24. tammikuuta 2013

Moniviljasämpylät


Leivän leipominen on hirmuisen mielenkiintoista. Taikinantekomenetelmiä on loputtomiin ja milloin mitäkin taikoja neuvotaan hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Oma paras niksini on edelleen aika -  ja huolellisuus. Yleensä leipä onnistuu meillä aina silloin, kun sen tekee rauhassa ja malttaa kohottaa taikinaa tarpeeksi. Oma perusreseptini on tämä elonkorjuuleipä erilaisilla variaatioilla, se onnistuu aina.

Viime aikoina olen laiskuuksissani leiponut vain löysästä taikinasta helposti leikattavia sämpyläpaloja, mutta nyt päätin oikein pyöritellä. Tätä taikinaa vaivataan reilusti, joten yleiskone olisi ihan hyvä apu. Idean taikinaan sain siitä tavasta, jolla aito pizzataikinakin tehdään.

Moniviljasämpylät (12 kpl)

3½ dl vettä
½ pkt hiivaa
1 tl sokeria
4 dl sämpyläjauhoja (Myllärin luomu vehnä-kaura)
2 dl ruisjauhoja
2 rkl öljyä

1 tl suolaa
n 2 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa yleiskoneen kulhoon haalea vesi, sokeri ja hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
2. Lisää sämpyläjauhoja ja ruisjauhot sekä öljy ja vaivaa koneella vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia.
3. Lisää levänneeseen taikinaan suola ja loput jauhot (sen verran, että koneella pyörittäessä saat kiinteän taikinan ja taikina irtoaa kulhon reunoista). Kohota rauhassa kaksinkertaiseksi.
4. Leivo sämpylöiksi jauhotetulla alustalla pyöritellen ja kohota valmiita sämpylöitä 30 - 40 minuuttia.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Tein myös tänään leipää ja se meni kaikki välittömästi :) tuo kastehelmi lautanen on ihana, olen salaa toivonut sellaista kakkulautasta synttärilahjaksi, katsotaan kuinka käy :)

    VastaaPoista
  2. Joo, tulee kyllä tuota Kastehelmeä käytettyä usein, siihe mahtuu kakku kuin kakku. Toivottavasti löytää tiesi sinunkin keittiöösi.. Tuore leipä on niin hyvää, seuraavaksi taidan tehdä ohraleipää.

    VastaaPoista