13. elokuuta 2012

Herkullinen tonnikalalasagne


Koska yleensä ulkoilen lasten kanssa aamupäivisin, on kätevää tehdä ruokia, jotka paistuvat uunissa ulkoilun aikana. Kastikkeet tähän lasagneen tein heti aamutuimaan, annoin niiden jäähtyä aamupalan ajan ja kasasin lasagnen, joka vielä hetkisen odotteli pöydällä ennen uuniin menoa. Paistoin lasagnen uunissa miedolla lämmöllä ja tästä tulikin ihanan pehmeää! Tein juustokastikettakin hieman reilummin, sillä tonnikalalasagnessa erityisesti juustokastikkeella on tärkeä rooli. Tähän lasagneen tulee vain jompaa kumpaa kastiketta levyjen väliin, näin kastikkeet eivät täysin sekoitu.

Tällä lasagnella viimeistään todistin itselleni, että tonnikala voi olla ruoassa superhyvää! Keskimmäisen lasagnelevykerroksen voi korvata kesäkurpitsaviipaleilla, tosi hyvää niinkin. Kesäkurpitsa antaa hieman lisää kosteutta, joten lasagne on melkoisen valuvaa, mutta vastaavasti vettä voi vähentää tomaattikastikkeesta tai nauttia nimenomaan sellaisenaan, niinkuin minä, kun satun lasagnessa juuri rakastamaan runsasta kastiketta.

Tonnikalasagne (4 - 5 annosta)

9 lasagnelevyä
(tai 6 lasagnelevyä ja ½ kesäkurpitsa)

Tomaatti-tonnikalakastike:
2 rkl öljyä
1 sipuli
500 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa
½ tl chilimausteseosta
2 tl kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
2 prk tonnikalapaloja öljyssä

Juustokastike:
50 g voita
6 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl vettä
½ tl suolaa
100 g juustoraastetta (esim. kermajuustoa ja jotain vahvempaa juusto, esim. parmesaania tai grana padanoa)

1. Valmista tomaattikastike. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä, lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet ja anna hautua 20 - 30 minuuttia. Lisää lopuksi valutettu tonnikala paloina, mutta sekoita erittäin vähän, jottei tonnikala hajoa hiutaleiksi.
2. Valmista juustokastike. Sulata kattilassa voi miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vähitellen maitoa koko ajan sekoittaen (vispilä hyvä), jotta kastikkeesta tulee sileää. Lisää myös vesi ja suola ja anna kiehua muutama minuutti. Raasta juusto. Nosta kastike pois levyltä, lisää juustoraaste  ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
3. Kasaa lasagne. Levitä alimmaksi puolet tonnikalakastikkeesta. Nosta päälle kolme lasagnelevyä. Kaada seuraavaan väliin puolet juustokastikkeesta. Laita päälle 3 levyä. Seuraavaan väliin loput tonnikalasta, levyt päälle ja päällimmäiseksi kaikki loput juustokastikkeet.
4. Paista 175 asteessa noin tunti. Anna vetäytyä sitten noin 15 minuuttia peitettynä ja sitten herkuttelemaan!


7 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun olet näin ahkera päivittäjä.
    Tonnikalalasagne on niiniin hyvää - ja makaronilaatikko on jopa parempaa tonnikalasta kuin jauhelihasta.
    Juustokastike sopii mielestäni makaronilaatikkoon mukavasti. Tulee kaikin tavoin pehmeämpi laatikko...

    VastaaPoista
  2. Tuli hirmuinen nälkä tätä lukiessa heti aamutuimaan :D

    VastaaPoista
  3. Kokeilin juuri pinaattimakaronilaatikkoa juustokastikkeella, mutta totta tosiaan, sitähän voisi laittaa myö tavalliseen makaronilaatikkoon. Siitäkin saisi kätevästi näin kananmunattoman ruoan.

    Päivittäminen on välillä ahkerampaa ja välillä ei - kesällä aika meni kaikkeen muuhun, mutta nyt on taas intoa puuhata keiiössä.

    Annemi, tämä oli kyllä hyvää, pitää itsekin ottaa vakituiseen ohjelmistoon.

    VastaaPoista
  4. Voiko juustokastikkeen tekemisessä käyttää maitojauhetta? Minulla on sellaista kaapissa enkä koko ajan jaksa tehdä pannaria saati pullaa...

    VastaaPoista
  5. Mulla on tosi vähän kokemusta maitojauheesta, mutta siitä voi kyllä valmistaa valkokastikkeen tai tässä tapauksessa juustokastikkeen.

    Yksi valmistustapa on se, että vesi, maitojauhe ja vehnäjauhot sekoitetaan huolellisesti ja aletaan sitten kuumentamaan. Mutta silloin jää tuo voi laittamatta. Että en oikein tiedä.. Voisiko sitten tehdä niin, että aloittaisi voilla ja vehnäjauhoilla ja sitten lisäisi normisti tuon maitojauheesta sekoitetun maidon. Useinhan maitojauheen (tai siitä valmistetun maidon) lisäämistä suositellaan vasta lopuksi, että jospa se ei kestä samalla tavalla kuumennusta kuin tavallinen maito. Olipa epäselvä vastaus :)

    VastaaPoista
  6. Tosi hyvää tuli! Jää ehdottomasti meidän reseptikokoelmaan ;)

    VastaaPoista
  7. Hienoa! Mäkin tykkään tästä kovasti, samoin lapset meillä. Mukavaa vaihtelua jauhelihalasagnelle.

    VastaaPoista