2. tammikuuta 2011

Marinaatia lootassa

Monia ruokaohjeita on sovellettava maustamisen suhteen, koska ohjeessa on käytetty valmiiksimarinoitua lihaa. En juurikaan osta valmismarinoituja tuotteita. Enkä ole ainoa. Vastaliike on iskenyt jo aikaa sitten. Jossain vaiheessa kerättiin jopa adresseja maustamattoman lihan puolesta ja varmaan joku on jonkin betoniporsaan päällä seisoskellut ja huudellut mielipiteitään. No, päätösvalta on kuitenkin hypermarketteihin marssivilla perheenäiteillä, jotka harvemmin hyppelehtivät mielenilmauksissa.


Marinoidun lihan kätevyyteen on helppo uskoa. Perään vain kermapurkki tai muuta nestettä ja kastike on valmis. Ei ole tarkoitukseni ketään parjata, jos näin toimii, näinhän toimin itsekin vuosikaudet - ja kyllä maistui! Mutta sitten tuli stoppi. Ja sen jälkeen on ollut pakko pohtia ruokien maustamista muilla tavoin. Maustaminen on itse asiassa hauskaa puuhaa. Se on vähän kuin värioppia tai rakentamista. Jotkut asiat sopivat yhteen toisia paremmin mutta uusiakin tapoja on mahdollista keksiä. Mielikuvitus valloille ja puuhaarukka käteen!


Kun luovuin marinoiduista tuotteist, valmistin keittokirjojen ohjeista marinadeja ja marinoin. Aina lopputulos ei ollut aivan se, mitä tavoittelin tai ainakaan kaiken sen vaivan arvoista. Sitten heittäydyin luovaksi. Nakkasin kanan sekaan öljyä ja sitruunaa ja milloin mitäkin. Sittemmin hoksasin, että grillatut possunfilepihvit ovat makuuni, kun ne grillaa sellaisenaan ja paistamisen jälkeen maustaa klassisesti suolalla ja pippurilla. Ei marinadeja ollenkaan. Nykyään maustan broilerin filesuikaleet näin: kuumenna pannulla öljyä, heitän sekaan mausteet ja sitten fileet! Kätevää ja makoisaa, eikä juurikaan helppoudessa häviä marinoiduille fileille.

Pääsyy salmismarinoitujen tuotteiden käytön on se, että niiden makuun kyllästyi nopeasti enkä koskaan ole erityisesti pitänyt hunajamarinadista, joka salakavalasti on vallannut hyllymetrit marinoimattomalta lihalta. Oman lisänsä . soppaan tuovat luonnollisesti lisäaineet. Lisäaineet ovat tosin tässä tapauksessa pitkälti makukysymys: Aasiassa ihan normimausteena käytetty natriumglutamaatti saa kaiken maistumaan samalta. Varmaankin siis natriumglutamaatilta. Vaikkei aine sinänsä olisikaan vaarallinen, sen maku on tympeä.

Valmismarinadit sisältävät paljon suolaa, mutta itse maustamalla saa päättää tästäkin. Kaiken edellä sanotun lisäksi olen ärsyttävä hintavertailija, joka harvoin nakkaa ostoskärryihin tuotteen vertailematta ensin sen kilohintaa ja pakkauskokoa. Marinoudut tuotteethan ovat kilohinnaltaan usein edullisempia, mutta sehän on pelkästään loogista. Pakkaus ei sisällä täyslihaa vaan lihaa ja reilusti vettä sekä öljyä ja hieman mausteita. Loppujen lopuksi vedelle ja öljylle voi näin tulla melkoinen kilohinta. Pakkauksessa marinadia voi olla neljäsosa tuotteen painosta. Pikainen selvitys itseasiassa osoittaa, että marinoitu possunfileleike sisältää marinadia jopa kolmasosan tuotteen painosta! Ainakin Kariniemen ja Atrian pakkauksista löytyy merkintä siitä, kuinka paljon lihaa tuote prosentuaalisesti sisältää. Marinoiduissa broilerinfileissä marinadia on karkeasti kolmannes paketin sisällöstä. Kaiken huipuksi marinadin läpi itse lihaa ei oikein näe. Sekaan voi kätkeä vähän kalvoisempaakin tuotetta, mutta marinoimattoman tuotteen laatu on helppo tarkistaa.

Ruokamaailma on täynnä klassisia mausteyhdistelmiä lihalle, kalalle, kanalle ja kasviksille. Kannattaa kokeilla itse! Maustamisvinkkejähän voi hakea allaolevista tuoteselosteista, jos marinadeista luopuminen tuntuu haikealle.

Atria, hunajamarinoitu broilerinfile
broilerinliha (70%), vesi, rypsiöljy, hunaja (1,6 %), happamuudensäätöaineet (E 326, E 262), maltodekstriini, suola (0,9%), etikka, mausteet (mm. kurkuma, sinapinsiemen, cayenne, paprika, valkopippuri, valkosipuli, korianteri, juustokumina, inkivääri), sakeuttamisaineet (guarkumi. ksantaanikumi), glukoosi, stabilointiaine E 451, muunnettu perunatärkkelys, aromit

Kariniemen (HK), hunajamarinoitu broilerin file
suomalainen broilerinfilee (70 %), vesi, rypsiöljy, hunaja-omenaviinietikka, suola (0,8 %), maissimaltodekstriini, glukoosi, stabilointiaineet (E450, E451), mausteet (paprika, curry, mustapippuri,
valkosipuli, kurkuma), ksantaanikumi, guarkumi, hiivauute, aromit (kerma, sipuli), kurkumiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti