8. kesäkuuta 2013

Raparpericharlotta


Tätä ihanuutta olen tehnyt usein juhannuksen aikaan. Ohje on Yhteishyvästä vuosien varrelta ja täytettä olen kevyesti välillä varioinut (esim. korvannut osan kermasta kreikkalaisella jogurtilla ja sulattamalla sekaan valkosuklaata) mutta alkuperäinen täyte on oikein herkullinen. Hilloketta jokaisen on laitettava oman maun mukaan, haluaako sitten vähän kirpeämpää vai makeampaa. Kaverina voi tarjoilla kermavaahtoa ja mansikoita.

Raparpericharlotta

Kääretorttupohja:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,8 dlvehnäjauhoja
0,8 dlperunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
(kostutukseen muutama rkl raparperimehua)
Täytteeksi 2 - 3 dl raparperihilloketta (ohje alla)

Täyte:
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
3 - 4 dl raparperihilloketta
7 liivatelehteä
4 rkllaimennettua raparperimehua
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
 
Raparperihilloke:
1 kg (1, 8 l) raparperinpaloja
1 dl vettä
4 dl sokeria
 
 
1. Valmista raparperihilloke. Pilko pestyt raparperinvarret. Mittaa hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä viisi minuuttia miedolla lämmöllä (kunnes raparperi on pehmeää). Jäähdytä ja valuta hillokkeesta ylimääräinen neste, sillä sitä voi käyttää kostutukseen ja liivatteiden liottamiseen.
2. Valmista kääretorttu. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti ja levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 7–10 minuuttia. 
3. Kumoa jäähtynyt torttupohja leivinpaperille, jolle on siroteltu kevyesti sokeria ja kostuta pohjaa halutessasi kevyesti ja levitä sille hilloketta. Kääri levy tiiviiksi rullaksi pitkältä sivulta lähtien ja viipaloi torttu 15 - 18 viipaleeseen
4. Vuoraa viipaleilla noin kolmen litran vetoinen pyöreäpohjainen kulho. 
 
 
5. Valmista täyte. Liota liivatteet pehmeäksi kylmässä vedessä. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon hilloke. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Kuumenna kattilassa tilkka raparperimehua ja liota pehmenneet liivatelehdet kuumaan mehuun. Lisää juustoseokseen haalea liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita täytteen joukkoon kermavaahto.
6. Lusikoi vaahto torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Peitä vuoka kelmulla ja pane jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele.


1 kommentti: