26. syyskuuta 2013

Juustokakku uunissa Donna Hayn tapaan


 Aina siinä on riskinsä, kun ruokaohjelmia katselee. Masterchefin (ja nimenomaan sen australialaisen version) jäljiltä olen ennenkin kokkaillut ja nyt vuorossa oli Donna Hayn juustokakku, jota niin vuolaasti ylistettiin ohjelmassa.

No, tottapa puhuivat. Keskus oli samettista ja itse tehty pohja helppo ja maistuva. Kyllä on pakko sanoa, että paras juustokakkuhan tämä on, mitä itsekin olen paistellut. Ja seuraavaksi on tietenkin tunnustettava, että menin vaihtelemaan aineksia, koska en jaksanut lähteä etsimään ricottaa. Ricottahan on tuorejuustoa, joten korvasin sen tuorejuustolla ja laitoin jatkeeksi rahkaa, jottei täytteestä tulisi liian rasvainen. Ricotassa rasvaa on tyypillisesti vain reilu 10 %. Sokerin määrää vähensin (295g --> 250 g), mutta kakku oli edelleen melko makea.


Mutta: vaikka kuinka varovasti koitin paistaa ja jäähdyttää, niin kakkuun tuli rotko, kunnon Grand Canyon! Olen lukenut, että hidas jäähdytys takaa sen, ettei rotkoja tule, mutta sekään ei auttanut. Jälkeenpäin tein kuitenkin sellaisen diagnoosin, että olin paistanut kakkua hieman liikaa. Keskuksen täydellisen silkkinen rakenne oli muuttunut hieman rakeisempaan suuntaan kakun ulkoreunoilla ja tästä siis päättelin, että paistoa on liikaa. Olisi pitänyt laittaa uuniin digitaalinen mittari, sillä kuten aiemminkin on tullut mainittua, niin uunien lämpötilat heittävät armottomasti. Tarvitsenkin siis uunin, jonka lämpötilaa voisi säätää asteittain ja uunissa itsessään olisi täysin absoluuttisesti oikeassa oleva paistolämpömittari. Onkohan sellaista :) No, teen tätä kakkua varmasti uudelleenkin, ja laitan sitten mittarin, jotta kakku saa nauttia tunnin 150 asteen lämpötilasta ja sitten tunnin uunin jälkilämmöstä (mikä sekin on hieman mysteerinen tapahtuma, koska oma uuninihan menettää lämpönsä melko nopeasti, toista ovat vanhemmat uunit, jotka varasivat enemmän lämpöä sisuksiinsa. Mutta joka tapauksessa, paisto on tarkkaa puuhaa hyvässä juustokakussa.

Klassinen rotko.

Classic Baked Cheesecake (12 ann.)


Pohja:
105 g vehnäjauhoja
40 g mantelijauhoa
55 g sokeria
90 g voita

Täyte:
600 g tuorejuustoa ja 250 g maitorahkaa (4%)
(Donna Hay: 500 g ricottaa ja 330 g  tuorejuustoa)
4 kananmunaa
250 g sokeria (Hay: 295 g)
60 ml sitruunamehua
1 tl sitruunakuorta
hieman vaniljasiemeniä tai 1 - 2 tl vaniljasokeria
1½ rkl maissitärkkelysjauhoja
1½ rkl vettä

1. Nypi pohjan ainekset sormin murumaiseksi seokseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (20 cm) ja tasoita lusikalla tasaiseksi pohjaksi. Esipaista 150 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja saa aavistuksen väriä.
2. Sekoita täytteen tuorejuusto pehmoiseksi. Lisää rahka, munat, sokeri, vanilja, sitruunakuori ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi (monitoimikoneessa tai käsin, mutta yritä välttää vatkaamista, jottei seokseen tule ilmakuplia.).
3. Sekoita vesi ja maissitärkkelys ja lisää seos täytteeseen. Sekoita hyvin.
4. Kun pohja on esipaistettu, voitele vuoan reunat voilla, jottei juustomassa tartu kiinni.
5. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja nosta uuniin (keskitasoa alemmas) 150 asteeseen ja paista 60 minuuttia.
6. Sammuta uuni ja anna kakun jäähtyä uunissa tunti avaamatta luukkua.
7. Nosta kakku uunista ulos ja jäähdytä viileässä vielä  vähintään kaksi tuntia ennen leikkaamista.


11 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaakin kokeilunarvoiselta reseptiltä. Olen kauan etsinyt ''sitä oikeaa'' juustokakun reseptiä. ;) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Uuh, hyvälle näyttää!! Oiskohan se teheny se rahka sen, että halakiamia tuli... määki tämän testasin viime viikonloppuna ja ku ei viijenkää kaupan jäläkeen ollu ricottaa (joka o herasta tehty ja nii ollen palijo kostiampi ku tuorejuusto, ainaki näi moon ymmärtäny) ni joutuin käyttämää mascarponea... ei sillä, taivaallista oli, mutta kyllä ens lauantaina testaan tämän uuvestaan sillä ricotalla.

    Tuota sokerimäärää täytteesä ihimettelen omasa blogisani, ulukomaan sivvuilta löysin prikulleen saman ohojeen ja siinä oli tosiaan 295 grammaa sokeria, ku mää taas otin ohojeen suoraan telekkarista ja siinä se oli vaivaset 80 ml jonka väänsin yheksi desilitraksi... se oli musta loistava määrä, se 295 kuulostaa iha huikialle, eppäilin että siinä o virhe, koskapa ei se ollu ku pikku mitta jonka se Donna siinä telekkarisa siihen täytteen sekkaan nakkas... noh, mene ja tiijä, mutta kyllä tämä oli mustaki parasta juustokakkua ikinä!!!

    VastaaPoista
  3. Suomalaisiin ohjeisiin tulee usein rahkaa ja silti kakut ovat onnistuneet, luulen että paistossani se ongelma taitaa olla. Ricotta on tosiaan herasta tehtyä tuorejuustoa, olen tainnut vain kerran ostaa. Mascarpone on huomattavasti rasvaisempaa, voin uskoa, että siitä tulee tosi herkullista!
    Sokerin määrästä.. muualla maailmassahan sokerin määrää ei pelätä eli suomalaiseen makuun leivonnaiset ovat aina turhan makeita. Tuo sokerimäärä toistuu joka paikassa, mistä tuon ohjeen löysin, eikä kakku sinällään ole järkyttävän makea. Oikeastaan voisi ajatella, että vähäsokerinen juustokakku tarjotaan makean marjakastikkeen kera ja taas makea kakku sokeroimattomien ja kirpeiden marjojen kera.
    Tuossa Masterchef-ohjelmassa on törkeä suomennosvirhe. Siinä Hay sanoo "yksi ja yksi kolmasosa kuppi hienoa sokeria" ja se on suomennettu 80 ml sokeria. Olen huomannut sarjassa paljon käännösvirheitä, tässäpä jälleen siis yksi. Kannattaa kuunnella, mitä tosiaan sanotaan, pitäisi melkein lähettää suomantajalle palautetta ü Mutta sokerin määrän jokainen saa itse päättää. Seuraavan kerran, kun teen itse niin taidan laittaa 200 g. Toisaalta nyt, kun kakku on aika makeaa, niin pienikin pala riittää.
    Mutta hyvää ja älkää paistako liikaa, se on se silkkisyyden salaisuus!

    VastaaPoista
  4. Niin Australiassa taitaa olla amerikkalainen kuppi eli 250 ml, jolloin tuo sokerin määrä 1 1/3 olisi 333 ml ja sokerigrammoina noin 283 g. Mä oon aina ihan hölmönä ku etin reseptejä muista maista, kun ei jaksa alkaa muuntamaan. Olisipa vain yksi mittajärjestelmä!

    VastaaPoista
  5. No sanoppa elä muuta, mulla meinas hermot mennä vääntelysä ja kääntelysä, nesteet voi olla milleinä, mutta muut sitte grammoina... oli mite oli, kyllä me kahtee pekkaa viikonloppuna kakku syötii ja viime slaissiki piti vielä ristillisesti jakkaa kahtia :D :D :D Mukavaa viikonloppua Katjuzqa!

    Ps. Ne kuppimitatki saa munt hermostuun, halavatun halavattu, kuppeja o milijoonaa kokua :/

    VastaaPoista
  6. Itse kirjoitin ohjeen suoraan ohjelmasta ja kuulin sokerin määrän olevan 1/3 cup eli 80 ml. Netistä löytäneestä reseptistä huomasin että se olikin 1 1/3 cup. Laitoin kuitenkin tuon kolmasosan kuppia ja mielestäni kakusta tuli juuri sopivan makeaa varsinkin kun tarjoilin sokerista marjamelbaa sen kanssa. Hyvää oli mutta myös minä paistoin sitä luultavasti hieman liian kauan kun meni pikkuisen rakeiseksi. Ja olen jenkkireissulta hankkinut jenkkicup mitat joten ei tarvitse kääntää mittoja.

    VastaaPoista
  7. Juurikin niin, että jos makeaa tarjoaa kaverina, niin itse kakkuun riittää vähempikin sokeri. Paistaminen on tosiaan tämän kakun kanssa tarkkaa!

    VastaaPoista
  8. Tein tätä nyt äitienpäiväksi kolmannen kerran eikä vieläkään rotkoo, hassua!

    VastaaPoista
  9. Hyvä Karitaaaaaa!! On tää kyl niin hyvää, pitäs varmaan itsekin kokeilla taas!

    VastaaPoista
  10. Tarkoittaako tuo sitruunamehu sitruunasta itse puristettua vai kaupasta ostettua? Oon aika käsi näissä leivontahommissa, mutta ajattelin yllättää vaimon ensi viikonloppuna tällä.

    VastaaPoista
  11. Voi ei!!! Vastasin liian myöhään! Itse puristan yleensä sitruunasta mutta se kaupan valmis mehukin käy ihan hyvin. Hei, olispa hauska tietää, että leivoitko? Ihailtavaa yritteliäisyyttä!

    VastaaPoista