30. huhtikuuta 2011

Parsa-perunakeitto ja bruschetat


Nyt kun parsaa saa, niin on kiva hyödyntää tällaista lyhyen kauden kasvista. Koska vappu on oletettavasti aika raskas juhla ihan noin ruoankin puolesta (mm. munkit ja sima) niin alotimme vappuaaton hieman kevyemmin. Parsakeitto oli hyvää ja anoppikin ihmetteli, miten hyvänmakuista parsa voikaan olla. Hän myös yllättyi siitä, että olin tehnyt keiton lausta loppun asti itse enä hyödyntänyt jotain pussikeittoaineksia. Olin hieman hölmistynyt, mutta enpä toisaalta tiedä, kuinka monessa perheessä näitä kasvissosekeittoja valmistetaan aktiivisesti. Jos jollain on kammokokemus tölkkiparsasta, niin ei kannata säikähtää. Tuore, vihreä parsa on tuhat kertaa parempaa. Itse en pysty sitä tölkitettyä versioita syömään.


Parsa-perunakeitto (4 - 6:lle)

1 rkl öljyä
(2 pientä salottisipulia)
500 g tuoretta vihreää parsaa
300 g perunaa (5 keskikokoista perunaa)
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl suolaa
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
½ dl tuoretta persiljaa

1. Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä kattilassa.
2. Pese parsat huolellisesti. Napsauta parsojen varsista puinen osa pois ja ota myös nuput erilleen. Pilko varret pieniksi pätkiksi. Puisemmat osat voi kuoria kuorimaveitsellä ja pilkkoa myös pieniksi, mutta aivan kovin osa kannattaa jättää käyttämättä.
3. Lisää kattilaan parsat, kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat, vesi ja kasvisliemi. Keitä noin 10 minuuttia. Nosta parsannuput siivilässä höyrystymään keiton ylle ja aseta kansi päälle.
4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää maissisuuruste tilkkaan kylmää vettä ja sekoita keiton joukkoon. Lisää myös kerma ja anna kiehua muutamia minuutteja. Tarkista maku.
5. Lisää tuore silputtu persilja. Koristele annokset parsannupuilla.



Bruschetat

4 siivua vaaleaa leipää
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
3 tomaattia kaltattuna
1 tl oliiviöljyä
1 - 2tl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
tuoretta yrttiä (persilja tai basilika)

1. Paahda leivät. Jos paahdat leivät uunissa, voitele pinta oliiviöljyllä.
2. Pilko tomaatit pieneksi ja sekoita joukkoon mausteet.
3. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero leipien pintaan. Nostele päälle tomaattitäytettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti