29. elokuuta 2012

Puolukka-murupullat (100. leivonnainen)

 

Viime reissulla Oulussa Meriläisen leipomon puolukkapullat kerta kaikkiaan hurmasivat minut. Ja kun anoppi kuin tilauksesta kiikutti eilen meille puolukoita, niin vihdoin pääsin tekemään oman versioni näistä ja toteuttamaan lupaukseni toisesta herkullisesta puolukkareseptistä. Aiemmin julkaisin siis jo tämän puolukkakuivakakun.

Puolukkapullat saivat virallisesti kunnian olla blogini 100. leivonnainen. Aika hyvin!


Puolukka-murupullat 16 kpl

Taikina (2½ dl:n pullataikina)
2½ dl vettä
1/3 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
75 g voita
6 ½ - 7 dl vehnäjauhoja

Puolukkatäyte:
200 g puolukoita
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl perunajauhoja

Muruseos:
50 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

1. Valmista pullatakina. Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva, lisää sokeri ja kardemumma ja sekoita.
2. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon pehmeä voi  ja lisää vähitellen loput jauhot samalla taikinaa vaivaten.
3. Kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
4. Kaulitse taikina pöydällä vajaan sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 50 x 40 cm).
5. Sekoita puolukkatäytettä varten kaikki ainekset kulhossa. Voit painella puolukoita hieman rikki, niin neste sitoo sokeria ja perunajauhoja. Ripottele täyte levylle.


6. Rullaa levy tiivisti rullalle ja leikkaa 16 palaan. Nosta palat leivinpaperin päälle kierrepuoli ylöspäin. Anna pullien kohota 10 minuuttia.


7. Valmista muruseos. Sulata voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot ja sokeri.
8. Voitele pullat kananmunalla. Nostele päällä muruseos. Voit hieman painaa muruseosta, jotta se jää hyvin pullan pinnalle.
9. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 14 - 17 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Onnea sadannelle! Hyvän näköiset pullat, ja hauska lisä tuo kaneli. Sitä ei olisi tullut minulla mieleen laittaa, mutta sopii varmaan hyvin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Puolukka ja kaneli tosiaan on hyvä parivaljakko, löytyy ainaskin mulla myös tuosta puolukka-kinuskikakusta. Oi, nämä pullat on mun mieleen, sopivasti hapanta ja makeaa.

    VastaaPoista
  3. Näitä tekaisen ylihuomisiin juhliin :) tein korvapuusteja torstaina ja meinasin että teen samalla nämä jo pakkaseen, mutta mulla ei ollut voita enkä halua poiketa reseptistä. Säilyyköhän nämä hyvin yhden yön vai kannattaako pakastaa uunituoreena ja sulattaa käyttöön seuraavana päivänä?

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta, olivat tosi hyviä! Tein varman päälle ja pakastin pullat heti tuoreeltaan :) puolukkafani tykkää!

    VastaaPoista
  6. Näin viestisi iian myöhään, mutta itsekin ajattelin, että pakastamalla saa varmemman lopputuloksen. Pulla ei oikein koskaan ole veroisensa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Toivottavasti oli hauskat (ja herkulliset) kestit!

    VastaaPoista