9. maaliskuuta 2014

Marenki-sitruunatuorejuustokakku


Suomen paras leipomo - ohjelmassa Ramin konditorian Rami hurmasi jopa Hans Välimäen, minut hurmasi miehen valmistama sitruunatuorejuustokakku,joka oli kuorrutettu kuumamarengilla (eli ymmärtääkseni italialaisella marengilla). Vastaavaa kakkua en ollut ennen nähnyt, eikä tietenkään reseptiäkään mistään löytynyt, joten se piti kehitellä. Tässä on siis minun ajatukseni marenki-sitruunatuorejuustokakusta. Kakussa sitruunainen, ei liian makea täyte, sitten tulee kirpakka sitruunatahna ja koko komeuden päällä on makeaa ja ihanan tiivistä ja pysyvää marenkia. Tää ei ehkä ole ihan aloittelijan ohje, mutta vaivan arvoinen ja tosi herkullinen! Makumaailmaltaan hyvin lähellä sitruuna-marenkitorttua.

Tästä ohjeesta valmiistuu pieni kakku 16 cm irtopohjavuokaan. Isomman kakun 24 cmirtopohjavuokaan saat tuplaamalla ohjeen. Marenkia ei tarvinne kuitenkaan ihan tuplata (käytä 50 ml vettä, 200 ml sokeria, 100 ml valkuaisia eli n. 3 valkuaista).

Muuten, tuli mieleen tehdessä, että jos kananmunat erottelee marenkia varten heti aluksi, niin keltuaiset voisi käyttää sitruunatahnaan tuon yhden kokonaisen kananmunan sijaan.

Marenki-sitruunatuorejuustokakku (8 - 10 palaa)

Pohja:

75 g vehnäjauhoja (n. 1 dl ja 1 rkl)
45 g voita
1 rkl sokeria
ripaus suolaa

Sitruunatahna:

1 ison sitruunan mehu (n. 60 ml)
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl maissitärkkelysjauhoa

Täyte:

200 g tuorejuustoa
½ prk rahkaa (125 g)
1 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
n. 1 dl sitruunatahnaa
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1 rkl vettä

Italialainen marenki:

34 ml vettä
130 ml sokeria
2 (65ml) kananmunan valkuaista

1. Pohjaa varten sekoita kaikki ainekset murumaiseksi seokseksi. Painele lusikalla leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan. Älä painele liian tiiviiksi, ettei pohjasta tule kova. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
2. Valmista sitruunatahna. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa. Halkaise ja purista mehu. Mittaa kaikki sitruunatahnan ainekset kattilaan,vispaa sekaisin ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Anna jäähtyä.
3.Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto kulhossa pehmeäksi. Lisää maitorahka, sokeri, vaniljasokeri ja jäähtyneestä sitruunatahnasta vähän yli puolet. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa.
4. Kuumenna kattilassa vesitilkka. Purista liivatelehdistävesi pois ja liota ne kuumaan veteen. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos sitten ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää täytteeseen vielä kermavaahto.
5. Kaada täyte paistetun ja jäähtyneen pohjan päälle. Peitä kakku hyvin muovipussilla ja nosta jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.
6. Levitä kakun pintaan loput sitruunatahnasta ja nosta kakku takaisin kylmään marengin valmistamisen ajaksi.
7. Italiailaista marenkia varten vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa sitten kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeriliemi on 120-asteista. Valuta sitten sokeriliemi hitaasti valkuaisvaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
8. Levitä marenkia kakun pinnalle. Aloita reunoilta. Lisää marenki pinnalle nokareina ja levitä varoen, ettei tahna sotkeennu marenkiin.
9. Halutessasi voit ottaa marenkiin hieman väriä (225 - 250 asteisessa uunissa ylätasolla 1-2 min.) tai kuumenna marengin pintaa tohottimella ts.kaasupolttimella.


8 kommenttia:

  1. Samaan aikaan, kun tätä ohjetta tutkailin, leipoi Rami telkkarissa saman kakun. Aattelin jo, et ootpas nopee. Ohjelma taisikin olla uusinta :D

    VastaaPoista
  2. Kakku näytti mahtavalta ruudussa, ja niin näyttää tässäkin :)

    VastaaPoista
  3. Mä katselin ihan samaa kakkua sillä silmällä ja tovi menikin kuumamarengin ohjeita googlettaessa :D

    VastaaPoista
  4. Onpa mainio idea! Itse ohjelma on musta vähän tylsä, mutta onneksi saa parhaat päältä lukemalla oikeita blogeja ;)

    VastaaPoista
  5. Olen Mikkelissä käynyt kyseistä kakkua konditoriossa maistamassa ja se oli todella hyvää. Löysinkin sivuillesi etsiessäni ohjetta kakulle. Viikonloppuna vihdoin tuli testattua ja oli kyllä aivain taivaallisen hyvää. Jopa ystäväni joka ei normaalisti marenkikakuista tykkää kehui ylistyssanoin. :) Sitruunatahnan tosin ostin kaupasta valmiina, mutta hyvin onnistui silläkin. Ensi kerralla ehkä kokeilen sulattaa liivatteen sitruunamehuun niin saa vielä hiukan lisää kirpeyttä tuorejuusto-osaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytin rahkana Valion sitruunarahkaa, jossa itsessään on sokeria, joten jätin sokerin lisäämättä. Toi mukavasti sitruunaista lisäpotkua.

      Poista
    2. Nuo valmisrahkathan käy hyvin leivontaan ja niitä paljon käytetäänkin. Itse en ole kovin tuttu niiden kanssa.

      Poista
  6. Kiitos kommentista! Pitäisi kyllä Ramilla joskus käydä :) Voi olla, että kaupan sitruunatahna on makeampaa kuin omatekoinen - en kyllä mene arvailemaan.. Kiva, kun testasit ja sitruunamehulisä olisi varmasti omaankin makuuni!

    VastaaPoista