mukavasti aikaa päivittäin.

Vanhemmilla on tietty oltava pelisilmää sen suhteen, mitä antaa ja mitä ei. Jokainen lapsi on yksilö ja se, mikä toiselle sopii, voi toiselle olla kauhistus. Ellipellinen on keskitason mestari ja sylkee yleensä huonosti jäystettävät palat suustaan ulos. Mutta on se tyttö meilläkin napattu syöttötuolista ja taputeltu selkään, kunnes kakominen on vaikuttanut jälleen normaalilta. Mutta sanotaanko, että kahdeksan kuukauden iästä lähtien sormisyöminen on sujunut mukavasti.

Top Ten (9kk)
Maissinaksut
Pakastemansikat
Kurkku- ja tomaattiviipaleet/ -lohkot
Banaani
Porkkanaraaste
Pensasmustikat
Viinirypälelohkot
Mandariini
Ruisleipä
Pakastemaissi

Olisi hauska kuulla muiden vauvaperheiden hittiruokia! Ehkä saataisiin uusia vinkkejä. Vinkkejä tarjoaa myös uudehko kirja Omin sormin suuhun (Gil Rapley), jossa tosin mentiin ehkä hieman fanaattiselle tasolle noin niinkuin minun makuuni...

3 kommenttia:

 1. BTW, kokonainen blogi sormiruokailusta osoitteessa
  http://lenniledweaning.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Oululaisen ykkösrinkelit on meillä olleet huippusuosittuja! Kaikkia mainitsemiasi menee myös meillä, hedelmistä lisäksi omena. Nykyään syödään myös jo raejuustoa ja makaroonia.

  VastaaPoista
 3. Mekin syötiin rinkeleitä, mutta miten olinkin unohtanut ne jo. Täällä kanssa pisteltiin spagettia yksi päivä. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista