7. tammikuuta 2011

Tervetuloa keittiöömme!


Tässäpä on kuva talomme punaisesta keittiöstä. Täällä kokkailen ja viihdyn, kuten kotoilu-tekstissä kirjoittelinkin aiemmmin. Voin valottaa vähän keittiön historiaa.

Ostimme yli 80-vuotiaan talon joulukuussa 2007. Kaikki tapahtui lähestulkoon hetken mielijohteesta, josta pian tuli pakkomielle. Näimme talossa jotain, kutsuttakoon sitä vaikka kodin hengeksi, ja niin teimme kaupat. Vanha talo oli yllätyksiä täynnä, mutta nyt remontti alkaa olla loppusuoralla, emmekä ole sitä niin aktiivisesti enää viimeiseen vuoteen (olisiko Ellipellisellä vaikutusta asiaan..) tehneet. Allekirjoittanut on etenkin laiskistunut. Hiljaa hyvä tulee.

Vanha keittiö 2007.
Vanha keittiö koostui kirjavan kukertavista yökötyksistä, väritykseltään ehkä enemmän keskieurooppalaista kuin viileää vaaleaa pohjoismaalaisuutta. Vihertävän ruskea laatta täydensi kirjavaa muovimattoa. Melamiini-mitkä-lie-muovipinnoitteiset kaapinovet irvailivat punertavina ja lopullisen silauksen toi vihreämusta kivijäljiltelmätaso. Kaapiston alla oli hiiren valtakunta kaikkine kindermunakoteloineen ja sipulinkuorineen. Ja kaiken kruunasi epäilyttävä kulmakaappi, joka oli selvästi tee-se-itse-miehen tekosia. Oli siis sanomattakin selvää, että keittiö olisi pakko räjäyttää.

Päätin suunnitella keittiön itse yhteistyössä mieheni kanssa. Minä siis suunnittelin ja hän nyökytteli. Budjetti koko talon remonttiin oli 30 - 40 000 euroa, joten voitte arvata, että suuntasimme katsemme Ikeaan. Jotkuthan käyttävät tuollaisen budjetin pelkkään keittiöön, mutta meidän keittiöön meni kodinkoneineen kaikkineen alle 6000 euroa.

Keittiön suunnitelma muutui muutamia kertoja. Merkittävää on se että minulla piinallinen taipumus karsastaa kulmakaappeja, joten se rajoitti suunnitelmaa. L-muotoisen keittiön sijaan lisätilaa haettiin saarekkeesta. Tästäkin kuvasta on muutoksia tapahtunut. Yläkaapit poistettiin yhtä lukuunottamatta, tasot ovat massiivipuiset, uuni sijoitettiin korkeaan kaappiin mikron alle ja induktiolieden ale tuli vetolaatikosto vasten kaikkia lapsiperheen turvallisuusohjeita. Perustelimme tämän sillä, että induktioliettä ei voi saada päälle ilman kattilaa, joten ehkä pieni lapsi ei ole aivan niin järjestelmällinen, että hakisi ensin kattilan kaapista polttaakseen näppinsä. Punaista kaakelia mietimme pitkään, mutta ilman väriläiskää keittiö olisi jäänyt valjuksi ja punainen sopi hienosti oikealle puolelle paljastettuun hirsiseinään. Emmekä ole kyllästyneet väriin.


Keittiö on vastannut odotuksiamme ja laatu on ollut hyvää. Kaikki toimii ja mikä tärkeintä - minä pystyn toimimaan! Olisikin hauska kuulla teidän keittiöistä ja mahdollisista remonteista. Mikä mätti ja miten kävi?

10 kommenttia:

 1. Tällasen oot laittanu, hieno! t:ilari

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Minustakin tämä on hieno ü

  VastaaPoista
 3. Rakastuin sun keittiöön oikopäätä :) Olispa oma keittiö josta voisi tehdä noin ihanan <3

  VastaaPoista
 4. No ehkä joku päivä onkin! Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Upealta näyttää! Sain vain ekan kuvan näkyviin, joten vanhaa versiota en nähnyt. Meillä on remontti edessä, lattiaa myöden laitetaan uusiksi. Viimeisin remppa tehty vissiin noin 30 v sitten. Ajateltiin kääntyä ammattilaisten puoleen suunnittelusta lähtien. Onko teillä lautalattia? - TA

  VastaaPoista
 6. Ui harmi harmi.. Nyt pitäisi kuvat toimia, kurkkaa uudestaan.
  Ikean ohjelmalla on hyvä pyöritellä mittoja ja vaihtoehtoja, ihan vaikka omaa mieipidettä etsiäkseen, että tietää sitten, mitä tahtoo. Meillä suurin murhe oli laattojen löytäminen, monenlaista sattui ennen kuin oikea löytyi. Juu, lautalattia on. Joskus olen pohtinut laattalattiaa, mutta en toisaalta halua enää lisää lattialämmityksiä, kun sähkön hinta on mitä on.

  VastaaPoista
 7. ihana värimaailma keittiössänne!

  VastaaPoista
 8. Kiitos. Harmi, ettei kylppäreissä uskaltanut lähteä kirkkaisiin väreihin, tyydyimme ajattomampiin väreihin. Sinä se muuten jaksat kokkailla ihan uskomattomia juttuja! Keittiöiloa uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
 9. Päädyin blogiisi Blogilistan kautta. Kivoja ohjeita!

  Keittiönne raikas punainen tuo mieleeni edellisen keittiöni, jossa oli samantapaiset kirkkaanpunaiset mosaiikkilaatat. Olen ikävöinyt niitä pian viisi vuotta ;-)

  VastaaPoista
 10. Heippa ja tervetuloa! Ja onnea bloggaamiseen, kävin ihanan raikkaassa blogissasi ja huomasin, että olet uutukainen niin kuin minäkin. Ehkä pääset toteuttamaan unelmiesi keittiön joku päivä, vai oletko jo sellaisessa?

  VastaaPoista