Joskus aikaa sitten ostin kikherneitä ja nyt vihdoin sain kerättyä tarpeeksi innostusta tehdä niistä jotain. Falafelit ovat herneistä tehtyjä pyöryköitä, joita maustaa persilja ja valkosipuli. Kyseessä on maistuva vegaaniruoka, jota voi tarjota erilaisten kastikkeiden kera tai vaikkapa pitaleivän välissä.
Jouduin tekemään jonkin verran taustatutkimusta reseptiin. Koulukuntia on kaksi: liotetut herneet joko keitetään tai ei keitetä. Luin jostain vinkin, että jos herneitä ei keitä, pyöryköistä ei tule kuivia. En siis keittänyt.
Yksi ennalta kauhistelemani haaste oli friteeraus. Myöhemmin voi sitten tehdä versioita ihan uunissakin. Tällä kertaa minulla oli aloittelevan kokin tuuria, pyörykät onnistuivat hyvin ja eivät olleet liian kuivia. Friteerasin pullerot ihan vain pienessä kattilassa, johon lorautin pari desiä öljyä. Apuna paistamisessa käytin digitaalista paistolömpömittaria. Aluksi öljy ei pysynyt tarpeeksi kuumana, koska paistoin liian montaa pyörykkää yhtä aikaa. Pienessä kattilassa optimi oli neljä pyörykkää kerralla.
Lisäksi tein kebab-kastiketta, josta tuli tosi makoisaa ja lähelle sen makuista, mitä on tottunut syömään. Makuhermoni alkoivat kyllä kiivaasti vaatia kebab-lihaa, mutta falafelitkin kyllä maistuivat riisin ja kermaviilin kera. Aika outoa oli kuitenkin syödä tätä lounaaksi, tämä assosioituu helposti roskaruokaan, vaikka kotitekoisena se ei mielestäni sitä ole.
Kerralla molemmissa on aika paljon hommaa. Itse tein falafelit eilen ja tänä aamuna keittelin sitten kastikkeen.
Falafelit (30 pyörykkää)
3 dl kuivattuja kikherneitä
2 - 3 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1/4 dl vettä
1/4 dl puristettua sitruunanmehua
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
nippu tuoretta persiljaa
½ tl juustokuminaa
1.Liota herneitä vedessä ainakin 12 tuntia.
2. Kuori sipulit ja pilko ne pienemmiksi.
3. Hienonna kaikki ainekset monitoimikoneessa tai esim. sauvasekoittimella. Taikina saa jäädä karkeutta, mutta tarkista, että se on tarpeeksi hienoa, jotta siitä saa pyöritettyä palloja ja ne pysyvät kasassa.
4. Pyöritä taikinasta kylmässä vedessä kostutetuin käsin palloja ja anna niiden levätä noin puoli tuntia ennen friteeraamista.
5. Kuumenna öljy 165 - 180 asteiseksi ja paista pyöryköitä öljyssä muutamia minutteja kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta valmiit falafelit lautaselle, jonka päällä on talouspaperia.
Kebab-kastike
3 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilimaustetta
2 tl paprikaa
500g tomaattimurskaa
½ appelsiinin mehu
1 - 2 tl sokeria
½ tl suolaa (tai oman maun mukaan)
muutama vihreä pepperonipaprika
1 rkl sinappia
mustapippuria myllystä
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
1. Kuullota öljyssä sipuli ja valkosipuli. Lisää chilimauste ja paprikajauhe ja kuullota niitä pieni hetki.
2. Lisää tomaattimurska, kaikki loput mausteet, pilkotut pepperonit ja puristettu appelsiinimehu sekä viinietikka. Keittele noin 20 minuuttia.
3. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista suola ja makeus.
4. Tarjoa falafelien tai kebabin kera. Lisänä voi tarjoilla kermaviiliä sellaisenaan tai tuoreella valkosipulilla höystettynä.
Olen monesti kasvisyöjänä harkinnut falafelien tekemistä itse - ja nyt kun se näytti kuvissasi niin helpolta, päätin varmasti kokeilla :)"Roskaruokaa" tai ei, mutta varmasti hyvää :D
VastaaPoistaJuu, minäkin niiden tekoa olin säästellyt, mutta hyvin se sujui! Ja eipä uskoisi, että ne on tosiaan tehty lähes ainoastaan herneestä, ne on niin makoisia. Tekemään vaan!
VastaaPoistaTuo kastike on ihan taivaallisen hyvää. Googlettelin falafelille kastiketta, tein ohjeen mukaan ja söin soosia paljaaltaan ruokalusikalla. Pepperonipaprikoita ei kaapista löytynyt, mutta olipa mainiota ilmankin.
VastaaPoistaHih, itsekin olen sellainen kastikeherkuttelija ü pari päivää sitten tein juuri ihanaa lämmintä tomaatti-chilikastiketta ja oli niin hyvää... Kiva, kun kastike maistui. omallakin listalla on tulossa taas nuo falafelit, joten eiköhän kastikkeenkin vois pyöräyttää!!
VastaaPoista