19. kesäkuuta 2014

Mumman raparperipiirakka


Tiedän, että täällä on jo aika monta raparperipiirakan ohjetta, mutta en voinut vastustaa kiusausta, sillä tässä on maukas, helppo, mehevä ja perinteinen hyvä piirakka muruseoksineen. Taikina on sekoitettava ja yhdelläkin kulholla pärjää, joten piirakan teko onnistuu melkein missä vaan keittiössä, kunhan paistovuoka löytyy.

Resepti on bongattu Ruokalan sivuilta. Huomioni kiinnitti helppous ja ennen kaikkea se, että piirakassa tuntui olevan tarpeeksi raparperia! Itsehän saatan hieman ahdistua, jos saan vaikka palan mustikkapiirakkaa ja marjaa onkin siellä täällä taikinan seassa ja muruseoksen alla niin vähän, että se ei edes juuri maistu. Kamalaa! No, tässä ohjeessa piiraaseen tulee 1,5 l raparperinpaloja, riitti!

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan tekemään piirakka 28 cm vuokaan (eli iso piirakkavuoka) tai halutessaan voi tehdä ohuen piirakan uunipellille. Itse päädyin tuohon piirakkavuokaan, koska halusin muhkean ja mehevän piirakan. Ja sen sain. Paistoaikaa piti vähän hakea, ohjeessa annettu 30 - 40 minuuttia oli hieman liian lyhyt, kuten Ruokalan sivuilla olevan ohjeen kommenteissakin on havaittu. Itse paistoin 45 minuuttia.

Edit: Myöhemmin olen tehnyt tätä piirakkaa useamman kerran (kyllä, olen syönyt lähinnä raparperipiirakkaa viime aikoina) ja todennut, että resepti toimii kuin unelma 26 x 36 cm  (23 x 40 cm) vuoassa eli ei ihan pellin kokoisena mutta piirakkavuokaa isompana.

Mumman raparperipiirakka

2 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl kermaa (laitoin kermaviiliä)
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
1½ litraa raparperin paloja

Muruseos:
50 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja

1. Valmistele ensin raparperit. Huuhdo raparperin varret ja leikkaa raparperit pieniksi paloiksi.
2. Valmista taikina. Sekoita kulhossa kananmunat ja sokeri ja lisää sulatettu voi. Lisää jauhoseos ja kerma ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa.
3. Leivtä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle raparperinpalat.
4. Valmista muruseos nyppimällä voi, sokeri ja vehnäjauhot kulhoss murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos piirakan päälle.
5. Paista 180 asteessa uunin alatasolla (alemmalla keskitasolla) 40 - 45 minuuttia. Piirakka on aika paksu, joten paistoaika on pitkä. Seuraa kuitenkin piirakan pintaa ja peitä tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.


2 kommenttia: