21. joulukuuta 2012

Soppaa chili con carne


Talvipäivinä paksut keitot ovat parhautta!

Tähän keittoon tulee reilusti kidneypapuja. Minä olen liotellut ja keitellyt niitä itse kotona, mutta käypä vaihtoehto on ostaa tölkkipapuja. Papujen esivalmisteluissa on aina se huono puoli, että pitäisi muistaa sitten varautua jo viimeistään kokkausta edeltävänä päivänä ja heittää pavut likoamaan ja kuka sitä nyt aina tietää jo edellisenä päivänä, mitä seuraavana päivänä tekee mieli kokata.

Tätä keittoa voi muokata käyttämällä erilaisia papuja, vaihtamalla perunan vaikka kesäkurpitsaan ja jauhelihan sijasta tämän keiton voi tehdä naudanlihasta (pidempi haudutusaika). Käytin keittoon keitettyä riisiä, mutta tokihan riisin voi kypsentää suoraan keitossakin, lisää sitten perunan vähän myöhemmin kiehumaan.

Chili con carne - keitto (4 -5:lle)

200 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen suippopaprika
(1 mieto punainen chili)
500 g paseerattua tomaattia
5 dl vettä
4 pientä perunaa
½ tl juustokuminaa
½ tl chilimausteseosta
½ tl oreganoa
½ - 1 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 3 dl keitettyä riisiä (tai 1 dl keittämätöntä)
n. 4 dl keitettyjä kidnepapuja (tai 1 tlk)
100 g pakakstemaisia

tuoretta persiljää
ranskankermaa

1. Paista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Kuullota sipuli kypsäksi.
2. Lisää pannulle pilkottu valkosipuli ja paprika ja halutessasi hieman tuoretta chiliä.
3.  Lisää vesi, paseerattu tomaatti ja pieniksi kuutioiksi pilkotut perunat.
4. Mittaa sekaan mausteet ja keittele hiljakseen 15 minuuttia.
5. Lisää keitetty riisi, keitetyt pavut ja pakstemaissi ja kypsennä vielä muutama minuutti. Tarkista maku.
6. Silppua sekaan hieman tuoretta persiljaa ja tarjoa keitto ranksankerman kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti