13. lokakuuta 2014

Juuresmureke



Syksyllä juureksia voi laittaa tosi moneen ruokaan. Viimeksi tein juuresmureketta, johon tuli punajuurta, porkkanaa, palsternakkaa ja perunaa. Tosi maistuvaa, joskin esikoinen varmaan epäili murekkeen väriä tai mitä lie tähtitieteellistä seikkaa ja katsoi parhaimmaksi jättää murekkeen lähes koskematta. Sen sijaan keskimmäinen, joka toimi keittiapulaisena, söi hyvällä ruokahalulla.

No, koska ihan tavallinenkin mureke on joskus ollut vaikea pala lapsille, olen keksinyt kiertotien lopulle murekkeelle. Jos mureketta jää, teen seuraavana päivänä ruskean kastikkeen ja pilkon murekkeen tai lihapullat sinne ja se muuttuu jauhelihakastikkeeksi :) Tsadaa!

Murekkeeseen tulee aika paljon juureksia. Osa juureksista keitetään ja soseutetaan, jolloin murekkeen rakenteesta tulee tasaisempi ja mureke pysyy paremmin koossa.


Juures-jauhelihamureke

pari leipäviipaletta
2 rkl tuoretta persiljaa
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 kananmunaa
1 dl ranskankermaa (kermaviili, kerma)
1 dl parmesaania raastettuna
1  -  1½ tl suolaa
700 g jauhelihaa
2 (200 g) porkkanaa
2  (200 g) punajuurta
50 - 100 g palsternakkaa
2 (100 g) perunaa

1. Hienonna leipäviipaleet monitoimikoneessa tai surauta muruiksi sauvasekoittimella yhdessä persiljan ja kuoritun valkosipulin kanssa.
2. Kaada kulhoon leipämuruseos, ranskankerma, kananmunat, parmesaaniraaste ja suola sekä pippuri. Sekoita.
3. Kuori kasvikset. Pilko perunat, toinen porkkana ja palsternakka pieneksi ja keitä vähässä vedessä kypsäksi. Soseuta ja lisää murekeseoksen joukkoon.
4. Raasta 1 porkkana ja molemmat punajuuret hienoksi raasteeksi ja lisää murekemassaan.
5. Lisää murekeseokseen myös jauheliha ja sekoita hyvin.
6. Muotoile murekemassasta sopiva mureke uunivuokaan. Paista mureketta ensin 250 asteessa 5 minuuttia ja sitten 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti