13. syyskuuta 2013

Manteliboston (pellillinen)

 
Pidämme siskoni kanssa tuplaristiäiset ja se onkin mahtava syy kokeilla uusia leivonnaisia ja herkkuja. Selaillessani talletettuja reseptejä huomasin Pirkan mantelinen bostonpelti - ohjeen. Siitä siis idea. (Tämä on siis testattu jo ennen vauvan syntymää, vauvan synnyttyä olen leiponut vasta omenapiirakkaa, tänään voisi laittaa miehen vastuulle kaikki kolme ja rentoutua keittiössä).

Tein mantelimassan itse. Jostain syystä suhtaudun epäilyksellä kaupan mantelimassaan. Kotitekoisessa versiossa on korkeampi mantelipitoisuus ja pärjätään toki ilman säilöntäaineita. Tein pullan veteen, nykyään teen useimmiten pullan veteen. Kun pullassa on täytettä, se ei todellakaan kaipaa maitopohjaa. Maidottomaksi koko bostonin voi muuttaa käyttämällä maidotonta kasvirasvalevitettä.


Sitten itse pullaan. Taivaallista. Kahvivieraatkin päättivät viedä reseptin mennessään.

Manteliboston (pellillinen, 40 ann.)

4 dl vettä
40 g hiivaa
1½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 11½ dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Mantelimassa:
125 g mantelijauhoa
100 g tomusokeria
50 g voita
1 tl vettä

Toscakuorrute:
100 g voita
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa

1. Valmista pullataikina. Liota kädenlämpöiseen veteen hiva, sokeri ja suola. Lisää kardemumma ja jauhoja vähitellen hyvin sekoittaen. Kun noin puolet jauhoista on lisätty, lisää pehmeä voi. Alusta loput jauhot taikinaan. Kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
2. Valmista mantelimassa. Sekoita kulhossa mantelijauhot ja tomusokeri. Lisää sula voi ja tilkka vettä, jotta saat sopivan (murumaisen) seoksen. Mantelimassan ei tarvitse olla yhtenäistä, kiinteää massaa, koska se murustellaan pullan täytteeksi.
3. Kauli puolet taikinasta 25 x 55 cm kokoiseksi levyksi. Murustele puolet mantelimassasta ympäri levyä. Kääri varoen rullalle ja leikkaa 20 viipaleeseen. Asettele viipaleet uunipannulle leivinpaperin päälle kierrepuoli ylöspäin. Leivo lopputaikina samoin. Itse asettelin pellille 5 x 8 pullaviipaletta. Välit kohoavat umpeen, kun pulla nousee.
4. Kohota hyvin liinalla peitettynä, vähintään 30 minuuttia.


5. Paista 200 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia.
6. Valmista sillä aikaa tosca. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa.
7. Ota pullapelti uunista ja levvitä tosca kevyesti ja mahdollisimman nopeasti pullan pintaan. Paista vielä kymmenisen minuuttia keskitasolla.



























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti