7. syyskuuta 2013

Omena-vaniljapiiras (versio parhaasta omenapiirakastani)


Muistatte ehkä mascarpone-omenapiiraan. Sen ohje on täällä! Se on taivaallista, mutta kaapissa ei ollut mascarponea ja mietin kuumeisesti, että miten voisin sen ikään kuin vaihtaa johonkin muuhun yhtä herkulliseen. Päädyin paksuun, osin kermaan tehtyyn vaniljakiisseliin. Toimii!! Parasta tässä piirakassa on mehevä, paksu täyte ja rapea kuori!

Tämä on siis tismalleen sama piiras kuin mascarpone-omenapiiras, paitsi että mascarponetäyte on vaihdettu tuohon vaniljakiisseliin. Piirakka ei ole ihan helppo tehdä, sillä pohja pitää kaulia ohueksi ja taikinaristikotkin tuottavat päänvaivaa, sillä taikina on hieman murenevaa. Mutta aina ei voi leivonnaisia arvostella sillä perusteella, kuinka helppoja ne ovatkaan leipoa. Tämä siis vaatii kärsivällisyyttä, mutta kyllä se sitten lopputuloksessa maistuu.


Jos pohjaa ei saa yhtenäisenä vuokaan, ei kannata masentua, pohjaahan voi vapaasti paikkailla, ei se sieltä mihinkään näy. Ja kuten kuvista näette, en itsekään saanut taikinaristikkoa kovin kummoiseksi, mutta valmiissa piiraassa se tuppaa unohtumaan, ainakin kun saa ensimmäisen lusikallisen suuhunsa. Taas kokeilimme vielä jäätelö piiraan kanssa, mutta ei se sitä kaipaa, se on parhaimmillaan juuri sellaisena, huoneenlämpöiseksi jäähdytettynä.

Omena-vaniljapiiras

Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja (1 dl mantelijauhoa, jos haluaa korvata osan vehnästä sillä)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Omenatäyte:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g), esim. Valkea kuulas
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Vaniljakiisseli:
1 keltuainen
1 kananmuna
reilu ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 dl kevytmaitoa
1 dl vispi- tai kuohukermaa
vaniljatanko tai vaniljasiemeniä
1 tl vaniljasokeria

1. Valmista ensin vaniljakiisseli. Vatkaa kattilassa keltuainen, kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja vatkaa vielä hetki. Kuumenna toisessa kattilassa maito, kerma ja vaniljatanko (vaniljasiemenet). Lisää lämmin maitoseos koko ajan vatkaten sokeri-munaseokseen. Kuumenna jonkin aikaa, kunnes kiisseli sakenee paksuksi. Lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
2. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Kuori omenat halutessasi. Pilko omenat pieniksi paloiksi.(1cm x 1cm). Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus, sillä jos omenat ovat erittäin happamia, voit joutua lisäämään sokeria.
2. Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota vähän reilu puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin (!) jauhotetulla pöydällä irotpohjavuoan  (halk. 24cm) kokoiseksi.
3. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Painele pohjaa varoen reunoja kohti ja muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.
4. Kaada haalea omenatäyte pohjan päälle. Tasoita hyvin, mutta varo, ettei pohja tai reunat halkeile.
5. Tasoita täytteen päälle kylmä vaniljakiisseli.
6. Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti vaniljakiisselin päälle. Taikinanauhat katkeilevat helposti, mutta ulkonäkö paranee uunissa, usko siihen!
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta ottaa kuitenkin reilusti väriä ja rapeutuu!
8. Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan, tai vaniljakastikkeen kera.







1 kommentti:

  1. Omenaherkkuja on niin moneen lähtöön, että koko vuoden voisi tehdä ihania juttuja omppu-twistillä ;D Herkullisen kuuloinen ja näköinen piirakka!!

    VastaaPoista