1. kesäkuuta 2014

Raparperikeikauskakku


Kaivoin tänään sitä kuuluisaa reseptipinoa ja sieltä löysin Kodin Kuvalehdestä repäistyn ohjeen raparperikeikauskakkuun. Heti kokeilemaan!

Keikauskakun rakenne on hauska: Pohjalle tulee raparperia ym. ja päälle kakkutaikina. Ihan päällimäiseksi muruseos, joka sitten kakun kumoamisen jälkeen jää tortun pohjalle. Ajattelin ensin, että mitä virkaa sillä muruseoksella sitten on, mutta syödessä se oli tosi hauska rapea yllätys pohjassa ja kakussa on näin mukavasti erilaisia koostumuksia. Ohjeeseen tein niin monta muutosta, että julkaisen nyt tässä nimenomaan sen oman versioni.

Ps. Laitoin muuten tuoretta inkivääriä ja se oli jännä uusi maku makeassa piirakassa mulle. Tykkäsin.


Raparperikeikauskakku

300 g raparperia
30 g voita
3/4 dl sokeria
n. 1 cm pala raastettua tai pieneksi pilkotua inkivääriä

Taikina:
100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Muruseos:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria

1. Halkaise raparperin varret ja leikkaa muutaman sentin paloiksi. Sekoita kulhossa raparperinpalat, sokeri ja hienonnettu inkivääri. Jätä mehustumaan 10 minuutiksi.
2. Voitele tasapohjainen vuoka (halk. 22 cm) ja laita loppu voi nokareina vuoan pohjalle. (Irtopohjavuoka valuttaa helposti, mutta jos käytät sellaista, tiivistä vuokaa pingottamalla 2 kerrosta leivinpaperia vuoan pohjalle/ laittamalla leivinpaperi vuoan alle uuniin.)
3. Tee muruseos. Nypi ainekset sekaisin pienessä kulhossa.
4. Valmista kakkutaikina. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat sekaan yksitellen. Lisää jauhot ja maitoa ja sekoita tasaiseksi, älä vatkaa.
5.  Kaavi mehustuneet raparperin palat vuoan pohjalle. Kaada päälle kulhoon jäänyt sokeriliemi. Levitä taikina raparperien päälle ja ripottele pintaan vielä muruseos.
6. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti.
7. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia ja kumoa. Kumoamisen voi tehdä lautasen avulla tai leikkuulaudan kanssa. Laita leikkuulaudalle leivinpaperi ja käännä vuoan päälle paperi kakkua vasten. Ota tukeva ote vuoasta ja leikkuulaudasta ja kiepsauta ympäri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti